Úterý 13. prosince 1938

Vláda bude prováděti spravedlivou daňovou politiku, aby byly daňově postiženy všechny důchodové prameny a úměrně zatíženy všechny složky obyvatelstva. Daňový systém bude upraven tak, aby nebylo podlamováno soukromé podnikání, nýbrž umožněn jeho zdravý rozvoj. (Potlesk.) Vláda provede zjednodušení daňového systému.

Zásada úspornosti, kterou bude vláda důsledně sledovat, vylučuje udělování podpor ze státních prostředků pro soukromé zájmy a stejně nepřipouští, aby stát pokračoval v nerentabilní a hospodářsky neúčelné činnosti podnikatelské. (Výborně!)

Peněžnictví bude odpolitisováno, řádně soustředěno a organisováno. Bankéřská činnost bude záhy upravena tak, aby se čelilo nežádoucím zjevům v tomto oboru. (Potlesk.)

Obroda národní a obnova státu není myslitelna bez nové politiky školské a osvětové. Je třeba, abychom nové generace připravovali především na praktický život. Musíme zastavit školní nadvýrobu úřednického dorostu, pro který nebude v dohledné době umístění. (Výborně!) Výchova pro život musí čerpati z pramenů národní kultury a býti nesena duchem křesťanským. (Potlesk.) Musíme proto provésti revisi celé školské soustavy, především školství středního. V českých zemích nepůjde jen o zmenšení počtu středních škol, nýbrž také o zjednodušení jejich různorodých typů. Národní školství musí vedle všeobecného vzdělání přihlížeti ke zvláštním praktickým potřebám regionálním. Školství odborné musí získati na pružnosti, aby se rychle přizpůsobovalo vývoji nových výrobních technik i modernisaci obchodu. Vybudováno bude školství živnostenské a rodinné.

Těchto cílů by se však nedosáhlo, kdybychom neuskutečnili revisi učebných osnov a samozřejmě také revisi učebnic. (Výborně!) Musí býti učiněn konec bezdůvodné velkovýrobě nových a nových učebnic, aby bylo dosaženo také jejich zlevnění. (Potlesk.)

Máme-li míti novou školu, musíme zajistiti novou výchovu učitele a profesora. Na reformu studia učitelského i studia vysokoškolského se pomýšlí. Na českých vysokých školách bude s reformami studia nutno provésti i účelné soustřeďování jednotlivých fakult a ústavů se zřetelem k tomu, jaké budou v novém státě existenční vyhlídky absolventů jednotlivých studijních oborů. Bude třeba zásahu i do dnešního právního postavení vysokých škol. V nejbližší době přikročí se k úpravě služebních poměrů vysokoškolských profesorů tím, že školské Správě zajistí se nutný vliv na disciplinární řízení s vysokoškolskými profesory. (Souhlas.)

Každý stát a především stát malý musí pečovat o rozvoj umění a rozmach věd. Uměním a vědeckou tvorbou v prvé řadě dobývá národ úcty u národů ostatních a stává se jejich hodnotou silným a věčným. Budeme proto umění i vědu podporovat všemi prostředky. Nechceme a nebudeme omezovat svobodu uměleckého projevu a vědeckého badání, pokud má skutečně tvůrčí sílu, pramenící z národní tradice a domácí půdy, a usiluje odpovědně přispět k národnímu rozvoji. (Výborně! - Tak jest!)

Za samostatného kulturního činitele považujeme tisk, rozhlas a film. Jim připadá v moderním státě nejodpovědnější poslání tvůrců veřejného mínění a národního charakteru. Stát má právo, ba víc, má povinnost upravovati poměry v tisku, v rozhlase a ve filmu s hlediska vyšší své potřeby a zavésti v nich řád přísné mravní, věcné, politické a kulturní odpovědnosti. (Výborně! - Potlesk.) Vláda učiní proto v tomto směru postupně všechna potřebná opatření. V oboru státní, tiskové a informační služby provede vláda účelně soustředění této služby s největším urychlením.

Zároveň provede vláda revisi organisace státních tiskáren a státních časopisů, vedených ve vlastní režii nebo podporovaných, a uskuteční jejich administrativní i provozní soustředění, aby pracovaly hospodárně a nesoutěžily tiskárnám a časopisům soukromým. (Výborně!)

Já i vláda jistě ve shodě s celým veřejným míněním si uvědomujeme, že základy nového česko-slovenského státu podložíme sociální politikou. Chápeme ovšem sociální politiku na rozdíl od dřívějšího pojetí jako vytrvalé a záměrné úsilí, aby každý měl práci a zajištěn takový pracovní důchod, který odpovídá jeho pracovnímu výkonu. Z tohoto pojetí sociální politiky plyne, že budeme pomáhat každému občanu hledat práci, ale uložíme mu také povinnost pracovat. (Výborně!) Vláda připravuje proto reformu podpor v nezaměstnanosti a učiní vše, aby rozvojem soukromého podnikání i veřejnými investicemi umožnila poskytnouti práci největšímu počtu zaměstnanců.

Dnešní velmi členitá soustava sociálního pojištění bude zjednodušena a jeho finanční situace vhodnými opatřeními zabezpečena.

Zdůrazňujeme-li v hospodářské politice státu význam a poslání podnikání soukromého, neznamená to, že zapomínáme na svoji povinnost k vrstvám pracujícím, především k vrstvě dělnické a zemědělské. Právě naopak jsme hluboce přesvědčeni, že spravedlivá sociální politika je základní zárukou udržení a rozvoje každého moderního státu. Důsledná spravedlnost mzdová předpokládá, aby se nikomu nedostávalo odměny, neúměrné významu jeho práce, rozsahu jeho výkonu a odpovědnosti.

Máme-li povinnost opatřiti na zmenšeném státním území práci všem občanům našeho státu, nemůžeme připustiti, aby se v jedněch rukách hromadily neúměrně vysoké důchody z několikerého zaměstnání. (Výborně!)

Jak jsem již řekl ve svém rozhlasovém projevu, považuji s celou vládou za čestný úkol republiky postarati se o poskytnutí domova a existence všem těm, kteří byli a budou nuceni opustiti své domovy, nyní už v zahraničí. Ústav pro uprchlíky, který vytvořila vláda arm. gen. Syrového, rozvíjí proto svoji činnost hlavně ve směru rychlého zmírnění osudu uprchlíků, kterým jsou poskytovány podpory v naturaliích a přechodné ubytování. Jakmile bude dokončen řádný popisný soupis všech uprchlíků, přikročí ústav k akcím, kterými budou uváděni do hospodářského života a řádného výdělečného zaměstnání. V tom ohledu se dožaduji jménem celé vlády podpory se všech stran. Tak jako jsou již uprchlíci umisťováni ve větších zemědělských závodech, tak také budeme se starati o umístění jich v průmyslu. Pro živnostníky a obchodníky ze řad uprchlíků musíme získati možnost existence uvolněním pole působnosti v těchto oborech.

Musíme ovšem počítati s tím, že těmito prostředky se nám plně nepodaří ani naráz rozřešit otázku uprchlíků, ani zcela odstranit bídu z nezaměstnanosti, zvláště nyní v zimních měsících. Proto bude třeba doplňovat sociálně politickou činnost státu organisováním dobrovolných pomocných akcí ve prospěch nezaměstnaných i uprchlíků. Vláda se již usnesla organisovati v českých zemích širokou akci "Národní pomoci" jako instituci trvalou, jejíž národní charakter bude zevně vyjádřen i tím, že dary v její prospěch budou osvobozeny od všech daní a poplatků. Vláda hodlá prováděti tuto dobrovolnou akci za spoluúčasti nejširších vrstev obyvatelstva, neboť v těchto těžkých dobách právem očekává, že se v celém národě nenajde nikdo, kdo by nepřispěl úměrně svému jmění a úměrně obětem osob méně majetných ke zmírnění bídy svých spoluobčanů. (Potlesk.)

Naše sociální politika bude vedle těchto povinností postavena také před úkoly vyřešiti, a to pod zorným úhlem práva česko-slovenského občana na slušné živobytí v našem státě, otázku cizích přistěhovalců. Ale jsme nuceni otevřeně prohlásiti, že tyto živly v zásadě nemohou očekávati, že by mohly trvale zakotviti v našem státě. Zúžení životního prostoru nás nutí, abychom je otevřeně upozornili, že musí hledati trvalý svůj pobyt ve státech s větší hospodářskou kapacitou. (Souhlas.)

Budeme také řešiti otázku židovskou. Poměr státu k těm židům, kteří jsou již dlouho usazeni na území republiky a kteří mají positivní vztah k potřebám státu a jeho národů, nebude nepřátelský.

Se sociální politikou úzce souvisí státní zdravotní péče. Jen zdravý a silný lid zmůže velké pracovní úkoly, které nás čekají při budování státu. Nemoci musíme vypovědět nejúpornější boj s hlediska nejen zdravotnického, nýbrž i hospodářského.

Každý lidský život je pro nás zdrojem síly, která spolupůsobí při ochraně naší národní existence. Proto zdraví lidu musí být věnována zvýšená péče i v nejzapadlejší vesničce. Vybudujeme léčebnou péči a vynasnažíme se, abychom pozvedli zdravotní úroveň všech krajů na stejnou výši.

Vedle zdraví každého občana jsou ovšem životním základem národa a státu zdravé rodiny, a to rodiny s četnými dětmi. Vláda učiní všecka potřebná opatření, aby byl podporován vznik a rozvoj početných rodin jak s hlediska sociálního, tak s hlediska mravního. Zvláštní pozornost věnuje péči o zdraví dětí a o to, aby ženy věnovaly se svému nejvznešenějšímu a nejodpovědnějšímu úkolu být matkami a hospodyněmi. (Výborně!)

V hospodářské politice nebudeme klást proti sobě zemědělství a průmysl. Uznáváme rovnocennost obou těchto důležitých oborů národní práce. Musíme zajistit prosperitu obou.

V zájmu národa a státu je dnes, aby úroveň vesnice se zvedla a aby zemědělství bylo zdravé a hospodářsky silné. Zemědělství neznamená totiž jen výrobu obilí, másla, mléka, masa a jiných nejnutnějších životních potřeb, nýbrž i uchování jiných hodnot, kterých nezbytně potřebuje každý zdravý národ ke svému udržení. Jmenovitě my a právě dnes dovedeme oceniti, co znamená udržení půdy, jazyka, krve a konservativní mentality zemědělce s jeho tradičním názorem na rodinu, stát i Boha. (Výborně! - Potlesk.) Zabezpečení řádné výživy domácího obyvatelstva bude prvou starostí naší zemědělské politiky a k ní přidruží se neméně důležitá druhá starost o zvýšení výroby a řádné zpeněžení přebytků zemědělských výrobků vývozem, aby také zemědělství přispělo k vyrovnání naší obchodní bilance. Splnění těchto úkolů si umožníme racionalisací výroby, to jest zamezením ztrát ve výrobním procesu, snižováním výrobních nákladů, zvyšováním jakosti a organisací jak výroby, tak i odbytu. Budeme dbáti toho, aby zemědělství odbyt svých výrobků uskutečňovalo ve zušlechtěné formě, to jest ve formě hotových tovarů.

Poněvadž jsme v oboru rostlinné produkce provedli úpravu již dříve, věnujeme nyní pozornost produkci živočišné. Připravovaná úprava ponechá plně možnost rozvinouti se soukromé iniciativě a individuálnímu podnikání významné složky živnostenské a obchodní:

Rolnická půda nesmí býti předmětem spekulace: Pro nové osídlení zemědělců, zvláště z řad uprchlíků, bude nutno opatřiti rolnickou půdu z volného pozemkového trhu i z držby veřejných korporací.

Územními změnami ztratili jsme nejkrásnější svoje lesy s nejlepšími porosty. Z toho vznikají velké povinnosti pro naše lesnictví. Prvním úkolem jeho bude zjistiti ztráty lesů v jednotlivých územích a snaha aspoň částečně je vyrovnat. Za tím účelem musíme na podkladě promyšleného zalesňovacího plánu použíti všech vhodných pozemků k zalesnění a úzkostlivě pečovat o zachování všech zalesněných ploch. Zvýšení a zjakostnění produkce bude vyžadovat úpravy lesního a dřevařského hospodářství. Uplatníme zde vhodně přebytečné lesní zaměstnance, kteří se nám vrátili ze zabraných území.

Pro tyto úkoly potřebujeme naléhavě vybudování zemědělské autonomie ve formě zemědělských komor a okresních a místních závazných organisací zemědělských. Potřebujeme k tomu odpolitisovaného, jednotného, organisovaného zemědělského družstevnictví. Potřebujeme i pilné ruce zemědělského dělníka. O zvýšení jeho sociální úrovně se chceme proto co nejlépe postarati. Touto organisací odstraníme dnešní roztříštěnost rozličných zemědělských spolků, odpolitisujeme zemědělské korporace a zřídíme účelnou zemědělskou samosprávu.

Tento program vyžaduje zemědělce inteligentního a odborně kvalifikovaného. Toho může býti dosaženo řádným vybudováním školství, poradnictví, výzkumnictví a péčí o zemědělskou vědu.

Také v novém státě je průmyslová výroba s výrobou zemědělskou v rovnováze. Musíme proto pečovat stejně o průmyslové podnikání jako o podnikání zemědělské, neboť je to v zájmu zvyšování životní úrovně nejširších vrstev obyvatelstva.

Ztráty, které jsme utrpěli, mohou býti nahrazeny především úsilím soukromého podnikání, jemuž je nutno jeho práci v každém směru usnadnit a vytvořiti předpoklady pro jeho prosperitu. To je věcí jednak uvážené politiky daňové, dopravní i dobré politiky úvěrové a konečně zejména soustavné péče o export.

Vláda věnuje vývozu mimořádnou péči. Zasadí se především o revisi a doplnění obchodních smluv. Vyjednáváme právě o dohody s Německem a Polskem, zahájíme jednání s Maďarskem. Na programu je dále jednání s Rumunskem, Jugoslavií, s Holandskem, Italií, Francií, Švýcarskem a Litvou. Rovněž se pracuje na doplnění sítě obchodních smluv se státy, s nimiž smluv dosud nemáme. Zároveň vyvineme největší úsilí, abychom jakostí česko-slovenských výrobků dobývali pro ně nových trhů v celém světě. Vývoz budeme podporovati intensivní propagací i tím, že jej zbavíme některých břemen, jež jej dnes zatěžují a jichž jiné státy nemají.

Usilovnou péči věnujeme rozkvětu a podpoře řemesel, živností a obchodu. Za první úkol v tomto směru pokládá vláda zrovnoprávnění individuálního podnikání živnostenského a obchodnického s podnikáním družstevním. Vláda chce živnostenskému podnikání opatřiti výhodnou právní základnu, jež by odpovídala potřebám doby a poskytovala též potřebnou ochranu malému a střednímu podnikání. Též úvěrovým potřebám živnostnictva bude věnována náležitá pozornost.

Ztráty přírodního bohatství v západních zemích republiky nás vedou k soustavné organisaci průzkumu půdy, ve které se nám zajisté podaří nalézti nové cenné zdroje, potřebné pro naši průmyslovou výrobu. Průzkum půdy doplníme účelně organisovaným výzkumnictvím a zdokonalením vědeckého řízení technické práce.

Ve vodní dopravě je nejdůležitějším naším úkolem dokončiti splavnění středního Labe, upraviti tok řeky Vltavy a vybudovati průplav dunajsko-oderský.

Potřeby motorismu vyřešíme tak, jak změněná situace hospodářská vyžaduje pro udržení možnosti rychlé dopravy, aniž bychom ztráceli se zřetele udržení výkonné dopravy hromadné na železnicích a vodě.

V letectví je naší přední starostí vybudovati vnitřní mezinárodní letecké spoje se sítí nouzových letišť a s vybudováním dokonalé letecké a meteorologické služby. To platí zvláště pro nové spojení s východními částmi republiky.

V podnikání báňském a hutním budeme největší měrou podporovati soukromou iniciativu.

Zbaveni nejbohatších uhelných ložisek musíme rozvinouti široce založené úsilí o hospodárnější využití paliv normováním topenišť, kontrolou výroby kamen s ohledem na racionální využití paliva. Dovoz uhlí bude v nejširší míře zabezpečen.

Neméně naléhavou úlohou je provádění soustavné elektrifikace při využití všech dosavadních zařízení a vhodné úpravě daně z vodní síly.

Veliké úkoly čekají nás v dopravě, kde musíme nahrazovat nesmírné ztráty jak na spojích železničních a silničních, tak na spojích telefonních a telegrafních.

Vláda bude postupně uskutečňovati podněty k uplatnění samosprávy podnikové, především u železnic, která by obnovila jejich rentabilitu.

V oboru železnic musíme dále uskutečnit rozsáhlý program mimořádných stavebních investic, které si vyžádají nákladu několika set milionů. Budeme pokračovat ve stavbě dráhy Báňská Bystrica-Dolní Štubňa, provedeme stavbu dráhy Brno-Německý Brod, dráhy Prešov-Vranov n. Topľou, jakož i stavbu dráhy, spojující nové hlavní město Podkarpatské Rusi Chust se západem. Při těchto stavbách najdou práci desetitisíce dělníků a jejich provádění bude účinnou podporou naší politiky sociální.

Provedeme reformu tarifů, kterou sblížíme západní kraje s východními končinami státu a usnadníme dovoz surovin a vývoz svých výrobků.

Na východě republiky budeme pokračovat v organisaci automobilové dopravy osobní i zboží, kterou Podkarpatská Rus nezbytně potřebuje k životu.

S tím přímo souvisí budování autostrád napříč i kolmo republikou a přerušených silničních spojů, zvláště na Podkarpatské Rusi.

V oboru poštovním a telegrafním budeme pokračovati v dalším automatisování telefonní sítě a zároveň rozšíříme dálnopisný účastnický styk. Připravíme s urychlením zákon o telefonisaci venkova ve snaze, aby se telefon dostal i do nejmenších obcí. Nahradíme vzdušnou meziměstskou telefonní síť, přeťatou na četných místech hraniční čarou, definitivními trvalými tratěmi.

Za svůj přední úkol považujeme reorganisaci rozhlasu, aby vyhovoval jak posluchačstvu, tak i potřebám státu. Zahájíme stavbu stokilovatového vysilače na západním Slovensku a budeme zdokonalovati a rozšiřovati technická zařízení ve všech rozhlasových studiích.

Slavný senáte, obraz, který jsem zde právě načrtl, je jen nástinem význačnějších úkolů, které musíme splnit v blízké době, abychom položili základ k přebudování republiky. Tento obraz, zahrnující společné věci všech součástí státu i některé speciální záležitosti jednotlivých jeho státoprávních autonomních složek, ponechává provádění ovšem jich společným anebo autonomním orgánům Slovenska a Podkarpatské Rusi v rámci jejich ústavní kompetence. Nečiní si nárok na úplnost v mnoha směrech a zvláště také v oboru správy vnitřní a justiční, kde je třeba řešiti ohromnou spoustu aktuálních otázek, které se den ze dne vynořují jako následek změn našeho státního území a jako výsledek našich mezistátních jednání se sousedními státy. Z téhož důvodu nemohlo mně při dnešním výkladu o pracovním programu vlády, kterou mám čest slavné sněmovně představiti, jíti o nic jiného, než o charakteristiku ducha, jímž je vláda vedena, a o důkaz, že s usilovnou snahou o řádné plnění svých povinností spojuje nejlepší vůli respektovati zájem vlasti a potřeby jejích občanů.

Dílo, které máme vykonat, je takřka nad lidské síly. Je málo národů, od kterých by osud vyžadoval takových pracovních výkonů, jakých žádá dnes na nás. Nemohli bychom je úspěšně splnit, kdybychom nebyli proniknuti jednotnou vůlí a vzájemnou důvěrou. Tato důvěra musí spojit všechny generace veřejných i soukromých pracovníků, neboť nejtěžší dny prokázaly, že mladí jsou spojeni se staršími stejně silnou vůlí pracovat pro obnovu státu.

V důsledku posledních událostí stal se náš stát národně ryzejším státem Čechů, Slováků a Rusínů. Příslušníci jiného jazyka, pokud zůstali na našem území, jsou ovšem nimi občany a spoluobčany a jejich postavení bude upraveno spravedlivě tak, abychom definitivně zajistili vnitřní národnostní mír.

Slavný senáte, jsem si vědom, že vláda vykoná úspěšně svůj úkol jen tehdy, bude-li podporována dobrou vůlí a důvěrou lidu. Této důvěry chce si vydobýt činy. Činy rychlými a dobře rozváženými, jakých vyžaduje dnešní naše postavení mezinárodní i poměry vnitřní.

Obracím se proto na zákonodárné sbory se žádostí, aby v duchu předneseného výkladu umožnily vládě rychle jednat. Všichni cítíme, že tlak okolností a naléhavých nezbytností je tak silný a vývoj událostí tak překotný a dynamický, že se nedá zdolávat starými prostředky, osvědčenými a dobrými v dobách klidných a v letech pokojného rozvoje.

Všichni členové kabinetu jsou si vědomi, že je uvedla do úřadu schopnost nésti břemeno odpovědnosti a nikoli touha po moci. Žádám-li jménem vlády, aby byla vybavena plnými mocemi, činím tak z téhož pocitu, který ovládá i všechny vás, že záchrana vlasti, přebudování a zajištění státu, nestrpí odkladu.

Chci a se mnou celá vláda opírat se o spolupráci povolaných odborníků a proto uvedu v život Státní hospodářskou radu, která bude vládě poradním sborem ve všech věcech sociálních, hospodářských, finančních a dopravních. Vím, že půjdeme jen tehdy dobře, budeme-li stále v nejužším styku s praktickým životem.

Za žádných okolností nechci se vyhýbat kontrole veřejného mínění. Proto předkládám jménem vlády návrh zákona na zřízení Parlamentního úsporného a kontrolního výboru jako výboru permanentního, který může jednati i po skončení zasedání také, když sněmovny byly rozpuštěny, a jehož práce se nepřerušuje. (Výkřiky sen. Mikulíčka.)

Prosím slavný senát, aby můj výklad a žádosti v něm obsažené podrobil kritice. Věřím, že senát, jenž zná nejlépe mínění lidu, poskytne vládě možnost, aby splnila svou lidskou a vlasteneckou povinnost.

Chceme se v jejím plnění říditi zářným příkladem českého, slovenského a rusínského lidu, který před celým světem osvědčil tolik tolerance, obětavosti, kázně a tolik živého národního uvědomění. Skláním se hluboce před geniem našich národů u víře, že věrnost k národním tradicím a k sobě navzájem nedá zahynouti nám ni budoucím. (Hlučný potlesk.)

Předseda (zvoní): Byl mně podán návrh sen. Donáta a ostatních na provedení rozpravy o prohlášení pana předsedy vlády společně s rozpravou o očekávaném zmocňovacím zákoně.

Žádám p. tajemníka senátu, aby přečetl tento návrh.

Tajemník senátu dr Bartoušek (čte):

Návrh sen. Donáta, dr Kloudy, Thoře, dr Matouška, dr Budaye, Nováka (lid.) a inž. Wintera:

Podepsaní navrhují, aby o prohlášení pana předsedy vlády provedena byla rozprava, a to společně s rozpravou o očekávaném zmocňovacím zákoně.

Předseda (zvoní): Senát je způsobilý se usnášeti.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Návrh jest přijat.

Přerušuji jednání.

Do výboru ústavně-právního nastupuje za sen. dr Milotu sen. dr Klouda. Předsednictvo senátu se usneslo podle §u 40 jedn. řádu, aby se příští schůze konala zítra ve středu dne 14. prosince 1938 o 17. hod. s.

pořadem:

1. Zpráva výborů ústavně-právního a rozpočtového k vládnímu návrhu zákona (tisk 744) o zřízení parlamentního úsporného a kontrolního výboru (tisk 745) [podle §u 35 jedn. řádu].

2. Zpráva výborů zahraničního a národohospodářského o vládním návrhu (tisk 689), kterým se předkládá Národnímu shromáždění k projevu souhlasu obchodní dohoda mezi Československou republikou a Spojenými státy americkými, podepsaná dne 7. března 1938 a uvedená v prozatímní platnost vládní vyhláškou ze dne 15. dubna 1938, č. 69 Sb. z. a n., s dodatkovým protokolem (tisk 699).

3. Zpráva výborů soc.-politického a rozpočtového o návrhu sen. Pánka, dr Miloty (tisk 584) na vybudování státního léčebného ústavu, případně zřízení léčebného a studijního nemocničního oddělení pro potírání chorob srdce a cév a příbuzných nemocí se sídlem v Praze (tisk 704).

Konstatuji, že žádný návrh k tomu podán nebyl.

Končím schůzi.

(Schůze skončena v 18 hod. 30 min.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP