Úterý 30. října 1945

Nemáme při této příležitosti zvláštních poznámek k zahraniční politice. Vládní prohlášení se pohybuje v rámci programu košického jen ve zcela obecných zásadách. Tyto zásady plně přijímáme a plně se za ně stavíme. Základní linie naší zahraniční politiky byly pro náš národ a stát koncipovány Masarykem a Benešem, a to tak, aby byly v souhlase s naším zeměpisným postavením, naší národní tradicí a naším důležitým údělem, který nám připadá v Evropě.

Spojenectví s mocným naším slovanským sousedem, Sovětským svazem (Potlesk.), je základním kamenem naší zahraniční a bezpečnostní politiky. Tímto spojenectvím dosahujeme úplně spolehlivého základu pro bezpečnost státu a pevné opory pro svou zahraniční a mezinárodní aktivitu. Zároveň jest naším úkolem, abychom rozvíjeli spojenecké styky s mocnostmi západními, s nimiž nás pojí mnohostranné svazky politické, kulturní a ovšem i hospodářské. (Potlesk.) Jsme životně interesováni na spolupráci východu a západu a je proto předním úkolem naší zahraniční politiky, aby se snažila přispívati k této spolupráci, bez níž by nebylo možno vybudovati nový mírový řád ve světě. Jedním slovem, naše zahraniční politika, ale vůbec celá naše politika musí se orientovati všeevropsky a všesvětově. (Potlesk.) Takový je náš životní zájem a jen tak můžeme jako kladný činitel spolubudovati na osudech Evropy.

Dovolte, paní a pánové, abych ke konci svého projevu poděkoval za všechnu práci, kterou vykonal v této vládě vynikající příslušník naší strany, náměstek předsedy vlády, kterého jste si právě zvolili předsedou tohoto Shromáždění, předseda Jožka David. (Potlesk.) A stejně tak chci vysloviti dík i ostatním členům vlády za jejich namáhavou práci, kterou konají a konali.

V závěru pak bych se chtěl připojiti k tomu, co pan předseda vlády řekl o potřebě jednoty celého národa. Souhlasíme s tím plně a bez výhrad. K této jednotě národa přispěli a patří k ní skutečně všichni, ženy i muži. A protože v boji národa o osvobození a proti zločinům nacistů právě české a slovenské ženy daly tolik hrdinských obětí na životech a zdraví a protože tím, že i svou péčí o udržení rodin velmi k této jednotě přispěly, musí navždy ženám patřiti právo zúčastniti se na budování a správě státu více, než tomu bylo v minulosti. (Potlesk.)

Náš lid dal v porobě svou jednotností příklad svým zástupcům a představitelům, jak mají postupovati, a nepřejeme si vrátiti se k té politicko-stranické roztříštěnosti, kterou trpěl náš politický život před válkou.

Jak jsem se zmínil již na počátku svého projevu, právě naše strana celým svým politickým postupem za války v zahraničí dala najevo, že zájmy národa a státu klade nad své zájmy stranické. Chceme se řídit tímto samozřejmým požadavkem i nadále a chceme plnit své úkoly jako strana vládní loyálně, poctivě a odpovědně. Také my, jako vláda sama, považujeme udržení jednoty Národní fronty Čechů a Slováků za nezbytný předpoklad dalšího klidu a zdárného vývoje republiky, a to tím spíše, že jsme si vědomi, jaké obtíže, zejména hospodářské a zásobovací nás očekávají tuto zimu a jaké při tom máme před sebou gigantické úkoly: především odsun Němců a osidlování. Budeme proto postupovat i nadále v tomto duchu ve spolupráci se všemi ostatními členy Národní fronty.

A konečně bych rád konstatoval, že vláda vykonala za necelý půl roku své činnosti práci jistě velikou, která, věříme, bude sloužit k prospěchu všech pracujících vrstev a všeho československého lidu. Klub poslanců československých národních socialistů bude proto hlasovat pro vládní prohlášení. (Potlesk.)

Místopředseda Gottier (zvoní):

Udeľujem slovo ďalšiemu rečníkovi, p. posl. dr Rohaľ-Iľkivovi.

Posl. Dr Rohaľ Iľkiv:


Předseda (zvoní):

K slovu není již nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

Podle §u 65 jedn. řádu jest rozpravu o vládním prohlášení zakončiti hlasováním, zda sněmovna prohlášení schvaluje.

Budeme tudíž hlasovati.

Sněmovna je způsobilá se usnášeti.

Kdo souhlasí s tím, aby sněmovna schválila prohlášení pana předsedy vlády, učiněné v dnešní schůzi, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Prohlášení pana předsedy vlády je schváleno.

Přerušuji jednání.

Sdělení předsednictva.

Omluvil se posl. Čihák.

Ustavení poslaneckých klubů.

Klub poslanců komunistické strany Československa oznámil, že zvoleni byli: předsedou posl. dr Dolanský; prvním úřadujícím místopředsedou posl. Štětka; druhým místopředsedou posl. Hodinová- Spurná, třetím místopředsedou posl. Kliment, jednatelem posl. Kazimour.

Zároveň 51 poslanců spolu s předsednictvem klubu oznámilo podle §u 15 jedn. řádu, že jsou členy klubu. Jsou to: posl. Klement Gottwald, Václav Nosek, Václav Kopecký, Slánský, dr Dolanský, Krosnář, Blaha, dr Bureš, Čihák, Čivrný, Václav David, Gerlichová-Petrusková, Harus, Hodinová-Spurná, Holuša, Janouš, Jirásek, Kaleta, Kazimour, Kliment, Koucký, Kubíček, Kubín, Machačová-Dostálová, Mráz, Paleček, Pešák, Bedřich Procházka, Sosnar-Honzák, Souček, Svoboda, Škrlantová, Šling, Štekl, Štětka, Švermová, Tesla, Václavů, Vodička, Zimáková-Zemanová, Zápotocký, Jura, Jungman, Nepomucký, Ledl, Mráček, Zmrhal, Pavlásek, Pich-Tůma, dr Nejedlý, Halas.

50 poslanců klubu československé strany nár. socialistické spolu s předsednictvem klubu oznámilo podle §u 15 jedn. řádu, že jsou členy klubu. Jsou to: posl. dr Zenkl, Bartoš, Břicháček, dr Burian, Caňkář, Čížek, Josef David, Deči, dr Drtina, Fürth, dr Hobza, Horák, dr Horáková, inž. dr Ješ, dr inž. Kácl, inž. dr Kameníček, Klátil, Kobylka, Kout, dr Krajina, Křepela, Langr, Litera, dr Loubal, dr Neuman, dr Pátková, Přeučil, dr Ripka, dr Stránský, dr Šíp, Tichota, dr Uhlíř, Uhlířová, Uhrich, Urbánek, Vála, Weiland, Zeman, Zeminová, Žáčková-Bátková, Wünsch, Vandrovec, Mikuláš, Stanislav Novák, Děd, Jedlička, dr Hřebík, Adam, Peroutka, dr Klecanda.

44 poslancov klubu demokratickej strany spolu s predsedníctvom klubu oznámilo podľa §u 15 jedn. poriadku, že sú členmi klubu. Sú to: posl. dr Lettrich, Lichner, dr Pietor, dr Kvetko, Fraštacký, Cvinček, dr Belluš, dr Ševčík, dr Štefánik, Ursíny, dr Drgoň, dr Kočvara, Šenšel, dr Zibrín, Vyškovský, dr Pišút, Slávik, Poloncová, dr Beharka, Török, Bendík, Jozef Horváth, Mjartan, dr Brežný, dr Múdry-Šebík, Šabršula, Vido, Matrka, Chudý, dr Kempný, Kulich, Pláňovský, dr Haviar, Polák, inž. Styk, dr Hodža, Hušek, dr Josko, Žoldoš, Viboch, inž. Filo, inž. Blaho, Ferjak, dr Šrobár.

Předseda sdělil, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze konala ve středu dne 7. listopadu 1945 o 15. hod. s

pořadem:

Zřízení výborů a počet členů výborů.

(Konec schůze v 18 hod.)

(Poznámka: Ve schůzi předsednictva PNS, konané po skončení plenární schůze, bylo usneseno se zřetelem na oslavy Říjnové revoluce 7. listopadu svolat příští schůzi na čtvrtek 8. listopadu na 15. hod.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP