Čtvrtek 30. dubna 1936

Pan posl. Gottwald a jeho kolegové dokazovali, že osnova zákona posiluje pouze kapitalismus a fašismus, a vytyčili požadavky komunistické strany, jichž uskutečnění prý by stačilo pro obranu hranic republiky. Jistě je nutno pracovati pro odstranění nezaměstnanosti, lidské bídy a lidského utrpení, ale pro obranu státu - já už jsem to zdůraznil v branném výboru - nestačí masové hnutí, pro obranu státu je nutná odborně zdatná a moderními zbraněmi vybavená republikánská armáda. (Výkřiky poslanců strany komunistické.) Je třeba také připraviti hospodářský života veškero občanstvo pro obranu hranic státu. O osudu státu, pánové z komunistické strany, se nebude rozhodovati pouze na frontách, nýbrž bude se rozhodovati také v zázemí. My jsme nuceni dělati tytéž přípravy, jaké dělá s námi spojený Svaz sovětských republik. (Výkřiky poslanců strany komunistické.- Místopředseda Langr zvoní.) Armádní sovětský list "Krasnaja Zvězda" napsal 8. června loňského roku mezi jiným (čte): "Dvě tendence, jež určují československou zahraniční politiku, snaha o udržení mru a pohotovost bojovati za svou samostatnou existenci, docházejí upřímné sympatie a plného pochopení v nejširších kruzích sovětské veřejnosti, jež v pokusech o předělání mapy Evropy vidí hlavní nebezpečí pro mír." A zahraniční komisař Litvinov prohlásil 5. května loňského roku v Moskvě k československým novinářům (čte): "Obě naše země vycházejí z předpokladu, že mír lze zajistiti jen společným úsilím, společnou přípravou a vzájemným zabezpečováním." Resolucemi, manifestacemi a demonstracemi na ulicích se nezaručí mír, ani se nezaručí obrana republiky Československé. (Potlesk.) Ale podle oficielního armádního časopisu ruského státu zaručí mír a obranu republiky pohotovost bojovati za svou samostatnou existenci a podle Litvinova společná příprava a společné zabezpečování. Komunisté svým chováním nepomáhají míru ani obraně republiky Československé. (Výkřiky komunistických poslanců.)

Místopředseda Langr (zvoní): Prosím o klid.

Zpravodaj posl. David (pokračuje): Vy, pánové, také ani nepomáháte přátelskému našemu spojení s velkým sovětským ruským státem. My však víme, že se v Rusku soudí jinak. (Výkřiky posl. Gottwalda.) Hlas ruské země netlumočíte vy, pánové z komunistické strany. (Výkřiky posl. Gottwalda, Hodinové- Spurné.) Hlas ruské země tlumočil krásně při podzimní návštěvě žurnalistů a spisovatelů ruských v Československé republice ruský spisovatel Tolstoj. Řekl tehdy (čte): "Jestliže našim spojencům budou hroziti, odpovíme na hrozbu hrozbou, jestliže je napadnou, odpovíme strašlivou ranou 175 milionového národa ozbrojeného ne špatně mnohým tím, co nepřátelé mají, ale také mnohým tím, čeho se jim nedostává. Budeme se bíti o kulturu a svobodu, naši a vaši, přátelé a spojenci! Budeme se bíti o kulturu a svobodu našeho bratrského Československa, země, která v sobě našla velkou sílu po staletích útisku - svoji národní tvář." To je smýšlení obyvatelstva ruské země. (Stálé výkřiky. - Místopředseda Langr zvoní.)

A nyní dovolte mi, abych řekl několik poznámek k projevům pánů ze sudetoněmecké strany. Oba výbory, ústavně-právní a branný, zabývaly se v řadě schůzí návrhem zákona o obraně státu a ve zvláštních ještě poradách byl podroben bedlivému zkoumání téměř každý paragraf. Z projevů sudetoněmecké strany nelze zejména projevu předsedy posl. klubu p. kol. Sandnera upříti určitou upřímnost. Bohužel, přiznává se tato upřímnost k jinému stanovisku, než jaké se snáší s bezpečností našeho státu. Pan Sandner považoval za nutné znovu zdůrazniti nepravdu, že se Němci stali občany tohoto státu teprve v roce 1918 a proti své vůli, ač se Němci stali občany tohoto státu o mnoho století dříve, což právě bylo vyjádřeno naším Memoirem III na mírové konferenci, kterého se také p. kol. Sandner dovolával. Pan Sandner otevřeně tvrdil, že našemu státu chybí k jeho bezpečnosti Staatsgefühl, státní cítění sudetských Němců, které prý musíme my, státní národ, teprve vytvořit. Že všemu sudetskému Němectvu v Československu není státní cítění cizí a lhostejné, že mu nechybí, dokázali jiní němečtí mluvčí, kterým za jejich loyální projevy srdečně děkuji.

V jaké hrozivé míře však chybí toto státní cítění, tento Staatsgefühl straně, za kterou mluvil p. kol. Sandner, ukazuje nejpovážlivěji odpověď, kterou nám zde dal na často opakovanou otázku, jak by se chovali sudetští Němci za válečného konfliktu. P. kol. Sandner řekl povšechně, že jak prý věci stojí teď, že by zachovali klid i ochotu k součinnosti. Dále řekl, půjde-li však vývoj tak, jak jej my vedeme, v případě války žádná moc světa nemůže ručiti za činy lidu, který je ve stavu psychosy. Je prý to marné. Dále řekl: Ptáte se pořád, na koho budou sudetští Němci střílet v případě války? Každý rozumný člověk prý ví, že přírodní zákony se nedají organisovat. Každý rozumný člověk ví, co je to psychosa. Řečníci před mnou již p. kol. Sandnerovi na to odpověděli. Bylo zde mluveno o psychose, která je dnes ve smíšených krajích mezi německým obyvatelstvem našeho státu. P. kol. Sandnerovi odpovídáme krátce. Jsme zvyklí ze soudní síně, že se advokáti dovolávají psychosy až po zločinu. Nové je, že pánové ze sudetoněmecké strany chtějí hroziti velezradou a tuto velezradu omlouvat psychosou již nyní, tedy předem.

Koaličnímu vedení a celé vládě doporučuji, aby projev páně Sandnerův řádně prostudovala a uvážila. Není mou věcí v této chvíli, jsem-li ve funkci zpravodajské, rozebírati otázku, kdo onu psychosu sudetských Němců, kteří prý se ve válce zachovají tak, jak zde kol. Sandner oznámil, v německém lidu pěstuje. Tolik je však jisto, že bezpečnost státu káže, aby všichni, kdož této psychose propadli, byli v zájmu státu učiněni neškodnými. (Výborně! - Potlesk.)

Pánové ze sudetoněmecké strany a také ze strany komunistické vidí nebezpečí osnovy zákona hlavně v §§ 19, 20 a 21, jednajících o spolehlivosti držitelů podniků, členů správních, dozorčích a revisních orgánů podniků důležitých pro obranu státu a zaměstnanců v těchto podnicích.

V osnově zákona je jasně vytyčeno, že důvodem označení za osobu státně nespolehlivou nemůže býti nikdy příslušnost k určitému jazyku, náboženství nebo rase. Dále se v osnově praví (čte): "Za státně nespolehlivé třeba pokládati zejména osoby, o kterých možno míti důvodně za to, že by zneužily svého postavení v duchu obraně státu nepříznivém." Věřím, že povolané státní orgány budou rozhodovat o spolehlivosti s největší objektivností a opatrností. Tomu, kdo cítí státně a bude konati svoje povinnosti, nesmí býti ublíženo. Ten nemusí se také ničeho obávati, ale každý musí souhlasiti s tím, že není možno přihlížeti k činnosti nepřátelů státu.

Pohraniční pásmo, o němž mluví hlava VI, je pro obranu státu nutné a má je řada evropských států. Pohraniční opevnění, jak známo, buduje i sousední hitlerovské Německo. Není zde úmyslu ubližovati státně cítícím občanům, příslušníkům menšinových národností. Nejlepším dokladem toho je, že i některé československé kraje budou zařaděny do tak zv. pohraničního pásma. Pánové ze sudetoněmecké strany se mýlí, že v českém lidu je nenávist k lidu německému a že, jak řekl pan kol. Sandner, děláme nacionální "Nadelstichpolitik". Bylo zde již předešlými pány řečníky odpověděno na toto tvrzení. Já sám znovu zdůrazňuji: Nemáme vroucnějšího přání, nežli dosáhnouti rozumného soužití s německými spoluobčany. My k tomu pracujeme a jsme přesvědčeni, že se také sejdeme se všemi, kteří pokládají Československou republiku nejen za svou domovinu, nýbrž kteří jsou odhodláni v případě nebezpečí tuto svou domovinu hájiti za každou cenu a proti každému. Není možna však dohoda s těmi, kteří svými city a svými činy jsou za hranicemi republiky. Velká většina našeho národa také nepůjde nikdy s těmi, kteří nehlásí se plně k demokratickému zřízení státnímu.

Když se zde mluvilo o české nenávisti k německému lidu, které ve skutečnosti není, a když se zde dále mluvilo o domnělém útisku Němců, vzpomenul jsem si na malý slovanský nárůdek, žijící v Německu, Lužické Srby. Osud tohoto nešťastného národa, čítajícího sotva 130 tisíc duší, je za dnešních poměrů v Německu přímo zoufalý a je hroznou obžalobou poměrů v sousední říši. (Předsednictví se ujal předseda Malypetr.) A přece, pánové, je to lid loyální, který nesčíslněkráte projevil svou loyalitu k Německé říši, je to lid, který chce jen, aby si zachoval svou mateřskou řeč, je to lid, který chce, aby si zachoval svůj národní ráz. Jak by byl šťasten malý lužickosrbský národ v Německé říši, kdyby měl aspoň setinu těch práv, které dala zde republika menšinovým národnostem. (Potlesk.)

Pan Sandner prohlásil: "Přečkali jsme husitské války, přečkáme i dnešní dobu." Už pan kol. Richter upozornil pana kol. Sandnera, že nezná dobře české dějiny, neboť války husitské nebyly válkami protiněmeckými. Žižka také nevedl žádné války na výboj. Ani Československá republika nepovede nikdy válku na výboj, budeme se však v případě napadení bránit a uhájíme se. (Potlesk.) Dobře to řekl president dr Beneš ve válečné škole: "Jsme v těchto zemích už 12 století a jsme tu stále, dnes silnější než kdykoli dříve."

Souhlasím, co zde bylo řečeno pány řečníky, že pro obranu státu je třeba zdravého a hospodářsky i sociálně spokojeného občanstva. Nezaměstnanost, bída a hlad v širokých vrstvách lidových je zárodek degenerace, největší nepřítel armády a obrany republiky. Toho si musíme býti všichni vědomi.

Řekl jsem už ve své referentské zprávě, že osnova zákona o obraně státu náleží mezi největší zákonodárná díla, kterými se naše sněmovna zabývala. Má jistě některé vady a nedostatky, jako každé lidské dílo, ale je důležitým a nutným pilířem pro budovu naší státní samostatnosti a nezávislosti. Jeho odhlasováním, dámy a pánové, potvrdíte v dnešní osudové chvíli světových dějin svou pevnou vůli hájiti existenci republiky a odraziti každý útok na její hranice vojenskou obranou a veškerým obyvatelstvem státu.

Pro tuto osnovu zákona budou hlasovati strany vládní a také oposiční; pro něj zvednou ruce všichni, kdo stojí na půdě tohoto státu. Dokážeme tak celému světu, přátelům i nepřátelům za hranicemi, že i když máme mezi sebou vnitropolitické spory, i když mezi sebou vedeme zápasy, v jednom jsme všichni jednotni: hájiti republiku a její hranice proti každému a za jakýchkoliv okolností. (Potlesk.)

Základy Československé republiky jsou zpečetěny krví tisíců vojáků zahraniční armády, padlých ve světové válce, jsou posvěceny utrpením a láskou milionů věrných jejích občanů. Bude žít Československá republika, poněvadž má své místo ve střední Evropě i své poslání, a ona také své historické poslání splní.

Připojuji se jménem branného výboru k projevu pana zpravodaje dr Dufka za ústavně-právní výbor, navrhuji přijetí osnovy o obraně státu zároveň se změnami, navrženými jmenovaným panem zpravodajem; dále navrhuji zamítnutí všech pozměňovacích návrhů., podaných k této osnově. (Potlesk.)

Předseda (zvoní): Vykonáme nyní oddělené hlasování o každé ze společně projednávaných osnov.

Budeme hlasovati nejprve o odst. 1 pořadu schůze:

Ad 1. Hlasování o osnově zákona, jímž se mění a doplňuje zákon na ochranu republiky (tisk 394).

Zpravodajem výboru ústavně-právního je p. posl. F. Richter, zpravodajem výboru branného p. posl. Pekárek.

Prosím, aby paní a páni poslanci zaujali svá místa a zachovali klid. (Děje se.)

Sněmovna je způsobilá se usnášeti.

Osnova zákona má 10 paragrafů, nadpis a úvodní formuli.

Poněvadž došly pozměňovací návrhy, míním dáti hlasovati takto:

Nejprve o celé osnově zákona v úpravě návrhu posl. Švermy a dr Jar. Dolanského na škrtnutí §§ 5 a 6 a odst. 3 z §u 7.

Nebude-li návrh tento přijat, budeme hlasovati o celé osnově v úpravě eventuálních návrhů posl. Švermy a dr Jar. Dolanského k §§ 5 a 6.

Kdyby také tento návrh byl zamítnut, hlasovali bychom o celé osnově ve znění zprávy výborové.

Jsou nějaké námitky proti navrženému pořadu hlasování? (Námitky nebyly.)

Není jich.

Budeme tedy hlasovati, jak jsem uvedl.

Kdo souhlasí s celou osnovou zákona v úpravě návrhu posl. Švermy a dr Jar. Dolanského na škrtnutí §§ 5 a 6 a odst. 3 z §u 7, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Úprava ta je zamítnuta.

Kdo souhlasí s celou osnovou v úpravě eventuálních návrhů týchž poslanců, Švermy a dr Jar. Dolanského, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. I tato úprava je zamítnuta.

Kdo nyní souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 10 paragrafy, s nadpisem zákona a úvodní formulí, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala osnovu tuto podle zprávy výborové, a to ve čtení prvém.

Předsednictvo se usneslo podle §u 54, odst. l jedn. řádu, aby o této naléhavé osnově bylo čtení druhé provedeno v téže schůzi.

Přistoupíme tedy ihned ke čtení druhému.

Ad 1. Druhé čtení osnovy zákona, jímž se mění a doplňuje zákon na ochranu republiky (tisk 394).

Zpravodaji jsou: za výbor ústavně-právní p. posl. F. Richter, za výbor branný p. posl. Pekárek.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. F. Richter: Navrhuji opravu tiskové chyby, aby totiž v §u 8 před začátkem druhého odstavce bylo škrtnuto označení "(6)".

Předseda: Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji posl. sněmovna přijala ve čtení prvém, s opravou podle čtení druhého, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala tuto osnovu-zákona také ve čtení druhém.

Tím vyřízen jest 1. odstavec pořadu.

Nyní budeme hlasovati o druhém odstavci pořadu:

Ad 2. Hlasování o osnově zákona o obraně státu (tisk 400).

Zpravodajem výboru ústavně-právního jest p. posl. dr Dufek, zpravodajem výboru branného p. posl. David.

Osnova zákona má 201 paragrafů, rozdělených na 9 hlav, z nichž některé rozděleny jsou ještě na části a některé části na oddíly, kteréžto hlavy, části, oddíly, jakož i jednotlivé paragrafy opatřeny jsou nápisy. Vedle toho má osnova nadpis zákona a úvodní formuli.

Podány byly pozměňovací návrhy a míním dáti hlasovati v tomto pořadí podle jednotlivých hlav:

O hlavě I a II, to jest o §§ 1 až 17, s příslušnými nadpisy bychom hlasovali nejprve v úpravě návrhů posl. dr Jar. Dolanského; nebude-li přijata, hlasovali bychom o nich v úpravě návrhu posl. Berana, dr Meissnera, dr Patejdla, dr Jos. Dolanského, Mlčocha, Tauba a Zierhuta; nebude-li ani tato úprava přijata, budeme hlasovati ve znění zprávy výborové.

O hlavě III, to jest o §§ 18 až 30, s příslušnými nadpisy, budeme hlasovati tímto postupem:

Nejprve o §§ 18 až 20 v úpravě návrhů posl. dr Jar. Dolanského; nebude-li přijata, v úpravě návrhů posl. Sandnera, dr Neuwirtha a Kundta; nebude-li ani tato přijata, o §§ 18 až 20 podle zprávy výborové.

Při §u 21 hlavy III budeme hlasovati nejprve o návrhu posl. dr Jar. Dolanského na škrtnutí; nebude-li přijat, budeme hlasovati o §u 21 v úpravě eventuálního návrhu posl. dr Jar. Dolanského; nebude-li přijata, budeme hlasovati o tomto paragrafu v úpravě návrhu posl. Sandnera, dr Neuwirtha a Kundta, nebude-li ani tato přijata, budeme o §u 21 hlasovati podle zprávy výborové.

O §§ 22 až 30 z hlavy III budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhu posl. dr Jar. Dolanského; nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

O hlavě IV, to jest o §§ 31 až 56, samozřejmě vždy s příslušnými nadpisy, budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhů posl. dr Jar. Dolanského; nebude-li přijata, v úpravě návrhu posl. Sandnera, dr Neuwirtha a Kundta; nebude-li ani ta přijata, podle zprávy výborové.

O hlavě V, to jest o §§ 57 až 138, budeme hlasovati nejprve v úpravě návrhů posl. dr Jar. Dolanského; nebude-li přijata, v úpravě návrhu posl. Berana, dr Meissnera, dr Patejdla, dr Jos. Dolanského, Mlčocha, Tauba a Zierhuta; kdyby ani tato úprava nebyla přijata, hlasovali bychom o hlavě V ve znění zprávy výborové.

Při hlavě VI, obsahující §§ 139 až 144, podány byly souhlasné návrhy posl. Sandnera, dr Neuwirtha a Kundta a posl. dr Jar. Dolanského na její škrtnutí. Budeme hlasovati nejprve o tomto návrhu na škrtnutí.

Bude-li zamítnut, budeme hlasovati o této hlavě v úpravě návrhu posl. Berana, dr Meissnera, dr Patejdla, dr Jos. Dolanského, Mlčocha, Tauba a Zierhuta; kdyby úprava ta nebyla přijata, budeme hlasovati o hlavě VI ve znění zprávy výborové.

O hlavě VII, k níž není pozměňovacích návrhů, budeme hlasovati podle zprávy výborové. Jsou to §§ 145 až 165.

O hlavě VIII, obsahující §§ 166 až 193, budeme hlasovati nejprve ve znění zprávy výborové.

Po jejím přijetí budeme hlasovati o doplňovacích návrzích posl. dr Jar. Dolanského na vsunutí nového §u 170 a) a posl. Franka na vsunutí nového §u 180 a).

O hlavě IX, Závěrečná ustanovení, obsahující §§ 194 až 201, dále o nadpisu zákona a o úvodní formuli budeme hlasovati podle zprávy výborové, neboť není tu pozměňovacích návrhů.

Jsou nějaké námitky proti přednesenému pořadu hlasování? (Nebyly.)

Není jich.

Budeme tedy hlasovati, jak jsem uvedl.

Kdo souhlasí s hlavou I a II této osnovy zákona v úpravě návrhů posl. dr Jar. Dolanského, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo nyní souhlasí s hlavou I a II v úpravě návrhu posl. Berana, dr Meissnera, dr Patejdla, dr Jos. Dolanského, Mlčocha, Tauba a Zierhuta, jejíž přijetí doporučili pp. zpravodajové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím hlava I a II přijaty jsou v úpravě výborové zprávy podle návrhu jmenovaných poslanců.

Kdo souhlasí s §§ 18 až 20 z hlavy III v úpravě návrhů posl. dr Jar. Dolanského, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo souhlasí s těmito paragrafy v úpravě návrhů posl. Sandnera, dr Neuwirtha a Kundta, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je menšina. Zamítnuto.

Kdo nyní souhlasí s §§ 18 až 20 z hlavy III podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím §§ 18 až 20 z hlavy III přijaty jsou podle zprávy výborové.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP