Středa 21. listopadu 1945

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Hora (pokračuje): Všichni mají právo na včasné a spravedlivé vyřízení své záležitosti (Výkřiky komunistických poslanců.), a to bez sebemenšího úplatku. (Stálé výkřiky poslanců stran komunistických. - Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Hora (pokračuje): Všichni občané republiky musí bojovat proti tomuto zlu, aby korupce byla ničena a vymýcena. Více nezištnosti, více idealismu a méně hmotařství i v našem národě! (Potlesk. - Výkřiky poslanců stran komunistických.)

Při této příležitosti vyzvedám vysoko dosud nedoceněné služby (Výkřiky poslanců stran komunistických. - Hluk. - předseda zvoní.) oněch poctivých pracovníků Sboru národní bezpečnosti, bývalých četníků a policistů. Oni často zachraňují pro stát milionové částky a hodnoty, poněvadž jsou neúplatní. Tito poctivci si zaslouží veřejné pochvaly a uznání. (Potlesk.)

Mluvím-li o vnitřní bezpečnosti, pak by bylo vhodně povšimnouti si i organisování t. zv. závodní milice, která jako ozbrojený útvar budí oprávněnou pozornost četných našich občanů. (Výkřiky poslanců stran komunistických.) Stanovisko k ní však zaujmeme patrně v některém z příštích parlamentních projevů.

Uzavírám a shrnuji: Každá revoluce - i revoluce naše - přinesla mnohé problémy a těžkosti a tím i některé nesrovnalosti a nepěkné přehmaty. Je dobře - a v tom je naše síla - že máme již nyní, po krátkém časovém odstupu, odvahu mnohé kritisovat ve snaze co nejrychleji konsolidovat naše vnitřní poměry, neboť je projevem nově se rodící lidové demokracie a vnitřní mravní síly naší osvobozené republiky (Výkřiky poslanců stran komunistických.), že můžeme kritiku pronést s této tribuny jako zástupci lidu opět svobodného národa a že náš lid nemusí čekat (Hluk. - předseda zvoní.), až by tato kritika byla napsána zahraničními žurnalisty v zahraničním tisku. (Potlesk poslanců čs. strany nár. socialistické a čs. strany lidové. - Výkřiky poslanců stran komunistických.) Sami sobě si vždy a za každých okolností říkejme pravdu, i když je krutá a trpká (Potlesk poslanců čs. strany národně socialistické a čs. strany lidové.), a také sami a bez zásahů zvenčí si své záležitosti vyřizujme k blahu a prospěchu celého národa a státu. (Potlesk.) V tom je síla pravé demokracie a republiky.

V zájmu rychlé obnovy právního řádu a bezpečnosti ve státě nutno co nejrychleji vykonati zejména toto:

1. Budiž vypracován zákon stanovící přesnou organisaci bezpečnostních orgánů a vymezující přesně jejich práva a povinnosti. (Potlesk poslanců čs. strany nár. socialistické a čs. strany lidové.)

2. Ze sborů četnictva a policie nechť je vytvořen sbor jeden, s jednotným výcvikem a školením.

3. Nově uzákoněný Sbor národní bezpečnosti nechť je vytvořen především ze zkušených a lidové demokratické republice oddaných příslušníků četnictva a policie, kteří se v době okupace neprovinili proti národu a republice. (Výkřiky poslanců stran komunistických. - Hluk. - předseda zvoní.) Tím bude vytvořen kádr odborníků a splněn předpoklad vysoké úrovně odborné i mravní. (Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Hora (pokračuje): 4. Znovu budiž přísně a spravedlivě přezkoumána mravní a národní bezúhonnost všech osob, které až dosud byly přijaty do Sboru národní bezpečnosti, a vymýceny všechny, které do tohoto sboru svým porušeným charakterem nepatří. (Potlesk poslanců čs. strany nár. socialistické a čs. strany lidově. - Výkřiky poslanců stran komunistických. - Hluk. - Předseda zvoní.)

Pravda se neukřičí! (Hluk trvá.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Posl. Hora (pokračuje): Nazývá-li se naše bezpečnost "národní", tím větší pozornost musíme věnovati všem Němcům v pohraničí a zejména dnes v kvasícím Těšínsku a Slezsku. Trvalou a mimořádnou pozornost nutno zaměřiti na Němce v pohraničí, kteří nosí pásku s nápisem "Pod ochranou" a jichž je tolik, že právem budí podezření - po neblahých zkušenostech s Němci - zda se pod těmito páskami neskrývá věčně zákeřný nepřítel českého národa. (Potlesk. - Výkřiky poslanců stran komunistických.)

Pravda se ukřičet nedá. Slavná sněmovno! Nestranickost, neúplatnost, odbornost a opravdová jednota jsou zárukami, že se vrátí důvěra občanů v orgány bezpečnostní služby. (Hluk. - předseda zvoní.) O to nám jde v zájmu občanů jak v Čechách, tak na Slovensku, na Moravě a ve Slezsku, neboť po té opravdové bezpečnosti nás občan živelně touží.

Tak jako spravedlnost je základem státu, tak i dobře vybudovaná bezpečnost je základem důvěry, klidu, pořádku a svobody ve státě. (Potlesk poslanců čs. strany nár. socialistické a čs. strany lidové. - Výkřiky poslanců stran komunistických. - Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid.

Ke slovu není již nikdo přihlášen, rozprava je skončena. (Hluk trvá. - předseda zvoní.)

Prosím znovu o klid.

Podle §u 65 jedn. řádu je rozpravu o vládním prohlášení zakončiti hlasováním, zda sněmovna prohlášení schvaluje.

Budeme tudíž hlasovati.

Žádám paní a pány poslance, aby se posadili na svá místa. (Děje se.)

Sněmovna je způsobilá se usnášeti.

Kdo souhlasí s tím, aby sněmovna schválila prohlášení pana předsedy vlády, učiněné v 5. schůzi dne 9. listopadu t. r., nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Prohlášení pana předsedy vlády je schváleno. (Hlučný potlesk.)

Tím je vyřízen první odstavec pořadu.

Přerušuji projednávání pořadu schůze.


Sdělení předsednictva.

Dovolené

podle §u 2, odst. 4 jedn. řádu udělil předseda pro dnešní schůzi posl. Sosnaru-Honzákovi, Gerlichové-Petruskové a Širokému.

Rozdané tisky:

Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 7) o mimořádných opatřeních k účelům evidence majetku (tisk 15).

Zpráva ústavně-právního a zahraničního výboru o vládním návrhu ústavního zákona (tisk 4) o Zakarpatské Ukrajině a úpravě státních hranic se Svazem sovětských socialistických republik (tisk 16).

Vládní návrh zákona (tisk 13) o poplatkových a dávkových úlevách při změně jména.

Interpelace posl. Tymeše, Podborskěho a Skaunice ministrovi vnitřního obchodu o kontingentu pro výdej textilií (tisk 14).

Výboru rozpočtovému přikázán

vládní návrh zákona tisk 13.

Předseda oznámil, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze konala ve čtvrtek dne 22. listopadu 1945 o 14. hod. 30 min.

s pořadem:

1. Zpráva ústavně-právního a zahraničního výboru o vládním návrhu ústavního zákona (tisk 4) o Zakarpatské Ukrajině o úpravě státních hranic se Svazem sovětských socialistických republik (tisk 16).

2. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 7) o mimořádných opatřeních k účelům evidence majetku (tisk 15).

3. Rozhodnutí o návrhu na zřízení výboru inkompatibilitního a jeho volba.

(Konec schůze v 16 hod. 8 min.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP