Středa 14. listopadu 1945

(Začátek schůze ve 14 hod. 15 min.)

Přítomni:

Předseda Josef David.

Místopředsedové Gottier, Tymeš, Hodinová-Spurná, Cvinček.

Zapisovatelé Klokoč, Ušiak.

Členové vlády: předseda vlády Fierlinger; náměstkové předsedy vlády dr Stránský, dr Šrámek, Ursíny; ministři dr Drtina, Kopecký, Majer, Masaryk, dr Nejedlý, Nosek, dr Pietor, dr Ripka, arm. gen. Svoboda, dr Šrobár; státní tajemníci dr Clementis, gen. dr Ferjenčík, Lichner.

Předseda Nejvyššího účetního kontrolního úřadu dr Friedmann.

269 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře PNS: tajemník PNS dr Madar, jeho zástupci dr Záděra, dr Ramajzl.

Předseda Josef David zahájil schůzi ve 14 hod. 15 min. a konstatoval, že Prozatímní Národní shromáždění je způsobilé jednati.

*

Sdělení předsednictva.

Změna ve výboru.

Klub poslanců čs. strany lidové vyslal do výboru zásobovacího posl. Nermutě za posl. Rolka.

Dovolené

podle §u 2, odst. 4 jedn. řádu udělil předseda posl. Švermové na včerejší a dnešní schůzí, na dnešní a zítřejší schůzi posl. Babejovi.

Omluva.

Nemocí se omluvil posl. Rolek.

Výboru imunitnímu

přikázána žádost okr. soudu ve Spišské Sobotě ze dne 13. října 1945, č. Nt 457/45/2, předložená hlav. stát. zastupitelstvím v Košicích, čís. 1083/45 ze dne 8. XI. 1945, za souhlas s trest. stíháním posl. Jeleňa pro přestupek podle § 1 zák. č. 108/1933 Sb. (číslo J 1/1945).

Předseda: Přistoupíme k projednávání prvého odstavce pořadu schůze, jímž jest:

1. Rozprava o prohlášení pana předsedy vlády, učiněném v 5. schůzi Prozatímního Národního shromáždění dne 9. listopadu 1945.

Přihlášeni jsou řečníci na straně "pro": pp. posl. Nepomucký, Holdoš, dr Zenkl, dr Hodža, Fusek, Evžen Erban, inž. Michalič, Viboch, inž. Kafka, Židovský a Mjartan.

Uděluji slovo prvnímu řečníku, p. posl. Nepomuckému.

Posl. Nepomucký: Vážená sněmovno, dámy a pánové! Používám příležitosti rozpravy o vládním prohlášení k tomu, abych jménem strany a klubu promluvil a zaujal stanovisko k některým důležitým otázkám v nové zemědělské politice v našem osvobozeném státě.

Před půl rokem skončila nejstrašlivější válka, jakou kdy poznal svět v dějinách. Válka skončila tak, jak bylo přáním stamilionů pracujících obyvatel celého světa a jak bylo také přáním celého našeho národa: skončila vítězstvím demokratických a pokrokových sil nad temnými silami reakce a fašismu. Dík našim velkým demokratickým spojencům a hlavně dík Sovětskému svazu, jeho slavné Rudé armádě, vedené maršálem Stalinem (Potlesk.), se nám podařilo znovu dobýti naší národní svobody a zbaviti se brutálního jařma šestileté nacistické okupace.

Veliké oběti, kterých si vyžádal tento veliký národně-osvobozovací boj, zavazují nás všechny k tomu, abychom učinili vše, čeho je třeba k zabezpečení výsledků národní revoluce a k zajištění výstavby naší lidově-demokratické republiky. Všechen pracující lid v naší osvobozené republice chce žíti volněji, šťastněji a spokojeněji. K uskutečnění tohoto požadavku dělníků, zemědělců, obchodníků, živnostníků i naší pokrokové a demokratické inteligence jsou dány pro budoucnost všechny předpoklady, a to jak ve vládním programu a v prohlášení prvé vlády v Košicích, tak i v programovém prohlášení naší nové vlády, předneseném zde panem předsedou vlády Fierlingrem.

Za dobu šesti měsíců činnosti naší prvé vlády dosaženo bylo řady úspěšných řešení, a to také ve prospěch zemědělců. Zemědělci se od 9. května mohli každodenně přesvědčovat na vlastní oči, že při splňování jejich požadavků, ať šlo o zvýšení cen rostlinné i živočišné produkce, i o otázky jiné, docházeli všeobecného souhlasu a pochopení nejen u naší vlády, ale u celé pracující třídy. Ocenění práce ohromné většiny poctivých zemědělců, a to jak za doby okupace, tak i za velkého nástupu zemědělců po vítězném 9. květnu, pro zajištění výživy celého národa jest dalším dokladem, že vláda a celý národ hledí na práci zemědělců jako na jeden z nejdůležitějších základních pilířů při výstavbě naší lidově-demokratické republiky.

Tato důvěra vlády a všeho pracujícího lidu v naše zemědělce bude jistě v jejich řadách působit k tomu, aby se ještě účinněji a v plném počtu zapojili do akce soutěžení při výstavbě naší lidově-demokratické republiky. Pod heslem "pracující třída pro zemědělce, zemědělci pro všechny pracující, pro celý národ" prohlubováno bude další přátelství a jednota dělníků a rolníků v každodenní práci ve městě i na vesnici. Zemědělci dokáží, že v zásobení národa a v zajištění jeho výživy v rámci celostátní soutěže ve výrobě i v dodávkách dodají vše, co mohou, aby nikdo v naší osvobozené republice nehladověl. Naproti tomu naši dělníci ze závodů a továren vyrobí vše, čeho jest třeba pro zemědělce, jejich rodiny a jejich hospodářství, pro zajištění šťastné a spokojené vesnice.

Aby se nemohla opakovat špatná minulost, na kterou jsme všichni tak strašně doplatili, je nutné, aby národní výbory - naše nová státní správa, budovaná v rámci programu naší vlády - vybudovány byly v duchu demokratickém odzdola až nahoru tak, aby se v nich skutečná vůle lidu mohla náležitě při výstavbě naší lidově-demokratické republiky uplatniti. Tato nová státní správa nesmí oddělovat vládu od lidu, nýbrž naopak musí býti poutem a transmisí mezi pracujícím lidem a jeho demokratickou vládou při řešení otázek hospodářských, sociálních, kulturních i všech ostatních.

Bilance činnosti prvé naší vlády Národní fronty za dobu uplynulých šesti měsíců, obsažená v řadě vydaných dekretů, jest více než uspokojivá. Zvláště vydání dekretů o konfiskaci a znárodnění půdy našich odvěkých nepřátel, cizácké šlechty, Maďarů, zrádců a kolaborantů, které dávají do rukou českého lidu, českého zemědělce statisíce hektarů zemědělské půdy, dále pak dekretů o znárodnění a zestátnění bank, pojišťoven, dolů, průmyslových závodů a průmyslu potravinářského a konečně dekretu o úpravě měnové jest hodnoceno i mezi zemědělci jako základní kameny při výstavbě naší lidově-demokratické republiky.

Poctivý lid, a to stejně ve městech jako na vesnici, chápe a ví, s jak velikými potížemi zápasí naše vláda od 9. května a s jakými budeme zápasiti ještě po řadu příštích měsíců. Jen ze zbytků reakčních a fašistických koutů mohou býti šířeny lživé pomluvy, směřující k tomu, aby zveličováním potíží a překážek šířena byla nedůvěra k vládě a jejím orgánům, a sledující jako cíl návrat poměrů do starých kolejí předmnichovských, na které jsme tak draze doplatili. Celému národu jest jasné, že stojíme nad zničeným hospodářstvím, které nám nacističtí okupanti i za pomoci zrádců a kolaborantů rabovali a rozkrádali, a že z těchto trosek, které nám zůstaly, začínáme stavěti novou budovu, začínáme budovati náš lidově-demokratický stát. Vítáme proto každou pomoc, které se nám dostává od našich spojenců z východu stejně jako ze západu jsme za ni vděčni, ale nejvíce se musíme spolehnouti sami na sebe, na práci vlastních rukou, a to na práci všech občanů bez rozdílu. Naše národnostní, hospodářské, politické i kulturní osvobození od nacistických bestií stojí nám za to, aby každý z nás, ať pracuje na dole, v továrně, dílně, na polích či v kancelářích, pracoval ze všech sil ve vzájemném soutěžení při zdolávání všech potíží a překážek při hospodářské výstavbě našeho lidově-demokratického státu.

Při zdolávání všech těchto potíží si musí každý z nás uvědomit, jak bychom mnohem hůře tyto překážky a potíže překonávali, kdyby se byla válka neskončila porážkou našich nepřátel v květnu, kdyby se tak bylo stalo jen o půl roku později, aneb jak by to s námi jako s národem dopadlo, kdyby se bylo stalo, že by v tomto světovém zápasu zvítězily černé síly fašismu. V prvém případě bychom šli do zimních měsíců za daleko horších podmínek, nežli je tomu nyní, a v druhém případě je těžko domyslit, jakou Kalvarii bychom musili jako celý národ všichni bez rozdílu prodělávat.

U vědomí tohoto faktu vítáme proto prohlášení vlády Národní fronty, přednesené panem předsedou vlády Fierlingrem, v němž se praví, že nedojde k žádným změnám programatickým a že nová vláda bude dále postupovati v duchu košického programu.

Pokud jde o část prohlášení, dotýkající se životních zájmů pracujících zemědělců, chtěl bych připomenout, že všechny tyto otázky bude nutno řešit jako rovnoprávnou součást celého plánu hospodářské, sociální a kulturní výstavby našeho lidově-demokratického státu. Cenová politika a celá organisace zemědělské výroby musí být řešena v duchu nových zásad tak, aby byla zabezpečena existenční jistota milionů zemědělců na jejich hospodářství. V nové lidově-demokratické republice se nesmí nikdy vrátiti ona špatná skutečnost, jak tomu bylo v době předmnichovské, že čím byl dražší cukr, tím méně bylo za řepu, čím byl dražší špiritus, tím méně bylo za brambory, a čím dražší bylo maso a uzenářské výrobky v konsumu, tím méně bylo za jateční dobytek, který zemědělci prodávali. Zatím co rostly zisky kartelů, monopolních společností, finančních a průmyslových magnátů, stoupala zadluženost drobných a středních zemědělských podniků a jejich majitelům po celoživotní dřině hrozil exekuční prodej a žebrácká hůl.

Nutno ovšem míti na zřeteli, že samotná cenová úprava nemůže být v moderním a pokrokovém státě jediným prostředkem k řešení a zabezpečení zemědělského stavu. To by bylo řešení jednostranné, a ani zemědělce by nakonec neuspokojilo. Byla by to jen honba číslic, jednou cen, po druhé mezd, která by nakonec mohla vésti k oné nebezpečné cestě nekontrolovatelné inflace, na kterou by dopláceli nakonec stejně zemědělci, jako konsumenti.

Celé řešení musí být proto rozděleno na dvě etapy. Za prvé je třeba provést vyrovnání mezi výrobou zemědělskou a průmyslovou a při tomto vyrovnání cen a mezd pozvednout ceny zemědělských výrobků, které se, bereme-li za společný základ rok 1938, prodávaly hluboce pod výrobními náklady, hlavně pokud jde o výrobu živočišnou. Za druhé pak bude nutno v rámci celkové výstavby naší republiky vypracovati plán výstavby celého zemědělství do všech podrobností.

Považujeme za nutné, aby v rámci tohoto plánu byly řešeny všechny dnešní potřeby v našem zemědělství, z nichž za hlavní pokládáme tyto: zajistiti zemědělství pracovní síly, přechodně z řad německých a maďarských občanů, natrvalo však z řad českého a slovenského dělnictva; zaopatřiti a zajistiti pro zemědělce oděv, boty, stroje, nářadí, umělá hnojiva a jiné průmyslové potřeby pro jejich hospodářství a rodiny; dokončiti konfiskaci a parcelaci půdy zrádců, Němců a maďarských reakcionářů, při čemž nutno odhalit a znemožnit jakékoliv vlivy, které by chtěly spravedlivý soud národa obcházeti nebo dokonce rušit; zároveň urychleně dokončit osídlení pohraničí, převést půdu do vlastnictví nových nabyvatelů a zajistit zemědělskou výrobu účelně podle výrobních oblastí.

V některých místech pohraničí šíří neodpovědné živly zprávy, které zneklidňují desetitisíce obětavých lidí, kteří uposlechli prvých výzev a šli mnohdy s nasazením života do pohraničí zajišťovat úrodu a osidlovat. Našli se mezi národními správci sice jednotlivci, kteří se nechovali čestně, a ti také budou stejně jako všichni ostatní, kteří se neosvědčili nebo hospodářství nerozumí, odstraněni. Proti tomuto postupu také nikdo z řad poctivých zemědělců z pohraničí nic nenamítá. Je však nutno důrazně upozorniti všechny orgány, kterým přísluší prováděti osidlovací akce v pohraničí, že jakýkoliv jiný výklad daných směrnic nebo dokonce jejich obcházení či neplnění bude nutno co nejpřísněji potírat.

Naši noví obyvatelé v pohraničí také nesmějí být opomíjeni v jakékoliv akci péče o zemědělství. Tito strážcové našeho pohraničí musí být předmětem všestranné péče i pomoci se strany vlády, neboť zde bude této pomoci zapotřebí více než kdekoliv jinde.

Dále považujeme za nutné přeorientovati zemědělskou výrobu, kde jsou pro to příznivé podmínky - a to především právě v pohraničí - na výrobu živočišnou, kterou nutno náležitě vybavit vybudováním pastvin státních neb družstevních, a to i pro zemědělce z okresů vnitrozemských; pozvednout dále mlékařství, ovocnářství, šlechtění osiva, sadby a semene, což má velký význam hlavně pro příští specialisaci v našem zemědělství podle jednotlivých výrobních oblastí.

Je nutno rozvinout zemědělský družstevní průmysl v jeho vzájemné spolupráci se sektorem zemědělského a jiného průmyslu, který je postátněn nebo v soukromých rukou, jako prostředek k lepšímu zpeněžení zemědělských výrobků.

Dále je nutno podporovat a rychle rozvíjet mechanisaci, strojní stanice, vybavené hlavně velkými stroji všeho druhu, a zřídit u nich patřičné správkárny; tím se nejen ušetří pracovní síly, o které je nouze, nýbrž se dosáhne i toho, že zemědělská práce bude osvobozena od dřiny jak lidí, tak potahů, a že těžká práce zemědělců bude radostnější a také výnosnější.

Dále považujeme za nutné podporovat zemědělské družstevnictví všech druhů. Je nutno umožnit distribuci zemědělských výrobků a potřeb pomocí zemědělských družstev. Tato pomoc nemá znamenat nějaké omezení poctivého soukromého obchodu, nýbrž má být ochranou zemědělců před nesolidním obchodem a svobodného rozhodování zemědělců o tom, komu chtějí své výrobky prodávat, u koho si chtějí své potřeby do hospodářství nakupovat. Dosavadní družstevní činnost musí být rozšířena na velkou řadu nových oborů, které usnadní a ulehčí život hlavně manželkám našich zemědělců, které jsou v pravém slova smyslu otroky zemědělských usedlostí. Je nutno zřizovat družstevní prádelny, žehlírny, správkárny, pekárny, koupelny, dokončit elektrifikaci každé naší vesnice a každé naší zemědělské domácnosti tak, aby každá možná ruční práce byla nahrazena pohonem na elektrickou energii.

To jsou prostředky, které přiblíží život vesnice ke kulturní úrovni života v městě a které umožní ženám našich zemědělců, aby se i ony mohly účinněji zapojiti do veřejného života. Na to sice mají dosud právo zaručené i ústavní listinou naší republiky, ale k jeho uplatnění se v praksi nemohly z větší části pro nával práce nikdy dostati.

Dále považujeme za nutné provádět jednotnou zemědělskou politiku ve výrobě, v cenách a distribuci v celém našem státě.

Je nutno připraviti scelování pozemků ve všech krajích za pomoci státu, jakož i podporování všech účelných meliorací.

V rámci národního pojištění nutno uskutečniti všeobecné hospodářsky spravedlivé a únosné pojištění zemědělců za pomoci státu, a to pojištění živelní i osobní. Uskutečnění tohoto národního pojištění zemědělců postaví konečně zemědělce v naší lidově-demokratické republice na úroveň všech ostatních vrstev národa, což si svou celoživotní prací také plně zaslouží, a zmizí současně stará bolest zemědělských rodin a usedlostí, kdy nový hospodář byl tížen výměnkem a kdy mnoho starých výměnkářů místo klidného a spokojeného žití na sklonku svého života mělo krušný pocit, že jsou na obtíž a živi z milosti.

Jako další naléhavá nutnost se jeví i novelisace pachtýřského zákona, a to ve prospěch zemědělců pracujících na půdě se zřetelem k tomu, aby malí a střední držitelé půdy nebyli poškozeni.

Není možné a v moderním státě také nadále udržitelné, aby byly bezpracné důchody zabezpečovány lidem, kteří se všemožnými spekulacemi zmocnili půdy, na které nikdy nepracovali a ani v budoucnosti pracovati nechtějí a kteří tuto půdu pronajímají za vysoké nájemné. "Půdu do rukou těch, kdož na ní pracují", se musí státi vůdčí směrnicí při nutné novelisaci zastaralého pachtýřského zákona. Půda nesmí býti v budoucnu prostředkem k získání vysokých bezpracných důchodů na účet těch, kdož na půdě skutečně pracují a hospodaří.

Neméně důležitá je i otázka spravedlivé úpravy a provedení daňové reformy v duchu demokratických zásad, podle velikosti pozemkového vlastnictví a jeho skutečného výnosu. Pro celkovou plánovitou výstavbu zemědělství nutno vypracovati současně i potřebný finanční plán. Nutno zabezpečit levný dlouhodobý úvěr, hlavně pro naše zemědělce z krajů postižených válkou a pak pro zemědělce v pohraničí. Finanční podpora se musí napříště dávati podle skutečné potřeby s vyloučením jakýchkoli vlivů protekčních. Organisování hospodářské spolupráce v zemědělství a v zahraničním obchodě považujeme za další nutný krok v zájmu úspěšného rozvoje našeho zemědělství, je však nutno odmítnouti jakýkoli diktát zahraničních monopolů a připravovat úzkou spolupráci a výměnu zkušeností s mezinárodními pokrokovými zemědělskými institucemi, hlavně s institucemi toho druhu v Sovětském svazu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP