Středa 14. listopadu 1945

Podpredseda Cvinček (zvoní): Udeľujem slovo p. posl. inž. Michaličovi.

Posl. inž. Michalič:

Ve východní oblasti našeho státu žije asi 200.000 Ukrajinců a Rusů, praobyvatelů území jimi obývaného, kteří se slovenskými bratry vydrželi krutých tisíc let národního a sociálního útisku od Maďarů a německých feudálů. Náš útisk a naše poroba se nedají slovy popsat. Naši předkové vydrželi nelidský život. Systematicky zatlačováni z úrodné půdy do Karpat, vydrželi všechny variace národního a lidského ponižování. Jejich utrpení a strádání a jejich skálopevná odolnost byly spravedlivostí dějin odměněny a my jako jejich potomci jsme se dočkali splnění jejich tužeb a snů, svobody naší a svobody všech Slovanů.

Po 4 letech těžkého světového zápolení, po nesmírných obětech, které přinesl náš lid a ruský národ vůbec, přišel toužebně očekávaný rok 1918 a tím i začátek našeho osvobození. Přijali jsme své osvobození a naše včlenění do Československé republiky s velikým nadšením, neboť jsme věděli, že při soužití a za pomoci kulturně a hospodářsky nejvyspělejšího bratrského slovanského národa, národa českého, se nám podaří nejsnadněji a nejrychleji odstraniti následky naší dlouholeté poroby. V tomto smyslu řídila náš postup v té době vzniklá národní rada v Prešově jako nadstranická a všenárodní naše představitelka.

Další vývoj věcí v první republice je vám dobře znám a není zapotřebí jej opakovat. Chci jen zdůraznit, že jsme byli loyálními a konstruktivními občany Československé republiky. Neměli jsme v našich řadách zrádců ani slovanské myšlenky, ani Československé republiky. (Potlesk.) Náš lid v kritickém roce 1938 dal vlastnímu smýšlení sám spontánně výraz při volbách, kdy přes ohromný teror hlasoval ve většině odmítavě. Rozpadu republiky jsme upřímně litovali a pevně věřili a přáli si jejího vzkříšení. Okupace německo-maďarská nám přinesla v zápětí, jak se očekávalo, stupňovanou persekuci se strany slovenských fašistů. Naši lidé putovali do Iľavy mezi prvními, šli tam pro své patriotické a pokrokové smýšlení. Persekuce však nás nezlomila, nýbrž naopak zocelila v odporu proti nepříteli všeho Slovanstva, germánskému nacismu a jeho slovenským přisluhovačům v čele s Tukou a Machem. Už od začátku druhé světové války stojí náš lid v pasivní resistenci proti slovenským fašistům a začátkem r. 1943 začíná na našem území partyzánské hnutí, které nepřestává až do úplného osvobození našeho kraje Rudou armádou. Po osvobození našeho území vstupuje naše omladina houfně do řad Rudé i československé armády a jde se zbraní v ruce osvobozovat další kraje Československé republiky.

Německý nacismus a jeho přisluhovači na Slovensku po přiblížení Rudé armády ke Karpatům a po jejich překročení na Zakarpatskou Ukrajinu viděli svůj neodvratný konec a byli zachváceni bestiální zuřivostí. Tak na př. nařídili pod trestem smrti nesmyslnou nucenou evakuaci veškerého obyvatelstva, a když naši lidé s ranci v rukou pod bodáky opouštěli svá obydlí, započala německá soldateska tradiční raubířství a ničení všeho, co náš pracovitý lid nastřádal a co mu sloužilo k životu. Obraz této t. zv. německé kultury byl strašný. Z desítek našich vesnic zůstal jen popel a semtam ojedinělý komín. Statisíce našich lidí bylo připraveno o svou celoživotní práci, vyhnáno na žebrotu anebo odvlečeno do táborů, stovky rodin roztrháno a stovky našich lidí postříleno a spáleno. Ještě i dnes snášejí desetitisíce našich lidí následky této německé "kulturní" činnosti.

Řízení osudu Ukrajinců a Rusů ve východní oblasti našeho státu v osvobozené vlasti převzala na sebe ukrajinská národní rada Prjaševčina a podle jednotné vůle delegátů II. všenárodního sjezdu, konaného 7. října 1945 v Prešově, připadla nám čest býti poslanci Prozatímního Národního shromáždění.

Bratři Češi! Z předcházejících mých slov je nade vši pochybnost jasné, že ukrajinské a ruské obyvatelstvo východní oblasti našeho státu plnilo své národní a vlastenecké povinnosti vzorně, přichází do naší staronové vlasti s čistým štítem a má právo žádati vás úměrně k svým obětem a svému strádání o bratrské porozumění a pomoc. (Potlesk.)

Bratia Slováci! Nebol by som spravedlivý, keby som ako predseda klubu ukrajinských poslancov Prjaševčiny nepoďakoval z hĺbky duše s tohoto miesta Slovenskej národnej rade, Sboru povereníkov a vobec bratom Slovákom za ich doteraz nám poskytnutú pomoc a bratské porozumenie pri riešení našich nových i staronových problémov.



Podpredseda Cvinček: Udeľujem slovo pánu posl. inž. Kafkovi.

Posl. inž. Kafka: Paní a pánové! vítám prohlášení min. předsedy Fierlingra, že košický program, základ práce první československé vlády, bude rozvíjen a doplňován. Doporučuji vřele, aby při doplňování košického programu bylo pamatováno na zemědělství tou měrou, jaká je nutná, aby zemědělství mohlo v naší republice plniti dobře své úkoly.

Jeho první a hlavní povinnost vidíme v zajištění výživy obyvatelstva. Tím se však povinnosti zemědělství nevyčerpávají a my při své práci musíme již dnes pamatovati i na ony úkoly, které bude zemědělství plniti v budoucnosti, a s toho hlediska vážiti všechna opatření, směřující k přestavbě celé jeho struktury.

Vím, že se dnes v poměru k venkovu upíná pozornost všeho našeho lidu především k dodávkám obilí, mléka, masa a tuků. Vím také, že vývoj dodávek neuspokojil zplna očekávání těch, kterým je obhospodařování potravin ve státě svěřeno, a že můžeme tu a tam zaslechnouti i slova obavy. Pokládám proto za svou povinnost prohlásiti, že není třeba míti obav, bude-li pro zemědělství náležité porozumění.

České zemědělství chce splniti své povinnosti. To, co nebylo v obilí odvedeno do konce října, bude odváděno nyní po ukončení naléhavých a nezbytných polních prací. Tyto práce nám však zajišťují sklizeň pro příští rok. Nemohou býti odkládány, poněvadž nemáme v rukou počasí. A je novým důkazem pochopení zemědělců pro potřeby republiky, že tyto práce byly zdárně a v plném rozsahu dokončeny tak, jak je to v zájmu zajištění příští sklizně nutné. (Potlesk.) Chce-li však české zemědělství splniti svou povinnost - a že chce, to prohlašuji u vědomí souhlasu zdrcující většiny českých rolníků - je na nás, abychom vytvořili ony předpoklady, které jsou pro to nezbytné a bez nichž by dobrá vůle rolníků nebyla nic platná. Je to především nutné zajištění pohonných látek pro výmlat obilí a ostatní naléhavé zemědělské práce, a to jak petroleje, tak nafty, suchého dříví i benzinu. Ve stejné míře je naprosto nutné, aby se na rozhodování o zemědělských věcech účastnili jen lidé, kteří zemědělství a jeho potřebám opravdu rozumějí.

Vůle, postaviti ke kormidlům našich postátněných průmyslových podniků, bank a pojišťoven odborníky, se setkává s naprostým porozuměním nejširší veřejnosti. Stejná zásada však platí i pro vedení věcí zemědělských a je svrchovaný čas, aby byla všude v plné míře uplatněna. (Potlesk.) Naše vedoucí osobnosti neváhaly upozorniti, když bylo třeba, na chyby, kterých se dopustí někteří členové národních výborů. Dovolte mi, abych se k těmto upozorněním připojil a doplnil, že chyby se staly také v mnohých zemědělských komisích při místních i okresních národních výborech, kde o kontingentech, o povinnostech zemědělců rozhodovali neodborníci a rozhodovali ovšem špatně. Tyto nedostatky dnes cítí veškeré obyvatelstvo, poněvadž i ony mají značnou část viny na opožděném odevzdávání obilí.

K rozvrhu kontingentů v okresech na jednotlivé obce a v obcích opět na jednotlivé rolníky patří jen nejlepší odborníci, charakterově úplně spolehliví a bezvadní, vědomí si svých povinností ke státu i k občanům. A takové přece máme a kdo je zavrhuje jen z důvodů politické animosity proti venkovu, pracuje ne pro demokracii, ale proti demokracii, poněvadž podvrací podmínky jejího zdaru ve správě veřejných věcí. (Potlesk.)

Další příčinou opožděných dodávek obilí jsou změny předpisů a prakse, jak k nim došlo po 5. květnu. Tyto změny vnesly na vesnici jak nejistotu o povinnostech zemědělců, tak i neklid a nepřímo nutily rolníky k vyčkávání s dodávkami.

Jsme a budeme jistě všichni zajedno v tom, že řád vytvořený okupanty musí býti do poslední písmeny odstraněn. Víme, že nejde jen o literu, že jde spíše o ducha naplňujícího všechny předpisy. Odstraňujeme-li všechno, co čpí nacismem, nesvobodou, němectvím, führerovstvím, musíme za to přinést něco lepšího. Náš řád nesmí býti horší, naše předpisy musí býti dokonalejší, náš duch naplňující zákony a nařízení musí býti český a tyto zásady musí proniknouti i nejposlednější řádku každého sebe nepatrnějšího výnosu kteréhokoliv státního úřadu. Zatím nejsme všude tak daleko.

S hlediska zemědělského je třeba poukázat na Jednotný svaz českých zemědělců. Ústřední rada odborů, Ústřední rada družstev, Ústřední svaz průmyslu vykročily rychle k vybudování republiky a pohotově se ve výstavbě nového řádu uplatňují. Jednotný svaz českých zemědělců není však dosud ani řádně ustaven, ač ve skladbě našeho veřejného hospodářského života je tato složka nepostradatelnou a s jeho prací je počítáno. I tato okolnost přistupuje k řadě příčin, které ve svém celku ovlivnily nepříznivě vývoj dodávek obilí. (Předsednictví převzala místopředsedkyně Hodinová-Spurná).

Musím zde vznésti jasný požadavek, aby předloha o Jednotném svazu českých zemědělců byla vládou ihned předložena Prozatímnímu Národnímu shromáždění k projednání.

Zdůrazňuji dále, že nechceme a nebudeme hájiti spekulanty, šmelináře a sabotéry. Nesmíme je chrániti nikde, tedy ani v zemědělství. Ale ovšem: jako musíme dáti dělníkovi stroj, lopatu, střechu nad hlavou a pevný rozvrh práce, jako úředníku musíme dát stůl, péro a jasně vymezené povinnosti i práva, tak i rolníkům musíme zajistiti ony věcné a právní předpoklady k plnění jejich povinností. (Potlesk.)

Dovolte, abych s těmito vývody spojil poukaz na plnění dodávek mléka a masa. Naše zemědělství by bylo schopno dodati tolik mléka a masa, aby nynější nároky mohly býti nejen kryty, ale aby mohly býti příděly v dohledné době zvyšovány. A tu je ovšem třeba splniti některé předpoklady, bez nichž bychom naši živočišnou produkci - především ke škodě konsumu - utloukali.

Mohu vás ujistiti: Naši zemědělci neutíkají od práce. Povinnosti plnit chtějí a také je plnit budou. V živočišné produkci je k udržení a k postupnému zvyšování nynějších dodávek mléka a masa naprosto nutné zajištění bílkovitých krmiv a otopu na přípravu krmiv, především pro vepřový dobytek. O odbornosti ve stanovení a rozepisování kontingentů platí i zde totéž, nač jsem upozornil při rozboru příčin nedostačujících dodávek obilí. Zde jen doplňuji, že je nutno znemožnit obchod s jatečným dobytkem a že je nezbytné, aby byl již konečně zjednán pevný podklad a konečný stav pro výkrm i pro chov. Je mou povinností upozorniti, že přesuny dobytka, právě prováděné, je nutno s urychlením dokončit a pak svěřit stanovení a rozpis kontingentů poctivým a svědomitým odborníkům. Nestane-li se tak, pak ne na rolníky, ale na naše vlastní chyby bychom si museli stěžovat.

To jsou naše povinnosti, které musíme ihned splnit v zájmu hladkého a nerušeného zásobování. Přednáším je otevřeně, poněvadž vím, že zajištění obživy obyvatelstva je v pořadí našich úkolů na místě prvém. Vše, co jsem dosud uvedl, slouží k zachycení letošní sklizně a k jejímu plnému využití pro zásobení městského obyvatelstva a k řádnému využití naší produkce živočišné pro výživu lidu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP