Sobota 28. listopadu 1936

Přistoupíme k projednávání dalšího odstavce, jímž jest:

3. Zpráva výborů živn.-obchodného a zahraničného o vládnom návrhu (tisk 432), ktorým sa predkladá Národnému shromaždeniu ke schváleniu dodatkové ujednanie k obchodnej a plavebnej smluve medzi republikou Československou a kráľovstvom Rumunským zo dňa 4. júla 1935, uvedené v prozatímnu platnosť vládnou vyhláškou zo dňa 24. apríla 1936, č. 105 Sb. z. a n. (tisk 450).

Podle usnesení předsednictva navrhuji, aby jednání o této věci bylo sloučeno s jednáním o předloze, která jest na pořadu jako další, 4. odstavec, to jest:

4. Zpráva výborů zahraničního a živn.-obchodního k vládnímu návrhu (tisk 546), kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu obchodní dohoda mezi republikou Československou a republikou Uruguayskou, podepsaná v Montevideu dne 23. března 1936 (tisk 562).

Důvodem pro navrhované sloučení jest, že jde v obou případech o úpravu mezinárodních styků.

Jsou snad nějaké námitky proti návrhu na sloučené projednávání těch to dvou odstavců? (Námitek nebylo.)

Není jich. Projednávání bude tedy podle návrhu sloučeno.

Zpravodaji při odst. 3 pořadu jsou: za výbor živn.-obchodní p. posl. Líška, za výbor zahraniční p. posl. Světlík.

Oba tito páni zpravodajové přednesli již své zprávy v 64. schůzi sněmovny dne 29. října t. r., v kteréžto schůzi bylo jednání o této věci započato. V dnešní schůzi je za omluveného posl. Líšku zpravodajem p. posl. Slavíček.

Zpravodaji při odst. 4 pořadu jsou: za výbor zahraniční p. posl. Světlík, za výbor živn.-obchodní p. posl. Slavíček.

Dávám slovo prvému p. zpravodaji o odst. 4 pořadu - za výbor zahraniční - p. posl. Světlíkovi.

Zpravodaj posl. Světlík: Slavná sněmovno!

Jedná se o obchodní dohodu mezi republikou Československou a latinskou republikou Uruguayskou, podepsanou v Montevideu dne 23. března 1936. Obchodní styky naše s Uruguayem vysloveny jsou v číslicích našeho dovozu za 24 mil. Kč a vývozu za 11 mil. Kč v roce 1934 a 4 mil. Kč v roce 1935. Pokles měl příčinu v platebních nesnázích, které však byly platební dohodou ze dne 6. března 1936 odstraněny. My dovážíme do Uruguaye hlavně cukr a sklo, oni k nám vlnu a kůži. Neměli jsme s Uruguayem smlouvu podle nejvyšších výhod, což novou smlouvou se reparuje. Poskytujeme si navzájem nejvyšší výhody až na běžné výjimky a pak s výjimkou práv a výsad poskytnutých Československem pro zemědělské výrobky států střední a východní Evropy na základě výjimečných smluv.

Ježto ve smlouvě běží o upevnění a vyřešení obchodních styků mezi oběma republikami, doporučuje zahraniční výbor, aby posl. sněmovna schválila připojený návrh usnesení:

Národní shromáždění republiky Československé souhlasí s obchodní dohodou mezi republikou Československou a republikou Uruguayskou, podepsanou v Montevideu dne 23. března 1936. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Dávám slovo druhému zpravodaji o odst. 4 pořadu - za výbor živn.obchodní - p. posl. Slavíčkovi.

Zpravodaj posl. Slavíček: Slavná sněmovno!

Výbor živn.-obchodní projednával tuto smlouvu ve schůzi dne 26. června 1936, projevil souhlas s usnesením výboru zahraničního a doporučuje posl. sněmovně tuto obchodní dohodu ke schválení. (Souhlas.)

Předseda: Ke slovu není nikdo přihlášen, debata odpadá.

Vykonáme teď oddělené hlasování o každé ze společně projednávaných osnov.

Budeme hlasovati nejprve o odst. 3 pořadu:

Ad 3. Hlasování o usnesení, kterým se schvaluje dodatkové ujednání k obchodní a plavební smlouvy mezi republikou Československou a královstvím Rumunským ze dne 4. července 1935, uvedené v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 24. dubna 1936, č. 105 Sb. z. a n. (tisk 450).

Zpravodajem výboru živn.-obchodního za omluveného posl. Líšku je pan posl. Slavíček, zpravodajem výboru zahraničního pan posl. Světlík.

Schvalovací usnesení má jeden odstavec a dám o něm hlasovati podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celým schvalovacím usnesením ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala toto schvalovací usnesení podle zprávy výborové ve čtení prvém.

Předsednictvo se usneslo podle § 54, odst. 1 jedn. řádu, aby o tomto schvalovacím usnesení bylo čtení druhé provedeno v téže schůzi.

Přistoupíme proto ihned ke čtení druhému.

Ad 3. Druhé čtení usnesení, kterým se schvaluje dodatkové ujednání k obchodní a plavební smlouvě mezi republikou Československou a královstvím Rumunským ze dne 4. července 1935, uvedené v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 24. dubna 1936, č. 105 Sb. z. a n. (tisk 450).

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Slavíček: Nikoli.

Zpravodaj posl. Světlík: Nejsou.

Předseda (zvoní): Není jich.

Kdo ve druhém čtení souhlasí se schvalovacím usnesením tak, jak je posl. sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala toto schvalovací usnesení také ve čtení druhém.

Tím vyřízen jest 3. odstavec pořadu.

Nyní budeme hlasovati o odst. 4 pořadu:

Ad 4. Hlasování o usnesení, kterým se schvaluje obchodní dohoda mezi republikou Československou a republikou Uruguayskou, podepsaná v Montevideu dne 23. března 1936 (tisk 562).

Zpravodajem výboru zahraničního je p. posl. Světlík, zpravodajem výboru živn.obchodního p. posl. Slavíček.

Schvalovací usneseni má jeden odstavec a dám o něm hlasovati podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celým schvalovacím usnesením ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala toto schvalovací usnesení podle zprávy výborové ve čtení prvém.

Předsednictvo se usneslo podle § 54, odst. 1 jedn. řádu, aby o tomto schvalovacím usnesení bylo čtení druhé provedeno v téže schůzi.

Vykonáme proto ihned druhé čtení.

Ad 4. Druhé čtení usnesení, kterým se souhlasí s obchodní dohodou mezi republikou Československou a republikou Uruguayskou, podepsanou v Montevideu dne 23. března 1936 (tisk 562).

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Světlík: Není jich.

Zpravodaj posl. Slavíček: Nejsou.

Předseda (zvoní): Není změn.

Kdo ve druhém čtení souhlasí se schvalovacím usnesením tak, jak je posl. sněmovna přijala ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím posl. sněmovna přijala toto schvalovací usnesení také ve čtení druhém.

Tím vyřízen jest 4., poslední odstavec pořadu a celý pořad dnešní schůze je vyřízen.

Sdělení předsednictva.

Zamítnut návrh posl. Dembovskýho podle § 46, odst. 2 jedn. řádu.

Předseda sdělil, že posl. Dembovský podal podle §u 46, odst. 2 jedn. řádu návrh, aby se pan ministr soc. péče inž. Nečas dostavil do schůze posl. sněmovny a podal vysvětlení o správním a finančním stavu Všeobecného pensijního ústavu a Ústřední sociální pojišťovny.

Při hlasování byl návrh zamítnut.

Stanovena lhůta výboru.

K návrhu předsedovu byla výboru brannému k podání zprávy o vládním návrhu tisk 684 uložena lhůta do 10. prosince 1936 do 12. hod. polední.

Dovolené

podle §u 2, odst. 4 jedn. řádu dal předseda: na dnešní den posl. Jobstovi, inž. Karmasinovi, Kliebrovi, E. Köhlerovi, inž. Lischkovi, F. Nitschovi, dr Petersovi, Stanglovi, Wollnerovi; na dnešní den a na 30. t. m. posl. dr Clementisovi, Klimentovi, Fuščičovi, Hodinové-Spurné, Nepomuckému.

Omluvili se

nemocí posl. Borkaňuk, Klíma, Śliwka.

Předseda sdělil, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze konala v pondělí dne 30. listopadu 1936 o 3. hod. odpol. s

pořadem:

Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 640) státního rozpočtu republiky Československé a finančního zákona pro rok 1937 (tisk 685) a rozprava o prohlášení ministra financí, učiněném v 63. schůzi posl. sněmovny dne 16. října 1936.

Schůze skončena v 11 hod. dopol.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP