Úterý 17. října 1933

Předseda (zvoní): Pane senátore, jsem povinen vás pro tyto útoky na orgány státu volat s této tribuny k pořádku.

Sen. dr Buday (pokračuje): Konštatujem, že jedine o stranách vyprávam. Doteraz som ako o vláde, tak i o štátu nemluvil. Vyprávam len o politických stranách. -

Sme si vedomí toho, že slovenský národ ako kultúrna slavianska jednotka najde v kultúrnom svete toľko porozumenia a priateľov, že sa mu priznajú nielen základné práva ľudskej slobody, ale bude mu daná i možnosť, aby v duchu svojej tisícstoročnej minulosti žil životom svojským, národným, opravdu slovenským, ako si to jednomyseľne žiadajú všetci uprímni Slováci. Toto právo národa je silnejšie ako hoci aký stranícky teror, a preto veríme vo víťazstvo svätých práv svojho slovenského národa.

S tohoto miesta a v tejto skutočne kritickej chvíli voláme k vám bratia Slováci na trpiacom Slovensku, ako i k vám, bratia, ktorých neúprosný osud vyhnal do cudzinv za skývou chleba: Verte v Boha, dúfajte v jeho spravodlivosť, bojujte ďalej svorne a odhodlane za autonomiu slovenskej krajiny v tom pevnom presvedčení, že práva svoje si vydobijete a víťazstvo slovenskej pravdy, [ ] je predo dvermi. (Hluk. - Různé výkřiky.)

Apelujeme na vás, bratia Česi, s ktorými nás osud spojil v jednom štáte: Zadržte! Nedajte sa zaslepiť [ ] (Výkřiky.) Voľte si cestu spravodlivosti, bratského uznania a úprimného spolunažívania. [ ] je cestou k duši slovenského ľudu, ale porozumenie pre jeho náboženské, hospodárske, kultúrne a sociálne potreby. Na vašom porozumení sa zvrtne osud nášho spoločného štátu.

Slávny senát! K tomuto kratičkému prehláseniu našej a slovenskej národnej strany na odôvodnenie dovoľte mi niekoľko tiež kratičkých, ale tým úprimnejšie myslených a dobru republiky slúžiacich slov. (Hluk. - Výkřiky.) Slovenský národ nedávno slávil veľké svoje jubileum, jubileum tisícstoročnej pamiatky založenia prvého kresťanského chrámu. Myšlienka tohoto jubilea, tejto slávnosti vyšla zo slovenských kruhov. Predsa išlo o slovenské knieža, išlo o chrám vybudovaný na slovenskej pôde. Čo malo byť prirodzenejšie než aby tieto slávnosti vyznely v kresťanskom a slovenskom duchu? Preto utvoril sa prípravný výbor pozostávajúci vtedy ešte pred 4 či 5 rokmi zo všetkých složiek slovenského národa, zo všetkých stavov a bez rozdielu náboženstva, pozostávajúcí z oboch slovenských konfesií. A tento prípravný výbor. ktorý mal pripraviť v tehdajších síce ešte domáckejších pomeroch túto cirkevnú a národnú slávnosť, pracoval pekne a pripravoval slávnosť pekne, lebo boly v ňom zastúpené všetky složky národa. (Sen. Dundr: To není pravda! - Výkřiky.)

Slávny senát! Odmietam každé takéto insinuácie; od samého prvopočiatku u prameňa tých slávností som bol, viem, čo sa dialo bol som členom toho prvého výboru a pracoval som za tie slávnosti. Prosím, pracovali sme na tom. Tu zrazu bolo vydané heslo. že tie slávnosti majú byť celoštátné. S najväčšou ochotou sme pristúpili na to, lebo sami si želáme všetko vvkonať, co slúží dobru tohoto štátu. (Výkřiky.) Lež mysleli sme, že do toho výboru budú keď majú byť celoštátnymi, ešte viac složiek prijatých, mysleli sme. že keď majú byť celoštátné, že do tohoto prípravného výboru budú prijatí i mnohí bratia Česi z historických zemí. Keby boly tieto slávnosti celoštátne, v tom prípravnom výbore mali zasedať i Česi z historických zemí.

Páni moji, a čo sa nestalo? Ten starý prípravný výbor prestal žiť Utvoril sa nový najužší výbor. Z tohoto výboru boly vylúčené nielen opozičné elementy Slovenska, ale i bolv vvlúčené - aspoň takéto zastúpenie tam nemaly - i najväčšie dva kultúrne ústavy Slovenska: najväčší ľudový ústav Spolok sv. Vojtecha, ktorý vyše 100.000 členov číta, a Matica Slovenská, ktorá svojou vedeckou činnosťou je najsvrchovanejšou, je najvyššou ustanovizňou Slovenska. I tieto boly vylúčené, a teraz vieme, že dialy sa prípravy v tajnosti, ale i z tých tajných príprav preskakovaly mnohé zvesti nám, že členovia výboru začali miesto toho, aby pripravovali skutočne všenárodnú a celoštátnu slávnosť, prejednávali vec stranícky. (Výkřiky sen. Dundra.) Začali vec využívať ku svojim straníckym cieľom. -

Páni moji! Keby ten starý výbor zasedal, ja viem, že by sme sa boli dohodli na spoločnej platforme a boli by sme povedali: My upustíme od toho, vy upustíte od toho, nehľadajme, čo nás rozdeľ uje, ale čo nás spojuje a na základe toho, čo nás spojuje. oslavujme.

Lež nestalo sa tak. Hovorím, boly tie slávnosti zneužité nie s našej strany. My, ačkoľvek sme videli. čo sa deje, nič iného sme nevykonali... (Sen. Danko: Poznám vás mnoho rokov ako farizea a aj táto reč je farizejská!) Odvrhujem tieto hrubiánske insinuácie, pane kol. Danko. (Sen. Danko: Kto hovoril najviac maďarsky?)

Pane kol. Danko, ja som sa r. 1911 nezapísal za Maďara pri sčítaní ľudu ako vy. Z inteligencie jedine farár luteránský a Buday. katolický farár, prihlásil sa k slovenskej národnosti, k slovenskej reči. Z celej inteligencie jedine my dva.

Páni moji! My sme sa pričinili... (Sen. Danko: Kto hovoril. že ho označíte ako Pansláva?) Nikdy som tak nehovoril vo svojom živote. My sme sa pričinili, aby na slávnosti čím viac slovenského ľudu došlo. Nič iného sme nevykonali. Ten slovenský ľud našu výzvu poslechnul. Došiel v ťažkých desiatkach tisícov. Čo sa ostatne stalo. to nebolo pripravené, to bola spontánná.. emanácia duše slovenského národa. (Minister dr Dérer: Deklarácia nebola pripravená?) Nič nebolo pripravené. také veci sa ani pripravovať nedajú.

Takto to musela ponímať sama vláda. Veď musíte vedeť, keď videli prítomní páni ministri náladu ľudu, deputáciu vyslali, a síce Hallachyho, okresného náčelníka, a Lebedu, prednostu tabákovej nákupne, ako aranžéra na tribunu k Hlinkovi, aby sa mu ľúbilo na tribúne rečniť. Tak, páni moji, čo chcete? Hlinka bol vyzvaný pánmi ministrami, aby rečnil. (Hlas: Hodža ho ťahal!) Nechcem do podrobností.

Je holý fakt, že Hlinka bol vyzvaný deputáciou, aby išiel na tribúnu a rečnil Však pri celej tej slávnosti nikomu sa nič nestalo, nebolo treba žiadneho policajného zakročenia. Čo sa teda rozčuľovať? Keď neboly tieto slávnosti použité k tomu, aby sa Česi a Slováci dohodli, čoho si veľmi želáme, aspoň nech to neni zneužité, aby priepasť medzi Čechmi a Slovákmi ešte viacej sa prehlbovala. Lebo následky čo by boly? Počuli sme po čas slávnosti z hodnoverných úst, že retorzie prijdú. A ony prišly. Prišla cenzúra našich časopisov. Nechcem kritizovať, jedine z vlastnej skúsenosti. Cudzie časopisy nás napadajú a keď sa my v našich časopisoch bránime, obrana nám bola skonfiskovaná. Páni moji, z vlastnej skúsenosti... (Sen. Dundr: Vaše časopisy napadaly každého poctivého člověka!) My sme sa bránili a obrana nám bola skonfiskovaná. A prišlo ďalej. Keď nám bola odňatá možnosť tlačeného slova, odňatá nám bola aj možnosť živého slova. Naše shromaždenia boly zakazované, ako v Trnave, kde nebolo povolené, a keď došli predom ľudia, boli 1.200 četníkmi rozohnaní. Páni moji, kde je naša ústava, keď nám je možnosť styku s naším voličstvom znemožnená? Kde je naša sloboda, kde je naša demokracia? (Hluk. - Předseda zvoní.)

O persekúcii jednotlivých osôb, páni moji. len jeden bezpečný príklad. Je prípad, že bol vyšetrovaný človek, o ktorom bolo zistené i zo zápisníc četníkov, že účasť činnú nebral, ale svojim úsmevom schvaľoval pokračovanie demonštrácie. Toto je holý fakt. Kam to povede? [ ]

Předseda (zvoní): Pro tento nespravedlivý výrok a obvinění volám pana senátora k pořádku.

Sen. dr Buday (pokračuje): Ja len hovorím: Je odkúkaný, ale veľmi mi je ľúto a ešte viacej by bolo ľúto, keby mala také konce táto [ ] Páni moji, ja vás ubezpečujem o jednom. (Sen. Kříž: On si dělá visitku do Budapešti!) Ja som bol ďaleko od Budapešti celý svoj život; vy ste boli bližšie k Viedni ako ja k Pešti.

Persekúcie na Slovensku ľud slovenský už tak roztrpčily, že tento slovenský ľud vo vernosti k republike udržuje jedine naše slovo, lebo my stále vyzývame ten ľud k vernosti k našej republike. Hlinka v Nitre vyzval ten ľud k vernosti k republike. (Hluk. - Výkřiky.) Pánovia moji, bolí nás, keď vidíme, že ten slovenský ľud, ktorý by si lepší osud zaslúžil, ten slovenský ľud, ktorý tak verne sotrváva pri republike, takto je preháňaný. Ako som riekol, táto cesta nevedie k dohode, nevedie ku konsolidácii republiky. [ ] (Hlas: To by vám mělo býti výstrahou!) To je nám výstrahou a my vás vyzývame: Nestvorte také pomery na východnej časti našej republiky. Ubezpečujem vás, pánovia, o jednom: Dajte slovenskému národu, čo mu podľa božských a prirodzených zákonov patrí, a nebude vernejších občanov v tejto republike nad Slovákov (Potlesk senátorů slovenské strany ľudové.)

Předseda (zvoní): Ke slovu je přihlášen pan sen. dr Šrobár.

Sen. dr Šrobár: Slávny senát! Počuli sme práve reč človeka, ktorý tu hovoril ako ten baran v tej Ezopovej rozprávke. My sme urobili zlo, my sme vinni, že bol v Nitre škandál, my - Česi a Slováci alebo ako to riekneme - sme príčinou, že ťSlovákŤ je zastavený, že tam schôdze nemajú. že ľudí zavierajú. (Výkřik sen. Mikulíčka. - Veselost.)

Předseda (zvoní): Prosím o seriosní klid.

Sen. dr Šrobár (pokračuje): Takéto reči sa v obyčajnej mluve menujú hypokrízou. pokrytectvom. Ten, ktorý podpálí, nemá právo, aby sa bránil a vinu svaľoval na druhého, na toho, koho podpálil. Ľudová strana - vieme všetci, ktorí sme boli v Nitre - sa chystala na tento škandál, vieme, že v predvečer nedele bola schôdza. kde sa usniesli na tom.. - (Sen. dr Buday: Kde prosím?) U vás sa to všetko vyklubalo. (Sen. dr Buday: Konkrétne!) V Nitre u vás. (Sen. dr Buday: A kto bol na nej?) Vy sám. Ja som na nej nebol. (Sen. dr Buday: Áno, to pekne konštatujem!) Vy viete lepšie, kto tam bol. (Sen. dr Buday: A na čom sme sa usniesli?) Vy ste sa tam usniesli a napísali ste článok, že musíte silou, mocou program vládny a štátny porušiť a že vymôžete Hlinkovi slovo. To bolo napísané v článku v nedeli ráno a podľa programu ste to previedli. Nemôžete tedy dnes rozprávať, že to bol špontánny prejav ľudu. To bol vámi naštvaný ľud, ktorý by tam nebol nič vykonal, keby vodcovia, ako ste vy, pane kol. dr Buday, neboli takým škandálnym spôsobom uctili krestiansky sviatok založenia prvého chrámu na Slovensku, čo iste neslúži ku cti ani vám, pane dr Buday, ani Hlinkovi. ani všetkým kňazom, ktorí tento národ viedli k tomuto škandálu. (Hluk. - Výkřiky. - Předseda zvoní.) Dovoľte, my sme tam mali svojho národa dosť. (Výkřiky. - Hluk.)

Předseda (zvoní): Pánové, prosím snažně o klid. Není možno jednat.

Slovo má kol. dr Šrobár. Nechte v klidu přihlášeného řečníka.

Sen. dr Šrobár (pokračuje): My sme slovenského národa mali v Nitre dosť, ale my sme mali toľko úcty a piety k tej veľkej slávnosti, že sme náš ľud neštvali, aby išiel robiť škandál. Na to ste boli vy, kňazi. Vy ste takto prišli oslavovať kresťanský sviatok! (Sen. Kroiher: Chmelík a Buday tam byli na tribuně!) Áno, Chmelík a Buday tam boli a rečnili. (Výkřiky. - Hluk.)

Ďalej, páni moji (Výkřiky. - Předseda zvoní.), čo najrozhodnejšie odmietam právo pána dr Budaya a jeho spoločníkov, aby kdekoľvek v našej republike,.... (Výkřiky. - Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid. Račte upustit od polemik.

Sen. dr Šrobár (pokračuje):.... aby v akomkoľvek mieste hovorili menom slovenského národa. Páni moji, ani číselne, ani ústavne, ani politicky tohoto práva nemáte. (Potlesk. - Výkřiky senátorů slovenské strany ľudové. - Sen. dr Buday: Zastupujeme ho ideove! - Minister dr Dérer: Ani morálne toho práva nemáte!) Morálne tým menej, páni moji!

Páni moji, kol. Buday hovoril, že zastupuje slovenský národ a že hovorí menom slovenského národa. Nedávno sme čítali v novinách, že v Budapešti maďarskí študenti éljenovali pánu Hlinkovi a pánu Rázusovi (Výkřiky sen. dr Budaye.) Ja sa spytujem, kde slovenskí národ má vlastne svoju reprezentáciu, a či tí reprezentanti, ktorí majú slávu v Maďarsku, sú reprezentantmi slovenského národa! (Výkřiky sen. dr Budaye.) Tu je videť, kam by reprezentácia slovenského národa prišla, kde by sa vaša autonomia zastavila, keby na Slovensku vaša moc, vaša síla, vaše právo, vaše politické úspechy boly tak veľké, že by ste tú majoritu mali. (Výkřiky sen. dr Budaye.) Preto, páni moji, my, Čechoslováci, musíme na Slovensku s celou silou proti tomuto smeru, ktorý sa začal Tukovým procesom, ktorý vám dal ideológiu politickú a ktorej sa -pridržujete vy dodnes, musíme mocou proti vám pracovať a nedovoliť, aby do takejto záhuby slovenský národ sa vrhal. (Potlesk. - Výborně!) Čo nepriateľov máme v zahraničí, páni moji, to sú všetci ľudia z tejto strany, sami tajomníci a pracovníci, Jehlicska, Unger, Cserný a ten najväčší vám sedí v Leopoldove. Dovoľte, páni moji, vy nemáte morálne ani fakticky práva menom slovenského ľudu rozprávať, poneváč to, čo by ste robili, by viedlo slovenský národ do skazy, do otroctva politického i hospodárskeho. (Výkřiky sen. dr Budaye. - Předseda zvoní.)

Páni moji! Ja som sa len k faktickým poznámkam prihlásil a nakonec prehlašujem toto:

Menom všetkých Slovákov, ktorí zastupujú slovenský ľud v tomto zákonodarnom sbore, prehlašujem: My veríme, že len v úprimnej spolupráci Čechov a Slovákov, v našej jednote národnej a štátnej, je spása slovenského ľudu, ale nie vo spáse ľudáctva. (Potlesk.)

Předseda (zvoní): Ke slovu se přihlásil pan sen. Mikulíček.

Sen. Mikulíček: Vážené dámy a pánové! Za tři měsíce, co byl senát v nečinnosti, hádáte se zde vy o to, jaké byly slavnosti v Nitře, slavnosti o knížeti Pribinovi, který je tisíc let mrtev. Myslím, že pro pracující třídu v zemích historických i na Slovensku je cennější život jedné rodiny dělníka nebo malorolníka, nežli tisíc mrtvých Pribinů. (Potlesk senátorů komunistické strany.) Domníváme se, že po třech měsících, po které zákonodárné sbory, resp. jejich členové odpočívali podle svých prostředků tam neb onde, mohl se na programu tohoto zákonodárného sboru zjeviti naprosto jiný bod, a ne hádati se o to, jak se choval ten neb onen na Pribinových oslavách. Pánové z ľudové strany dostávají toutéž holí po hřbetě, kterou pomáhali sami kovat. Pánové z ľudové strany byli 4 roky ve vládě. My jsme apelovali na ten právní stav, na ústavu a na to všechno, aby se po právu dalo lidem, kteří se musili dostati do konfliktu se svými vykořisťovateli; a pánové z ľudové strany schvalovali všechny brutální činy proti pracujícím rolníkům a dělníkům zrovna tak jako páni, kteří se s nimi hádají. A pánům ze socialistických stran by to mělo býti velmi dobrým příkladem: co dnes dělají na nás, co dnes dělají na oposici, že zrovna tak, jako pánové z Hlinkovy ľudové strany byli biti čakanem, který sami v lese řezali a ohýbali, [ ]

Po tři měsíce jsme se nesešli, zatím se události valí téměř šíleným tempem. Nikdo neví, kde bude konec, nikdo neví, kde se zastaví nezaměstnanost, nikdo neví jaké důsledky hospodářské i politické bude míti světová krise. Události posledního týdne zavedly lidstvo Evropy, ba lidstvo celého světa do bezprostředního nebezpečí nového válečného vraždění. Vy zde máte v plánu, aspoň, jak jste nám novinami prozradili - zatím ještě ne předlohami osnov hájiti silnou demokracii. Víme, že je to nejlepší prostředek k oklamání pracující třídy v Československu. My víme, že kdyby... (Sen. Kindl: Hitler tomu říká národní socialismus!)... Ano, Hitler to dělá pod heslem národního socialismu, Mussolini to zase dělá pod jiným heslem, zkrátka, kde se v jaké oblasti jaké heslo hodí k oklamání mas, tak se ho používá. Jaká je tu perspektiva? Pod heslem nacionálního osvobození zvítězil Hitler a bylo mi řečeno jedním agilním politikem, že by bylo stokráte menším nebezpečím. kdyby tam na místo Hitlera byl Torgler.

Dnes v Evropě nevíte dne ani hodiny, kdy přiletí aeroplán, nebo kdy pošlou jiné státy nad německé území své aeroplány, aby ničily. A vy dnes místo abyste se starali o hospodářské zabezpečení pracujících dělníků i rolníků, hádáte se tu o to, jak kdo se zachoval při oslavách tisíc let mrtvého knížete. Ano, když není chléb, když dělníci chtějí práci a když rolníci sténají pod tíhou břemene daní a pod břemenem úrokovým, tu abyste odvrátili pozornost od těchto ožehavých otázek životních, dá se lidu slavnost odhalení pomníku, aby lid zapomněl, že nemá co jísti, že nemá co dělati, a že rolníka, jehož rodina seděla staletí na drobné usedlosti, vyhazuje dnes váš exekutor z toho, co zdědil po svých rodičích. Taková je dnes situace. Dnes se hospodářsky otřásá celý svět, hospodářsky jste za 15 let v bankrotu. Ústy pana kol. Modráčka se zde slibovalo, až bude uskutečněna a schválena půjčka práce, že se roztočí kola výroby. President státu prohlásil k této půjčce: chce-li lid práci, nesmí kapitál zaháleti! A kde je ta půjčka práce? Před třemi měsíci podal jsem návrh v rozpočtovém výboru, abychom aspoň my, členové rozpočtového výboru, dostali seznam toho, jak se s půjčkou práce naložilo. Ale dosud jsme nic nedostali. V novinách jsou o tom kusé zprávy. Což nemají členové zákonodárných sborů a členové rozpočtového výboru, kteří jednají o podrobnostech tak důležité věci, právo věděti, jak se s těmi penězi naloží? Kde je investiční půjčka 1.300 milionů, kde je francouzská půjčka? [ ]

Čteme-li na jedné straně, že v Praze je 1.800 exekucí, které mají vynésti 2 mil. Kč, ale na druhé straně čteme, že Šebestyenové utečou s 3 mil. nezaplacených daní, myslíte, že to přímo neudeří každého, který je před exekucí? A vy, místo abyste v této věci zjednali nápravu, nemůžete se zmoci na nic více, než na persekuční zákony proti dělnické straně, jediné zástupkyni pracujícího lidu, kterou nemůžete obviniti ani v jediném případu, že by měla namočené prsty ve válečných půjčkách, v benzinu, ve špiritusu, v uhlí nebo v čokoládě. (Hluk. - Předseda zvoní.)

Nemáte jiného důvodu, než že mluvíte o velezrádných činech. Dokažte nám je. [ ], ale na konec je musí soud osvoboditi.

Jsem pověřen, abych jménem Ústředního výboru komunistické strany Československa, jménem klubu komunistických poslanců a senátorů učinil toto prohlášení vzhledem k nynější krajně napjaté mezinárodní situaci (čte):

ťProletáři Československa, vy pracující lidé mést i venkova, pozor! [ ] V sázce jsou vaše existence, vaše krev, vaše životy. Trháme předivo lži a klamu, jímž tito nenasytní upíři své hnusné dílo zastírají, a ukazujeme jejich pravou tvář. Hle, oč běží:

Mezinárodní události dostaly v posledních dnech příšerně rychlý spád. Každým dnem může vybuchnouti nová imperialistická válka. Německo opustilo odzbrojovací konferenci a vystoupilo ze Společnosti národů, aby v mezinárodních zbrojních dostizích mělo volnou ruku. [ ] které přes všechny zrady rakouského sociálfašismu dozrává a je ve své podstatě namířeno jak proti všem imperialistickým blokům, tak i proti rakouské buržoasii. Současně zapaluje Japonsko válečný doutnák na Dálném východě. Opětovné a v posledních dnech obzvláště drzé provokace japonského imperialismu vůči Sovětskému svazu mohou každým okamžikem vyústiti ve válečný útok Japonska proti Sovětům. Jaké je skutečné pozadí této šílené hry s ohněm a životy milionů? Čeští a francouzští imperialisté říkají, že jim neběží o nic jiného než o zachování versailleských a jiných mírových smluv, utvořených po poslední světové válce. Ano, ale tyto smlouvy jsou imperialistické, [ ] vybudované na imperialistickém rozdělení světa a na [ ] - Němečtí imperialisté říkají, že bojují za národní čest a rovnoprávnost německého národa. Ale lžou stejně nestydatě, chtějí nahraditi Versailles diktovaný Fochem a Clemenceauem, Versaillemi diktovanými Bismarckem a Moltkem. Chtějí setřásti hegemonii francouzského imperialismu, aby mohli zříditi stejně brutální, stejně krvavou hegemonii imperialismu německého. Holá skutečnost je prostě taková, [ ]

Buržoasie všech zemí a také česká buržoasie však dobře ví, jak nebezpečnou věcí jsou zbraně v rukou pracujících mas, zejména dnes po krvavých zkušenostech poslední války, po strašlivé sociálfašistické zradě poválečné, po 4 letech hospodářské krise a nekonečného utrpení pracujícího lidu ve všech kapitalistických státech, v době vítězného budování socialismu v Sovětském svazu a při existenci komunistických stran. Proto česká buržoasie a sociálfašističtí lokajové dští oheň a síru proti jedinému vůdci československého proletariátu proti K. S. Č. Proto se chystají k pogromům proti celému revolučnímu hnutí, proto chtějí komunistickou stranu a všechny zbývající legální organisace proletariátu rozpustiti a rozehnati.

Předseda (zvoní): Pane senátore, prosím, abyste podle §u 44 sdělil stručné prohlášení svého klubu. Nemohu připustiti čtení celých řečí. (Výkřik sen. Modráčka.)

Sen. Mikulíček (pokračuje): Jsem zde 4 roky a musí se mi přiznat, pane kol. Modráčku, že jsem jedním ze senátorů, který nejméně své řeči četl, a když se jednalo o čtení řečí v ústavně-právním výboru, musili jste mi přiznat, že mne osobně se to nejméně dotklo. Kdybychom to vyjádřili v procentech, viděli bychom, že u vás mnozí pánové, kteří zaujímají velmi význačná postavení, četli celé řeči, že čtli i ministři svá prohlášení, stejné prohlášení četl přede mnou předseda klubu slovenské strany ľudové, a mně je to znemožňováno. [ ]

Předseda (zvoní): Volám vás pro tato slova. pane řečníku. k pořádku.

Sen. Mikulíček (pokračuje): Proto tato vláda předkládá parlamentu novou serii zákonů, které znamenají [ ]

A nad to vše jsme před novou hladovou zimou. Současně s přípravou války a nastolením fašistické diktatury podniká vláda nové vyhladovovací tažení proti všem vrstvám pracujícího lidu měst i venkova. [ ] Nezaměstnaní, dělníci v závodech, proletářští pojištěnci, váleční invalidé, chudí nájemníci, drobní státní zaměstnanci, malí rolníci a živnostníci, ti všichni mají ještě hůře živořiti, aby byly ukojeny imperialistické a fašistické choutky českých kapitalistů.

Vskutku páni hrají vysokou hazardní hru. Hrají o existence, krev a životy milionů. Že ještě vůbec mohou takovou hru hráti, že už dávno nezmizeli v propadlišti, za to děkuje proletariát Československa především všem socialfašistickým stranám. Strany českých a německých soc. demokratů a strana čsl. národních socialistů, to jsou hlavní sociální opory [ ] Tyto strany spáchaly a denně pášou [ ] Vše, co buržoasie chce, ony fedrují a prosazují. [ ]

Předseda (zvoní): Pro tyto urážky volám pana senátora k pořádku.

Sen. Mikulíček (pokračuje): Poctiví socialističtí dělníci, organisovaní dosud v těchto stranách, prožívají nyní kruté chvíle. Viděli, jak jejich vůdcové v Německu upravili cestu Hitlerovi. Vidí, jak jejich vůdcové a strana v Rakousku kují pikle a připravují zardoušení revolučního boje rakouského proletariát u, byť i pomocí cizích imperialistických armád. Vidí. jak v Československu jejich strany a vůdcové pod podvodnou maskou obrany demokracie instalují otevřenou [ ] t. j. ve jménu panství buržoasie. A je nejvyšší čas, aby poctiví socialističtí dělníci vyvodili z těchto strašlivých zkušeností patřičné důsledky. Fronty jsou úplně jasné. Na jedné straně reakční fronta fašismu, na druhé straně revoluční fronta komunismu. Vůdcové a strany socialfašistické jsou ve frontě fašismu, všichni poctiví socialfašističtí dělníci patří do fronty komunismu. Ve chvílích, kdy šílené běsnění smrti zasvěceného kapitalistického systému vrcholí v krvavý fašistický a válečný tanec, ve chvílích, kdy buržoasie všech národů se křečovitě snaží strhnouti široké pracující masy do víru šovinismu, komunismus stojí pevně jako maják a ukazuje všem zbídačeným a zotročeným správnou revoluční cestu z kapitalistického pekla.

Ve chvílích, kdy buržoasie pouští proti revolučnímu hnutí [ ] komunistická strana Československa zvedá výše prapor proletářského odboje, prapor proletářské revoluce. Vy všichni, kdož nechcete imperialistické války, kdož nenávidíte fašistické diktatury, kdož tolik trpíte pod patou kapitalismu, vy všichni semkněte se pod revoluční prapor komunismu. [ ]

Utlačování národa národem možno učiniti konec jedině revolučním zdoláním třídního panství buržoasie. Komunistická strana Československa za tím jde.

Hladu a bídě a kapitalistickému vyssávání proletariátu a všeho pracujícího lidu vůbec možno učiniti definitivně přítrž jedině revolučním zlomením kapitalistického systému. Komunistická strana Československa za to zápasí.

Všechny bolesti a tužby pracujících mas bude možno řešiti a šťastnou a radostnou budoucnost pracujícímu lidu bude možno zabezpečiti jedině tehdy, až vyrvána bude moc z rukou kapitalistických příživníků a vydřiduchů a dána do rukou dělníků a pracujících rolníků, do rukou Sovětů dělníků. vojáků a rolníků až bude zlomena diktatura buržoasie a nastolena diktatura proletariátu. Komunistická strana Československa za to bojuje.

Proto voláme ke všem dělníkům, ke všem pracujícím lidem měst i venkova. Postavte se všichni jako jeden muž za komunistickou stranu, semkněte se okolo jejích revolučních praporů. Protestujte proti chystanému rozpuštění komunistické strany. Sejděte se ve všech závodech a místech ke schůzím a prohlašte vládě: Ruce pryč od komunistické strany! Podpořte svůj protest [ ] Tvořte všude protifašistické výbory a rozpoutejte velkou protifašistickou akci. V odpověď na nastolení [ ] v Československu a na [ ] úmysly české buržoasie zaplavte zemi hromadnými politickými stávkami. (Sen. Modráček: Kdo ti to napsal?) Modráček ne, ten k tomu není schopen.

Buržoasie hraje o vaše existence, krev a životy. Obraťte hru! Nechť buržoasie ví, že půjde o její kůži. [ ] Pryč s imperialistickou válkou! Ať žije revoluční boj mezinárodního proletariátu proti vlastní buržoasii! [ ] s fašistickými Gajdy! Ať žije jednotná revoluční fronta proletariátu pod prapory komunismu! Ruce pryč od komunistické strany a revolučního hnutí, ať žije komunistická strana Československa! Vzhůru k boji za chléb a práci, za sociální a národní svobodu, za diktaturu proletariátu, za sovětské Československo! Ť

Pánové, já jsem si zapsal, co řekl pan předseda při vzpomínce na zesnulého pana kol. Beutela. Vším právem vyzvedl, že zemřelý kol. Beutel obětoval svůj život za práva dělníků (Výkřiky.), že bojoval za skutečnou spravedlnost, demokracii, za stejné právo dělníků, kteří byli z toho práva vyřazeni. S pochvalou konstatoval, že zemřelý kolega bojoval úspěšně. Ale bude to hanbou, jestliže to provedete a dělnickou třídu o práva vybojovaná takovými lidmi, [ ]

Předseda (zvoní): Vyhrazuji řeč pana sen. Mikulíčka censuře předsednictva senátu.

Vážený senáte! Přerušuji projednávání tohoto odstavce, jakož i pořadu schůze.

Byl mně podán návrh pana sen. Mikulíčka a soudr., aby se do dnešní schůze senátu dostavil pan ministr zahraničí dr Beneš.

Žádám, aby tento návrh byl přečten.

Tajemník senátu dr Šafařovič (čte):

Návrh sen. Mikulíčka a soudr.:

Senát N. S. se usnáší, aby do dnešní plenární schůze senátu dostavil se zahraniční ministr dr Beneš a aby s ohledem na akutní nebezpečí války podal zprávu o zahraniční situaci a o stanovisku Československa k posledním událostem v zahraniční politice.

Předseda: Kdo s tímto návrhem pana sen. Mikulíčka a soudr. souhlasí, prosím, aby zvedl ruku. (Děje se.)

To je menšina. Návrh pana sen. Mikulíčka a soudr. byl zamítnut. (Výkřiky.)

Ve smyslu § u 40 jedn. řádu sděluji, že se předsednictvo senátu usneslo, aby se příští schůze konala v pátek dne 20. října 1933 o 11. hodině s

pořadem:

1. Zpráva výborů národohospodářského a rozpočtového o návrzích na poskytnutí státní pomoci a podpory poškozeným živelními pohromami. Tisk 1106.

2. Zpráva imunitního výboru o žádosti krajského soudu v Užhorodě ze dne 7. února 1933, č. j. Nt. X 5/33, za souhlas k trestnímu stíhání sen. Lokoty pro přečin podle § § 1, 2, 3 odst. II., č. 1, 2 zák. čl. XLl/1914 a přečin podle §§ 1, 3 odst. II., č. 1, 2 téhož zák. čl. (č. j. 8155/33 předs.). Tisk 1071.

3. Zpráva imunitního výboru o žádosti krajského soudu v Litoměřicích ze dne 7. února 1933, č. j. Tl XIII 170/32, za souhlas k trestnímu stíhání sen. Köhlera pro přečin proti bezpečnosti cti podle §§ 488 a 491 tr. z., spáchaný tiskem (č. j 8463/1933 předs.). Tisk 1077.

4. Zpráva imunitního výboru o žádosti okresního soudu trestního v Praze ze dne 21. prosince 1932, č. j. T lV 400/32/24, za souhlas k trestnímu stíhání sen. Horáka pro přestupek proti bezpečnosti cti (č. 7808/32 předs.). Tisk 1116.

Konstatuji, že jiný návrh podán nebyl.

Končím schůzi.

Konec schůze v 18 hod. 12 min.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP