Středa 30. ledna 1929

Schůze zahájena v 16 hodin 38 minut.

Přítomni:

Předseda: dr Hruban.

Místopředsedové: Böhr, dr Brabec, Donát, Klofáč, dr Soukup.

Zapisovatelé: Kolčok, Pastyřík.

109 senátorů podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři dr Spina, dr Vlasák.

Z kanceláře senátní: tajemník senátu dr Šafařovič; jeho zástupci dr Bartoušek, dr Trmal.

 

Předseda (zvoní): Zahajuji schůzi.

Slavný senáte! Upřímně a opravdově dojat (senátoři povstávají) sděluji se slavným senátem smutnou zprávu, že dne 30. listopadu loňského roku zemřela náhle v Prostějově, vážený člen našeho sboru paní senátor Růžena Reichstädterová, člen klubu senátorů čsl. strany národně socialistické.

Narodila se 9. záři 1872 v Brně. Její otec Josef Vrla byl tam národně a publicisticky činným. Záhy však přestěhoval se do Prostějova, kde zřídil první českou knihtiskárnu. Ještě dnes vzpomíná se vděčně jeho velikých zásluh, které si získal o národní život a probuzení v Prostějově.

Po absolvování ústavu pro vzdělání učitelek v Brně nastoupila zesnulá Růžena Reichstädterová učitelský úřad v Prostějově, kde setrvala až na konec života, posléze jako řiditelka první dívčí školy měšťanské.

V roce 1895 provdala se za Frant. Rostislava Reichstädtera, pozdějšího říšského zemského poslance, jemuž byla věrnou pomocnicí.

Také sama rozvinula záhy všestrannou činnost, hlavně na poli národním, kulturním a sociálním. Po převratu byla starostkou spolku moravských učitelek, jednatelkou Červeného kříže, od r. 1919 až do své smrti členem obecního zastupitelstva a místního školního výboru v Prostějově. V otázkách reforem školských byla častěji povolávána jako znalec do ministerstva školství.

Snažila se o praktickou výchovu a sebevzdělání širších lidových mas, především o vybudování povinných pokračovacích kursů pro mládež, dosáhnuvší 14. rok věku. Za její spolupráce byly nařízeny takové kursy malým školským zákonem z roku 1922, uvedení jich v praksi však se už nedočkala.

Dále dala podnět k zavedení večerních kursů pro dělnické ženy a služebné, z nichž vytvořila se později trvalá školská instituce, jejíž by1a z ochoty první ředitelkou, a která byla základem nyněj ší řádně vybudované a po celé Moravě chvalně známé rodinné školy prostějovské.

Haná, která jí byla od dětství domovem, odrážela se i v její povaze - vynikala klidem, dobrotou srdce, rozšafností a pracovitostí, a tyto vzácné vlastnosti zjednaly jí oblíbenosti v širokých vrstvách lidových, jimiž byla ctěna a milována a jimž byla obětavou učitelkou, rádkyní, pomocnicí a přítelkyní.

V druhém volebním období Národního shromáždění v roce 1925 by1a zvolena členem senátu N. S., kde účinlivě pracovala ve výboru kulturním a činně zasahovala v jednání plena.

Neúprosná smrt zastihla ji v plné síle života a uprostřed intensivní práce.

Rodina její ztratila v ní dobrou, ušlechtilou matku, strana čsl. národních socialistů vynikající a obětavou pracovnici a náš sbor váženého a milého člena, který v našem sboru těšil se všestranným sympatiím.

Zachováme tuto vzácnou ženu všichni v srdečné vzpomínce. Předsednictvo vyslovilo rodině účast telegraficky a uctilo památku zemřelé položením věnce k její rakvi.

Slavný senát povstal na znamení smutku se svých míst a souhlasí zajisté, aby dnešní projev můj hluboké účasti naší s předčasným odchodem paní senátora Růženy Reichstädterové byl pojat do zápisu dnešní schůze. (Senátoři usedají.)

Sděluji, že dal jsem dovolené: na dnešní schůze sen. Dykovi, Egrymu, dr Franciscymu, Kavanovi, dr Krčmérymu, dr Mazancovi, dr Medingerovi. inž. Oberleithnerovi, Pastyříkovi, dr Rey1ovi, Sáblíkovi, Sechtrovi, StodoIovi, Tomíkovi a Valouškovi: na týden sen. dr Šrobárovi.

Konstatuji, že senát je způsobilý se usnášeti, a navrhuji, aby dány byly zdravotní dovolené na dobu 2 měsíců sen. Pivkovi a sen. Slámovi.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh můj je přijat.

Předsednictvu senátu došel přípis náměstka předsedy vlády č. j. 7101 S - 28 o jmenování odborového přednosty ministerstva financí dr Bohumila Vlasáka  ministrem.

Žádám pana zapisovatele sen. dr Procházku, aby přípis tento přečetl.

Zapisovatel sen. dr Procházka (čte):

Předsednictvu senátu Národního shromáždění republiky Československé v Praze.

President republiky vyhověl rozhodnutím ze dne 25. listopadu 1928 žádosti ministra financí dra Karla Engliše za zproštění z úřadu ministra financí a jmenoval odborového přednostu ministerstva financí dra Bohumila Vlasáka ministrem a pověřil ho správou ministerstva financí.

O tom kladu si za čest učinili sdělení.

Náměstek předsedy vlády:
Šrámek
v. r.

Předseda: Představuji přítomného ministra financí pana dr Bohumila Vlasáka.

Dále došel předsednictvu senátu přípis ministra vnitra č. 72.496/1928 ze dne 29. ledna 1929 o úmrtí pí sen. Růženy Reichstädterové a povolání náhradníka Rudolfa Havránka.

Žádám pana zapisovatele sen. dr Procházku, aby přípis tento přečetl.

Zapisovatel sen. dr Procházka (čte): Předsednictvu senátu Národního shromáždění republiky Československé v Praze.

Na místa zemřelého člena senátu Národního shromáždění Růženy Reichstädterové povolávám na základě ustanovení §u 2 zákona o složení a pravomoci senátu ve spojení s § 56 řádu volení do poslanecké sněmovny jako člena senátu Národního shromáždění náhradníka Rudolfa Havránka, přednostu stanice v Háji u Opavy a vydávám mu ověřující list, opravňující jej ke vstupu do senátu.

Zároveň vyhlašuji to v Úředním listě republiky Československé.

Ministr: Černý v. r.

 

Předseda: Do dnešní schůze dostavil se nově jmenovaný pan sen. Rudolf Havránek a vykoná ústavou předepsaný senátorský slib.

Žádám pana zapisovatele sen. dr Procházku, aby přečetl příslušnou formuli slibu senátorského, a p. senátora Havránka, aby vykonal do mých rukou slib podáním ruky a slovem >slibuji<. (Senátoři povstávají.)

Zapisovatel sen. dr Procházka te):

Slibuji, že budu věren republice Československé a že budu zachovávati zákony a mandát svůj zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Sen. Havránek (podávaje ruku předsedovi): Slibuji. (Senátoři usedají.)

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Tiskem bylo rozdáno:

Tisk 790. Poštou. Zpráva imunitního výboru o žádosti sedrie v Košicích za souhlas k trestnímu stíhání sen. inž. Klimko pro zločin podle §u 15 č. 3 zákona na ochranu republiky (čís. 3946/2 předs.).

Tisk 791. Poštou. Zpráva imunitního výboru o žádosti okresního soudu v Žilině za souhlas k trestnímu stíhání sen. dr Kovalika a Činčaly pro přestupek podle §u 4 zákona proti útisku a na ochranu svobody ve shromážděních ze dne 12. srpna 1921, č. 309 Sb. z. a n. (čis. 6728/28 předs.).

Tisk 793. Zpráva imunitního výboru o žádosti zemského trestního soudu v Praze ze dne 14. října 1926 č. j. T1 XIV 147/25I54 za souhlas k stíhání sen. Richtera pro přečin, proti bezpečnosti cti podle §§ 487. 488. 491 tr. z. (čís, 2200/26 předs.).

Tisk 794. Vládní návrh, jímž se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu obchodní úmluva mezi republikou Československou a Francií, sjednaná v Paříži dne, 2. července 1928.

Tisk 795 - 795/16. Interpelace sen. Löwa, dr Hellera a soudr. na pana ministra vnitra stran konfiskační praxe u karlovarského censurního úřadu.

Tisk 795/1. Interpelace sen. Jokla a soudr. na pana ministra spravedlnosti stran zabavení čísla 62 periodického časopisu >Volkspresse<<, vycházejícího v Opavě.

Tisk 795/2. Interpelace sen. Průši a soudr. ministru vnitra o bezdůvodné a nesmyslné konfiskaci časopisu "Výboj" čís. 3. roč. VIII. orgánu Federace Proletářské Tělovýchovy pro tělovýchovné a organisační pracovníky.

Tisk 795/3. Interpelace sen. Dundra a soudr. na pana ministra spravedlnosti dr Mayr-Hartinga ve věci konfiskace časopisu "Zájmy kovodělníků" ze dne 22. srpna 1928, čís. 34 orgánu Svazu kovodělníků v Československé republice.

Tisk 795/4. Interpelace sen. Reichstädterové a spol. na p. ministra školství a národní osvěty ve příčině postupu úřadů vůči českým menšinovým školám na Moravě.

Tisk 795/5. Interpelace sen. Reichstädterové a spol. na pana ministra nár. obrany ve příčině vydávání zbraní nedospělé mládeži.

Tisk 795/6. Interpellácia sen. dr Törkölyho a druhov ministrom pôšt a telegrafov i spravedlnosti o trestnom pokračovaní zavedenom proti katolíckemu čitateľskému kruhu v Rimavskej Sobote.

Tisk 795/7. Interpelace sen. Habrmana. Filipínského. Pociska a soudr. na ministra vyučování a na ministra vnitra ohledně konfiskace ústavou zaručených práv učitelstva.

Tisk 79/8. Interpelace sen. dr Hellera, Niessnera a soudr. na pana ministra školství a národní osvěty stran zřízení německé vysoké školy obchodní.

Tisk 795/9. Interpelace sen. dr Hellera a soudr. na pana ministra spravedlnosti stran zabavení časopisu >Sozialdemokrat< ze dne 18. října 1928.

Tisk 795/10. Interpelace sen. Pánka, dr Krouského a druhů panu ministru financí o zadržování uchopitelské odměny kontroloru Janu Šikovi a legionáři Vítu Votípkovi hlavním finančním ředitelstvím v Užhorodě.

Tisk 795/11. Interpellácia sen. dr Törkölyho a druhov ministrom spravedlnosti a ministrom vnútra o zhabaní listu Gömör.

Tisk 795/12, Interpelace sen. Jokla a soudr. na pana ministra národní obrany stran úrazu vojína Thru1a u 40. pěšího pluku v Bohumíně.

Tisk 795/13. Interpelace sen. Reyzla a soudr. na pana ministra vnitra o zákazech veřejných schůzí Svazu proletářských volnomyšlenkářů.

Tisk 795/14. Interpelace sen. Hartla a soudr. na pana ministra železnic stran jazykového nešvaru v rychlících Berlín - Praha - Wien.

Tisk 795/15. Interpelace sen. Hartla a soudr. na pana ministra financí stran požitků zaměstnanců finanční stráže, kteří mají své služební stanoviště v Německu.

Tisk 795/16. Interpelace sen. Donáta a spol. na pány ministry financí, veřejných prací, školství a národní osvěty v záležitostech desolátního stavu budovy výzkumného ústavu pro zkoušení stavebních hmot a konstrukcí při vysoké škole inženýrského stavitelství v Praze.

Tisk 796 - 796/10. Odpověď vlády na interpelaci sen. Dundra, dr Soukupa, Habrmana a soudr. o stávce horníků v hnědouhelném revíru severních Čech (tisk č. 598).

Tisk 796/1. Odpověď vlády na interpelaci sen. Jarolima, dr Hellera a soudr. stran stávky horníků v hnědouhelné pánvi v severozápadních Čechách (tisk čís. 598/13).

Tisk 796/2. Odpověď ministra školství a národní osvěty na interpelaci sen. Hartla a soudr. stran několika případů naprosto nepostačitelných zaopatřovacích požitků (tisk čís. 540/6).

Tisk 796/3. Odpověď ministra školství a národní osvěty na interpelaci sen. Hüttera a soudr. stran propagandy pro Československý Červený kříž na německých školách (tisk čís. 631/4).

Tisk 796/4. Odpověď ministra národní obrany na interpelaci sen. Jokla a soudr. stran podvodů s osvobozováním od vojenské služby, které se dály v Podkarpatské Rusi (tisk čís. 631/8),

Tisk 796/5. Odpověď ministra národní obrany na interpelaci sen. Jokla a soudr. stran převozu ostatků vůdce povstání námořníků v Kotoru, Františka Ráže (tisk čís. 631/10).

Tisk 796/6. Odpověď ministra financí na interpelaci sen. Reyzla a soudr. stran šikanujícího jednání okresního fin. ředitelství v Liberci vůči majitelům motorových vozidel (tisk čís. 631/16).

Tisk 796/7. Odpověď ministra zemědělství na interpelaci sen. dr Veselého, Pichla a spol, o správě zámku Konopiště (tisk čís. 689).

Tisk 796/8. Odpověď ministra vnitra na interpelaci sen. Vraného a spol. ohledně jednání státní policie při schůzi dra J. Stránského konané v úterý dne 13. března t. r. v sále Plodinové bursy v Praze (tisk čís.689/3).

Tisk 796/9. Odpověď ministra financí na interpelaci sen. dr Hellera a soudr. stran úpravy požitků staropensistů (tisk čís. 689/7).

Tisk 796/10. Odpověď ministra školství a národní osvěty na interpelaci sen. Jokla a soudr. stran přiznání práva veřejnosti soukromé odborné škole pro ženská povolání v Českém Těšíně (tisk čís. 727/1).

Tisk 797. Připomínky pana presidenta republiky k vrácenému zákonu ze dne 20. listopadu 1928, kterým se mění dosavadní ustanovení o zákazu čepovati, po dávati a prodávati nápoje obsahující alkohol v den před volbou a v den volby do Národního shromáždění, do obcí, do zemských a okresních zastupitelstev (tisk sen. 775).

Tisk 798. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění ke schválení doplňkový protokol k dodatkové úmluvě k obchodní a plavební smlouvě mezi republikou Československou a královstvím Italským z 1. března 1924, podepsaný v Praze dne 19. listopadu 1928,

Tisk 799. Návrh sen. dr Grosschmida a druhov na vydanie zákona a úprave štátneho občianstva.

Tisk 800. Zpráva imunitního výboru a žádosti vrchního státního zastupitelství v Bratislavě z 12. srpna 1926 čís. 10.562/ 26 za souhlas, k trestnímu stíhání sen. Tomíka pro přečiny podle §u 14 čís. 3. a §u 14 čís. 5, zákona na ochranu republiky čís. 50/1923 Sb. zák. a nař. (čís. 1848/26 předs.) a o stížnosti sen. Tomíka do porušení jeho imunity sedrií v Bratislavě (čís. 523/26 předs.).

Tisk 801. Návrh sen. dr Grosschmida a druhov na vydanie zákona o sjednotení penzií.

Tisk 802. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění ke schválení dodatková dohoda k obchodní úmluvě mezi republikou Československou a Španělskem ze dne 29. července 1925, podepsaná v Madridě dne 13. prosince 1928.

Tisk 803. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu zákona (tisk 1,706) o pensijním pojištění soukromých zaměstnanců ve vyšších službách (tisk 1.955).

Zápisy o 154. až 156. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé ze dne 14., 15. a 16. listopadu 1928.

Těsnopisecké zprávy a 146. až 155, schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé ze dne 12. a 13., 18., 29. října, 12., 13., 14. a 15. listopadu 1928.

Ročenka Národního shromáždění republiky Československé r. 1927 až 1928. >Z cizích parlamentů<: r. 1928, roč. IX, čís. 10 až 12,

Zápisy o 157. až 159. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé vyloženy byly podle §u Z2 jedn. řádu v senátní kanceláři k nahlédnutí.

Ježto nebyly v předepsané lhůtě žádným p. senátorem písemné námitky podány, pokládají se zápisy ty za správné a dají se do tisku.

Z předsednictva bylo přikázáno:

Výboru ústavně - právnímu:

Vládní nařízení, kterým se nařizuje příročí pro pohledávky na náhradu škody způsobené trestnými nebo jinými nedovolenými činy po státním převratu na Podkarpatské Rusi (č. 7.480).

Výboru imunitnímu:

Žádost vrchního státního zastupitelství v Bratislavě s žádostí sedrie v Trenčíně ze 7. listopadu 1928 Nt VI 54/28 za souhlas k stíhání sen. Petora pro přečin podle §u 14, 3, 5 zákona č. 50/1923 Sb. z. a n. a přečin utrhání na cti podle § 1, 3 odst. I, č. 1 a 2 a § 9 č. 6 zák. čl. XLI/1914 (č. 7.436).

Žádost vrchního státního zastupitelství v Bratislavě s žádostí sedrie v Nitře z 22. listopadu 1928 č. j. Nt VII 128/28-2 za souhlas k stíhání sen. Fijaly pro zločin podle § 15 č. 3 a přečin podle § 14 č. 1 zák. na ochranu republiky (č.7.586).

Žádost okresního soudu v Moravské Ostravě za souhlas k stíhání sen. Herlingera pro přestupek §u 23 zákona o tisku z 17. prosince 1862 č. 6 ř. z. na r. 1863 a §u 314 tr. z. (č. 7.616.)

Žádost zemského trestního soudu v Praze za souhlas k stíhání sen. Petora pro zločin podle § 87 tr. z. (č. 7.654).

Žádost zemského trestního soudu v Praze za souhlas k stíhání sen. Klofáče pro přestupek proti bezpečnosti cti spáchaný tiskem (č. 7.719).

Žádost zemského trestního soudu v Praze za souhlas k stíhání sen. Klofáče pro přečin proti bezpečnosti cti spáchaný tiskem (č. 7.720).

Žádost okresního soudu v Moravské Ostravě za souhlas k trestnímu stíhání sen. Herlingera pro přestupek podle §§ 3, 19 shromažďovacího zákona (č. 7.838).

Žádost vrchního státního zastupitelství v Košicích s žádostí okresního soudu v Berehově za souhlas k stíhání sen. Egrypro přečin utrhání na cti podle §u 1, 3 bod 1. a 2. zák. čl. XLI/1914 (č. 7.853).

Žádost okresního soudu trestního v Pra ze za souhlas k stíhání sen. Hampla pro přestupek podle §§ 3, 19 zák, z 15. listopadu 1867 č. 135 ř. z. (č. 7:864).

Žádost vrchního státního zastupitelství v Bratislavě s žádostí okresního soudu v Báňské Bystřici z 22. ledna 1929 č. j. Nt 23/28-12 za souhlas k stíhání sen. Volko pro přečin pomluvy podle §u 20 zák. č. XLI z r. 1914.

Předseda (zvoní): Budeme projednávati pořad jednání.

Prvním předmětem je:

1. Zpráva imunitního výboru o žádosti sedrie v Báňské Bystřici ze dne 25. srpna 1928, č. J, Td 338/1928, aby byl dán souhlas k trestnímu stíhání sen. Chlumeckého pro přečin podle §u 14 č. 1 zák. č. 50/23 (č. 6869/1928 předs.). Tisk 784.

Zpravodajem je pan sen. Wagner. Dávám jemu slovo.

Zpravodaj sen. Wagner: Vážený senáte! Sedrie v Baňské Bystřici žádostí ze dne 25. srpna 1928 žádá, aby byl dán souhlas k trestnímu stíhání sen. Chlumeckého pro přečin podle §u 14, č. 1 zákona na ochranu republiky.

Věc se má takto: Pan sen. Chlumecký zúčastnil se schůze, která byla konána komunistickou stranou československou v obci Závadke, a to dne 28. května 1928. Schůze zúčastnilo se 120 až 130 osob, a podle relace, která ve spisech se nalézá, zakončil pan sen. Chlumecký svůj referát slovy: "Nechť žije komunismus a budúca komunistická vláda".

Státní zastupitelství v Báňské Bystřici shledává v tomto výroku sen. Chlumeckého skutkovou povahu přečinu rušení obecného míru podle §u 14, č. 1, zák. č. 50/23 a žádá, aby senát dal souhlas k trestnímu stíhání sen. Chlumeckého pro tento přečin.

Imunitní výbor se usnesl, aby neby1 dán souhlas k trestnímu stíhání pana sen. Chlumeckého pro tento přečin a v tomto případě, neboť výrok, jak jsem jej uvedl: "Nechť žije komunismus a budúca komunistická vláda" není takové formy a není objektivně způsobilý, aby jím u posluchačů vyvolán by1 nepřátelský stav a nepřátelská nálada proti demokraticko-republikánské formě Československé republiky ústavní listinou zaručené, která v onom výroku sen. Chlumeckého vůbec jmenována a ani i jinak nepřímým způsobem označena nebyla.

Slavný senáte! Jménem výboru imunitního proto navrhuji, aby vážený senát přistoupil k usnesení výboru imunitního a nedal souhlasu k trestnímu stíhání sen. Chlumeckého pro přečin podle §u 14, č. 1, zákona na ochranu republiky. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Nikdo není ke slovu přihlášen. Budeme hlasovati. Prosím, račte se posaditi. (Děje se.)


Související odkazy