Úterý 12. února 1946

Vyhlašuje se pracovní povinnost žen. Mohu za ně za všechny prohlásit, že všude tam, kde se hned v začátcích obnovy naší republiky zapojily dobrovolně do práce, vykonávají ji k úplné spokojenosti, že jejich pracovní schopnosti a výkony jsou rovnocenné s mužskými, ba v mnohých případech i lepší. Ženy jsou v práci poctivé a houževnaté. (Potlesk.) Nebudou se však nastavovat za lenochy a trvají na tom, aby všichni ti, kdož se jakýmkoliv způsobem vyhýbají práci, byli prohlášeni za zrádce národa (Potlesk.) a aby s nimi jako takovými bylo naloženo.

Náš mladý a chudobný stát nemůže potřebovat sabotérů a lenochů. Socialisační proces v našem průmyslu musí jít kupředu. Pro nás všechny je to otázkou života nebo smrti. Pracující lid Československé republiky příliš dlouho žil ve stínu, příliš dlouho nesl okovy kořistnictví. Chce žít, chce tvořit nové lepší pracovní podmínky, aby naše národní hospodářství spělo k rozkvětu, aby naše sociální politika byla nejlepší v celém světě, aby naše koruna, podložená prací lidských rukou, byla nejen u nás, ale i za hranicemi ceněna. (Potlesk.)

Musím však s tohoto místa i žalovat. Náš zákonodárný sbor, vědom si svých úkolů i povinností, musí jako jeden z prvých chránit zákony a všechna nařízení, vyplývající z dekretu pana presidenta republiky. Jménem nesčetných žen zapojených do pracovního procesu jsem nucena prohlásit, že dekret pana presidenta republiky o mzdovém zrovnoprávnění žen je v řadách zaměstnavatelů obcházen a zdržován. Ženy jsou prostě přeřaďovány do jiných pracovních kategorií přesto, že vykonávají s muži stejnou práci a tvoří stejně výkony. Takové obcházení, ty různé cestičky a okliky musí zmizet. Není přece trvale možné, abychom stále až do omrzení volaly a připomínaly to, co nám po právu a zákonu patří.

Volá se po pracovních výkonech, neustále se poukazuje na nedostatečnou pracovní morálku, je tedy nutno řešit a hledat cesty, jak bychom z toho vyšli. Pracovní výkon je nutno zvýšit, toho jsme si plně vědomi. Pracující lid trvá na tom, aby výdělková hranice byla neomezená, aby každý pracující byl placen podle svých pracovních výkonů a nikoliv podle odpracovaných hodin. (Potlesk.) Máme příliš mnoho režijních zaměstnanců. Je nutno je zařadit do úkolů. Je nutno práci hodnotit podle toho, jak jsem ji udělal. (Potlesk.) Budeme-li platit pouze za výkon, jsem přesvědčena, že každý bude pracovat tak, aby vydělal co nejvíce, protože každému z nás je peněz třeba.

Větší výkony, více peněz, více zboží na naše i zahraniční trhy (Potlesk.), více našich výrobků ven, více surovin k nám (Potlesk.), to je naším největším úkolem a je i naší národní povinností. Chceme-li socialisovat, musíme pracovat a musíme tvořit co nejvíce hodnot. (Potlesk.) Je třeba si uvědomit, že pracujeme pro sebe, pro blaho naší republiky, jež chce býti dobrou a spravedlivou matkou nejen nám, ale i všem těm, kdo přijdou a nastoupí po nás, aby dokončili započaté dílo - našim dětem. (Potlesk.)

Předseda (zvoní): Ke slovu není již nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

Dávám slovo k doslovu zpravodaji p. posl. Urbánkovi:

Zpravodaj posl. Urbánek: Vzdávám se slova.

Předseda: Pan zpravodaj se vzdává slova.

Přistoupíme k hlasování.

Osnova má 11 paragrafů, nadpis a úvodní formuli.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to je s jejími 11 paragrafy, nadpisem a úvodní formulí podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím Prozatímní Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové ve čtení prvém.

Z usnesení předsednictva podle § 54, odst. 1 jedn. řádu vykonáme ihned druhé čtení.

Ad 2. Druhé čtení osnovy zákona, kterým se zavádějí pracovní průkazy (tisk 128).

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Urbánek: Nejsou.

Předseda: Není tomu tak.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji Prozatímní Národní shromáždění přijalo ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím Prozatímní Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Tím je vyřízen 2. odstavec pořadu.

Přerušuji projednávání pořadu schůze.

*

Sdělení předsednictva.

Dovolenou

podle § 2, odst. 4 jedn. řádu dal předseda na dnešní schůzi posl. dr Hájkovi, dr Hlaváčkovi, Smejkalovi, Evž. Erbanovi, Pavlánovi; na dnešní a zítřejší schůzi posl. Kobylkovi, Huškovi; na tento týden posl. Ondruškovi, dr Beharkovi, dr Lettrichovi, Vibochovi, dr Kvetkovi, dr Joskovi, Polákovi.

Posl. Trojanovi, jenž předložil lékařské vysvědčení, udělilo PNS na návrh předsedův hlasováním zdravotní dovolenou na 14 dní, posl. Čápovi prodloužilo zdravotní dovolenou do 24. t. m.

*

Předseda sdělil, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze konala ve středu dne 13. února 1946 o 14. hodině

s pořadem:

1. Pokračování v rozpravě o prohlášení ministra vnitra v. Noska, učiněném ve 27. schůzi dne 31. ledna 1946.

2. Zpráva výborov zahraničného, zemedelského a rozpočtového o vládnom návrhu (tlač 96), ktorým sa predkladajú Dočasnému Národnému shromaždeniu ku schváleniu Stanovy Potravinovej a zemedelskej organizácie Spojených národov, schválené vládou dňa 25. septembra 1945 a podpísané na základe plnej moci pána prezidenta čs. delegátom v Quebecu dňa 6. X. 1945 (tlač 134).

3. Zpráva výboru soc.-politického o vládním návrhu zákona (tisk 117) o odčinění některých křivd způsobených českému pracujícímu dorostu (tisk 137).

4. Zpráva výboru imunitného o žiadosti Národného súdu v Bratislave zo dňa 10. decembra 1945 o súhlas k trest. stíhaniu posl. dr inž. Zaťku (tlač 139).

5. Zpráva výboru branného a rozpočtového k vládnímu návrhu zákona (tisk 118), kterým se mění a doplňuje zákon ze dne 31. května 1932, č. 83 Sb., o úpravě náležitostí vojenských osob z počtu mužstva v činné službě a některých jiných osob jim co do náležitostí na roveň postavených, jakož i o zaopatření déle sloužících, a kterým se stanoví zvláštní přídavek déle sloužícím (tisk 156).

(Konec schůze v 19 hod. 48 min.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP