Úterý 9. dubna 1946

Je jisto, že osnova zákona dopadá po většině na rozhodování bývalých soudů německých, fungujících na území země České a Moravskoslezské, případně jim nadřízených soudů vyšších stolic mimo tyto země. Rozhodování českých soudů na území t. zv. protektorátu budou jistě jen ve výjimečných případech napadána, avšak pro jednoduchost a rychlost řízení jsou v tomto návrhu zákona řešeny případy rozhodování jak soudů českých na území země České a Moravskoslezské, tak i bývalých soudů německých.

Zákon nabývá účinnosti a platí jen v zemi České a Moravskoslezské, neboť zákon o obnovení právního pořádku, z něhož navrhovaná osnova zákona vychází a o nějž se opírá, neplatí na Slovensku, nýbrž pouze v zemi České a Moravskoslezské.

Ze všech těchto důvodů doporučuji slavné sněmovně předloženou osnovu zákona ku přijetí. (Potlesk.)

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Přistoupíme k hlasování.

Osnova má 11 paragrafů, nadpisy paragrafů, nadpis a úvodní formuli.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to je s jejími 11 paragrafy, nadpisy paragrafů, nadpisem a úvodní formulí podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím Prozatímní Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové ve čtení prvém.

Z usnesení předsednictva podle § 54, odst. 1 jedn. řádu vykonáme ihned druhé čtení.

Ad 6. Druhé čtení osnovy zákona o zrušení a změně soudních rozhodnutí v občanských věcech právních z doby nesvobody (tisk 270).

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. dr Bunža: Nikoliv.

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji Prozatímní Národní shromáždění přijalo ve čtení prvém, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím Prozatímní Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Tím je vyřízen 6. odstavec pořadu.

Přerušuji projednávání pořadu.

Sdělení předsednictva.

Dovolenou

podle § 2, odst. 4 jedn. řádu obdržel na dnešní schůzi posl. Weiss.

Tisky rozdané

za schůze:

Vládny návrh, ktorým sa predkladá Dočasnému Národnému shromaždeniu republiky Československej Dohoda medzi Československom a Maďarskom o výmene obyvateľstva a Dodatok k Dohode medzi Československou republikou a Maďarskou republikou o výmene obyvateľstva, podpísané v Budapešti dňa 27. februára 1946 (tlač 346).

Interpelace posl. Pláňovského ministrovi vnútra a ministrovi národnej obrany (tlač 323),

posl. Kouta vládě (tisk 331),

posl. Zemana vládě (tisk 332).

Stanoveny lhůty výborům.

Na návrh místopředsedkyně Hodinové-Spurné byla výborům technicko-dopravnímu, úst.-právnímu a rozpočtovému pro vládní návrh zákona o stavební obnově (tisk 210) stanovena k podání zprávy hlasováním lhůta do pátku 12. dubna 1946 do 10. hod., výborům úst.-právnímu a osidlovacímu pro vládní návrh zákona o přiznávání hospodářských a právních úlev krajanům vracejícím se do vlasti (tisk 324) a pro vládní návrh ústavního zákona o udělení státního občanství krajanům vracejícím se do vlasti (tisk 325) do čtvrtka 11. dubna 1946 do 16. hod.

Přikázáno výborům se lhůtou.

Výborům zahraničnímu a rozpočtovému přikázán vládní návrh (tisk 346) a na návrh místopředsedkyně Hodinové-Spurné byla jmenovaným výborům hlasováním stanovena k podání zprávy o tomto vládním návrhu lhůta do pátku dne 12. dubna 1946 do 10. hod.

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná oznámila, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze konala ve středu dne 10. dubna 1946 o 14. hod.

s pořadem:

1. Zpráva výboru ústavně-právního (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu ústavního zákona (tisk 312) o ústavodárném Národním shromáždění (tisk 341).

2. Zpráva výboru ústavně-právního (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 311) o volbě do ústavodárného Národního shromáždění (tisk 342).

(Konec schůze v 19 hod. 50 min.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP