Čtvrtek 2. října 1930

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá, přistoupíme proto ke hlasování.

Sněmovna je způsobilá se usnášeti.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru ústavně-právního, aby posl. sněmovna schválila vládní nařízení ze dne 18. prosince 1929, č. 187 Sb. z. a n., o některých přesunech působnosti ministerstev na úřady zemské.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím poslanecká sněmovna schválila toto vládní nařízení.

Zbývá ještě hlasovati o třech resolucích, otištěných ve zprávě výborové.

Kdo s těmito resolucemi souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Resoluce tyto jsou přijaty.

Tím vyřízen je 2. odstavec pořadu.

Slovo vyžádal si pan předseda vlády Udržal k prohlášení podle §u 64 jedn. řádu. Dávám mu slovo. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda vlády Udržal: Slavná sněmovno! (Výkřiky posl. Štětky a Čižinské.)

Informoval jsem se na kompetentním místě o domnělém interviewu s presidentem republiky, jejž rozšířila "London General Press". Podle těchto informací president republiky přijal již 13. srpna 1930 v Topolčiankách anglického žurnalistu, se kterým ve společenském rozhovoru dotkl se i některých otázek, v těchto dnech publikovaných. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Rozhovor nebyl myšlen jako interview, a v obsahu projevu žurnalistova obrážejí se patrně z největší části jeho vlastní myšlenky. (Výkřiky komunistických a slovenských ľudových poslanců. - Předseda zvoní.) Znění tak zvaného interviewu nebylo předloženo ke schválení. Rozmluva konala se před 1 měsícem a je nápadné, proč byla jako interview teprve nyní, a právě ve známých listech uveřejněna.

Kancelář presidenta republiky byla upozorněna na interview redakcí denního listu, která žádala vysvětlení některých bodů, nemohouc je srovnati se známými názory páně presidentovými. Již to svědčí, že obsah interviewu příčí se v mnohém směru názorům pana presidenta republiky.

Když se kancelář presidenta republiky dověděla, že rozmluva byla uveřejněna jako interview a ve znění, které nebylo předloženo ke schválení, učinila opatření, aby aspoň místa nejvíce zkreslující presidentovy názory, uvedena byla pokud možno (Výkřiky slovenských ľudových poslanců.) na pravou míru.

Jako všichni směrodatní ústavní činitelé našeho státu, nemá ani pan president za možné, aby uvažoval o řešení, kterým by se změnil stav vytvořený mírovými smlouvami. (Výborně! Potlesk. - Výkřiky komunistických a slovenských ľudových poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid. (Výkřiky posl. Hlinky a Śliwky.)

Prosím o klid.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Jde tedy o soukromou rozmluvu presidenta republiky, která v uveřejněném interviewu není správně podána. (Výborně! Potlesk. - Výkřiky komunistických a slovenských ľudových poslanců.)

Předseda (zvoní): Návrh na zahájení rozpravy o prohlášení p. předsedy vlády podán nebyl. (Výkřiky.)

Přerušuji další projednávání pořadu dnešní schůze.

Před ukončením schůze učiním ještě některá presidiální sdělení. (Stálé výkřiky. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Sděluji, že schůze zahraničního výboru, svolaná dnes po plenární schůzi, se nekoná.

Posl. Vallo žádá o udělení 14tidenní dovolené pro neodkladné záležitosti.

Navrhuji udělení této dovolené.

Kdo s mým návrhem souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Dovolená tato jest udělena.

Došlo oznámení o změně ve výboru. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Do výboru zahraničního vyslal klub poslanců "Deutsche christl. soz. Volkspartei" posl. dr Petersilku za posl. dr Luschku.

Předseda: Došla naléhavá interpelace.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

Súrna interpelácia posl. Hlinku a druhov predsedovi vlády o prejavu p. T. G. Masaryka, prezidenta republiky Československej.

Předseda: Výboru iniciativnímu byly přikázány tištěné návrhy rozdané počátkem schůze.

Zástupce sněm. tajemníka Nebuška (čte):

665. Návrh posl. Špatného, Zeminové, Hatiny a druhů na řádnou kontrolu lékáren a léčiv.

666. Návrh posl. Ostrého, Vávry, Pechmana a druhů na vydání zákona o právní úpravě živnosti drogistické.

668. Návrh posl. Brožíka, Bečko a soudr. na změnu §u 206 obecného horního zákona ze dne 23. května 1854, č. 146 ř. z., a zákona zo dňa 25. januára 1928, č. 24 Sb. z. a n., ktorým sa mení a doplňuje všeobecný banský zákon (obecný horní zákon) zo dňa 23. mája 1854, č. 164 r. z., pre Slovensko a Podkarpatskú Rus.

673. Návrh posl. Macouna, Kleina a soudr. na změnu VI. hlavy živn. řádu §u 75 (zákon ze dne 16. ledna 1895, č. 21 ř. z., a zákon ze dne 18. července 1905, č. 125 ř. z.).

Předseda (zvoní): Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby příští schůze svolána byla písemně s pořadem, který podle §u 40 a §u 9, lit. d) jedn. řádu určí předsednictvo.

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Námitek nebylo.)

Není jich. Návrh můj jest přijat.

Končím schůzi.

(Konec schůze ve 4 hod. 22 min. odpol.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP