Úterý 25. října 1927

6. aby zrušilo povinnost k pohotovostní službě na těch četnických stanicích, kde není přítomno více jak 5 ke službě schopných četnických gážistů,

7. aby publikovalo počet systemisovaných míst v rozsahu, jak tento počet publikovala jiná ministerstva, na př. ministerstvo národní obrany, a odstranilo rozhořčení četnictva nad zamýšleným degradováním vrchních strážmistrů na štábní strážmistry a praporčíky.<

Místopředseda dr Brabec: Pan zpravodaj má doslov.

Zpravodaj sen. dr Havelka: Slavný senáte! Jak z debaty vysvítá, byla předloha, kterou právě projednáváme, sympaticky přijata, až snad na pana kol. dr Hellera. Ano byla přijata, snad mohu tak souditi, i panem kol. Toužilem, který se o ní vůbec nezmiňoval a tedy, jak my latináři říkáme, mlčí-li někdo, že s tím souhlasí, patrně neměl důvodných námitek proti ní, ale jeho prohlášení točilo se okolo voleb do obcí. Nesouvisí to s věcí, budiž mi však dovoleno říci o tom několik slov. Říká se, že ta nebo ona strana ve volbách vyhrála. Sleduji všechny časopisy, takořka hltám všechny zprávy o výsledcích voleb. Je to přímo tanec číslic a konec konců to dopadá jako při každých volbách, totiž: každá strana vyhrála. Některá vyhrála počtem hlasů, některá vyhrála morálně a která nevyhrála tak ani onak, má prý alespoň sympatie. Tak to bývá a týká se to i těchto obecních voleb.

Kolega Toužil šel však dále a řekl, že lid vynesl rozsudek smrti nad vládou. Vezmeme-li však časopisy odpůrčí, vyzírá z toho, že by se mohlo souditi, že lid vynesl rozsudek nad jeho stranou. Tak jsme zase tak daleko, jako jsem řekl ze začátku ... (Sen. Havlena: To však nesouvisí s předlohou!) Ale on o tom mluvil.

Zajímavým je, co řekl kol. Toužil, že lid se vyjádřil pro dělnicko-rolnický stát u nás a pro sovětské zřízení. Dověděli jsme se, že do sovětského zřízení patří ještě jedna věc, totiž že posílá vládu k čertu. Ten čert je tedy v sovětském řízení něco nového.

Druhým řečníkem byl kol. Pichl, který měl sympatickou řeč pro četníky, ke které se připojuji. Pravil, že vláda se nesmí zastaviti na poloviční cestě, že musí učiniti něco, aby byla zvýšena bezpečnost četnictva, aby byla zdokonalena bezpečnostní četnická služba a zvýšena pohotovost četnictva.

Mohu slavnému senátu sděliti, že ministerstvo vnitra, buď již práce ukončilo, nebo pracuje na tom, aby byla zvýšena bezpečnost četnictva. K takovým krokům náleží právě předloha, kterou projednáváme.

Povoleno bylo četnictvu nositi krátkou střelnou zbraň, i když je ve stejnokroji a děje-li se tak způsobem nenápadným.

Stanoven definitivní vzor šavle pro četnické gážisty mimo služební třídy a ministerstvo obchodu požádáno o provedení dodávkového řízení.

Stanoven definitivní vzor služební pokrývky hlavy (přilby) a zakročeno u ministerstva obchodu o provedení dodávkového řízení.

Byly nakoupeny elektrické svítilny, které v nejbližších dnech budou převzaty. Kromě toho jedná se u ministerstva obchodu o dodávce baterií pro tyto svítilny.

Nařízeno, že při četnických pátráních většího rozsahu je soustřediti vůdce s policejními služebními psy.

Podán návrh, aby pozůstalými po příslušnících četnictva, zahynulých při výkonu bezpečnostní služby rukou zločinnou, a osobám četnictva, které se staly z téže příčiny invalidními, byly poskytovány vedle normálních odpočivných a zaopatřovacích požitků jednorázové podpory v určité výši; návrh tento byl ministerskou radou schválen. - V několika případech se tak stalo, jak víte z veřejného tisku.

Druhý způsob je zdokonalení četnické bezpečnostní služby a zvýšení pohotovosti četnictva:

1. Je proponováno zřízení četnických pátracích stanic, které budou vybaveny moderními prostředky pro službu pátrací a obsazeny k tomu účelu zvláště vycvičeným personálem, s jehož výcvikem bylo již započato; zemským četnickým velitelstvím bylo uloženo, aby podala návrhy, ve kterých obvodech a místech bylo by zmíněné stanice zříditi.

2. Ke zvýšení pohyblivosti četnictva pokračuje se ve vybavování četnických stanic jízdními koly; pátrací stanice budou nad to vybaveny motorovými koly, k jichž zakoupení byly již potřebné prostředky zajištěny.

3. Zařízeno připojení četnických stanic na státní telefony ve všech místech, kde je telefonní hovorna; kromě toho usiluje se o připojení ostatních četnických stanic postupně podle daných prostředků a důležitosti a významu té které stanice.

4. Stanovena výše příspěvku ze státních prostředků na udržování soukromých jízdních kol, používaných příslušníky četnictva k účelům služebním.

5. Byla zostřena pohotovostní služba na četnických stanicích v ten způsob, že počet četnických stanic, na kterých je tuto službu vykonávati, byl proti dosavadnímu stavu zvýšen.

6. Za příčinou řešení otázky cikánů provádí se od 1. července do 31. srpna 1927 soupis cikánů.

7. Aby se četnictvo mohlo věnovati více vlastní službě bezpečnostní, byly písemné kancelářské agendy podle možnosti restringovány; zjednodušení kancelářských agend věnována jest i nadále zvláštní péče, zejména přihlíženo je k tomu, aby četnictvo nebylo zatěžováno pracemi, které nepatří k jeho zákonné působnosti.

Tolik ohledně toho.

Pan kol. Novák se zmiňoval, že opisujeme staré zákonné předpisy rakouské. Náš první zákon, který vyšel, stanovil, že všechno platí, co platilo před převratem, ale jinak není pomoci, poněvadž materie je veliká a musíme hledati, co je nejlepšího. Kde co najdeme dobrého opisujeme, opisujeme nejen po Rakousku, nýbrž i z Francie, Německa atd.

Že u četnictva musí býti vojenští důstojníci, je samozřejmé proto, poněvadž jde o vojensky organisovaný sbor a pan kolega jako starý voják ví, co v tom vojenském organisování je, a že se to všude považuje za nutné. (Výkřiky.) Proto tam musí býti důstojníci. (Výkřiky.)

Pak žádá demokracii v četnictvu. Slavný senáte, slovo >demokracie< je slovo kulaté, kam lze všechno dáti a všechno z něho vyjmouti. Musí býti vždy vymezeno, co kdo myslí tou demokracií, a tu zůstal pan kolega dlužen, jak daleko má jíti ta demokracie v četnictvu. Pokud to nebude řečeno, je to jenom hra slovy, a to slovy kulatými. Nikdo nedefinoval ještě, co to je demokracie.

Že bylo použito ochrany četnictva na ochranu majetku silných jedinců, připouštím, v tom má pravdu pan kolega, ale je to správné, poněvadž nejen silní jedinci u nás, ale také malý člověk musí býti chráněn právě tak jako velký. Před zákonem jsou všichni rovni, proč by byl tedy právě nějaký silný jedinec vyjmut z ochrany svého majetku? Chudáka musí četníci hájiti zrovna tak jako boháče. Správné je také, že četnictvo má občany chrániti proti zločinným živlům.

Dále řekl, že máme stráž uniformovanou a neuniformovanou, a žádá, aby mohli četníci choditi také v civilu. To je správné, jenomže, velevážený senáte, musí se také na to pomýšleti, kam až to může jíti. Část četnické služby může býti služba detektivní; to je ta služba, kde četník v občanském oděvu úplně je od ostatních občanů nerozeznatelný, má jen legitimaci a odznak. Ale četník má daleko větší význam právě tím, že se objeví mezi občanstvem v plné zbroji, tak aby ho bylo všude viděti. To je ten účinek, který má četnictvo, když se objeví; říká se, třebaže trochu se to přehání, když četník objeví se na vesnici, že se všichni darebáci mají třást. To je správné, a to je veliký význam a vliv uniformování, aby si darebáci uvědomili, že na blízku je četník. Úplně ovšem souhlasím s kol. Novákem, aby ve specielních případech mohl choditi četník i v civilu. Pan kolega řekl dále, že máme - a já o tom nechci pochybovati - aktivního generála četnického, který je fašistou. Dobrá, slavný senáte, z toho je viděti, jak již bylo potřebí, abychom odpolitizovali jak armádu, tak četnictvo, zde máte nejlepší důkaz, že byl svrchovaný čas, aby se to stalo. (Sen. Ant. Novák: Nic platno, v armádě máme dnes ještě několik vyšších důstojníků fašisty!) To není pravidlem a výjimka potvrzuje jen pravidlo. Vždy se výjimka najde, ale ta potvrzuje jen pravidlo.

Tím bych slavný senáte, skončil svůj doslov. Mám zde ještě doplňovací a pozměňovací návrhy. Již na začátku svých vývodů, jsem řekl, co četnictvo je, že je jednak sborem vojensky organisovaným, jednak že je stráží, a že s tohoto dvojího stanoviska musí se posuzovati i tato předloha, i všechno to, co se jinak četnictva týče. Z důvodu toho prosím a doporučuji, aby návrh pana sen. Lukeše a druhů, který zní: >Ministerstvo vnitra může v případech zvláštního zřetele hodných dovoliti výjimky - tím se vyhoví těm případům, kde by to v cestě instanční nešlo - byl přijat. Ostatní pozměňovací návrhy, navrhuji, aby byly zamítnuty. (Sen. Ant. Novák: Z jakých důvodů, pane referente?) Jednak, že jsou tam věci, které do zákona nepatří, jednak dovoluji si ještě, slavný senát upozorniti, že při četnictvu nejdůležitějším není zákon, nýbrž četnická instrukce, kde všechno je, i to, co je v zákoně, i to, co do zákona snad nepatří. Za druhé mnohému se vyhoví návrhem, který jsem si dovolil doporučiti k přijetí. (Sen. Ant. Novák: Pan referent s řadou požadavků souhlasí, ale navrhuje zamítnutí! To je zajímavé!)

Místopředseda dr Brabec (zvoní): Prosím o zaujetí míst. (Děje se.)

Konstatuji, že senát je schopen se usnášeti.

Vzhledem k pozměňovacím návrhům míním dáti hlasovati takto:

o čl. I podle zprávy výborové;

o §u 13 čl. I podle pozměňovacího návrhu sen. Ant. Nováka a soudr., bude-li zamítnut, tedy rozdělím hlasování o tomto §u 13 tím způsobem, že dám hlasovati o odst. 1. včetně odstavců očíslovaných 1. až 4., tedy až ke slovům >jiným způsobem zadržeti< odděleně a o odstavci posledním rovněž odděleně. Tím vyhovuji návrhu klubu čsl. soc. demokratů.

O §u 24 čl. I dám hlasovati podle pozměňovacího návrhu sen. Ant. Nováka a soudr., bude-li zamítnut, o 1. a 2. větě §u 24 čl. I podle zprávy výborové;

pak o návrhu sen. Lukeše a druhů na vložení nové věty za větu 2. §u 24 čl. I;

pak o zbytku §u 24 čl. I podle zprávy výborové;

o §u 25 čl. I podle pozměňovacího návrhu sen. Ant. Nováka a soudr., bude-li zamítnut, podle zprávy výborové;

pak o zbytku osnovy zákona, jeho nadpisu a úvodní formuli podle zprávy výborové.

Jsou nějaké námitky? (Nebyly.)

Námitek není. Budeme tudíž tak hlasovati.

Kdo souhlasí se zněním čl. I podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijímá se.

Kdo souhlasí, aby § 13 čl. I zněl podle pozměňovacího návrhu sen. Ant. Nováka a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Kdo souhlasí, aby první část §u 13 počínaje slovy >Četník službu konající . < až konče slovy >jiným způsobem zadržeti< zněla podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijímá se.

A kdo nyní souhlasí, aby poslední odstavec téhož paragrafu zněl podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijímá se.

Kdo souhlasí, aby § 24 čl. I zněl podle návrhu sen. Ant. Nováka a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Kdo souhlasí, aby 1. a 2. věta §u 24 čl. I zněla podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijímá se.

Kdo souhlasí se vsuvkou za větu 2. §u 24 čl. I podle návrhu sen. Lukeše a druhů, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijímá se.

Kdo souhlasí se zbytkem §u 24 čl. I podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijímá se.

Kdo souhlasí, aby § 25 čl. I zněl podle návrhu sen. Ant. Nováka a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Kdo souhlasí, aby § 25 čl. I zněl podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijímá se.

Kdo souhlasí, aby zbytek osnovy zákona, nadpis a úvodní formule zněly podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijímá se.

Tím celá osnova zákona, nadpis a úvodní formule přijaty jsou ve čtení prvém.

Přikročíme k dalšímu bodu jednacího pořadu, jímž je:

2. Zpráva imunitního výboru o žádosti sedrie v Rimavské Sobotě za svolení k trestnímu stíhání sen. dr Herze pro zločin podle §u 15. č. 3, pro přečiny podle §u 14, č. l a 5 a pro přečin podle §u 18, č. 2 a 3 zákona na ochranu republiky ze dne 19. března 1923. č. 50 Sb. z. a n. (čís. 2018 předs.). Tisk 517.

Zpravodajem je pan sen. dr Havelka. Dávám mu slovo.

Zpravodaj sen. dr Havelka: Slavný senáte! Podle trestních spisů mluvil sen. dr Herz dne 20. června 1926 na veřejném shromáždění lidu strany komunistické v Rožnavě v přítomnosti asi 200 osob a mezi jiným pronesl také tyto výroky: >Nech žije revolucia<. >Nech žije sovjetské Československo<. >Na válečných invialidov peňazi niet, ale keď prídu kňazi, tak je peňazí dosť. Najväčší invalida dostane 400 Kč mesačne, kdežto na jednoho vojenského psa přináleží dľa rozpočtu 1.200 Kč<.

Keď agrárne clá stanů sa zákonom, robotníctvo bude nespokojné a bude sa hrnúť do komunistickej strany. Tohoto využitkujú strany buržoasné a zavedú fašisticky režim, z čoho povstane občianska válka. Keď už bude občianska válka, přijde Horthy a zaujme zpäť Sloven-sko<.

Slavný senáte! Jménem výboru imunitního navrhuji, aby nebylo dáno svolení k trestnímu strhání pana kol. sen. dr Herze, a to z toho důvodu:

Uvedeny výrok >nech žije revolucia< sám o sobě na konci schůze pronesený, neobsahuje vyzvu k násilným činům ani povšechně, tím méně určitě naznačeným, a nejsou tu proto náležitosti zločinu podle §u 15 odst. 3. a §u 1 zákona na ochranu republiky.

Nyní v našem veřejném životě to slovo >revoluce<, které se obyčejně pronáší na konci schůze, neznamená za těchto okolností nic jiného, než takový řečnický bengál nebo prskavku, kterou řečník ukončí schůzi. Řečník při tom nic nemyslí, posluchačstvo rovněž ne a schůze se v klidu rozejde. (Veselost.)

To bylo, slavný senáte, již také za Rakouska a budiž mi dovoleno, abych na rakouskou praksi poukázal. Ovšem, to bylo ještě v mém mládí a pánové byli také mladí. Tehdy tak byla pronásledována v Rakousku strana sociálně-demokratická. Stalo se na Vinohradech, že měl jeden z jejich předáků schůzi, má které intervenoval policejní úředník; byl to náhodou vinohradský. Na Vinohradech měli jsme pravidelně štěstí, že jsme měli vždycky takové rozvážné policejní úředníky. Takový intervenoval na té schůzi a tu jeden předák se rozohnil, a řekl - čekaly se tehdy nějaké nepokoje dělnické -: >Telefonujte místodržiteli, telegrafujte do Vídně ministerskému předsedovi, jestliže skane jediná kapka krve dělnické na dlažbu pražskou, revoluce v celém království.<

To se rozumí, že posluchačstvo bylo napjato, co bude dělati policejní komisař, ale policejní komisař nic, posluchačstvo také nic a bylo po efektu a klidně se vše rozešlo.

Tedy již za Rakouska se nepřikládal podobným silným slovům takový význam. Zvláštní, slavný senáte, je, že řečník z tehdejší schůze je dnes jedním z nejváženějších členů tohoto slavného senátu.

Stal se ovšem také případ, že byla schůze na Vinohradech - a schůze na Vinohradech, jak mi páni přisvědčí, nebyly často rozpouštěny - přece rozpuštěna byla to také sociálně-demokratická schůze, kdy řečník se dal unésti ke slovům, že v politice v Rakousku poroučejí hedvábné spodničky arcivévodkyň. Na to byla ovšem schůze okamžitě rozpuštěna.

Tedy, slavný senáte, podle mého názoru a podle návrhu imunitního výboru není zde náležitosti zločinu. Protože byla vydána amnestie a bylo v ní ustanoveno, že nejsou amnestovány určité delikty, pokud jsou stíhány s jiným zločinem a protože v tomto případě byl právě domnělý zločin překážkou amnestie pro druhé delikty, tedy odepře-li senát stíhání pro zločin, odpadne také překážka amnestie pro druhé delikty, na které se jinak amnestie vztahuje.

Kdyby slavný senát jinak rozhodl, pak ovšem by musila býti celá věc vrácena imunitnímu výboru, který by musil zkoumati všechny náležitosti, zdáli má vydati pana kol. dr Herze také pro ty druhé delikty.

Slavný senáte! Navrhuji jménem imunitního výboru, aby pan kol. sen. dr Herz nebyl vydán, a to z těch důvodů, které jsem si dovolil krátce naznačiti.

Místopředseda dr Brabec (zvoní): Přikročíme ke hlasování. Ke slovu není nikdo přihlášen.

Prosím o zaujmutí míst. (Děje se.)

Kdo souhlasí s návrhem výborní imunitního, aby nebylo dáno svolení k trestnímu stíhání pana sen. dr Herze, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh výboru imunitního se schvaluje a tím současně k trestnímu stíhání sen. dr Herze se nesvoluje.

Přikročíme k dalšímu předmětu programu, jímž je:

3. Volba Stálého výboru podle §u 54 ústavní listiny.

Podle §u 54 ústavní listiny náleží senátu, aby vykonal novou volbu členů a náhradníků Stálého výboru.

Na senát připadá 8 členů a 8 náhradníků, při čemž každý náhradník volí se pro určitého člena. Z volby, jsou vyloučeni členové vlády.

Doporučuji, aby byla tato volba vykonána volbou z plena.

Kdo souhlasí s tímto způsobem volby, nechť zvedne ruku. {Děje se.)

To je většina. Návrh tento se přijímá.

Žádám pana tajemníka senátu, aby přečetl pány senátory, kteří jsou jednat jako členové, jednak jako náhradníci do výboru navrhování.

Sen. tajemník dr Šafařovič (čte): Navrženi jsou:

Členem výboru pan sen. Böhr Josef, jeho náhradníkem pan sen. Luksch Josef.

Členem výboru pan sen. Habrman Gustav, jeho náhradníkem pan sen. dr Klouda Antonín.

Členem výboru pan sen. dr Hruban Mořic, jeho náhradníkem pan sen. dr Karas Josef.

Členem výboru pan sen. inž. Klimko Juľo, jeho náhradníkem pan sen. Volko Gabriel.

Členem výboru pan sen. Niessner Wilhelm, jeho náhradníkem pan sen. dr Brunar Heinrich.

Členem výboru pan sen. dr Šrobár Vavro, jeho náhradníkem pan sen. Hrubý Emanuel.

Členem výboru pan sen. Thoř Josef, jeho náhradníkem pan sen. dr Brabec Jaroslav.

Členem výboru pan sen. Toužil František, jeho náhradníkem pan sen. Průša Josef.

Místopředseda dr Brabec: Kdo s navrženými pány senátory souhlasí, prosím, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Navržení jsou jako členové, po případě jako náhradníci do Stálého výboru přijati.

Připomínám, že podle §u l jednacího řádu Stálého výboru svolá ustavující schůzi Stálého výboru předseda poslanecké sněmovny.

Sděluji, že do výboru sociálně-politického na místo sen. Teschnera nastupuje opět sen. Fahrner, za sen. dr Mazance sen. Jílek, za sen. Klečáka sen. Plamínková, za sen. Toužila sen. Sehnalová:

do výboru zahraničního za sen. Koutného sen. Hampl, za sen. Proška sen. Stodola.

Navrhuji, aby se příští schůze konala za 5 minut po této za účelem přikázání došlých spisů.

Jsou námitky? (Nebyly.) Není námitek.

Končím schůzi.

Konec schůze ve 14 hodin 42 minut.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP