Pátek 29. března 1946

Předseda (zvoní): Přistoupíme k hlasování.

Sněmovna je způsobilá se usnášeti.

O osnově finančního zákona republiky Československé, kterým se stanoví státní rozpočet na rok 1946, míním dát hlasovati takto:

Nejprve bychom hlasovali o příloze A, Řádný rozpočet, a to tím způsobem, že budeme hlasovati o dílčích rozpočtech Vlastní státní správy, které jsou zařazeny do I. skupiny rozpočtu, a při hlasování bychom postupovali podle pořadí rozpočtových kapitol.

O jednotlivých státních podnicích, které tvoří II. skupinu řádného rozpočtu, budeme hlasovati vždy při kapitole onoho resortu, do jehož působnosti ten který podnik patří. Takto se postupně vykoná hlasování o II. skupině státního rozpočtu při kapitolách I. skupiny rozpočtové.

O III. skupině řádného rozpočtu budeme hlasovati při kapitole 23.

Poté budeme hlasovati o příloze B, Mimořádný rozpočet.

Pak dojde k hlasování o nadpisech státního rozpočtu na rok 1946, o přehledech rozpočtových skupin řádného rozpočtu a přehledu mimořádného rozpočtu a sumářích výdajů a příjmů rozpočtu řádného i mimořádného.

Nakonec budeme hlasovati o finančním zákoně.

Jsou nějaké námitky proti pořadu hlasování? (Nebyly.)

Není jich. Budeme tedy hlasovati, jak jsem uvedl.

Kdo souhlasí s kap. 1 ze skupiny I, President republiky a kancelář presidenta republiky, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 1 ze skupiny I je schválena podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 2 ze skupiny I, Národní shromáždění, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 2 ze skupiny I je schválena podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 2a) ze skupiny I, Slovenská Národná rada, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 2a) ze skupiny I je schválena podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 3 ze skupiny I, Předsednictvo vlády, podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 3 ze skupiny I je schválena podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 3a) ze skupiny I, Predsedníctvo sboru povereníkov, a s § 27, Štátna tlačiareň, ze skupiny II podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 3a) ze skupiny I a § 27 ze skupiny II jsou schváleny podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 4 ze skupiny I, Ministerstvo zahraničních věcí, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 4 ze skupiny I je schválena podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 5 ze skupiny I, Ministerstvo národní obrany, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 5 ze skupiny I je schválena podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 6 ze skupiny I, Ministerstvo vnitra - Povereníctvo vnútra, podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 6 ze skupiny I je schválena podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 7 ze skupiny I, Ministerstvo spravedlnosti s Nejvyšším soudem - Povereníctvo pravosúdia s Najvyšším súdom, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 7 ze skupiny I je schválena podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 8 ze skupiny I, Nejvyšší správní soud - Najvyšší správny súd, podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 8 ze skupiny I je schválena podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 9 ze skupiny I, Ministerstvo školství a osvěty - Povereníctvo školstva a osvety, a ze skupiny II s § 10, Státní statky zemědělských škol, s § 11, Uhřiněvský školní závod zemědělský, s § 12, Školní závod zemědělský v Děčíně-Libverdě. s § 13, Žabčický školní závod zemědělský, s § 14, Kuřimský školní závod vysoké školy zvěrolékařské v Brně, s § 26, Ústav pre školský a osvětový film, a s § 29, Štátne nakladateľstvo, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 9 ze skupina I a §§ 10 až 14 a 26 a 29 ze skupiny II jsou schváleny podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 10 ze skupiny I, Ministerstvo informací - Povereníctvo informácií, a ze skupiny II s § 18, Státní tiskárny a Úřední list, s § 19, Československá tisková kancelář, a s § 28, Zpravodajská agentúra Slovenska, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 10 ze skupiny I a §§ 18, 19 a 28 ze skupiny II jsou schváleny podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 11 ze skupiny I, Ministertsvo zemědělství - Povereníctvo pôdohospodárstva a pozemkovej reformy, a ze skupiny II s § 8, Státní lesy a statky, s § 9, Státní pokusné statky výzkumných ústavů zemědělských, s § 20, Štátne lesné majetky, s § 21, Štátne poľnohospodárske majetky, a s § 22, Štátne majetky poľnohospodárskych škôl a výskumných ústavov poľnohospodárskych, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 11 ze skupiny I a §§ 8, 9, 20, 21, 22 ze skupiny II jsou schváleny podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 12 ze skupiny I, Ministerstvo výživy - Povereníctvo výživy a zásobovania, podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 12 ze skupiny I je schválena podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 13 ze skupiny I, Ministerstvo průmyslu - Povereníctvo priemyslu a obchodu, a ze skupiny II § 15, Státní plynárenské podniky, a s § 24, Riaditeľstvo pre cestovný ruch, podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 13 ze skupiny I a §§ 15 a 24 ze skupiny II jsou schváleny podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 14 ze skupiny I, Ministerstvo vnitřního obchodu, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 14 ze skupiny I je schválena podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 15 ze skupiny I, Ministerstvo zahraničního obchodu, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 15 ze skupiny I je schválena podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 16 ze skupiny I, Nejvyšší úřad cenový, podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 16 ze skupiny I byla schválena podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 17 ze skupiny I, Ministerstvo dopravy - Povereníctvo dopravy a verejných prác, a ze skupiny II s § 5, Československé státní dráhy, a s § 6, Československé aerolinie, podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 17 ze skupiny I a §§ 5 a 6 ze skupiny II jsou schváleny podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 18, Ministerstvo pošt - Povereníctvo pošt ze skupiny I, a ze skupiny II s §. 4, Československá pošta, a s § 7, Poštovní spořitelna, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 18 ze skupiny I a §§ 4 a 7 ze skupiny II jsou schváleny podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 19 ze skupiny I, Ministerstvo ochrany práce a sociální péče - Povereníctvo sociálnej starostlivosti, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 19 ze skupiny I je schválena podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 20 ze skupiny I, Ministerstvo zdravotnictví - Povereníctvo zdravotníctva, a ze skupiny II s § 16, Státní veterinární ústav v Ivanovicích na Hané, s § 17, Státní lázně, s § 23, Štátne kúpele, a s § 25, Visutá lanovka na Lomnický štít, podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 20 ze skupiny I a §§ 16, 17, 23 a 25 ze skupiny II jsou schváleny podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 21 ze skupiny I, Odpočivné a zaopatřovací platy, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 21 ze skupiny I je schválena podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 22 ze skupiny I, Ministerstvo financí - Povereníctvo financií, a ze skupiny II s § 1, Tabáková režie, s § 2, Štátna mincovňa v Kremnici, a s § 3, Státní loterie ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 22 ze skupiny I a §§ 1 až 3 ze skupiny II jsou přijaty podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 23 ze skupiny I, Všeobecná pokladní správa, a se skupinou III, Správa státního dluhu, ve znění zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 23 ze skupiny I a skupina III jsou přijaty podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 24 ze skupiny I, Státní úřad statistický, podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 24 ze skupiny I je přijata podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s kap. 25 ze skupiny I, Nejvyšší kontrolní úřad - Najvyšší kontrolný dvor, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Kap. 25 ze skupiny I je schválena podle zprávy výborové. Kdo souhlasí s přílohou B, Mimořádný rozpočet, ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Příloha B, Mimořádný rozpočet, je schválena podle zprávy výborové.

Kdo souhlasí s nadpisy, přehledy rozpočtových skupin řádného rozpočtu, přehledem mimořádného rozpočtu a sumářem výdajů a příjmů řádného i mimořádného rozpočtu na rok 1946 ve znění zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Nadpisy, přehledy rozpočtových skupin řádného rozpočtu, přehled mimořádného rozpočtu a sumář výdajů a příjmů řádného a mimořádného rozpočtu na rok 1946 jsou schváleny podle zprávy výborové.

Nyní vykonáme hlasování o finančním zákoně.

Kdo souhlasí s finančním zákonem, kterým se stanoví státní rozpočet na rok 1946, to jest s jeho 28 články ve 3 částech, s nadpisy částí a s úvodní formulí, podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím Prozatímní Národní shromáždění přijalo finanční zákon a státní rozpočet na rok 1946, který je přílohou finančního zákona, ve čtení prvém.

Předsednictvo se usneslo podle § 54, odst. 1 jedn. řádu, aby o této naléhavé osnově finačního zákona na rok 1946 bylo čtení druhé provedeno v téže schůzi.

Přistoupíme tedy ihned ke čtení druhému.

Druhé čtení osnovy finančního zákona republiky Československé, kterým se stanoví státní rozpočet na rok 1946 (tisk 301).

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Firt: Nejsou.

Předseda: Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou finančního zákona, kterým se stanoví státní rozpočet na rok 1946, tak, jak ji Prozatímní Národní shromáždění přijalo ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím Prozatímní Národní shromáždění přijalo tuto osnovu také ve čtení druhém. (Potlesk.)

Zbývá nám hlasovati o dvanácti resolucích otištěných ve zprávě výborové, a o resolučním návrhu poslanců dr Hájka, Malečka, Kazimoura, Adama a Šolce.

Žádám pana zpravodaje, aby se o resolucích vyslovil.

Zpravodaj posl. Firt: Doporučuji všech 12 resolucí navržených rozpočtovým výborem, jakož i poslední resoluci třináctou, kterou navrhli poslanci dr Hájek, Maleček, Kazimour, Adam a Šolc, k přijetí.

Předseda: Nejprve budeme hlasovati o dvanácti resolucích, otištěných ve zprávě výborové. Kdo s těmito resolucemi souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Dvanáct resolucí otištěných ve zprávě výborové je přijato.

Nyní budeme hlasovati o resoluci poslanců dr Hájka, Malečka, Kazimoura, Adama a Šolce.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP