Úterý 15. ledna 1946

(Začátek schůze v 15 hod. 21 min.)

Přítomni:

Předseda Josef David.

Místopředsedové Gottier, Tymeš, Petr, Hodinová-Spurná, Cvinček.

Zapisovatelé dr Kempný, Klokoč.

196 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře PNS: tajemník PNS dr Madar; jeho zástupci dr Záděra, dr Ramajzl.

Pořad

21. schůze Prozatímního Národního shromáždění republiky Československé svolané

na úterý 15. ledna 1946 na 15. hod.

1. Zpráva výborů úst.-právního a obchodu o vládním návrhu zákona (tisk 26), kterým se zrušuje Exportní ústav československý (tisk 97).

2. Zpráva výboru úst.-právního o vládním návrhu zákona (tisk 68) o dočasné příslušnosti ve věcech náležejících soudům porotním a kmetským (tisk 75).

3. Zpráva výboru imunitného o žiadosti okr. súdu v Spišskej Sobote za súhlas s trest. stíhaním posl. Jeleňa (tisk 94).


Předseda Josef David zahájil schůzi v 15 hod. 21 min.

Sdělení předsednictva.

Dovolenou

podle §u 2, odst. 4 jedn. řádu dal předseda na dnešní schůzi posl. Čihákovi, Daubnerovi, Václavů, Šlingovi, Štětkovi, Ferjakovi, dr Lettrichovi, Kulichovi a Polákovi; na dnes a zítra posl. Kušikovi, Weissovi; na tento týden posl. Klátilovi, Trojanovi, Jeleňovi, Valovi, Mrázovi; dodatečně pro schůze konané dne 9. a 10. ledna t. r. posl. Ušiakovi.

Došly dotazy:

Posl. dr Veverky min. vnitra o provádění ústavního dekretu presidenta republiky ze dne 2. srpna 1945, č. 33 Sb., o úpravě státního občanství (č. D 4),

posl. inž. Janáčka min. ochrany práce a sociální péče ve věci zaopatření osob zasazených nacisty v pracovním poměru mimo území republiky, případně pozůstalých po takových osobách (č. D 5).

Změny ve výborech.

Klub poslanců komunistické strany Československa vyslal do výboru soc.-politického posl. Juru za posl. Jungmana, do výboru ústavně-právního posl. Jungmana za posl. Juru.

Ověření voleb poslanců.

Přečtena zpráva verifikačního výboru PNS, ustaveného podle §u 10 vlád. nař. z 25. srpna 1945, č. 48 Sb.:

"Verifikačný výbor preskúmal spisy a doklady o voľbe poslancov Dočasného Národného shromaždenia, predložené ministerstvom vnútra, a usniesol sa na tejto zpráve:

Voľba poslancov Dočasného Národného shromaždenia a ich náhradníkov bola vykonaná podľa ústavného dekretu prezidenta republiky zo dňa 25. augusta 1945, č. 47 Sb. z. a n., ako i podľa vládneho nariadenia zo dňa 25. augusta 1945, č. 48 Sb. z. a n. Z dokladov predložených ministerstvom vnútra vyplýva, že voľba bola riadne vykonaná podľa uvedených zákonných ustanovení sjazdom delegátov národných výborov, ktorý sa konal na Slovensku dňa 28. augusta 1945, v zemi Českej a Moravskosliezskej dňa 14. októbra 1945. V oboch prípadoch boly sjazdom predložené a nimi prijaté spoločné kandidátky politických strán vo smysle §u 4 cit. vl. nar.

Verifikačný výbor nezistil žiadnu závadu pri konaní volieb ani v osobách zvolených kandidátov a preto mandáty poslancov Dočasného Národného shromaždenia, ako i voľbu náhradníkov vyhlasuje za platné."

Rozdané tisky

Zpráva výboru soc.-politického a branného o vládním návrhu zákona (tisk 49) o pracovních poměrech osob nastoupivších presenční službu (tisk 104).

Vládní návrhy:

zákona o odstranění křivd a o některých ochranných opatřeních v oboru veřejnoprávního sociálního pojištění (tisk 95),

zákona o dani z obratu (tisk 101),

zákona o nové úpravě československého práva v oboru nepřímých daní a státních finančních monopolů (tisk 102),

zákona, kterým se zavádějí pracovní průkazy (tisk 106).

Návrh posl. Sedláka a Sajala na prohlášení živnosti zahradnické za živnost řemeslnou, vázanou průkazem způsobilosti (tisk 103).

Interpelace:

posl. dr Uhlíře vládě (tisk 98),

posl. Hory min. ochrany práce a soc. péče (tisk 99),

posl. Pavlíka min. dopravy (tisk 100).

Přikázáno výborům:

Výborům soc.-politickému a rozpočtovému vládní návrh tisk 95,

výboru rozpočtovému vládní návrhy tisky 101 a 102,

výboru soc.-politickému vládní návrh tisk 106,

výboru iniciativnímu návrh tisk 103.

Schválené zápisy.

Zápisy o 13. až 18. schůzi Prozatímního Národního shromáždění byly ve sněmovní kanceláři po 48 hodin vyloženy k nahlédnutí, a poněvadž nebyly proti nim podány písemné námitky, jsou schváleny podle §u 73 jedn. řádu.

*

Předseda (zvoní): Přistoupíme k projednávání prvého odstavce pořadu, jímž je

1. Zpráva výborů ústavně-právního a obchodu o vládním návrhu zákona (tisk 26), kterým se zrušuje Exportní ústav československý (tisk 97).

Zpravodajem za výbor ústavně-právní je pan posl. Görner. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Görner: Slavná sněmovno, paní a pánové!

Osnova, o které mám jménem ústavně-právního výboru referovati sněmovně, je velmi krátká. Je to vládní návrh zákona, kterým se ruší Československý ústav exportní. Tento ústav byl zřízen vládním nařízením ze dne 4. července 1934, č. 179 Sb. Jeho úkolem bylo podporovat rozvoj čs. vývozu, provádět informační, propagační, zprostředkovatelskou a konečně poradní i studijní činnost ke zvelebení čs. vývozu.

V čele ústavu stál správní výbor, který činnost ústavu řídil a dával mu zásadní směrnice, přímou správu ústavu pak vykonával užší výkonný výbor spolu s generálním ředitelem a náměstkem. Ústav měl sekci průmyslovou a zemědělskou. Za okupace v době nesvobody byl reorganisován vládním nařízením ze dne 20. června 1940, č. 240 Sb., a vládním nařízením ze dne 19. prosince 1940, čís. 44/1941. Tato reorganisace znamenala ve smyslu tehdejší všeobecné totality podstatné omezení činnosti autonomních orgánů. Postupně za války se činnost ústavu omezovala, také počet zaměstnanců postupně klesal, až ke konci války jich měl ústav 39. Všichni byli ve smluvním poměru. Část jich přešla do soukromých služeb, většina pak přechází do ministerstva zahraničního obchodu.

Ústav byl dotován z poplatků, vybíraných podle §u 3 zákona ze dne 24. VI. 1920, č. 418 Sb. Bylo také ustanoveno, že v případě potřeby a překročí-li správní náklady 3 mil. Kčs ročně, nebo nedosáhnou-li příjmy 3 mil. Kčs, bude další úhrada spojená s udržováním tohoto ústavu kryta úhradou ze zvýšených statistických poplatků, vybíraných při dovozu a vývozu podle §u 5 zák. z 13. července 1922, č. 235 Sb., a to tak, že tyto poplatky mohou býti zvýšeny nejvýše o 50%.

Dnes, kdy máme u nás zřízeno ministerstvo zahraničního obchodu, ztratil Exportní ústav důvod své existence. Vlastní činnost ústavu přechází proto na ministerstvo zahraničního obchodu. Další zachování ústavu jeví se proto zbytečným a znamenalo by zbytečné zkomplikování naší veřejné správy. Ministerstvo zahraničního obchodu, jež musí býti náležitě vybudováno, může vůči cizině daleko lépe obstarávat úkoly, svěřené dříve Exportnímu ústavu. Při této příležitosti nutno také vzpomenouti, že Exportní ústav, zřízený v r. 1934, převzal svého času činnost úřadu pro zahraniční obchod, který byl zrušen. Je tudíž nynější ministerstvo zahraničního obchodu nástupcem úřadu pro zahraniční obchod a Exportního stavu.

Slavná sněmovno! Považuji za svou povinnost, abych při zániku Exportního ústavu vzpomněl práce, kterou tento ústav vykonal pro rozvoj našeho vývozu. Hned v prvém roce své existence navázal styky s celým hospodářským světem, ať již jde o skupinu národů anglosaských či románských. Nutno zde vzpomenouti iniciativní činnosti ústavu při budování hospodářských styků s SSSR. Také Dálný i Blízký východ byl předmětem pozornosti ústavu hned po jeho vzniku. Stejně tomu bylo u národů latinské Ameriky. Ústav začal systematicky organisovat nabídku a poptávku po našich výrobcích, sbíral obchodní informace, věnoval pozornost otázkám dopravy i propagačním, zkrátka vykonal kus dobré a namnoze pionýrské práce pro vývoz našich výrobků.

Souborné zprávy, které ústav od svého vzniku pravidelně vydával, jsou obrazem vývoje našeho exportu. Tato zdárná práce byla přerušena okupací naší republiky a druhou světovou válkou. Ministerstvo zahraničního obchodu bude muset jednak využít zkušeností a styků likvidovaného Exportního ústavu, dále a velkoryse rozvinouti činnost pro rozvoj našeho zahraničního obchodu. Do určité míry je tento odpovědný úkol usnadněn tím, že Německo, náš největší konkurent ve střední Evropě a v Evropě vůbec, je dočasně vyřazeno ze soutěže na zahraničních trzích. Jsou zde možnosti, kterých je třeba plně využít. Také náš znárodněný, zestátněný průmysl počítá s náležitým rozvojem našeho vývozu. Protože náš velký průmysl je v rukou státu, vznikají právě zde možnosti, aby byl náš zahraniční vývoz plánovitě a účelně organisován. Čeká tudíž ministerstvo zahraničního obchodu velký a odpovědný úkol.

Ke konci chci poukázati ještě na jednu okolnost, s níž se budeme muset v budoucnosti vypořádat. Podle našeho názoru je počet ministerstev, zřízených podle vládního programu, který vyhlásila vláda v Košicích, neúměrný. Víme, že jde o řešení politické, ale v budoucnosti nutno počítat s tím, že počet ministerstev a jiných centrálních úřadů musí býti snížen a některá ministerstva musí býti spojena. Je to nutné nejen v zájmu naší administrativy, ale také z důvodů finančních. Zároveň je třeba, aby vláda předložila osnovu kompetencí jednotlivých ministerstev. Už za prvé republiky byly zde stížnosti na to, že naše ministerstva nemají přesně určenou kompetenci, čímž docházelo často k zbytečným kompetenčním sporům. Již dříve se naléhalo na to, aby tato kompetence byla přesně upravena. Soudíme proto, že v budoucnosti bude třeba současně se snížením počtu našich ministerstev přesně upraviti jejich kompetenci. Ústavně-právní výbor sněmovny usnesl se proto na resoluci, ve které žádá, aby vláda v nejkratší době předložila osnovu zákona o kompetenci ministerstev a jiných centrálních úřadů. Za tohoto stavu věcí jeví se zrušení Exportního ústavu také jako jeden z kroků ke zjednodušení naší veřejné správy. Doporučuji proto slavné sněmovně jménem ústavně-právního výboru, aby vládní návrh zákona o zrušení Exportního ústavu Československa byl schválen tak, jak jej navrhuje vláda. (Souhlas.)

Předseda (zvoní): Zpravodajem za výbor obchodu jest p. posl. dr Beharka. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Beharka: Slávne Národné shromaždenie!

Obchodný výbor prejednal vládny návrh zákona na zrušenie Exportného ústavu československého na svojej schôdzke dňa 9. januára 1946 a tento schválil v pôvodnom znení.

Obchodný výbor sa súčasne stotožnil s pripojenou rezolúciou podanou na vládu výborom ústavne-právnym, ktorou sa vláda vyzýva, aby Dočasnému Národnému shromaždeniu urýchlene predložila návrh zákona o úprave kompetencie jednotlivých ministerstiev a iných ústredných úradov.

Výbor obchodu odporúča slávnemu Národnému shromaždeniu predloženú osnovu o zrušení Exportného ústavu československého schváliť. (Souhlas.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP