Neděle 28. října 1945

Váš návrat domů byl triumfální. Všechen náš lid Vás vítal jako svého vůdce - vůdce demokratického (Potlesk.), jehož autorita je autoritou mravní. Vím, jak jste byl znovu a znovu rozechvěn projevy lásky, kterých se vám dostalo na oné vítězné a navždy slavné cestě z Humenného do Košic, Bratislavy, Brna a Prahy. Vstoupil jste do srdce národa, který Vám chce projevy své lásky splatit alespoň část dluhu za Vaši nadlidskou námahu a utrpení. Jste tomuto lidu na hradě jeho králů stejným symbolem svobody a příslibem šťastné budoucnosti, jakým je mu tam vysoko na stožáru Vaše vlajka.

Jako voják republiky, který měl, pane presidente, po dvakrát ve svém životě čest sloužit v zahraničí pod Vaším vedením, a jako předseda tohoto demokratického parlamentu skláním se před Vámi v hluboké úctě a oddanosti. Jménem tohoto Národního shromáždění Vám znovu ze srdce děkuji za vykonané dílo a slibuji věrnost ve službě k blahu státu a jeho lidu. (Hlučný potlesk.) Nechť žije republika Československá a její president dr Edvard Beneš! (Poslanci povstávají. - Dlouhotrvající bouřlivý potlesk a volání: Ať žije president Beneš! - Přítomní stojíce zpívají státní hymnu. - President republiky odchází v doprovodu předsedy Prozatímního Národního shromáždění Jos. Davida, předsedy vlády Fierlingra, přednosty své kanceláře vyslance Smutného a přednosty politického odboru své kanceláře vyslance dr Jíny, tajemníka Prozatímního Národního shromáždění dr Madara a jeho náměstka dr Záděry.)

Miestopredseda Gottier (prevzav predsedníctvo, zvoní): Pred ukončením schôdze sdeľujem, že sa predsedníctvo usnieslo, aby sa budúca schôdza konala v utorok dňa 30. októbra o 10. hodine predpoludním s

poriadkom:

Zriadenie a voľba výborov ústavnoprávneho, rozpočtového, iniciatívneho, imunitného a verifikačného.

Končím schôdzu a prajem vám, menovite pánom poslancom zo Slovenska ako aj ukrajinským, aby ste sa cítili v Prahe tak dobre ako doma. (Potlesk.)

(Schůze skončena ve 14 hod. 33 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP