Čtvrtek 28. března 1946

(Začátek schůze ve 14 hod. 21 min.)

Přítomni:

Předseda Josef David.

Místopředsedové Tymeš, Gottier, Petr, Hodinová-Spurná, Cvinček.

Zapisovatelé Smejkal, Klokoč.

Členové vlády: náměstek předsedy vlády Ursíny; ministři dr Nejedlý, dr Šrobár; státní tajemník Lichner.

206 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře PNS: tajemník PNS dr Madar; jeho zástupci dr Záděra, dr Ramajzl.

Pořad

43. schůze Prozatímního Národního shromáždění republiky Československé,

svolané na čtvrtek 28. března 1946 na 14. hod.

1. Zpráva výboru ústavně-právního (podle § 35 jedn. řádu) o návrhu poslanců dr Dolanského, dr Pešky, dr Púlla, dr Řehulky, dr Šípa a dr Kočvary (tisk 305) na vydání ústavního zákona, kterým se schvalují a prohlašují za zákon dekrety presidenta republiky (tisk 313).

2. Volba zapisovatele a pořadatele Prozatímního Národního shromáždění.

3. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu (tisk 230) finančního zákona republiky Československé, kterým se stanoví státní rozpočet na rok 1946 (tisk 301), a rozprava o prohlášení ministra financí, učiněném ve 36. schůzi Prozatímního Národního shromáždění dne 5. března 1946.

Předseda (zvoní): Zahajuji 43. schůzi Prozatímního Národního shromáždění.

Do dnešní schůze dostavil se pan posl. Rostislav Závodský.

Poněvadž před tím podle § 6 jedn. řádu v kanceláři sněmovní podepsal slibovací formuli, přistoupíme ke slibu podle § 22 úst. listiny a § 6 jedn. řádu tím způsobem, že přečtena bude ústavou předepsaná formule slibovací, pan posl. Závodský ke mně přistoupí a vykoná slib podáním ruky a slovem "slibuji".

Žádám o přečtení slibovací formule a pana posl. Závodského žádám, aby přistoupil ke mně vykonat slib. (Poslanci povstávají.)

Zástupce tajemníka PNS dr Záděra (čte): "Slibuji, že budu věren republice Československé a že budu zachovávati zákony a mandát svůj zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí".

Posl. Závodský (podávaje předsedovi ruku): Slibuji. (Poslanci usedají.)

*

Sdělení předsednictva.

Změna v klubu.

Posl. Závodský spolu s klubem poslanců komunistické strany Československa oznámili přípisem ze dne 28. března 1946, že posl. Závodský je členem klubu komunistické strany Československa.

Dovolenou

podle § 2, odst. 4 jedn. řádu dal předseda na tento týden posl. Klimentovi.

Stanovena lhůta výborům.

Na předsedův návrh byla výboru rozpočtovému pro vládní návrh zákona o dávce z majetkového přírůstku a o dávce z majetku (tisk 302) a pro vládní návrh zákona o daňové a důchodkové (poplatkové) amnestii (tisk 303), dále výboru ústavně-právnímu pro vládní návrh zákona o volbě do ústavodárného Národního shromáždění (tisk 311) a pro vládní návrh ústavního zákona o ústavodárném Národním shromáždění (tisk 312) stanovena hlasováním k podání zprávy o těchto vládních návrzích lhůta do 9. dubna 1946 do 12. hodiny.

*

Předseda: Přistoupíme k projednávání prvého odstavce pořadu schůze, jímž je

1. Zpráva výboru ústavně-právního (podle § 35 jedn. řádu) o návrhu poslanců dr Dolanského, dr Pešky, dr Púlla, dr Řehulky, dr Šípa a dr Kočvary (tisk 305) na vydání ústavního zákona, kterým se schvalují a prohlašují za zákon dekrety presidenta republiky (tisk 313).

Zpravodajem je pan posl. dr Peška. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Peška: Slavné Národní shromáždění!

Osnova, která vám byla předložena, je sice formálně novým zákonodárným usnesením, ve skutečnosti však jest jen zcela nepatrnou stilistickou změnou usnesení již staršího, které bylo před nedávnem tímto Národním shromážděním schváleno na základě tisku číslo 214 zprávy výboru ústavně-právního.

Dovolte, abych několika slovy vysvětlil, oč jde. V tomto návrhu, který tenkráte byl schválen, zněl odst. 2, čl. I, že "veškeré dekrety presidenta republiky, vydané na základě předpisu v odstavci 1 uvedeného, jest považovati od jich počátku za zákon". - Ústavně-právní výbor byl toho názoru, a jako referent jsem tento názor také s ústavně-právním výborem plně sdílel, že touto stylisací je zahrnut i onen předpis sám, tedy dekret presidenta republiky č. 2 z r. 1940. Avšak po usnesení Národního shromáždění vyskytli se někteří právníci stojící mimo tento sbor, kteří nesdíleli tento názor a tvrdili, že obratem "vydané na základě předpisu v odstavci 1 uvedeného" není možno rozuměti tento předpis sám. Ústavně-právní výbor, když znovu projednal tuto záležitost, nepřiklonil se k tomuto názoru, nýbrž setrval na svém původním názoru, že už v této první stylisaci byl zahrnut také dekret č. 2 z r. 1940. Nicméně, aby ani v budoucnosti nevznikly pochybnosti o zákonné a ústavní platnosti tohoto velmi důležitého předpisu, podali členové ústavně-právního výboru tento iniciativní návrh, poněvadž to byla jediná cesta, jak přivoditi tuto malou stilistickou změnu v už uvedeném usnesení, když se nedoporučovalo, aby v této věci bylo užito veta presidenta republiky. Z toho důvodu ústavně-právní výbor, resp. navrhovatelé tohoto zákona pojali celou zákonnou osnovu již usnesenou do svého návrhu, jedině s vypuštěním oněch slov, o která byl spor. V tomto znění je vám osnova předložena a ústavně-právní výbor doporučuje její přijetí zároveň s resolucí, která je k návrhu připojena a která má vyřešit formální poměr obou usnesených osnov. Doporučuji slavné sněmovně, aby tuto osnovu příslušným způsobem, předepsaným pro ústavní zákon, přijala. (Potlesk.)

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá, přistoupíme k hlasování.

Osnova má 3 články, nadpis zákona a úvodní formuli.

Nebude-li námitek, budeme hlasovati o celé osnově najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Poněvadž ústavní zákon vyžaduje ke svému schválení podle § 33 ústavní listiny a § 56, odst. 3 jedn. řádu třípětinové většiny všech poslanců a podle čl. II ústavního dekretu presidenta republiky ze dne 25. srpna 1945, č. 47 Sb., většiny přítomných členů Prozatímního Národního shromáždění ze Slovenska, dám sečísti hlasy.

Žádám pány zapisovatele, aby spolu s pány členy sněmovní kanceláře provedli sčítání hlasů, a to: pan posl. Ušiak v 1. a 2. úseku, pan posl. Štětka ve 3. a 4. úseku, pan posl. Sova v 5. a 6. úseku, pan posl. Smejkal na presidiální tribuně.

Pan posl. Smejkal s panem tajemníkem Prozatímního Národního shromáždění zjistí výsledek hlasování.

Budeme hlasovati.

Kdo souhlasí s celou osnovou ústavního zákona, to jest s jejími 3 články, dále s nadpisem zákona a s úvodní formulí podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku a ponechá ji zdviženu, dokud nebude provedeno sčítání. (Děje se.)

(Po sečtení hlasů.)

Tajemník PNS dr Madar (čte):

Pro vyslovilo se 191 hlasů, proti nevyslovil se žádný hlas.

Z přítomných 53 členů Prozatímního Národního shromáždění ze Slovenska vyslovilo se pro všech 53 hlasů.

Předseda: Tím Prozatímní Národní shromáždění přijalo tuto osnovu ústavního zákona ve znění zprávy výborové kvalifikovanou většinou třípětinovou nynějšího počtu všech poslanců a podle čl. II ústavního dekretu presidenta republiky ze dne 25. srpna 1945, č. 47 Sb., většinou přítomných členů Prozatímního Národního shromáždění ze Slovenska.

Osnova zákona přijata jakožto zákon ústavní ve čtení prvém.

Předsednictvo se usneslo podle § 54, odst. 1 jedn. řádu, aby o této osnově bylo čtení druhé provedeno v téže schůzi.

Přistoupíme proto ihned ke čtení druhému.

Ad 1. Druhé čtení osnovy ústavního zákona, kterým se schvalují a prohlašují za zákon dekrety presidenta republiky (tisk 313).

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. dr Peška: Nejsou.

Předseda: Není tomu tak.

Než budeme hlasovati upozorňuji, že § 33 úst. listiny a § 56, odst. 3 jedn. řádu vyžadují třípětinové většiny všech poslanců a podle čl. II ústavního dekretu presidenta republiky ze dne 25. srpna 1945, č. 47 Sb., většiny přítomných členů Prozatímního Národního shromáždění ze Slovenska, poněvadž ve čtení prvém osnova tato byla usnesena jako zákon ústavní.

Při hlasování dám sečísti hlasy.

Žádám tudíž tytéž pány zapisovatele jako při čtení prvém, aby spolu s členy sněmovní kanceláře provedli sčítání hlasů.

Jsou to páni poslanci: Ušiak, Štětka, Sova, Smejkal.

Budeme hlasovati.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s touto osnovou ústavního zákona tak, jak ji Prozatímní Národní shromáždění přijalo ve čtení prvém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

(Po sečtení hlasů.)

Tajemník PNS dr Madar (čte):

Podle provedeného sčítání hlasů vyslovilo se v druhém čtení pro osnovu 198 hlasů, proti žádný hlas.

Z přítomných 54 členů Prozatímního Národního shromáždění ze Slovenska vyslovilo se pro osnovu 52 hlasů, 2 členové se zdrželi hlasování.

Pro osnovu se tedy vyslovila kvalifikovaná třípětinová většina nynějšího počtu všech poslanců a podle čl. II ústavního dekretu presidenta republiky ze dne 25. srpna 1945, č. 47 Sb., většina přítomných členů Prozatímního Národního shromáždění ze Slovenska a tím Prozatímní Národní shromáždění osnovu tuto přijalo také ve čtení druhém jako zákon ústavní.

Zbývá ještě hlasovati o resoluci otištěné ve zprávě výborové.

Kdo s touto resolucí souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

Resoluce byla jednomyslně přijata.

Tím je vyřízen 1. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání druhého odstavce pořadu, jímž je

2. Volba zapisovatele a pořadatele Prozatímního Národního shromáždění.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP