Úterý 23. května 1933

Předseda (zvoní): Ke slovu není již nikdo přihlášen, debata je skončena. Žádám o přečtení podaného pozměňovacího návrhu.

Zástupce sněm. tajemníka dr Záděra (čte):

Pozměňovací návrh posl. Štětky, Hadka, Čižinské a soudr.:

§ 1 budiž nahrazen zněním:

"Půjčku práce jsou povinny upsati všechny osoby, jichž jmění přesahuje hodnotu 500.000 Kč a které ji až dosud neupsaly. Výši půjčky, kterou budou tito upisovatelé upisovati, určí ministr financí nebo berní správy."

Předseda (zvoní): Dávám slovo k doslovu panu zpravodaji posl. dr Hodáčovi.

Zpravodaj posl. dr Hodáč: Slavná sněmovno! Proti speciálním důvodům, které směřují k prodloužení lhůty stanovené v §u 6, odst. 1, nebyly v debatě proneseny žádné zvláštní námitky. (Odpor komunistických poslanců.) Vývody kol. Zápotockého se obracejí proti tomu, že vůbec celá upisovací lhůta byla prodloužena, a tvrdí se v nich, že se to nestalo na přání občanstva. Tvrdím, že občanstvo si přálo, aby tato lhůta byla prodloužena, poněvadž občanstvo si přálo, aby stoupal výnos této půjčky ve prospěch dělníků, a kdyby vám skutečně šlo o zájem dělníků, tedy byste měli uvítati radostně tento výnos a nikoli snášeti všechny důvody, které by mohly snížiti chuť a vůli občanstva, aby půjčku upisovalo. Nejlepším důkazem, že občané pochopili smysl a účel této půjčky, jest okolnost, že prodloužení této upisovací lhůty skutečně použili. (Výkřiky komunistických poslanců. - Předseda zvoní.) A proto, poněvadž chceme vyjíti vstříc tomuto přání občanstva a poněvadž jest k tomu třeba zvláštního zákona, aby bylo možno tuto lhůtu prodloužiti, lhůta prodloužena bude, a já opakuji, že jest s podivením, jestliže vy chcete snižovati výnos půjčky, který má jíti ve prospěch dělnictva. Doporučuji, aby osnova zákona byla beze změny schválena. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Předseda (zvoní): Přistoupíme ke hlasování.

Osnova zákona má 2 paragrafy, nadpis a úvodní formuli. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Prosím o klid.

Poněvadž byl podán pozměňovací návrh posl. Štětky a soudr., míním dáti hlasovati nejprve o osnově zákona v úpravě tohoto návrhu a pak o osnově podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo souhlasí s osnovou zákon a v úpravě návrhu posl. Štětky a soudr., nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh je zamítnut.

Kdo nyní souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 2 paragrafy, nadpisem a úvodní formulí zákona ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona ve znění zprávy výborové ve čtení prvém.

Druhé čtení vykonáme ještě v této schůzi, bude-li osnově této přiznáno jednání zkrácené podle §u 55 jedn. řádu.

Tím vyřízen jest 2. odstavec pořadu.

Nebude-li námitek, projednáme ještě odst. 5 dnešního pořadu. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Budeme jednati o odst. 5, jímž jest:

5. Návrh, aby jednáním zkráceným podle §u 55 jedn. řádu projednána byla osnova zákona, kterým se prodlužuje lhůta stanovená v §u 6, odst. 1 zákona o půjčce práce (tisk 2269).

Návrh tento odůvodňuji tím, že jde o osnovu naléhavou, jejíž projednání se urychlí zkrácením lhůty, která jinak by měla uplynouti mezi prvým a druhým čtením osnovy.

Kdo tedy souhlasí s mým návrhem, aby jmenované osnově přiznáno bylo zkrácené jednání podle §u 55 jedn. řádu, nechť pozvedne ruku. (Děje se.).

To je většina. Návrh můj jest přijat.

Přistoupíme tudíž ihned ke druhému čtení.

Ad 5. Druhé čtení osnovy zákona, kterým se prodlužuje lhůta stanovená v §u 6, odst. 1 zákona o půjčce práce (tisk 2269).

Zpravodajem jest p. posl. dr Hodáč.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. dr Hodáč: Nejsou.

Předseda: Není změn.

Kdo tedy ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji poslanecká sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Tím jest vyřízen 5. odstavec pořadu.

Přerušuji další projednávání pořadu.

Lékařské vysvědčení předložila posl. Kirpalová.

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby se příští schůze konala zítra ve středu dne 24. května t. r. v 10 hod. dopol. s

pořadem:

1. Zpráva výboru ústavně-právního o návrhu posl. Mašaty, Tomáška, dr Patejdla, dr Noska, Ježka, Hackenberga, dr Hodiny a druhů (tisk 2266) na změnu a doplnění některých ustanovení zákona ze dne 15. dubna 1920, č. 325 Sb. z. a n., o jednacím řádu posl. sněmovny N. S. R. Č. (tisk 2271) [podle § 35 jedn. řádu].

2. Zpráva výboru ústavně-právního o návrhu posl. Mašaty, Tomáška, dr Patejdla, dr Noska, Ježka, Hackenberga, dr Hodiny a druhů (tisk 2267) na změnu některých ustanovení jednacího řádu posl. sněmovny ze dne 15. dubna 1920, č. 3 25 Sb. z. a n. (tisk 2272) [podle §u 35 jedn. řádu].

3. Návrh, aby jednáním zkráceným podle §u 55 jedn. řádu projednána byla osnova zákona, kterým se mění a doplňují některá ustanovení zákona ze dne 15. dubna 1920, č. 325 Sb. z. a n., o jednacím řádu posl. sněmovny Národního shromáždění (tisk 2271).

4. Druhé čtení osnovy zákona, kterým se prodlužuje platnost asanačních zákonů pro hlavní město Prahu (tisk 2264).

Jsou proti tomuto návrhu nějaké námitky? (Nebyly.)

Není jich.

Končím schůzi.

(Konec schůze ve 4 hod. 12 min. odpol.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP