Úterý 4. června 1929

Schůze zahájena v 16 hodin 54 minut.

Přítomni:

Předseda: dr. Hruban.

Místopředsedové: Böhr, dr. Brabec, Donát, Klofáč, dr. Krčméry, dr. Soukup.

Zapisovatelé: dr. Procházka, Stržil.

124 senátoři podle presenční listiny.

Zástupci vlády: ministři dr. Štefánek, dr. Vlasák.

Z kanceláře senátní: tajemník senátu dr. Šafařovič; jeho zástupci dr. Bartoušek, dr. Trmal.

Předseda (zvoní): Zahajuji schůzi.

Oznamuji, že dal jsem dovolenou dodatečně na schůze dne 23. a 24. dubna sen. dr. Törkölymu; na dnešní schůzi sen. Bodnarovi, dr. Grosschmidovi a Lukešovi; na týden sen. Reščukovi.

Konstatuji, že senát je způsobilý se usnášeti.

Navrhuji, aby byla dána zdravotní dovolená na dobu 3 neděl sen. Habrmanovi.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh můj je přijat.

Předsednictvo senátu došel připiš ministerstva vnitra č. 22.524/1929/7 ze dne 29. dubna 1929 o úmrtí pana sen. Theodora Zulegera a povolání náhradníka p. Roberta Stöhra.

Žádám pana zapisovatele sen. dr. Procházku, aby přípis tento přečetl. (Hluk. - Výkřiky. - Zvoní.)

Prosím o klid!

Zapisovatel sen. dr. Procházka (čte):

Předsednictvu senátu Národního shromáždění republiky Československé v Praze.

Na místo zemřelého člena senátu Národního shromáždění Theodora Zulegera povolávám na základě ustanovení §u 2 zákona o složení a pravomoci senátu a § 56 řádu volení do poslanecké sněmovny jako člena senátu Národního shromáždění náhradníka Roberta Stöhra, inspektora v Dobříčanech u Žatce, a vydávám mu ověřující list, opravňující jej ke vstupu do senátu.

Rozhodnutí toto vyhlašuji zároveň v Úředním listě republiky Československé.

Ministr Černý v. r.

Předseda: Do dnešní schůze dostavil se nově jmenovaný pan sem. Robert Stöhr a vykoná ústavou předepsaný senátorský slib.

Žádám pana zapisovatele sen. dr. Procházku, aby přečetl příslušnou formuli slibu Senátorského, a p. senátora Stöhra žádám, aby vykonal do mých rukou slib podáním ruky a sloveni "slibuji". (Senátoři poustávají.)

Zapisovatel sen. dr. Procházka (čte):

Slibuji, že budu věren republice Československé a že budu zachovávati zákony a mandát svůj zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Ich gelobe, der Čechoslovakischen Republik treu zu sein und die Gesetze zu beobachten, sowie mein Mandat nach bestem Wissen und Gewissen auszuüben.

Sen. Stöhr (podávaje předsedovi ruku): Ich gelobe! (Senátoři usedají.)

Předseda: Tiskem bylo rozdáno:

Tajemník senátu dr. Šafařovič (čte):

Tisk 885. Poštou. Zpráva rozpočtového výboru o vládním návrh zákona, kterým se osvobozují věnování na oslavu Svatováclavského tisíciletí od kolků a poplatků a daně z obohacení (tisk 881).

Tisk 886. Poštou. Zpráva I. kulturního výboru, II. rozpočtového výboru o usnesení poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu zákona o Národním divadle v Praze (tisk 882).

Tisk 884. Návrh sem. Donáta, dr. Baxy, Lukeše, dr. Karasa, Luksche, inž. Klimko, Stolberga, Thoře, Prause a spol. na změnu zákona ze dne 24. června 1926, č. 103 Sb. zák. a nař., o úpravě platových a některých služebních poměrů státních zaměstnanců.

Tisk 888. Návrh sem. Sechtra a spol. na poskytnutí podpory a daňových úlev zemědělcům poškozeným zmiznutím bramborové sádě.

Tisk 889. Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňují zákony o zřizování a vydržování veřejných měšťanských škol, o docházce do nich a o jejich správě.

Tisk 890. Vládní návrh zákona, kterým se provádí úmluva mezi republikou Československou a královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců ze dne 7. listopadu 1928 o úpravě vzájemných pohledávek a dluhů, vzniklých před 26. únorem 1919 ve starých korunách rakousko-uherských mezi věřiteli nebo dlužníky československými a srbochorvatsko-slovinskými.

Tisk 891. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění republiky Československé Úmluva mezi republikou Československou a královstvím Srbů, Chorvatů a Slovinců o úpravě vzájemných pohledávek a dluhů, vzniklých před 26. únorem 1919 ve starých korunách rakousko-uherských mezi věřiteli nebo dlužníky československými a srbochorvatsko-slovinskými, podepsaná v Praze dne 7. listopadu 1928 a závěrečný zápis k této Úmluvě.

Tisk 892/1. Interpelace sen. Klečáka, dr. Kloudy a druhů vládě republiky ČSR., zdali hodlá v nejbližší době Národnímu shromáždění předložiti předlohy zákonů o ubytování vojska a o přípřežích.

Tisk 892/2. Interpelace sen. Klečáka a druhů panu předsedovi vlády republiky Československé o přeřazení města Loun ze skupiny C činovného do skupiny B činovného.

Tisk 892/3. Interpelace sen. Dundra, Habrmana, Filipínského, Zimáka a soudr., na ministra sociální péče ve věci jmenování představenstev, dozorčích výborů a rozhodčích soudů nemocenských pojišťoven.

Tisk 892/4. Interpelácia sen. Richtera a druhov ministrovi vnútra o zneužívaní páchanom od Michala Holeca, obecného notára v Szögyéne (župa Nitra).

Tisk 892/5. Interpelace sen. dr. Brunara a soudr. na ministerského předsedu jakožto šéfa veškeré vlády stran, memoranda podaného u Rady Společnosti Národů.

Tisk 892/6. Interpelace sen. Havránka a druhů panu ministru spravedlnosti stran zabavení čísla 5. periodického časopisu "Československé Železniční listy", vycházejícího v Praze.

Tisk 892/7. Interpelace sen. Havránka a druhů panu ministru spravedlnosti stran zabavení čísla 3. periodického časopisu "Československé Železniční listy", vycházejícího v Praze.

Tisk 892/8. Interpelace sen. Havránka a druhů panu ministru spravedlnosti stran zabavení čísla 3. periodického časopisu "Československé Železniční listy", vycházejícího v Praze.

Tisk 892/9. Interpelace sen. dr. Witta a soudr. na ministra spravedlnosti ve věci zabavení časopisu "Slezan".

Tisk 892/10. Interpelace sen. Ant. Nováka, Dundra, Ecksteinové, Havleny a soudr. na ministra spravedlnosti ve věci konfiskace ústředního orgánu organisace válečných poškozenců, časopisu "Nový Život".

Tisk 893. Návrh sen. dr. Brunara a soudr. na změnu některých ustanovení zákona ze dne 29. února 1920, č. 121 Sb. z. a n.

Tisk 894/1. Odpověď ministra pošt a telegrafů na interpelaci sen. Wagnera, Pánka a spol. v příčině vydání jubilejních poštovních známek při mileniových oslavách knížete Václava (tisk 826/1).

Tisk 894/2. Odpověď ministra vnitra na interpelaci sen. Reichstädterové, dr. Kloudy a spol. ve příčině vydávání zbraní nedospělé mládeži (tisk 795/5).

Tisk 894/5. Odpověď ministra školství a národní osvěty a ministra vnitra na interpelaci sen. Časného a soudr. v záležitosti obsazení místa řídícího učitele Stanislava Spáčila na Sv. Kopečku u Olomouce a v záležitosti zákazu táboru lidu na Sv. K o pečku (tisk 762/1).

Tisk 894/4. Odpověď ministrů pošt a spravedlnosti na interpelaci sen. dr. Törkölye a druhů o trestním řízení zavedeném proti Katolickému čtenářskému kroužku v Rim. Sobotě (tisk 795/6).

Tisk 894/5. Odpověď ministra školství a národní osvěty na interpelaci sen. dr. Kloudy, Klečáka, Pichla a druhů ve věci výplaty 22 mil. Kč ze slovenských církevních statků ostřihomským beneficiátům (tisk 822).

Tisk 894/6. Odpověď ministrů financí, veřejných prací a školství a národní osvěty na interpelaci sen. Donáta a spol. v záležitosti desolátního stavu budovy výzkumného ústavu pro zkoušení stavebních hmot a konstrukcí při vysoké škole inženýrského stavitelství v Praze (tisk 795/16).

Tisk 894/7. Odpověď vlády na interpelaci sen. Šťastného a druhů k celé vládě republiky Československo ve věci útoků na valutní hodnotu státní měny (tisk 804).

Tisk 894/8. Odpověď ministra vnitra na interpelaci sen. Reyzla a soudr. o zákazech veřejných schůzí Svazu proletářských volnomyšlenkářů (tisk 795/13).

Tisk 894/9. Odpověď ministra financí na interpelaci sen. Teschnera a soudr. stran vyclívání knih v knihařském plátně (tisk 810/6).

Tisk 894/10. Odpověď vlády na interpelaci sen. dr. Hellera a soudr. stran jmenování do zemských a okresních zastupitelstev (tisk 822/7).

Tisk 894/11. Odpověď vlády na interpelaci sen. dr. Hellera a soudr. stran odpočivných a zaopatřovacích požitků staropensistů ve službách obcí a okresů resp. jejich pozůstalých (tisk 826/8).

Tisk 894/12. Odpověď ministra vnitra na interpelaci sen. dr. Brunara a soudr. stran jmenování do zemských a okresních zastupitelstev (tisk 827).

Tisk 895. Návrh sen. dr. Hellera a soudr. na úpravu služebních platů úředníků, zřízenců, kancel. pomoc. sil a pomocných zřízenců ustanovených u soudů.

Tisk 896. Vládní návrh zákona, jímž se mění některá ustanovení zákona ze dne 8. Července 1925, č. 172 Sb. z. a n., o letectví.

Tisk 897. Vládní návrh, kterým se předkládá Národnímu shromáždění ke schválení obchodní, celní a plavební úmluva mezi republikou Československou a Persií, podepsaná v Teheránu dne 30. dubna 1929.

Tisk 898/1. Odpověď ministra pošt a telegrafů na interpelaci sen. Hubky a spol. ve věci postupu poštovního úřadu v Prachaticích a poštovního ředitelství v otázce jazykové z 15. března 1928 (tisk 631).

Tisk 898/2. Odpověď vlády republiky Československé na interpelaci sen. Zimáka, Petříka a soudr. v záležitosti protizákonného vybírání tak zvané "rumunštiny" na Podkarpatské Rusi (tisk 762).

Tisk 898/3. Odpověď ministrů financí, zemědělství a obchodu na interpelaci sen. Proška, Zulegera a spol. ve věci transitních skladišť na chmel (tisk 762/3).

Tisk 898/4. Odpověď ministra školství a národní osvěty a ministra vnitra na interpelaci sen. Habrmana, Filipínského, Pociska a soudr. ohledně konfiskace ústavou zaručených práv učitelstva (tisk 795/7).

Tisk 898/5. Odpověď vlády na interpelaci sen. Plamínkové, Wagnera a spol. o odmítání žen s akademickým vzděláním hlavně pak právnickým, které se hlásí do konceptní služby státní a soudní (tisk 826/2).

Tisk 898/6. Odpověď vlády na interpelaci sen. Plamínkové a spol. o překážkách Všeobecného pensijního ústavu, jež mu znemožnily uveřejnění matematické bilance (tisk 826/3).

Tisk 898/7. Odpověď vlády na interpelaci sen. Plamínkové a spol. o tom, proč nebyla ratifikována smlouva o likvidaci rakouského pensijního pojištění soukromých zaměstnanců (tisk 826/4).

Tisk 898/8. Odpověď ministra soč. péče na interpelace sen. Reyzla, Beutela a soudr. a sen. Hartla a soudr. o odvolání povolení k pobytu pro Arnošta Sauera v Rochlici u Liberce (tisk 598/17 a tisk 598/9).

Tisk 898/9. Odpověď ministra školství a národní osvěty a ministra vnitra na interpelaci sen. Jokla, Polacha a soudr. stran zřízení menšinových škol v Bravanticích a Horním Benešově ve Slezsku (tisk 762/6).

Tisk 898/10. Odpověď ministra financí na interpelaci sen. Hartla a soudr. stran požitků zaměstnanců finanční stráže, kteří mají své služební stanoviště v Německu (tisk 795/15).

Tisk 898/11. Odpověď ministra vnitra na interpelaci sen. Friedricha a soudr. stran protizákonného rozpouštění obecní správní komise v Chomutově (tisk 819).

Tisk 898/12. Odpověď ministra železnic na interpelaci sen. Friedricha a soudr. stran protizákonného jednání úředníků u přepážek (tisk 826/10).

Tisk 898/13. Odpověď ministra školství a národní osvěty na interpelaci sen. Jokla, Polacha a soudr. stran vyplácení valutární diference učitelstvu bývalého východoslovenského plebiscitního území (tisk 826/12).

Tisk 898/14. Odpověď ministra sociální péče na interpelaci sen. Jokla, dr. Hellera a soudr. o četných případech otravy plynem ve Vítkovických železárnách (tisk 282/5).

Tisk 898/15. Odpověď ministra národní obrany na interpelaci sen. Jokla a soudr. stran úrazu vojína Thrula u 40. p. pl. v Bohumíně (tisk 795/12).

Tisk 898/16. Odpověď ministra školství a národní osvěty a ministra veřejního zdravotnictví a tělesné výchovy na interpelaci sen. Teschnera a soudr. stran používání státních a městských školních tělocvičen jako volebních místností (tisk 810/7).

Tisk 899. Návrh sen. Kianičku, Thoře, Slámy, Pastyříka, Trčky, Kotrby a druhov, aby bolo nariadené vládou, že by mestá s verejnými porážkami sriaďovaly súčasne s porážkou, mäsnou tržnicou, chladiarňou, mraziarňou, črievarňou, držkárňou, atď., tiež povinne kožné skladište na konzervovanie a aukčné zpracovanie koží, pochádzajúcich z miestnych a okolných zverolekársky prehliadnutých porážok.

Tisk 900. Návrh sen. Kianičku, Thoře, Slámy, Pastyříka, Trčky, Kotrby a druhov v príčine odstránenia prípadne zmiernenia daňových bremien stavu mäsiersko-udenárskeho.

Tisk 901. Usnesení poslanecké sněmovny o vládním návrhu (tisk 490) zákona o reorganisaci vysoké školy obchodní v Praze (tisk 524).

Těsnopisecké zprávy o 172. až 176. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé ze dne 21., 22. března, 23. a 24. dubna 1929.

Zprávy o 174. až 176. schůzi senátu Národního shromáždění republiky Československé vyloženy byly podle §u 72 jedn. řádu v senátní kanceláři k nahlédnutí.

Ježto nebyly v předepsané lhůtě žádným panem senátorem podány písemné námitky, pokládají se zápisy ty za správné a budou vytištěny.

Z předsednictva bylo přikázáno:

Výboru iniciativnímu:

Tisk 884. Návrh sen. Donáta, dr. Baxy, Lukeše, dr. Karasa, Luksche, inž. Klimko, Stolberga, Thoře, Prause a spol. na změnu zákona ze dne 24. června 1926, č. 103 Sb. zák. a nař., o úpravě platových a některých služebních poměrů státních zaměstnanců.

Tisk 888. Návrh sen. Sechtra a spol. na poskytnutí podpory a daňových úlev zemědělcům poškozených zmrznutím bramborové sádě.

Tisk. 893. Návrh sen. dr. Brunara a soudr. na změnu některých ustanovení zákona ze dne 29. února 1920, č. 121 Sb. z. a n.

Tisk 895. Návrh sen. dr. Hellera a soudr. na úpravu služebních platů úředníků, zřízenců, kancel. pomoc. sil a pomocných zřízenců ustanovených u soudů.

Tisk 899. Návrh sen. Kianičku, Thoře, Slámy, Pastyříka, Trčky, Kotrby a druhov, aby bolo nariadené vládou, že by mestá s verejnými porážkami sriaďovaly súčasne s porážkou, mäsnou tržnicou, chladiarňou, mraziarňou, črievarňou, držkárňou, atď., tiež povinne kožné skladište na konzervovanie a aukčné zpracovanie koží, pochádzajúcich z miestnych a okolných zverolekársky prehliadnutých porážok.

Tisk 900. Návrh sen. Kianičku, Thoře, Slámy, Pastyříka, Trčky, Kotrby a druhov v príčine odstránenia prípadne zmiernenia daňových bremien stavu mäsiersko-udenárskeho.

Výboru imunitnímu:

Žádost okresního soudu ve Veselí n. Luž. za souhlas k stíhání sen. Sochora pro přestupky proti bezpečnosti cti a žalobě Jana Zitka a spol. (č. 8652).

Žádost vrchního státního zastupitelství v Bratislavě s žádostí krajského soudu v Trenčíně za souhlas k stínání sen. Petora pro zločin podle §u 15, č. 3 zákona na ochranu republiky (č. 8697).

Žádost krajského soudu v Moravské Ostravě za souhlas k stínání sen. Sehnalové pro přečiny podle §u 18, odst. 1. až 3. zákona na ochranu republiky (č. 8717).

Žádost krajského soudu v Liberci za souhlas k stíhání sen. Hampla pro přečin podle §u 17, č. 1 zákona na ochranu republiky (č. 8768).

Žádost vrchního státního zastupitelství v Bratislavě s žádostí krajského soudu v Ružomberoku za souhlas k stíhání sen. Janíka pro přečin pomluvy podle §u 1, 3 odst. II., zák. čl. XLI/1914 (č. 8770).

Předseda (zvoní): Budeme projednávati pořad jednání.

Prvním předmětem je:

1. Zpráva rozpočtového výboru o vládním návrhu zákona (tisk 881), kterým se osvobozují věnování na oslavu Svatováclavského tisíciletí od kolků a poplatků a daně z obohacení. Tisk 885.

Zpravodajem je pan sen. dr. Procházka. Dávám mu slovo. (Hluk.)

Prosím o klid!

Zpravodaj sen. dr. Procházka: Slavný senáte! Na letošní rok připadá tisíciletí výročí smrti svatého Václava, vzývaného jako patrona české země, uctívaného jako ochránce našeho státu, vždy považovaného za symbol, za jasnou představu státu a stále vzpomínaného jakožto prozíravého, moudrého a mírumilovného vládce, který se statečnou myslí uvedl řád ve správu veřejných věcí, učinil konec nesvárům, obnovil spravedlnost, dbal jen o blaho své země, bránil ji před nepřáteli a přičiňoval se o její sjednocení a prospěch.

Svatý Václav v mysli obyvatelstva byl stále vzpomínán jako bohatýr a "dědic" - držitel - české země. Jeho obraz chován v rodinách a kladen na peníze, veřejné pečeti a prapory.

Památka svatého Václava přetrvala věky a byla živá zejména v dobách zlých. Jeho bude vždy pamatováno jakožto knížete státního útvaru, tvořícího základ pozdějšího slavného a mocného státu českého, jehož znovu vybudování a rozšíření v nynější stát československý uskutečněno v přední řadě důsledkem stálé tradice svatováclavské - to je ten duch, prosím, který byl v národě - udržující v obyvatelstvu živou víru v obnovu samostatnosti státu, v nezdolnost a tvůrčí sílu národa a pevnou snahu ke znovunabytí státní suverenity. Opakuji znovu, aby nebylo snad nějakých pochybností, že to je duch, který v národě byl a který se právě personifikoval v idei Svatováclavské.

Idea Svatováclavská živila po staletí v obyvatelstvu státu našeho touhu po vlastní vládě nad územím státu a mocným vlivem spolupůsobila k jejímu uskutečnění.

Oslava Svatováclavská jest zároveň mileniem významné doby ve vývoji českého státu, nabývajícího tehdy pevného útvaru.

Doba knížete svatého Václava znamená též definitivní přičlenění národa českého k západoevropské kultuře křesťanské, umožňující národu vývoj civilisační, a dokazuje kulturní rovnost a starobylost základů státu našeho vzhledem k ostatním národům západoevropským a evropským vůbec.

Pan president republiky dr. Tomáš Masaryk vyslovil se nedávno podle revue "Život" ve svém interviewu o sv. Václavu a Svatováclavských oslavách takto: "Církev přirozeně bude oslavovat církevně, nábožensky; jako hlava státu si přirozeně přeji, aby skutečnost, že jsme již na konci IX. a na začátku století X. měli stát slušně uspořádaný, náležitě vynikla doma i v cizině."

Pan ministr školství a národní osvěty dr. Antonín Štefánek ve své závěrečné řeči, proslovené před několika týdny při školské anketě, pravil mezi jiným, že žijeme v době revoluční anebo nejméně porevoluční a nevidíme jasně vývojové směrnice, tím méně, že tradice a vzpomínky na český stát kdysi slavný a mocný, nejsou v širokých masách dostatečně živé a konkrétně jasné. (Hluk. - Předseda zvoní.)

Pravím proto, že oslava Svatováclavská je s to povznésti vědomí národní a státní, že musí působiti na duši lidu ve prospěch státu, majícího své kořeny již v době uplynulé před 1000 lety, a že vyzvedne v cizině starobylost našeho státního života.

Tak jako v jiných státech a národech oslavují se národní světci, jako sv. František, sv. Ludvík, Panna Orleanská, sv. Štěpán, sv. Patrik a jiní, tak i my musíme oslavovati našeho svatého Václava.

Oslava Svatováclavská má proto význam celostátní a všenárodní.

Lze proto očekávati, že jako příležitostně oslavy desetiletého trvání nynější republiky Československé, tak i příležitostně jubilea Svatováclavského osoby lidumilné i různé korporace ve značné míře budou zřizovati nadace a věnování k humánním a osvětovým účelům všeho druhu.

Podotýkám, že zákonem ze dne 12. července 1928 osvobozena věnování na oslavu desetiletého trvání republiky Československé od kolků, poplatků, daně z obohacení, daně důchodové, všeobecné i zvláštní daně výdělkové.

Jinak dosavadní zákonodárství v oboru daně z obohacení podporuje zřízení nadací a věnování k účelům vyučovacím, dobročinným, lidumilným aneb obecně prospěšným tím, že je podrobuje nižší sazbě daně z obohacení než věnování jiného druhu.

Aby shora uvedený ušlechtilý způsob oslavy Svatováclavského tisíciletí byl co nejvíce podporován, předložila vláda k ústavnímu projednání návrh zákona, kterým se má věnování mezi živými, učiněným, v roce 1929 k účelům vyučovacím, dobročinným, lidumilným aneb obecně prospěšným, pokud jimi má býti oslaveno Svatováclavské tisíciletí, poskytnouti úplné osvobození od dámě z obohacení resp. kolků a poplatků, podobně jako se stalo zákonem č. 120/1928 Sb. z. a n. k oslavě desetiletého výročí založení Československé republiky.

Osnova zákona obsahuje ovšem jen osvobození od kolků, poplatků a daně z obohacení, kdežto zákon č. 120/1928 Sb. z. a n. sahá dále též na osvobození od daně důchodové, všeobecné i zvláštní daně výdělkové.

Návrh zákona rozeznává mezi věnováními k účelům vyučovacím, dobročinným a lidumilným, jimž má příslušeti úplné osvobození již ze zákona - § 1 - a mezi věnováními k jiným účelům, obecně prospěšným, jimž může býti osvobození přiznáno jen na řádně dotaženou žádost - § 2.

K uvarování omylů a nedorozumění je v osnově výslovně řečeno, že osvobozena jsou věnování, učiněná trvale k uvedeným účelům, a že 60 denní lhůty k jeho uplatnění jsou neprodlužitelny.

Výbor rozpočtový doporučuje senátu, aby osnovu zákona přijal za své usnesení ve znění, jak je uvedeno ve zprávě tisk 885. (Potlesk.)

Předseda (zvoní): Ke slovu jsou přihlášeni pp. sen. Modráček, Koutný, Hlávka.

Nežli dám prvému přihlášenému řečníkovi slovo, navrhuji řečnickou lhůtuj v trvání 15 minut, není-li žádné námitky. (Nebylo.)

Námitek není.

Dávám slovo panu sen. Modráčkovi. (Hluk. - Výkřiky.)

Prosím o klid!


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP