Čtvrtek 11. dubna 1946

Předseda: Dávám slovo k doslovu zpravodaji o odstavci 2, p. posl. dr Johnovi.

Zprav. posl. dr John: Vzdávám se slova.

Předseda: Pan zpravodaj se vzdává slova.

Vykonáme nyní oddělené hlasování o každé ze společně projednávaných předloh.

Národní shromáždění je způsobilé se usnášeti.

Ad 1. Hlasování o osnově ústavního zákona o ústavodárném Národním shromáždění (tisk 341).

Poněvadž byl podán doplňovací návrh, míním dáti hlasovati o snově takto:

Nejprve o čl. 1 v úpravě návrhu posl. dr Horvátha, dr Kočvary. dr Beharky, Šabršuly, dr Rohaľa-Iľkiva, dr Dolanského, dr Johna, dr Šípa, dr Řehulky a druhů, pak o článcích druhém až čtrnáctém osnovy, o nadpise zákona a úvodní formuli podle zprávy výborové.

Jsou nějaké námitky? (Nebyly.).

Námitek není. Budeme tedy hlasovati, jak jsem uvedl.

Poněvadž ústavní zákon vyžaduje ke svému schválení podle § 33 úst. listiny a § 56, odst. 3 jedn. řádu třípětinové většiny všech poslanců a podle čl. II úst. dekretu presidenta republiky ze dne 25. srpna 1945, č. 47 Sb., většiny přítomných členů Prozatímního Národního shromáždění ze Slovenska, dám sečísti hlasy.

Žádám pány zapisovatele. aby spolu s členy sněmovní kanceláře provedli sčítání hlasů, a to: p. posl. dr Kempný v 1. a 2. úseku. p. posl. Štětka ve 3. a 4. úseku, p. posl. Sova v 5. a 6. úseku, p. posl. Smejkal na presidiální tribuně.

P. posl. Smejkal s panem tajemníkem Prozatímního Národního shromáždění zjistí výsledek hlasování.

Budeme hlasovati.

Kdo souhlasí s čl. 1 v úpravě návrhu posl. dr Horvátha, dr Kočvary. dr Beharky, Šabršuly, dr Rohaľa-Iľkiva, dr Dolanského, dr Johna, dr Šípa, dr Řehulky a druhů, nechť zvedne ruku a ponechá ji zdviženu, dokud nebude provedeno sčítání. (Děje se.)

(Po sečtení hlasů:)

Pro se vyslovilo 284 hlasů, proti žádný hlas.

Z přítomných 92 členů Prozatímního Národního shromáždění ze Slovenska vyslovilo se pro všech 92 hlasů. (Potlesk.)

Kdo souhlasí s čl. 2 až 14 osnovy ústavního zákona, dále s nadpisem zákona a s úvodní formulí podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku a ponechá ji zdviženou, dokud nebude provedeno sčítání. (Děje se.)

(Po sečtení hlasů.)

Tajemník PNS dr Madar (čte): Pro se vyslovilo 285 poslanců, proti se nevyslovil žádny poslanec.

Z přítomných 92 členů Prozatímního Národního shromáždění ze Slovenska vyslovilo se pro návrh všech 92 poslanců.

Předseda (zvoní): Tím Prozatímní Národní shromáždění přijalo tuto osnovu ustavního zákona ve znění zprávy výborové kvalifikovanou většinou třípětinovou nynějšího počtu všech poslanců a podle čl. II ústavního dekretu presidenta republiky ze dne 25. srpna 1945, č. Sb., většinou přítomných členů Prozatímního národního shromáždění ze Slovenska ve znění zprávy výborové a ve znění dodatkového návrhu k čl. 1.

Osnova zákona přijata jakožto zákon ústavní ve čtení prvém.

Předsednictvo se usneslo podle § 54, odst. 1 jedn. řádu, aby druhé čtení této osnovy bylo provedeno v téže schůzi.

Přistoupíme proto ihned ke čtení druhému.

Ad 1. Druhé čtení osnovy ústavního zákona o ústavodárném Národním shromáždění (tisk 341).

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. dr Řehulka: Navrhuji slavné sněmovně, aby v čl. 10, odst. 1 poslední slovo "inkompatibilní" bylo změněno na správné slovo "inkompatibilitní".

Předseda: Než budeme hlasovati, upozorňuji, že § 33 ústavní listiny a § 56, odst. 3 jedn. řádu vyžadují třípětinové většiny všech poslanců a podle čl. II ústavního dekretu presidenta republiky ze dne 25. srpna 1945, č. 47 Sb., většiny přítomných členů Prozatímního Národního shromáždění ze Slovenska, poněvadž ve čtení prvém osnova tato byla usnesena jako zákon ústavní.

Při hlasování dám sečísti hlasy.

Žádám tudíž tytéž pány zapisovatele jako při čtení prvém, aby spolu s členy sněmovní kanceláře provedli sčítání hlasů.

Jsou to páni posl. dr Kempný, Štětka, Sova a Smejkal.

Budeme hlasovati.

Kdo ve druhém čtení souhlasí s touto osnovou ústavního zákona tak, jak ji Prozatímní Národní shromáždění přijalo ve čtení prvém, s opravou právě uvedenou, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

(Po sečtení hlasů:)

Tajemník PNS dr Madar (čte): Pro návrh se vyslovilo 284 poslanců, proti se nevyslovil žádný poslanec.

Z přítomných 92 členů Prozatímního Národního shromáždění ze Slovenska se vyslovilo všech 92 pro návrh.

Předseda: Pro osnovu se tedy vyslovila kvalifikovaná třípětinová většina nynějšího počtu všech poslanců a podle čl. II ústavního dekretu presidenta republiky ze dne 25. srpna 1945, č. 47 Sb., většina přítomných členů Prozatímního Národního shromáždění ze Slovenska a tím Prozatímní Národní shromáždění osnovu tuto přijalo také ve čtení druhém jako zákon ústavní.

Tím je vyřízen 1. odstavec pořadu.

Nyní budeme hlasovati o odst. 2 pořadu.

Ad 2. Hlasování o osnově zákona o volbě do ústavodárného Národního shromáždění (tisk 342).

Zpravodajem je pan posl. dr John.

Byl podán pozměňovací návrh posl. dr Buriana, dr Řehulky, dr Kočvary a druhů.

Žádám o jeho přečtení.

Zástupce tajemníka PNS dr Záděra (čte): "Podepsaní navrhují, aby ve zprávě ústavně-právního výboru o vládním návrhu zákona o volbě do ústavodárného Národního shromáždění (tisk 342) byly učiněny tyto změny:

V nadpisu § 19 vypouštějí se slova "a prázdných lístků", v § 19 vypouští se celý odst. 3, v § 19, odst. 4 vypouštějí se slova "a prázdné lístky", v § 19, odst. 5 vypouštějí se slova "a prázdný lístek (§ 27)", v § 19 označuje se dosavadní odst. 4 jako odst. 3 a dosavadní odst. 5 jako odst. 4.

V § 22, odst. 1 vypouštějí se slova "a prázdným lístkem", v § 24, odst. 3 ve větě páté vypouštějí se slova "a prázdný lístek" a ve větě šesté slova "a prázdný lístek"; v nadpisu § 27 vypouštějí se slova "a prázdné lístky", v § 27 vypouští se celý odst. 2 a celý odst. 3, v § 30, odst. 3 vypouští se celá poslední věta, v § 33, odst. 2 vypouštějí se slova "a součet prázdných lístků", v § 40, odst. I, č. 1 vypouštějí se slova "nebo bílý lístek", v § 46 vypouštějí se slova "prázdné lístky".

Předseda: Žádám pana zpravodaje, aby se o tomto návrhu vyjádřil.

Zpravodaj posl dr John: Vyslovuji se, paní a pánové, proti tomuto návrhu z důvodů, které jsem podrobně vylíčil ve svém včerejším výkladu. (Hlučný potlesk.)

Předseda: Osnova má 50 paragrafů v 7 hlavách, 4 části hlavy první, nadpisy hlav, nadpisy částí hlavy první, nadpisy paragrafů, nadpis zákona a úvodní formuli a přílohu k zákonu.

Poněvadž byl podán pozměňovací návrh, mám v úmyslu dát hlasovati takto:

Nejprve o celé osnově zákona najednou v úpravě přečteného pozměňovacího návrhu posl. dr Buriana, dr Řehulky, dr Kočvary a druhů;

teprve kdyby tato úprava nebyla přijata, hlasovali bychom o celé osnově najednou podle zprávy výborové.

Jsou snad nějaké námitky? (Nebyly.)

Námitek není.

Přistoupíme k hlasování.

Při hlasování o osnově zákona v úpravě pozměňovacího návrhu posl. dr Buriana, dr Řehulky, dr Kočvary a druhů dám hlasovati podle § 59, litera c) jednacího řádu podle jmen.

Podle jmen se hlasuje tak, že každý poslanec odevzdá sedě na svém místě tištěný hlasovací lístek, obsahující jeho jméno a slovo "ano" nebo "ne".


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP