Úterý 3. února 1931

Začátek schůze ve 3 hod. 26 min. odpol.

Přítomni:

Předseda: Malypetr.

Místopředsedové: dr Lukavský, Roudnický, Stivín, Špatný, Taub, Zierhut.

194 poslanců podle presenční listiny.

Zástupci vlády: min. předseda Udržal; ministři Bechyně, dr Beneš, dr Czech, dr Dérer, inž. Dostálek, dr Engliš, dr Franke, dr Matoušek, dr Meissner, Mlčoch, dr Slávik, dr Spina, dr Šrámek, dr Viškovský.

Předseda nejvyššího účetního kontrolního úřadu dr Koerner.

Zapisovatelé: inž. dr Toušek, de Witte.

Z kanceláře sněmovny: sněm. tajemník dr Říha; jeho zástupci Nebuška, dr Záděra.

Předseda (zvoní): Zahajuji 100. schůzi poslanecké sněmovny.

Dovolené dal jsem: na dnešní schůzi posl. Šamalíkovi a Navrátilovi; na tento týden posl. Szentiványimu - pro neodkladné zaměstnání.

Nemocí omluvili se posl. Rázus, dr Reisz, dr Mederlý.

Lékařská vysvědčení předložili posl. dr Polyák, Zeman, Pechman, Kirpalová. (Výkřiky komunistických poslanců. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Posl. dr Holota žádá o dovolenou na dobu od 29. ledna do 7. února t. r. pro neodkladné povinnosti starostenské.

Navrhuji udělení této dovolené.

Sněmovna je způsobilá se usnášeti.

Kdo s mým návrhem souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Dovolená tato jest udělena.

Došla oznámení o změnách ve výboru.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Do výboru ústavně-právního vyslal klub poslanců republ. strany zeměděl. a malorol. lidu posl. dr Suchého za posl. Křemena; klub poslanců "Deutsche soz. dem. Arbeiterpartei" posl. Schweichharta za posl. Blatnou.

Předseda: Došly dotazy. Žádám o přečtení.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Dotazy:

posl. Sladkého:

ministru nár. obrany, jakým způsobem zajištěna jsou důležitá a důvěrná tajemství při výrobě v automobilce "Tatra" v Kopřivnici u Příbora (č. D 429-III);

ministru školství a nár. osvěty o nutnosti bezodkladné úpravy právních a hmotných poměrů inspektorů národních a mateřských škol v Československé republice (č. D 428-III);

posl. Knejzlíka:

ministru zemědělství o vydání zákona o rekultivaci ovocného stromoví mrazem zničeného (č. D 430-III);

ministru pošt a telegrafů o neudržitelných výnosech poštovní správy, stěžujících rozvoj odborných hospodářských časopisů (č. D 431-III).

Předseda: Počátkem schůze byly rozdány tištěné zprávy.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

912. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. trest. soudu v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. dr Moudrého (přečin proti bezpečnosti cti).

913. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. trest. soudu v Brně za souhlas s trest. stíháním posl. Barši (zločiny podle §§ 87, 81 tr. z. event. přečin podle §u 279 tr. z. a přečin podle §u 14, č. 5 zákona na ochranu republiky).

914. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Jihlavě za souhlas s trest. stíháním posl. Barši (zločin podle §u 15, č. 3 zákona na ochranu republiky).

915. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Litoměřicích za souhlas s trest. stíháním posl. Gottwalda (zločin podle §u 15, č. 3 a přečin podle §u 18, č. 2 zákona na ochranu republiky).

916. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Liberci za souhlas s trest. stíháním posl. Höhnela (zločin podle §u 81 tr. z.).

Předseda: Mezi schůzí byly rozdány a současně přikázány výboru iniciativnímu tištěné návrhy.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

906. Návrh posl. Zápotockého, Krosnáře, Majora, Kuhnové, Steinera, Sedorjaka, Śliwky a soudr. na vydání zákona o 7 a 6 hodinné době pracovní.

908. Návrh posl. Bergmanna, Polívky, Hrušovského a druhů na zařazení města Komárna do skupiny B činovného.

909. Návrh posl. Bergmanna a druhů na zařazení obce Rybniště do skupiny C činovného.

910. Návrh posl. K. Procházky, Klimenta, Höhnela a soudr. na vydání zákona o jednorázové výpomoci nezaměstnaným.

911. Návrh posl. Krosnáře, Zápotockého, Štětky, Haiblicka, Vallo, Steinera, Śliwky a soudr. na vydání zákona o státní podpoře nezaměstnaných a omezeně pracujících.

Předseda (zvoní): Slovo vyžádal si pan předseda vlády Udržal k prohlášení podle §u 64 jedn. řádu.

Dávám mu slovo. (Výkřiky poslanců strany komunistické: Pryč s vládou hladu!)

Prosím o klid. (Výkřiky trvají. Někteří poslanci strany komunistické buší do stolků.)

Prosím o klid.

Předseda vlády Udržal: Slavná sněmovno! (Trvalé výkřiky. - Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím, aby pánové zachovali klid.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Vážné známky dnešní hospodářské krise projevovaly se již na podzim r. 1929 a proto jsem již při nastoupení této vlády prohlásil za přední její úkol hledati prostředky, jimiž by se čelilo krisi a jimiž by se zmírnily její následky. (Výkřiky komunistických poslanců. - Předseda zvoní.) Od té doby se vyvinula hospodářská krise v těžkou krisi světovou, která dolehla i na náš stát, jak je pochopitelno vzhledem k centrální poloze a exportní povaze státu. Přes to je průběh krise u nás stále mírnější než v řadě jiných států. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím, aby řečník nebyl vyrušován.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Všeobecná krise hospodářská začala - jako se stává v hospodářském vývoji často - krisí zemědělskou. (Posl. Hadek ukazuje policejní obušek. - Výkřiky komunistických poslanců: To dáváte nezaměstnaným!)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Pečovali jsme tudíž nejprve o to, jak odstraniti a zmírniti krisi zemědělskou a hospodářské poruchy s ní v prvé řadě souvisící. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Každým způsobem jde o organisační poruchy, které mají v zápětí výsun rovnováhy mezi výrobou a spotřebou.

Činnost naše byla najmě rázu preventivního. (Výkřiky posl. Čižinské.)

Předseda (zvoní): Volám pí. posl. Čižinskou k pořádku. (Výkřiky posl. Dvořáka. - Předseda zvoní.) Pane poslanče, nemáte slovo. Prosím o klid.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Při tom vycházeli jsme a vycházíme ze stanoviska, že předpokladem zdravé zemědělské výroby a jejího udržení jest jednak, aby ceny zemědělských výrobků byly udrženy na výši, zajišťující rentabilitu zemědělských podniků, jednak aby ceny všech výrobků jiných kategorií pro zemědělce nezbytných byly přizpůsobeny hospodářsky odůvodněné relaci... (Hluk a výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): ... a tak aby byla, pokud možno, dosažena hospodářská parita.

Tím ovšem není program zemědělských problémů nijak vyčerpán. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Za uplynulých 13 měsíců předložila vláda oběma komorám Národního shromáždění dohromady 98 vládních osnov, z nich 89 bylo povahy převážně hospodářské a sociální. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Ve svém prohlášení, učiněném dne 16. října 1930 v senátě, vypočetl jsem vládní návrhy a administrativní opatření, jež učinila vláda a jednotlivá ministerstva ke zmírnění všeobecné krise hospodářské. (Hluk. - Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): V této příčině dovoluji si též pozornost slavné sněmovny obrátiti na odpověď vlády, jež byla dána na dotaz pp. posl. Staňka a druhů o řešení zemědělské krise tisk 653.

Nejtíživějším následkem všeobecné krise hospodářské je nezaměstnanost. (Výkřiky komunistických poslanců.)

To překvapuje zvláště u nás, kde i cizinci, posuzující naše individuelní vlastnosti, všeobecně cení naši výrobní zdatnost. (Hluk. - Výkřiky posl. Vallo.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid. Pana posl. Vallo prosím, aby nevyrušoval řečníka.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Zde musíme se ze všech sil starati o dvojí: předně o práci, a také prováděti bez odkladu soustavnou investiční politiku, za druhé o možnost existence těm, kteří bez své viny pozbyli zaměstnání. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid. (Výkřiky trvají. - Předseda zvoní.)

Prosím o klid.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Již ve svém prohlášení v senátě zmínil jsem se o tom, že vláda ve svých činech řídí se zásadou... (Výkřiky posl. Kubače.)

Předseda (zvoní): Prosím pana posl. Kubače, aby nevyrušoval řečníka.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): ... moderního zákonodárství, podporovati, chrániti a bráti ohled zejména na hospodářsky slabé.

Bylo by radostnou známkou vzájemné solidarity a hospodářské pospolitosti... (Výkřiky posl. Vallo.)

Předseda (zvoní): Pane posl. Vallo, volám vás k pořádku. (Výkřiky posl. Śliwky.) Pane posl. Śliwko, prosím, abyste nevyrušoval.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): ... kdyby myšlenka pomáhati postiženým krisí našla živnou půdu a účinné pochopení pro prospěch hospodářského celku také u všech hospodářských složek, které přítomnou krisí buď vůbec anebo jen v nepatrné míře jsou dotčeny, aby nezaviněnou hospodářskou poruchou postižení nebyli ve všem odkázáni jen na pomoc státu a na prostředky veřejné. (Hluk. - Výkřiky posl. Vallo.)

Předseda (zvoní): Pane posl. Vallo, volám vás podruhé k pořádku.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Rozpočet náš na r. 1931 má téměř za 2 miliardy nových investic.

Za účelem soustavného a rychlého provádění prací investičních zřízena na základě usnesení ministerské rady zvláštní meziministerská komise,... (Výkřiky posl. dr Sterna.)

Předseda (zvoní): Pane posl. dr Sterne, nemáte slovo.

Prosím o klid. (Výkřiky posl. Śliwky.)

Pane posl. Śliwko, nemáte slovo.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): ... která každý týden za předsednictví ministra veř. prací projednává všechny aktuální investiční otázky a činí potřebná opatření, aby investiční práce nevázly. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid. (Výkřiky posl. Kubače.) Pane posl. Kubači, nemáte slovo. (Hluk neustává.)

Prosím o klid. (Výkřiky posl. Barši.)

Pane posl. Baršo, volám vás k pořádku. (Výkřiky posl. Kubače.) Pane posl. Kubači, volám vás k pořádku. (Výkřiky komunistických poslanců trvají. Výkřiky posl. Myslivce.)

Prosím o klid.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Tím způsobem hledíme angažovati nejen stát a státní podniky, nýbrž i ostatní veřejné svazky, země, okresy, obce, akciové podniky a podniky soukromé všeho druhu.

Snahou vlády je též, aby mohla dále podporovati nouzové práce, podnikané veřejnoprávními korporacemi, k nimž by ony bez potřebné státní podpory samy nepřikročovaly. (Výkřiky posl. Dvořáka.)

Předseda (zvoní): Pane posl. Dvořáku, nemáte slovo. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Prosím o klid.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Od září 1930 do dnešního dne byly v rámci produktivní péče o práci povoleny pro 1278 veřejných stavebníků příspěvky v částce 21 1/2 mil. Kč.

Státní podniky vedle činnosti investiční musí dbáti i o to, aby si práci řádně rozdělily a realisovaly tak ekonomické podnikání na ten způsob, že by v potírání nezaměstnanosti předcházely ostatním dobrým příkladem.

Bude naléhavým úkolem příslušných orgánů, aby včas vyřizovány byly rozpočty autonomních svazků, zejména okresů a obcí a tak provádění investičních prací urychlováno. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Na akci stravovací a ošetřovací věnováno bylo dosud 24 milionů Kč.

Doplňkem.... (Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (z voní): Prosím o klid.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Doplňkem stravovací akce jest t. zv. akce mléčná, spočívající v poskytování půl litru mléka denně dětem nezaměstnaných. (Výkřiky posl. Hadka a posl. dr Sterna.) K této akci dán byl podnět darem pana presidenta v částce 2 mil. Kč. (Stálé výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid. (Výkřiky posl. Barši.)

Pane posl. Baršo, nemáte slovo.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Podle úředních zpráv jsou fondy tak zv. gentských organisací, vyplácejících příspěvky v nezaměstnanosti, v tíživé situaci. (Výkřiky posl. Hadka a dr Sterna.) Budeme uvažovati, jakým způsobem dalo by se pomoci. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Vláda je ochotna učiniti podle potřeby všechna další opatření. (Hluk. - Výkřiky.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Důležitá jest také činnost zlevňovací.

Všechna v úvahu přicházející úřední místa činí, seč jejich síly stačí, a dosavadní výsledky svědčí o cílevědomé práci. (Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Velký význam má právě v našich poměrech sníženi úroku z úvěru, protože při 45 miliardách vkladů činí jedno procento 450 mil. Kč a v mnohých výrobních odvětvích činí úrok úvěru v poměru k jednotce výrobků více nežli všechna veřejná břemena. I když se setkala snaha vlády po snížení úroku s částečným úspěchem, není dnešní stav ještě uspokojivý a tkví v dnešní organisaci našeho peněžnictví, která se dá ještě podstatně zdokonaliti. (Hluk. - Výkřiky trvají.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Nedostatkem kapitálu a levnějšího úvěru trpí lidové peněžnictví zemědělské a živnostenské, jehož zákonná úprava se chystá.

Ke zmírnění hospodářské krise uzákoněn byl úvěr ve výši 150 mil. Kč. Provádění tohoto zákona je již v činnosti. (Hluk. - Výkřiky trvají.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Novelou k zákonu o silničním fondu, jež bude Národnímu shromáždění v nejbližší době předložena, bude poskytnuta možnost získati úvěrem další prostředky k rozšíření programu silničních rekonstrukcí nad míru danou dosavadními zápůjčkami Ústřední soc. pojišťovny. (Hluk. - Výkřiky posl. Dvořáka.)

Předseda (zvoní): Pane posl. Dvořáku, volám vás k pořádku pro rušení klidu při schůzi.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Obdobného účelu dosáhneme i projednáním osnovy zákona o vodohospodářském, melioračním a vodocestném fondu.

Zvláštní pozornost věnuje vláda otázkám, týkajícím se úvěrnictví všeho druhu.

Připravujeme vládní návrhy zákona o zemědělském a lidovém úvěru, o ústředí živnostenského družstevnictví, o podpoře zahraničního obchodu, dále mimo ty, o nichž byla nebo bude zvláštní zmínka, zejména i vládní návrhy zákonů o nové úpravě finanční podpory elektrisace venkova, o zprostředkování práce, o podpoře ke stavbě tržnic, jakož i o provisi horníků a o kartelech. (Hluk. - Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Bude dále vládou zavčas připravena - tak jak při projednávání posledního bytového provisoria bylo slíbeno - osnova definitivního bytového zákona, od něhož veřejnost právem očekává také oživení podnikavosti a zaměstnanosti ve stavebních živnostech.

I různé druhy pojišťování mohou býti vhodným prostředkem k zmírnění sociálních bolestí a k posílení jednotlivých hospodářských složek v jejich činnosti, jakož i ochranou proti následkům různých risik; sem náleží zejména otázka pojištění proti živelním pohromám a proti nezaměstnanosti. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Aby byla vláda finančně s to plniti tyto úkoly, které jí ukládá povinnost starati se o zmírnění a odstranění následků hospodářské krise, musí dbáti ve všech odvětvích státní správy žádoucí ekonomisace.

Bude-li toho naléhavá potřeba, rozšíří i stát svou investiční činnost a zajistí si v době plethory peněžní dostatečné úvěry k tomu cíli.

Při jednání o úpravu obchodních a správních poměrů s jinými státy vykonali jsme vše, co bylo možné. (Stálé výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Neméně než 13 takových úmluv předložili jsme Národnímu shromáždění. A právě teď nalézají se u nás delegace dvou států, s nimiž jednáme o obchodních smlouvách.

Dále je naší upřímnou snahou, abychom v době co možná nejkratší se všemi státy do_ spěli k úpravě řádných obchodních styků.

Vláda hledí v hospodářské krisi v rámci finanční schopnosti státu zmírniti břemena, jimiž je zatížena výroba. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Pokud jsou určité závady v důsledku změn v mezinárodním obchodu a v obchodně politických vztazích, bude se vláda snažiti umožniti přeorientování výroby.

K překonání hospodářské krise je třeba vzájemné a uvědomělé spolupráce všech činitelů, státu a občanstva. (Výkřiky posl. Kubače.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid. Pane posl. Kubači, volám vás k pořádku. (Výkřiky posl. Dvořáka.) Pane posl. Dvořáku, nemáte slova. (Neustálé výkřiky.)

Prosím o klid.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Občanstvo musí cítiti, že stát stojí pevně za ním v jeho existenčním zápase. To ukládá velikou odpovědnost všem orgánům veřejné služby bez rozdílu. (Stálé výkřiky.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Jestliže stát vykonal až do krajní možnosti vůči veřejnému zaměstnanectvu právě v poslední době opět svou povinnost, je povinností veřejného zaměstnanectva, aby zvláště v dnešní době dovedlo se naskrze ztotožniti s potřebami státu a lidu, jenž musí nalézti u všech státních orgánů spravedlivost a všemožnou oporu.

Rychlé a přesné vyřizování všech prací a zvláště agend souvisících s hospodářskou krisí bude vyžadovati vedle vypjaté snahy zaměstnanectva také vnitřní reorganisace v úvahu přicházejících úřadů vzájemným přesunem sil.

K provedení úkolů směřujících ke zmírnění a odstranění hospodářské krise a jich následků potřebuje stát klidu a pořádku. (Potlesk. Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Vláda bude proto všemi prostředky... (Stálé výkřiky komunistických poslanců.) Ano, všemi prostředky bude se snažiti, aby potřebný klid a pořádek ve státě byl zachován. Činíme vše, co jest v našich silách, ke zmírnění a odstranění následků hospodářské krise. Tuto práci uznávají i všichni nepředpojatí cizinci.

V našem stručném prohlášení nemůžeme vyznačiti všechny příčiny ani hospodářské krise světové, ani naší hospodářské krise domácí. (Stálé výkřiky.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Předseda vlády Udržal (pokračuje): Ostatně byly u nás poslední dobou z více stran tyto příčiny kriticky rozebrány.

Ač mnozí národohospodáři u nás i v cizině vyslovují přesvědčení, že všeobecná hospodářská krise dostoupila již svého kulminačního bodu, neoddává se vláda plně této naději, sleduje bedlivě krisi a její následky a činí všechna opatření k jejímu dalšímu zmírnění a odstranění pro blaho celého státu. (Stálé výkřiky komunistických poslanců.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP