Čtvrtek 11. dubna 1946

(Začátek schůze v 11 hod. 43 min.)

Přítomni:

Předseda Josef David

Místopředsedové Gottier, Tymeš, Petr, Hodinová-Spurná, Cvinček.

Zapisovatelé Skaunic, Tichý.

Členové vlády: předseda vlády Fierlinger; náměstkové předsedy vlády Gottwald, dr Stránský, Široký, Ursíny; ministři dr Drtina, Ďuriš, Kopecký, Laušman, dr Nejedlý, Nosek, dr Pietor, dr Procházka, dr Šoltész, dr Šrobár; státní tajemník dr Clementis.

Předseda nejvyššího účet. kontrol. úřadu dr Friedmann.

278 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře sněmovní: tajemník PNS dr Madar; jeho zástupci dr Záděra, dr Ramajzl.


Pořad

47. schůze Prozatímního Národního shromáždění republiky Československé,

svolané na čtvrtek 11. dubna 1946 na 11. hod.

1. Zpráva výboru ústavně-právního o vládním návrhu ústavního zákona (tisk 312) o ústavodárném Národním shromáždění (tisk 341).

2. Zpráva výboru ústavně-právního o vládním návrhu zákona (tisk 311) o volbě do ústavodárného Národního shromáždění (tisk 342).

3. Zpráva výboru soc.-politického o vládním návrhu zákona (tisk 227) o pracovních poměrech Němců, Maďarů, zrádců a jejich pomahačů (tisk 306).

4. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 212) o vázaném devisovém hospodářství (devisový zákon) (tisk 335).

5. Zpráva výboru obchodu o vládním návrhu zákona (tisk 205) o právních předpisech pro statistiku zahraničního obchodu na území republiky Československé a o přechodném zrušení povinnosti předkládati při statistickém hlášení dovozu osvědčení o výrobním původu zboží (tisk 340).

6. Zpráva výborů ústavně-právního a osidlovacího podle § 35 jedn. řádu o vládním návrhu zákona (tisk 324), o přiznávání hospodářských a právních úlev krajanům vracejícím se do vlasti.

7. Zpráva výboru ústavně-právního a osidlovacího (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu ústavního zákona (tisk 125) o udělení státního občanství krajanům vracejícím se do vlasti.

Předseda Josef David zahájil schůzi v 11 hod. 43 min.

*

Sdělení předsednictva.

Dovolenou

podle § 2, odst. 4 jedn. řádu dal předseda dodatečně na schůzi dne 9. a 10. dubna 1946 t. r. posl. Charvátovi

Změny v klubu.

Poslanci dr Šrobár, dr Beharka, inž. Blaho a Slávik oznámili přípisem ze dne 9. dubna 1946, že vystoupili z klubu poslanců demokratickej strany.

Dále oznamují, že se ustavili v klub poslanců strany slobody a že byli zvoleni: předsedou dr Beharka, místopředsedou inž. Blaho, tajemníkem posl. Slávik.

Z iniciativního výboru

ve schůzi dne 10. dubna 1946 přikázány k řádnému projednání:

výborům soc.-politickému a rozpočtovému návrh tisk 355,

výboru rozpočtovému návrh tisk 358

Rozdaný tisk.

Interpelace posl. K. Procházky min. vnitra a min. nár. obrany (tisk 336).

Došel dotaz

posl. dr Neumana předsedovi vlády ve věci naléhavé koordinace státního plánování (D 24).

Předseda (zvoní): Přistoupíme k projednávání nevyřízených odstavců včerejší schůze, jimiž jsou:

1. Zpráva výboru ústavně-právního (podle § 35, jedn. řádu o vládním návrhu ústavního zákona (tisk 312) o ústavodárném Národním shromáždění (tisk 341).

2. Zpráva výboru ústavně-právního (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 311) o volbě do ústavodárného Národního shromáždění (tisk 342).

Ke slovu není již nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

Dávám slovo k doslovu nejprve zpravodaji o odstavci 1, p. posl. dr Řehulkovi.

Zpravodaj posl. dr Řehulka: Slavné Prozatímní Národní shromáždění!

K osnově ústavního zákona o ústavodárném Národním shromáždění došel doplňovací návrh poslanců dr Horvátha, dr Kočvary, dr Beharky, Šabršuly, dr Rohaľ-Iľkiva, dr Dolanského, dr Johna, dr Šípa, dr Řehulky a druhů na změnu vládního návrhu ústavního zákona o ústavodárném Národním shromáždění. Návrh tento zní:

Navrhujeme, aby Prozatímní Národní shromáždění se usneslo na této změně a doplnění vládního návrhu ústavního zákona o ústavodárném Národním shromáždění:

1. V článku 1, odst. 2 se za slovy "(§§ 6 a 7 ústavní listiny)" vsunují slova: "s výhradou ustanovení odst. 3 a 4".

2. Článek 1 doplňuje se odstavci (3) a (4) tohoto znění:

"(3) Slovenské Národní radě přísluší na Slovensku vydávat nařízení Slovenské národní rady v dosavadním rozsahu, pokud ústavodárné Národní shromáždění tuto otázku jinak neupraví.

(4) Pro výklad rozsahu působnosti ve smyslu ustanovení odst. 3 je směrodatná dosavadní dohoda vlády a Slovenské národní rady, jejíž znění v tomto směru bude publikováno ministrem vnitra ve Sbírce zákonů a nařízení."

Oznamuji, že tento návrh je svorným dílem všech zástupců stran Národní fronty. (Potlesk.)

Ústavně-právní výbor pojednal velmi podrobně o předloženém pozměňovacím návrhu a jednomyslným usnesením mne jako zpravodaje o ústavním zákonu o ústavodárném Národním shromáždění zmocnil projeviti s návrhem souhlas. (Potlesk.) Ústavně-právní výbor svým souhlasem ještě jasněji vytyčil své dřívější stanovisko, že totiž považuje za samozřejmé, jak to činí i vládní důvodová zpráva, že nařizovací pravomoc Slovenské Národní rady zůstane až do konečné úpravy této otázky ústavodárným Národním shromážděním nadále v tom rozsahu jako dosud, jmenovitě v úpravě podle pražské dohody mezi vládou a Slovenskou Národní radou z 2. června 1945. Dovoluji si stěžejní obsah této dohody přečíst.

Slovenské Národní radě přísluší na Slovensku zákonodárná moc ve všech otázkách, pokud nejsou vyhrazeny čs. zákonodárnému sboru. Až do ustavení zatímního československého zákonodárného sboru vykonává pro celé území Československé republiky zákonodárnou moc ve společných věcech president republiky k návrhu vlády a po dohodě se Slovenskou národní radou svými dekrety.

Za společné považují se zásadní celostátní hospodářské, sociálně-kulturní a administrativně-politické věci, jmenovitě:

1. ústava a státní hranice;

2. zásadní úprava základních práv a svobod občanských;

3. zásadní úprava otázek vnitřní bezpečnosti;

4. národní obrana;

5. politický a hospodářský styk se zahraničím;

6. měna a zásadní úprava peněžnictví a pojišťovnictví;

7. státní rozpočet, závěrečné účty, státní dluh a státní půjčky, jakož i kontrola hospodaření státu;

8. věci celní, věci spotřebních daní a finančních monopolů, daně z hospodářského styku (daň z obratu a daň přepychová), přímé daně, poplatky a regály (poštovní, puncovní a loterní);

9. státní občanství, vystěhovalectví a přistěhovalectví a cestovní pasy;

10. zásadní úprava školství, výchovy a národní osvěty;

11. železniční, silniční, vodní a letecká doprava, pošty a telekomunikace, společné věci rozhlasu;

12. poštovní spořitelny a šeková služba;

13. patenty, ochrana vzorků a známek míry a váhy, vyměřování a mapování;

14. zásadní věci hospodářské, zásobovací vyživovací a finanční, potřebné na zabezpečení stejných podmínek hospodaření a podnikaní;

15. státní podniky, ústavy a zařízení;

16. unifikace práva, zejména občanského, obchodního, směnečného a šekového, trestního, jakož i administrativního a soudního řízení, dále věci zásadní úpravy soudní organisace;

17. pragmatikální a platové věci státních a veřejných zaměstnanců;

18. sociální pojištění a sociální politika;

19. zásadní úprava veřejného zdravotnictví;

20. věci, které se mají na základě vzájemné dohody jednotně upravit.

Navrhovanou změnou je plně vyhověno přání zástupců Slovenska a jest i dokumentována trvalá bratrská shoda Čechů i Slováků pro další společnou budovatelskou a tvůrčí práci, pro blaho a lepší příští lidově demokratické Československé republiky. (Potlesk.)

Slavné Prozatímní Národní shromáždění! Navrhuji jako zpravodaj, aby vládní návrh ve znění navrženém ústavně-právním výborem s doplňky a změnami podle doplňovacího návrhu pana posl. dr Horvátha a druhů byl slavnou sněmovnou přijat. (Potlesk.)



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP