Čtvrtek 22. listopadu 1928

Slávny senát! Nemusím opakovať, že my zo srdca prajeme maďarskému ľudu pravý demokratický režím, ako najlepšiu zábezpeku mieru, že neprechovávame k nemu žiadnu nenávisť, naopak že chceme s ním vždy žiť v najlepšom priateľstve na podklade obapolnej úcty a dôvery. Veľký národ musí vedeť zabudnúť, musí vedeť odpustiť.

Prichádzam k zakončeniu svojích slov. Keď posudzujeme rozpočet ako celok, ako duchovnú štruktúru nášho všetkého počínania, tak musíme si uvedomiť vždy náš centrálny ideový problém, ktorý má byť uskutočnený a ktorý leží v úzadí číslic: je to mravné a duševné obrodenie nášho národa.

Kultúrné a hospodárske pozdvihnutie našej vlasti je táto myšlienka, ktorá nás zduchovňuje našou smernicou. Čím skôr každá časť našej pospolitosti bude zrovna presiaknutá touto myšlienkou, tým skôr bude jedon celok. Touto myšlienkou aj okruhy nášho štátu musia byť syté, zrovna saturované nie vo šterilnej povrchnej forme, ale v teplej láske a živej práci, ktorá by každému upovedomila naše veľké spoločné imanie.

Je to zvláštné, že keď analyzujeme naše city, keď siahneme hlboko do duše ku samým koreňom našej vnútornej bytosti, tak nemožno, aby sa neozvaly tie spojky, ktoré nás ku našej všematke, ku pôde viažu. Tejto matke ďakujeme všetko, čo sme a čo máme. Táto mať, zvlhnutá slzami našich ubiedených matiek, vždy jestvovala a všade je prítomná, je nesmrteľná.

Tejto myšlienke musíme podrobiť naše snaženia, naše hrdlá a naše životy, tomuto ideálu, pre ktorý razila historia to veľké slovo >pro patria<.

Nech mi bude dovolené vo slávnostnej nálade tohoto nášho jubilejného roku, ale aj po odznetých rečiach našich maďarských vedúcich ľudí, ako slovenskému človekovi debatu nášho rozpočtu zakončiť prejavom našej oddanosti k republike Československej. Nikoho nevytvárame zo spolupráce, každého nášho loyálneho spoluobčana bez rozdielu viery, reči a politického presvedčenia vitáme v našom kruhu.

Veľkému slávnemu českému národu ale privolávam tu s tohoto miesta známou výpoveďou, že čo nás aj obklopujú mrazivé víchry, táto zima a tieto ľadové prúdy krv v našich žilách nezastavia. My privinieme sa ešte viac k sebe, nás žiadny hnev a hrôzy nezastrašia, my spoločnými silami vydobudeme veľkú skvelú budúcnosť našej republiky, lebo použijúc slová mistra Jiráska, chceme byť svorní, chceme si upovedomiť, čím sme povinní svojej minulosti, chceme zostať, kde sme stanuli. Chceme vám byť bratia verní v zápase a utrpení, verní až do smrti.

Slávny senát! Navrhujem, aby štátny rozpočet s finančným zákonom bol prijatý tak, ako sa na ňom usniesol rozpočtový výbor. Z toho dôvodu navrhujem, aby všetky jak ku rozpočtu, tak i ku finančnému zákonu podané pozmenovacie návrhy boly zamietnuté. (Souhlas.)

Čo sa ale týče predčítaných rezolúcií, navrhujem, aby rezolúcie boly prikázané rozpočtovému výboru, aby tento mohol rezolúcie tieto preštudovať a o nich potom podať zprávu, lebo väčšina ich nebola vo výbore prednesená. (Poílesk koaličních senátorů.)

Předseda: O rozpočtu a finančním zákoně hodlám dáti vzhledem k podaným pozměňovacím návrhům hlasovati takto:

Nejprve o skupině I v pořadí jednotlivých kapitol, pak o skupině II, III a IV, o celkovém přehledu státního rozpočtu a sumáři u všech čtyř skupin jak co do příjmů, tak i co do výdajů jednotlivě i úhrnem.

Kde jsou podány návrhy pozměňovací, doplňovací, po případě na škrtnutí, budeme hlasovati nejprve o těchto návrzích a pak teprve o celé příslušné kapitole, resp. skupině podle zprávy výborové, a to o vydáních a příjmech najednou, ovšem se změnou případně způsobenou přijetím toho neb onoho návrhu. Zamítnutí návrhu na škrtnutí neznamená přijetí příslušné položky.

Po odhlasování rozpočtu budeme hlasovati o finančním zákoně, a to podle článku, resp. k nim se vztahujících návrhů pozměňovacích, event. doplňovacích.

O resolučních návrzích budeme hlasovati teprve po druhém čtení.

O skupině I.

O kapitole l. (výdaje-příjmy). - (President republiky a kancelář presidenta republiky).

Při této kapitole budeme hlasovati:

o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů, k tit. 2. §u 2, pol. 1. až 8., pak o celém obsahu kapitoly podle zprávy výborové.

O kapitole 2. (výdaje-příjmy). - (Zákonodárné sbory).

Při této kapitole budeme hlasovati:

o návrhu sen. Reyzla a soudr. k tit. 1., § 2, pol. 12, pak o návrhu sen. Reyzla a soudr. k tit. 2., §u 2, pol, 12., pak o celém obsahu kapitoly podle zprávy výborové.

O kapitole 3. (výdaje-příjmy). - (Předsednictvo ministerské rady).

Při této kapitole budeme hlasovati:

o návrhu sen. Reyzla a soudruhů k tit. 1., § 3, pol. 5., pak o souhlasných návrzích sen. Kučery, Průši a druhů a sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 1., § 4, pol. 1., pak o celém obsahu kapitoly podle zprávy výborové.

O kapitole 4. (výdaje-příjmy) - (Ministerstvo zahraničních věcí).

Při této kapitole budeme hlasovati:

o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 3., pol. 1., pak o souhlasných návrzích sen. Reyzla a soudr. a sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 4., §u 1, pol. 1. až 6., pak o návrzích sen. Reyzla a soudr. a sen. Kučery a druhů k tit. 4., §u 3, pol. 1, pak o návrhu sen. Kučery, Průšy a druhů k tit. 5., pol. 1., pak o návrhu sen. Reyzla a soudr, k tit. 5., pol. 1., pak o celém obsahu kapitoly podle zprávy výborové.

O kapitole 5. (výdaje-příjmy) - (Ministerstvo národní obrany).

Při této kapitole budeme hlasovati: o návrhu sen Modráčka, Zimáka a soudr. k tit 2., §u 4, pak o návrhu sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 2., §u 11, pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 2., §u 12, pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit 2., §u 21, pak o souhlasných návrzích sen. Reyzla a soudr. a sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 2., §u 30, pak o návrhu sen. Modráčka, Zimáka a soudr., k tit. 2., §u 33, pak o souhlasných návrzích sen. Reyzla a soudr. a sen. Kučery, Průši a druhů k tit 3., pak o celém obsahu kapitoly podle zprávy výborové.

O kapitole 6. (výdaje-příjmy) - (Ministerstvo vnitra).

Při této kapitole budeme hlasovati:

o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 1., §u 1, pol. 1., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 1., §u 2, pol. 18., pak o návrhu, sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 2., §u 2, pol. 2. a 3., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 2., § 2, pol. 22., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 2., § 3, pol. 1. až 4., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 2., § 3, pol. 24. až 31., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 2., § 3, pol. 41., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 2., § 3, pol. 46., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 3., pol. 11. pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit 5., pol. 1., pak o dalším obsahu kapitoly podle zprávy výborové.

O kapitole 7. (výdaje-příjmy) - (Ministerstvo spravedlnosti s Nejvyšším soudem).

Při této kapitole budeme hlasovati:

o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 1., § 1, pol. 1., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 2., pol. 10., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 2., pol. 7., pak o celém dalším obsahu kapitoly podle zprávy výborové.

O kapitole 8, (výdaje-příjmy) - (Ministerstvo pro sjednocení zákonů a organisace správy).

Při této kapitole budeme hlasovati:

O návrhu sen. Reyzla a soudr. pak o celém dalším obsahu podle zprávy výborové.

O kapitole 9. (výdaje-příjmy) - (Nejvyšší správní soud a volební soud) podle zprávy výborové.

O kapitole 10. (výdaje-příjmy) - (Ministerstvo školství a národní osvěty).

Při této kapitole budeme hlasovati:

o návrhu sen. Reyzla a soudr. k tit. 2., pak o souhlasných návrzích sen. Zimáka, Modráčka a soudr. a sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 4, § 1, pak o souhlasných návrzích sen. Modráčka, Zimáka a soudr. a sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 4., § 1, pak o souhlasných návrzích sen. Modráčka, Zimáka a soudr. a sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 4., § 1, pak o souhlasných návrzích sen. Zimáka, Modráčka a soudr. a sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 4., § 1, pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 4., § 1, pak o návrhu sen. Reyzla a soudr. k tit. 4., § 1, pak o návrhu sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 5., § 1, pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 5., pak o návrhu sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 5., § 1, pak o návrhu sen. Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 6., § 1, pol. 16., pak o návrhu sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 6., § 2, pol. 3., pak o návrhu sen. Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 6., § 2, pol. 7., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 6., § 2, pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 7., § 1, pak o návrhu sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 7., § 1. pol. 15., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 7., § 1, pak o návrhu sen. Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 7., pak o návrhu sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 9., pol. 1., pak o návrhu sen. Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 9., pol. 3., pak o návrhu sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 9., pol. 6., pak o návrhu sen. Reyzla a soudr. k tit. 9., pak o návrhu sen. Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 9., pak o návrhu sen. Reyzla a soudr. k tit. 9., pak o návrhu sen. Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 9., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 9., pak o návrhu sen. Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 11.,,§ 2, pak o návrhu sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 11., § 2, pol. 12., pak o návrhu sen. Ryezla a soudr. k tit. 11., § 3, pol. 1., pak o návrhu sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 12., § 1, pol. 13., pak o návrhu sen. Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 14., § 1, pol. 10., pak o návrhu sen. Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 14, § 1, pol. 14, pak o souhlasných návrzích sen. Zimáka Modráčka a soudr., sen. Reyzla a soudr, a sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 14., pak o návrhu sen. Mo dráčka, Zimáka a soudr. k til 14., § 1, pol. 27., pak o celém dalším obsahu kapitoly podle zprávy výborové.

O kapitole 11. (výdaje-příjmy) - (Ministerstvo zemědělství).

Při této kapitole budeme hlasovati:

o návrhu sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 2., § 1, pol. 12, pak o návrhu sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 2., § 3, pol. 3., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 2., § 4, pol. 3., pak o souhlasných návrzích sen. Pánka, Klečáka, Plamínkové a druhů a sen. Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 2., § 4, pol. 5., pak o souhlasných návrzích sen. Ryezla a soudr. a sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 2., § 5, pol. 1., pak o návrhu sen. Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 3., § 3, pol. 2., pak o návrhu sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit, 3., § 3, pol. 3., pak o návrhu sen. Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 4., § 3, pol. 11., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 4. § 2, pol. 6., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 4., § 2, pol. 7., pak o návrhu sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 5., § 4, pol. 2., pak o návrhu sen, Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 5., § 4, pol. 18., pak o celém dalším obsahu kapitoly podle zprávy výborové.

O kapitole 12. (výdaje-příjmy) - (Státní pozemkový úřad) a o kapitole 13. (výdaje-příjmy) - (Ministerstvo průmyslu, obchodu a živností) podle zprávy výborové.

O kapitole 14. (výdaje-příjmy) - (Ministerstvo veřejných prací).

Při této kapitole budeme hlasovati:

o návrhu sen. Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 9., § 3., pol. 18., pak o celém dalším obsahu kapitoly podle zprávy výborové.

O kapitole 15. (výdaje-příjmy) - (Ministerstvo pošt a telegrafů) a o kapitole 16. (výdaje-příjmy) - (Ministerstvo železnic) podle zprávy výborové.

O kapitole 17. (výdaje-příjmy) - (Ministerstvo sociální péče).

Při této kapitole budeme hlasovati:

o návrhu sen. Kučery, Průši a soudr. k tit. 1., § 3, pol. 9., pak o souhlasných návrzích sen. Pánka, Klečáka, Plamínkové a druhů a sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 1., § 3, pol. 9., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 1., § 3, pol. 4., pak o návrhu sen. Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 1., § 3, pak o návrhu sen. Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 1., § 4, pol. 1., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 1., § 4, pol. 4., pak o návrhu sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 1., § 4, pol. 4., pak o návrhu sen. Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 1., § 5, pol, 4., pak o návrhu sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 1., § 5, pol. 6. až 8., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit, 1., § 5, pol. 7., pak o návrhu sen. Reyzla a soudr. k tit. 1., §, 5, pol. 7., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 2., § 1, pol. 5., pak o návrhu sen. Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 2., § 1, pol. 3., pak o návrhu sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 2., § 2, pak o návrhu sen. Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 2., § 5. pol. 1. až 3., pak o návrhu sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 3., pak o návrhu sen. Reyzla a soudr. k tit. 3., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 4., § 2, pol. 1., pak o návrhu sen. Modráčka, Zimáka a soudr. k tit, 4., § 2, pol. 1., pak o návrhu sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 4., § 2, pol. 2., pak o návrhu sen. Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 4., § 2, pol, 5., pak o návrhu sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 4., § 2, pol. 4., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 4., § 2, pol. 10., pak o návrhu sen, Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 4., § 2, pak o návrhu sen. Reyzla a soudr. k tit. 4., § 2, pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů, k tit. 5., § 1, pol. 1., pak o souhlasných návrzích sen. Zimáka, Modráčka a soudr. a sen. Reyzla a soudr. k tit. 5., § 1, pol. 1., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 5., § 2, pol. 2., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 5., § 2, pak o návrhu sen. Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 5., § 3, pol. 1., pak o návrhu sen, Kučery, Průši a druhů k tit. 5., § 4, pol. 4., pak o návrhu sen. Reyzla a soudr. k tit. 5., § 4, pol. 4., pak o návrhu sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 5., § 4, pol. 4., pak o celém dalším obsahu této kapitoly podle zprávy výborové.

O kapitole 18. (výdaje-příjmy) - (Agenda ministerstva pro zásobování lidu).

Při této kapitole budeme hlasovati:

o návrhu sen. Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 1, § 1, pol. 14., pak o návrhu sen, Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 1., § 1. pol. 15., pak o návrhu sen. Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 1., § 2, pol. 1. až 8., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 2., pak o celém dalším obsahu této kapitoly podle zprávy výborové.

O kapitole 19. (výdaje-příjmy) - (Ministerstvo veřejného zdravotnictví a tělesné výchovy).

Při této kapitole budeme hlasovati:

o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 1., § 6, pol. 1., pak o návrhu sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 1., § 6, pol. 1., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit, 1., § 6, pol. 2., pak o návrhu sen. Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 1., § 6, pol. 2., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 1., § 6, pol. 4., pak o návrhu sen. Reyzla a soudr. k tit. 1., § 6, pol. 4., pak o návrhu sen. Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 1., § 6, pol. 4., pak o návrhu sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 1., § 6, pol. 8., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 1., § 6, pol, 13., pak o návrhu sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 1., § 6, pol. 13., pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 1., § 6, pol. 15, pak o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 1., § 7, pak o celém dalším obsahu této kapitoly podle zprávy výborové.

O kapitole 20. (výdaje-příjmy) - (Odpočivné a zaopatřovací platy).

Při této kapitole budeme hlasovati:

o návrhu sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 3., § 1, pak o návrhu sen. Reyzla a soudr., pak o celém dalším obsahu této kapitoly podle zprávy výborové.

O kapitole 21. (výdaje-příjmy) - (Ministersko financí) podle zprávy výborové.

O kapitole 22. (výdaje-příjmy) - (Všeobecná pokladní správa).

Při této kapitole budeme hlasovati.

o návrhu sen. Reyzla a soudr. k tit. 4., pak o celém dalším obsahu této kapitoly podle zprávy výborové.

O kapitole 23. (výdaje-příjmy) - (Nejvyšší účetní kontrolní úřad) podle zprávy výborové.

O skupině II. (Správa státních podniků, Tabáková režie, Státní loterie, Státní mincovna v Kremnici, Československá pošta, Československé státní dráhy, Státní lesy a statky, Uhřiněvský školní závod zemědělský, Školní závod zemědělský v Děčíně Libverdě, Žabčický školní závod zemědělský, Státní báňské a hutnické závody, Státní lázně, Vojenská továrna na letadla, Vojenské lesní podniky, Státní tiskárny v působnosti ministerstva národní obrany a předsednictva ministerské rady, Úřední noviny v Praze a Bratislavě, Československá tisková kancelář).

Při této skupině budeme hlasovati:

o návrhu sen. Reyzla a soudr. k §u 9/A (Státní báňské a hutnické závody), pak o celém dalším obsahu této druhé skupiny podle zprávy výborové.

O skupině III.

(Podíl samosprávných svazků a fondů a Podíl silničního fondu na státních daních, dávkách a poplatcích).

Při této skupině budeme hlasovati:

o návrhu sen. Reyzla a soudr. k pol. 7 a), pak o celém dalším obsahu této skupiny podle zprávy výborové.

O skupině IV.

(Správa státního dluhu) podle zprávy výborové.

O celkovém přehledu státního rozpočtu u všech čtyř skupin jak co do příjmů, tak i co do výdajů jednotlivě i úhrnem podle zprávy výborové.

O finančním zákoně hodlám dáti hlasovati vzhledem k podaným pozměňovacím návrhům takto:

o článku I až čl. XIII podle zprávy výborové;

o článku XIV podle návrhu senátora Reyzla a soudr., bude-li zamítnut, podle zprávy výborové;

o článku XV až XX podle zprávy výborové;

o článku XXI podle návrhu sen. Pánka a druhů, bude-li zamítnut, podle návrhu sen. Reyzla a soudr., bude-li zamítnut, podle zprávy výborové;

o zbytku finančního zákona, nadpisu zákona a jeho úvodní formuli podle zprávy výborové.

Jsou námitky? (Nebyly.)

Nejsou. Budeme hlasovati tak, jak jsem právě prohlásil.

Račte se posaditi. (Děje se.)

Budeme tedy hlasovati ve čtení prvém a podotýkám, že dám nejprve přečísti vždy při každé kapitole podané pozměňovací resp. doplňovací návrhy.

Skupina I.

Kapitola 1.

Budiž přečten pozměňovací návrh sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 2., §u 2, pol. 1. až 8.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Úhrnné výdaje na vojenské oddělení kanceláře presidenta republiky v částce 454.915 Kč buďtež škrtnuty.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Je zamítnuto.

Kdo souhlasí s obsahem kapitoly 1. podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Schvaluje se.

Kapitola 2.

Budiž přečten návrh sen. Reyzla a soudr. k tit. 1., § 2, pol. 12.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Položka >Tisky sněmovní< poslanecké sněmovny zvýšena budiž za účelem pořizování německých překladů vládních předloh i s důvodovými zprávami na 1,700.000 Kč.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Budiž přečten návrh sen. Reyzla a soudr. k tit. 2., § 2, pol. 12.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Položka >Tisky sněmovní< senátu zvýšena budiž za účelem pořizování německých překladů vládních předloh i s důvodovými zprávami na 600.000 Kč.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Kdo souhlasí s obsahem kapitoly 2. podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijímá se.

Kapitola 3.

Budiž přečten návrh sen. Reyzla a soudr. k tit. 1., § 3, pol. 5.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Položka >Vnitropolitická informační služba 400.000 Kč< budiž škrtnuta.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Buďtež přečteny souhlasné návrhy sen. Kučery, Průši a druhů a sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 1., § 4 pol. 1.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Částka 8 mil. Kč řádných výdajů na fond pro nepředvídané výlohy vlády podle §u 5, odst. 2 zákona ze dne 20. března 1919, č. 175 Sb. z. a n., jenž je disposičním fondem vlády, budiž škrtnuta.

Položka 8,000.000 Kč na nepředvídané výlohy vlády budiž škrtnuta.

Předseda: Kdo s těmito návrhy souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítají se.

Kdo souhlasí s obsahem kapitoly 3. podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijímá se.

Kapitola 4.

Budiž přečten návrh sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 3., pol. 1.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Řádné výdaje ve výši 5 mil. Kč na Společnost Národů buďtež škrtnuty.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Buďtež přečteny souhlasné návrhy sen. Reyzla a soudr. a sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 4., § 1, pol. 1. až 6.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Položka 6. Vlastní informační a propagační služba 10,020.000 Kč - budiž škrtnuta.

Řádné i mimořádné věcné výdaje na službu informační a propagační v úhrn ne výši 10,020.000 Kč buďtež škrtnuty.

Předseda: Kdo s těmito návrhy souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítají se.

Buďtež přečteny souhlasné návrhy sen. Reyzla a soudr. a sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 4., § 3, pol. 1.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Položka >Fond pro službu zpravodajskou a propagační 14,000.000 Kč< budiž škrtnuta.

Věcné výdaje na fond pro službu zpravodajskou a propagační podle §u 5, odst. 2 zákona z 20. března 1919, č. 175 Sb. z. a. n., jenž je disposičním fondem ministerstva zahraničí, ve výši 14 mil. Kč buďtež škrtnuty.

Předseda: Kdo s těmito návrhy souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítají se.

Budiž čten návrh sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 5., pol. 1.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte);

Výdaje na podpory ruským a ukrajinským uprchlíkům v úhrnné částce 15 milionů Kč buďtež škrtnuty. Částka tato budiž zařaděna do výdajů ministerstva školství a nár. osvěty na soc. péči o československé studenty.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Budiž čten návrh sen. Reyzla a soudr. k tit. 5., pol. 1.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Položka >Podpory ruským a ukrajinským uprchlíkům 15.000.000 Kč< budiž škrtnuta.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Kdo souhlasí s obsahem kapitoly 4. podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijímá se.

Kapitola 5.

Budiž čten návrh sen. Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 2., § 4.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Částka 10,050.000 Kč na sociální péči o vojenské poškozence a legionáře budiž zvýšena na Kč 12,000.000.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Budiž čten návrh sen. Zimáka, Modráčka a soudr. k tit. 2., § 11.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Na zdravotnictví úhrnná částka Kč 16,426.000,- budiž zvýšena na 17,000.000 Kč.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Budiž čten návrh sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 2., § 12.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Věcné výdaje na letecké útvary v úhrnné částce 47,532.200 Kč buďtež škrtnuty.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Budiž čten návrh sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 2., § 21.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Věcné výdaje na střelivo a výbušiny v úhrnné částce 76,119.100 Kč buďtež škrtnuty.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Buďtež čteny souhlasné návrhy sen. Reyzla a soudr. a sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 2., § 30.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Položka >Výcvik záložníků a cvičení vojsk 49,742.800 Kč< budiž škrtnuta.

Výdaje na výcvik záložníků a cvičení vojsk v úhrnné částce 49,742.800 Kč buďtež škrtnuty.

Předseda: Kdo s těmito návrhy souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Budiž čten návrh sen, Modráčka, Zimáka a soudr. k tit. 2., § 33.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Částka Kč 1,204.800,- na různé potřeby a nepředvídané výdaje budiž škrtnuta.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Buďtež čteny souhlasné návrhy sen. Reyzla a soudr. a sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 3.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Položka >Francouzská vojenská mise 3,594.500 Kč< budiž škrtnuta.

Výdaje na francouzskou vojenskou misi v úhrnné částce 3,594.500 Kč buďtež škrtnuty.

Předseda: Kdo s těmito návrhy souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítají se.

Kdo souhlasí s obsahem kapitoly 5. podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Přijímá se.

Kapitola 6.

Budiž čten návrh sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 1., § 1, pol. 1.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Výdaje na plat ministra vnitra v úhrnné částce 133.330 Kč buďtež škrtnuty.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Budiž čten návrh sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 1., § 2, pol. 18.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Výdaj na censuru filmů v úhrnné částce 100.000 Kč budiž škrtnut.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Budiž čten návrh sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 2., § 2, pol. 2. a 3.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Věcné výdaje na reorganisaci správy v úhrnné částce 17 milionů Kč buďtež škrtnuty.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Budiž čten návrh sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 2., § 2, pol. 22.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Výdaj na censuru filmů na Slovensku v úhrnné částce 19,800 Kč budiž škrtnut.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítá se.

Budiž čten návrh sen. Kučery, Průši a druhů k tit. 2., § 3, pol. 1. až 4.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Výdaje na zřízení státních policejních úřadů v úhrnné částce 1,524.000 Kč buďtež škrtnuty.

Předseda: Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)


Související odkazy