Středa 23. února 1938

Místopředseda dr Markovič (zvoní): Dávam slovo ďalšiemu rečníkovi, pánu posl. Švermovi.

Posl. Šverma: Vážená sněmovno!

Státní uzávěrky, stejně jako státní rozpočet, obsahují v sobě všechny problémy hospodářského i politického života, všechny vnitropolitické otázky a proto se chci dotknouti vnitropolitických problémů, které dneska leží nejvíce na srdci všemu pracujícímu lidu, otázky obrany republiky a otázky obrany ohrožené neodvislosti Československa. O těchto otázkách chci jménem klubu, jménem naší strany učiniti tento projev:

Před několika dny celý svět s napětím poslouchal nový [ ] projev říšského kancléře Adolfa Hitlera, ve kterém znovu ožily všechny tóny starého pangermánského, vilémovského imperialismu a ve kterém Třetí říše jasně ohlásila, že její nejbližší [ ] plány jsou namířeny proti střední Evropě, především proti Rakousku a proti Československu. K údivu celého demokratického světa, k rozhořčení všech dělníků a demokratů a k posměchu všech fašistů byl projev říšského kancléře Hitlera plný štvanic proti demokracii, parlamentarismu a míru ...

Místopředseda dr Markovič (zvoní). Volám p. rečníka za tento výrok k poriadku.

Posl. Šverma (pokračuje): ... byl vysílán československým rozhlasem. A tento projev byl statisícovým nákladem volně rozšiřován v sudetskoněmeckých územích Henleinovou stranou, a v této situaci demokratické i komunistické listy byly konfiskovány, všechny kritiky tohoto projevu byly konfiskovány, všechny výzvy k pracujícímu lidu, aby stál na stráži, aby bránil republiku a její neodvislost. Tyto události samy o sobě ukazují, jak velké nebezpečí hrozí lidu a republice ze zahraničí a jak mocné jsou kapitulantské reakční síly v samé republice.

Náš lid, republika, prožívají osudové chvíle, v nichž jde o celý další vývoj národů této země, o neodvislost a existenci republiky, o celou střední Evropu. [] Jako hlavní cíl své další politiky ohlašuje Hitler starost o 10 milionů zahraničních Němců, starost o jejich osud, boj za právo jejich národního sebeurčení atd. Licoměrnost této starosti o Němce se strany Třetí říše je odhalována jasně přátelstvím Německa k Italii a k Polsku, k těmto státům, kde německé obyvatelstvo je strašlivě národnostně utiskováno. Ne, Hitlerovi a Třetí říši nejde v žádném případě o zahraniční Němce, nejde o práva německého lidu, [ ]. Ve jménu své starosti o Němce se Třetí říše dnes obrací s novým imperialistickým plánem proti celé střední Evropě. Ve jménu své starosti o Němce podniká Třetí říše útok na neodvislost Rakouska, neslýchaným způsobem [ ] se vměšuje do v nitřních poměrů Rakouska, jmenuje si tu ministry a mění vlády, rdousí před očima celého světa neodvislost Rakouska ve snaze proměniti celé Rakousko ve svou kolonii. A ve jménu této starosti o Němce se dnes Třetí říše obrací proti Československu.

Pracující lid Československa chce mír. Lid Československa chce mír s celým světem, chce mír i s dnešním hitlerovským Německem, neboť je hluboce přesvědčen, že je to úkol německého proletariátu, [ ]. Ale lid Československa chce mír, který by zajistil jeho neodvislost a suverenitu, který by byl vybudován na zásadách kolektivní bezpečnosti, mír, který by se opíral o nejmocnější oporu míru a neodvislosti Československa, o jeho spojence, o Francii lidové fronty a o Sovětský svaz, o jeho rudou armádu. (Potlesk poslanců strany komunistické.) Hitler odmítá tento mír, [ ] Hitler chce dosáhnouti uklidnění mezi Německem a Československem tím, že demokracie Československa má kapitulovati před Henleinem, [ ]. Hitler navrhuje uklidnění mezi Československem a Německem tím, že bude v Československu zakázána jakákoliv kritika fašismu a Třetí říše, že bude fakticky spoután demokratický a antifašistický duch našeho lidu, že republika bude usměrněna [ ]. Hitler chce dosáhnouti uklidnění mezi Německem a Československem tím, že Československo se vzdá svého spojenectví se Sovětským svazem a s Francií [ ]. Hitler nenabízí mír, [ ]. Jeho cesta není cesta ke klidu, [ ]. (Předsednictví převzal místopředseda Langr.)

Velké, historické otázky stojí dnes před naším pracujícím lidem, před všemi národy naší země, [ ]. To jsou otázky, které doléhají s osudovou neúprosností na všechny pracující lidi, na všechny poctivé demokraty a republikány.

Vážená sněmovno, lid nezná defaitismu, lid nezná poraženectví. Lid je odhodlán do důsledků bránit neodvislost Československa [ ]. Lid věří ve své vlastní síly, lid věří v síly český svých mocných spojenců, Francie a Sovětského svazu, a je přesvědčen, zůstane-li Československo pevné a odolné proti fašistickému tlaku, zůstane-li důsledně věrno svým demokratickým spojencům že pak odrazí snadno všechny chlubné řeči a vyzývavé hrozby, které dnes zaznívají z Třetí říše a které počítají především se zastrašením a zterorisováním. [ ].

Mají-li býti zkříženy tyto plány Berlína, má-li býti paralysována tato rozvratná práce finanční oligarchie, má-li býti zachráněna neodvislost Československa, suverenita republiky, pak je třeba semknouti rychle všechny síly lidu, síly dělníků, demokratů, republikánů, všech těch, kteří z jakýchkoliv pohnutek, z jakýchkoliv důvodů jsou odhodláni bránit republiku, bránit neodvislost republiky [ ]. Je příkazem dne posíliti jednotu republiky rozdrcením kapitulantů. Bije hodina dvanáctá, aby byla vybudována mohutná jednotná obranná fronta k obraně republiky, zahrnující všechny poctivé obránce republiky bez rozdílů třídních, politických i národnostních. Veliké historické chvíle volají všechny obránce republiky, všechen lid a všechny národy této země, aby se semkly vespolek k obraně proti vnějším hrozbám i proti vnitřní zrádné kapitulaci.

My, komunisté, nejdůslednější obránci demokracie a republiky proti fašismu [], se obracíme ke všem dělníkům, antifašistům, demokratům, ke všem těm, kterým osud republiky a její neodvislost leží na srdci. Všem podáváme ruku ke spolupráci a všechny voláme do pohotovosti. Obracíme se především na německé antifašisty, na německé demokraty, kteří v Sudetech dnes stojí na přední stráži [ ]. Apelujeme na německé demokratické strany, aby si uvědomily, jakou historickou odpovědnost dnes nesou při určování dalších osudů německého obyvatelstva v Československu, aby si uvědomily na rakouské cestě, na rakouském příkladu, k jakému nedůstojnému ponížení německých lidí, německého obyvatelstva, vede cesta kapitulace před Třetí říší. Apelujeme na prosté příslušníky aktivistických stran, na demokratické obyvatelstvo Sudet, aby se vzepřeli všem pokusům o podřízení těchto stran Henleinovi a aby stáli připraveni k obraně proti chystaným provokacím Henleinovy strany. My, komunisté, kteří mobilisujeme německý proletariát, aby stál na svém místě, slibujeme plnou svou podporu a že silami všech revolučních dělníků a především českých revolučních dělníků budeme prosazovati všechna opatření, jimiž by byla situace v německých oblastech v demokratickém smyslu a ve prospěch německého lidu řešena.

My se obracíme i na slovenský lid. [ ]. Slovenský lid, slovenské strany i sama Hlinkova strana nesou velikou odpovědnost za další osudy slovenského národa. Je příkazem hodiny, aby ze slovenského národa byly vymýceny všechny [ ] separatistické snahy, aby slovenský národ, slovenští demokraté a antifašisté semkli se v pevnou jednotu, aby se zbavili všech iredentistů, [ ], aby v těchto rozhodujících hodinách stáli věrně po boku s českým lidem v boji za obranu a neodvislost Československa.

Chceme se obrátiti také do řad českých demokratů a především do řad českých rolníků. [ ]. Apelujeme na všechny demokratické a skutečně republikánské činitele agrární strany, aby si uvědomili svoji odpovědnost za národ, za republiku, za neodvislost Československa. [ ]. Agrární strana, kdysi strana rolnického lidu, který po dlouhá desetiletí bojoval za svobodnou a národní půdu a který před 20 lety spolu s dělnickou třídou srážel moc rakouské dynastie, stojí dnes před osudovým rozhodnutím, zda bude dále kolísati, zda bude váhati a oslabovati obranné posice republiky anebo zda svým konsekventně demokratickým stanoviskem posílí frontu jejích obránců. Rozhodnutí této otázky leží v rukou všech skutečně rolnických a demokratických činitelů republikánské strany a na nich také je veliká odpovědnost za budoucnost strany a republiky.

A především a hlavně se obracíme na nejdůslednější obránce demokracie a republiky, na dělnickou třídu této země. Jako kdysi byl selský lid nositelem národní existence, tak je to v moderní době především dělnická třída, která přejímá odpovědnost za osudy národa. Dělnická třída, která hrála rozhodující úlohu před 20 lety v boji proti válce a proti rakouskému militarismu, je i dnes povolána k rozhodujícím činům v boji za neodvislost Československa. Má-li dělnická třída bez rozdílu národností splniti toto poslání [ ], pak potřebuje především a hlavně pevnou jednotu, jednotu a zase jednotu. Jen svojí jednotou byla dělnická třída před 20 lety silna k tomu, aby šturmovala moc staré rakouské dynastie. A jen svojí jednotou bude dnes silná k tomu, aby stmelila všecky síly lidu, aby vytvořila páteř mohutné fronty obrany republiky, aby stála na stráži proti hrozícím útokům.

My, komunisté, již po léta usilujeme i se stanoviska obrany republiky a neodvislosti Československa o sjednocení dělnické třídy. Ale dnešní doba alarmuje. Dnes se nesmí dále ztráceti čas, aby nebylo zítra příliš pozdě. A proto připomínáme znovu vážnost chvíle a obracíme se na socialistické strany, na vedení socialistických stran a pravíme jim: Zanechte úzkoprsého stranického stanoviska, zanechte konkurenčních rozmíšek, váhavosti a kolísavosti. Dejte průchod vůli dělnictva, slyšte jeho volání po bojovné jednotě, přijměte ruku, kterou my komunisté, revoluční dělníci, vám bratrsky nabízíme. Pochopte, že je třeba právě teď, aby dělnické strany a organisace se sešly, aby budovaly pevnou jednotu, aby tvořily orgány dělnické jednoty tak, jako kdysi před 20 lety rostly na závodech ve vážných chvílích socialistické rady. Pochopte, že teď by bylo třeba, aby se sjednotily dělnické odborové organisace, aby vrhly na váhu všecku svoji sílu, aby zabránily kapitulaci, aby ukázaly skutečnou sílu, aby ukázaly mobilisaci dělnických mas. Teď by bylo třeba, aby vystoupila sjednocená dělnická třída, aby rozdrtila svojí silou kapitulanty, sjednotila všechen lid do fronty obrany republiky. A proto se obracíme na socialistické strany, připomínáme jim jejich odpovědnost, navrhujeme jim okamžité společné jednání o tom, jak nejrychleji sjednotiti dělnické řady a jak mobilisovati dělnickou sílu k ochraně republiky. [ ] je třeba rychle, okamžitě provésti řadu rozhodných opatření, kterými by byl změněn dnešní neutěšený stav a kterými by se prospělo dělnictvu, rolnictvu a všem pracujícím vrstvám lidu, všem skutečným a důsledným obráncům republiky. Má-li se republika připraviti k obraně [ ], pak je především třeba provésti demokratickou cestou národnostní vyrovnání mezi všemi národy republiky, splniti nejnaléhavější sociální, kulturní a národnostní požadavky všech nečeských národů republiky a položiti tak základ k tomu, aby obrana neodvislosti Československa se stala věcí všech národů této země. [ ].

Je třeba zajistiti spravedlivou mzdu dělníkům, lidskou existenci nezaměstnaným, půdu a oddlužení rolníkům, a novým daňovým systémem zatížiti kapitalisty, pomoci živnostníkům, prostě pomoci lidu, pomoci všem vrstvám pracujícím, na účet finančních oligarchů. Má-li se republika připraviti k obraně, je konečně třeba zajistiti plná demokratická práva všech dělníků a dělnických organisací, všech antifašistických organisací, a je třeba s plnou silou, s plnou tvrdostí zákona zakročiti [ ]. A splnění těchto úkolů žádá lid i od vlády této republiky. [ ]. Lid žádá, aby vláda učinila rychlá a energická opatření proti chystaným provokacím Henleinovy strany, jimiž má býti na popud Berlína působeno na situaci, a aby ukázala Konrádu Henleinovi, že není a nikdy nebude suverénem v Sudetech ani v Praze. Lid žádá od vlády, aby manifestovala právě dnes svoji věrnost spojencům, Francii a Sovětskému svazu, aby se obrátila na Společnost národů a aby věc obrany a neodvislosti republiky učinila věcí světové demokracie.

Má-li vláda splniti tyto úkoly, má-li státi na výši situace, je nutno, aby vláda republiky v těchto dobách byla osvobozena od všech vlivů [ ]. Obrana republiky vyžaduje vládu dělníků, antifašistů a skutečných demokratů, opírající se o pracující masy. Obrana republiky vyžaduje vládu vysloveně protikapitulantskou.

My komunisté podáváme ruku všem socialistům, všem demokratům a skutečným obráncům republiky ke spolupráci při obraně neodvislosti republiky, jsouce odhodláni převzíti v tomto boji i nejodpovědnější úkoly. Ale zároveň se obracíme k pracujícímu lidu, k dělníkům a rolníkům a varujeme je, aby nečekali na jednání nahoře. Voláme je, aby okamžitě pozvedli svůj hlas a všude na závodech, v místech, ve svých organisacích, v obecních zastupitelstvech a vůbec všude se spojili v pevnou frontu obrany republiky. [ ]. Lid musí vystoupit a žádat, aby Československo právě dnes manifestovalo svou věrnost spojencům, věrnost Francii a zejména Sovětskému svazu. Lid musí vystoupit a manifestovat právě nyní při dvacetiletém výročí existence rudé armády svou velkou lásku a oddanost velké rudé armádě, armádě míru, armádě obrany a neodvislosti malých národů, armádě mezinárodního proletariátu. (Potlesk komunistických poslanců.) [ ]. Lid musí vystoupit, žádat a prosazovat, aby všechny dělnické a demokratické strany, všechny síly obrany republiky a její neodvislosti se daly rychle dohromady, aby co nejrychleji vytvořily co nejširší frontu obrany republiky, která by dala Československé republice nový režim, opírající se o lid a vyjadřující vůli veškerého lidu, bránit neodvislost Československa a vydržet děj se co děj. (Potlesk komunistických poslanců.)

Místopředseda Langr (zvoní): Přerušuji projednávání těchto odstavců, jakož i pořadu této schůze.

Sdělení předsednictva.

Dovolené

podle §u 2, odst. 4 jedn. řádu obdrželi na dnešní a zítřejší den posl. inž. Karmasin, Knorre, Sogl.

Omluva.

Za platnou podle §u 2, odst. 4 jedn. řádu uznána dodatečná omluva posl. Kuta na den 22. února t. r.

Změna ve výboru.

Do výboru techn.-dopravního vyslal klub poslanců čsl. strany nár. socialistické posl. Tichého za posl. Tykala.

Místopředseda Langr sdělil, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze konala ve čtvrtek dne 24. února 1938 o 2. hod. odpol. s

pořadem:

1 až 4. Nevyřízené odst. 1 až 4 pořadu 131. schůze.

(Schůze byla skončena v 5 hod. 48 min. odpol.)



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP