Čtvrtek 15. listopadu 1945

Nebudu zde zase znovu uvádět data a statistiky, jak vypadala poválečná naše výroba v první republice a jak vypadaly výkony dělníků, ale řeknu otevřeně: co dnes naší dělníci ve výrobě konají, se nemůže srovnávat s tím, co dělali v kapitalistické výrobě za první republiky. (Potlesk.) Proto je nutno udělat vše, aby pracující měli jistotu, že to, co slibujeme, nejsou jen těšínská jablíčka z r. 1918 a pod., nýbrž že je to skutečně poctivé ovoce naší jednotné, pevné vůle, která byla vykoupena tak těžkými obětmi, že je to ovoce trpkým poznáním stmelené naší vlády jednotné Národní fronty. (Potlesk.) Proto my odboráři, kteří jsme se sjednotili v jednotných odborech, znovu a znovu apelujeme na politické strany Národní fronty: Prohlubujme svou jednotu, upevňujme ji, nedopusťme, aby nám stará reakce pašovala do naší lidové demokracie a socialistických stran trojského koně rozkladu a nesváru. Kritisujme nedostatky a přehmaty našich lidovědemokratických orgánů, ať jsou to závodní rady, národní výbory či jiné. Snad nikdo nekritisoval tolik přehmaty závodních rad jako my odboráři. Ale musí to být kritika kladná, ne kritika záludná a nepřátelská. Nelze jen kritisovat. Při každé kritice je nutno zdůraznit, že bez závodních rad, bez národních výborů atd. bychom dnes nebyli tam, kde jsme, a že by nám nebylo lépe, nýbrž naopak daleko hůře. (Potlesk.) Když to všichni budeme činit, porozumíme si, sblížíme se navzájem, upevníme národní jednotu a vyhrajeme i volby, které působí mnohým tolik starostí. Vyhrajeme je pro národ, pro lid, pro pevnou a zajištěnou lidovou republiku. (Výborně! - Dlouhotrvající potlesk.)

Místopředseda Petr (zvoní): Přerušuji projednávání pořadu schůze.

Sdělení předsednictva.

Dovolené

podle §u 2 odst. 4 jedn. řádu obdrželi: na včerejší a dnešní schůzi posl. Klokoč, na dnešní schůzi posl. Sosnar-Honzák.

Omluvy.

Nemocí se omlouvá posl. Hroboňová do 3. prosince a posl. Švermová.

Ustavení klubu.

47 poslanců klubu komunistické strany Slovenska spolu s předsednictvem klubu oznámilo podle §u 15 jedn. řádu, že jsou členy klubu. Jsou to posl.: Široký, Ďuriš, dr Šoltész, dr Clementis, Šmidke, Novomeský, dr Husák, dr Čech, dr Púll, dr Ivan Horváth, Bašťovanský, Holdoš, Bacílek, dr Friš, Valo, Trojan, Turková, Benada, Šolc, Kubač, Čáp, Hrušovská, dr Ondrej Pavlík, Daubner, Strechaj, Lietavec, Gottier, Jeleň, Oliva, Smida, dr Falťan, Oravec, Klokoč, Mazúr, Svítok, Ušiak, Maurer, Ondrušek, Jilemnický, Valachovič, Zupka, Dvorín, Kušik, Čulen, inž. Gonda, Hroboňová a Sýkora.

Změna ve výboru.

Klub poslanců čs. soc. demokracie vyslal do výboru pro vnitřní bezpečnost posl. Malečka za posl. Vaverku.

Tiskem rozdán

počátkem schůze: Vládní návrh zákona, jímž se mění některá ustanovení o dani důchodové - tisk 8.

Výboru rozpočtovému přikázán

vládní návrh tisk 8.

Svolání výborů k ustavujícím schůzím.

Místopředseda Petr sdělil, že ustavující schůze výborů se budou konati ve středu dne 21. listopadu 1945, a to:

schůze výboru ústavně-právního v I. patře v zasedací síni v 10 hod. - k řízení volby předsedy určen posl. dr Dolanský;

schůze výboru rozpočtového v malém sále v přízemí taktéž v 10 hod. - k řízení volby předsedy určen posl. dr Neuman;

schůze výboru iniciativního o 10. hod. 30 min. v bývalé vládní síni v I. patře - k řízení volby předsedy určen posl. Karel Procházka;

schůze výboru imunitního o 10. hod. 30 min. v menší zasedací síni v I. patře - k řízení volby předsedy určen posl. dr Veverka;

schůze výboru verifikačního o 11. hod. v čítárně, přízemí - k řízení volby předsedy určen posl. dr Hodža;

schůze výboru zahraničního o 11. hod. v zasedací síni v I. patře - k řízení volby předsedy určen posl. Valo.

Místopředseda Petr oznámil, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze konala ve středu dne 21. listopadu 1945 o 14. hod. 30 min.

s pořadem:

1. Rozprava o prohlášení pana předsedy vlády, učiněném v 5. schůzi Prozatímního Národního shromáždění dne 9. listopadu 1945.

2. Rozhodnutí o návrhu na zřízení výboru inkompatibilitního a jeho volba.

(Konec schůze v 11 hod. 32 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP