Úterý 7. května 1946

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá. Přistoupíme k hlasování.

Osnova má 3 články, nadpis a úvodní formuli.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 3 články, nadpisem zákona a úvodní formulí podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím Prozatímní Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové ve čtení prvém.

Z usnesení předsednictva podle § 54, odst. 1 jedn. řádu vykonáme ihned druhé čtení.

Ad 2. Druhé čtení osnovy zákona, kterým se mění zákon ze dne 12. srpna 1921, č. 304 Sb., o zabírání budov neb jejich částí pro účely veřejné (tisk 361).

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Víšek: Není jich.

Předseda: Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji Prozatímní Národní shromáždění přijalo ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím Prozatímní Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Tím je vyřízen 2. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání třetího odstavce pořadu, jímž je

3. Zpráva výboru technicko-dopravního k vládnímu návrhu zákona (tisk 213) o přídělu stavebních hmot (tisk 367).

Zpravodajem je p. posl. Mráz. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Mráz: Vážená sněmovno!

Vládní návrh zákona, tisk 367, který byl předložen sněmovně, upravuje nově stavební činnost a příděl stavebních hmot na území celé naší republiky. Znamená značné uvolnění stavební činnosti a zjednodušení celého řízení při povolování staveb a vázaných stavebních hmot, takže se tímto zákonem vyhovuje volání široké veřejnosti po odstranění nevyhovujících nařízení v tomto oboru z doby nesvobody. Neznamená však ještě úplné uvolnění stavebního ruchu, neb nedostatek železa, dřeva, cementu, cihel, tašek, součástí montovaných staveb a krycí a isolační lepenky nutí nás ještě k určitému omezení stavebního ruchu.

Podle vládního návrhu měly býti dosavadní předpisy zrušeny na celém území naší republiky. Avšak poměry na Slovensku jsou ještě ve stavebním ruchu značně odlišné od historických zemí, a proto z podnětu slovenských kruhů navrhuje technicko-dopravní výbor, aby na Slovensku prozatím dosavadní omezující předpisy zůstaly i nadále v platnosti, pokud nebudou v rozporu s projednávaným zákonem.

Jinak byl vládní návrh přizpůsoben i poměrům na Slovensku. Věcná změna byla provedena jen v § 2, odst. 1 a 4, a to v tom, že z vázaných hmot bylo vyloučeno ploché sklo, které jest od 15. dubna ministerstvem vnitřního obchodu zcela uvolněno. Název zákona byl změněn proto, aby se jím lépe vystihl obsah celého zákona. Tento předložený zákon je m. j. také doplňkem zákona o stavební obnově.

Technicko-dopravní výbor doporučuje Prozatímnímu Národnímu shromáždění, aby takto upravený vládní návrh zákona o úpravě stavební činnosti a přídělu stavebních hmot schválilo. (Potlesk.)

Předseda: Ke slovu se přihlásil pan posl. inž. dr Ješ. Dávám mu slovo.

Posl. inž. dr Ješ: Slavná sněmovno!

Úprava stavební činnosti, která předloženou osnovou je sledována, má neobyčejný význam pro budoucí vývoj našeho hospodářského života. Za války byl celý stavební ruch podvázán zákonem stavebním, z něhož jenom ve významných případech byla povolena výjimka, která vyžadovala poměrně složitého a těžkopádného úředního řízení. Záměrné brzdění veškeré stavební činnosti způsobilo škody nejenom přímé, ale zejména nepřímé potud, že veškeré stavební objekty, které nebyly udržovány, ztrácely ponenáhlu svou hodnotu a bylo zabraňováno vybudování četných objektů nových.

Válečné škody, které vznikly na našem území, jenom zvýšily těžký kritický stav ve stavbě jak budov obytných, tak i jiných důležitých objektů, zejména staveb komunikačních, vodohospodářských, zdravotních a j. Záměrné převádění pracovních sil z tohoto důležitého oboru stavebního do oborů válečně důležitých, zejména v kovoprůmyslu, odradilo a odvedlo mnohé zkušené a zapracované síly, které se dnes těžko vracejí, tím spíše, že mnoho jich bylo získáno pro zemědělství, pro osidlovaní pohraničí. Z toho důvodu oživení stavební činnosti stále ještě vázne a zůstává pozadu za potřebami hospodářského života. Proto zákon, který dnes projednáváme, znamená značné povzbuzení právě tím, že dosavadní brzdy stavební činnosti, jimiž byl jednak nedostatek stavebních hmot, jednak těžkopádné a zdlouhavé úřední řízení, uvolní.

Zákon zachovává zásadně vázanost stavebních hmot, ale prakticky jejich výroba je už tak pokročilá, že budeme moci v nejbližší době uvolnit téměř veškeré hmoty, až na cihly a železo, jichž je posud nedostatek. Naproti tomu výroba v oborech jiných hmot, zejména stavebního skla, střešní lepenky a stavebního řeziva, pokročila již tak dalece, že nebude nutno tyto stavební hmoty vázat, a tím se provádění staveb velmi usnadní. Nová osnova znamená zrušení předpisů o zákazu staveb a zároveň o výjimkách, takže pro příště zůstane třeba jenom normální stavební řízení se žádostí o stavební povolení, ke kterému je jenom třeba připojit výpočet a výkaz vázaných stavebních hmot, prakticky dnes jen cihel a železa.

Další úlevou je, že rozhodování o stavbách v menším rozsahu a do částky 200.000, která může být vládním rozhodnutím zvýšena, přenáší se přímo na první instanci stavební, na stavební úřad, a teprve při stavbách rozsahu většího je nutno si vyžádat rozhodování ministerstev. Když uvážíme, jak velké potřeby má náš nově budovaný průmysl, který musí provádět velmi rozsáhlou investiční činnost, aby nahradil to, co bylo za 7 uplynulých let zanedbáno, aby mohl také přizpůsobit svou výrobu novým potřebám našeho hospodářství, vidíme, jak právě touto osnovou činíme významný krok ke konsolidaci a novému vybudování našeho hospodářského života. Není to jenom hospodářství samo, ale i kulturní a životní podmínky našeho obyvatelstva, které tím získají, poněvadž neutěšené poměry bytové v obcích nutno rázně sanovat, abychom lepší kulturou a lepším vybavením bytů mohli dosáhnout zvýšení úrovně zejména našich pracujících vrstev. Proto čs. strana národně socialistická vítá tento návrh a bude pro něj hlasovat. (Potlesk.)

Předseda: Ke slovu není již nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

Dávám slovo k doslovu panu zpravodaji posl. Mrázovi.

Zpravodaj posl. Mráz: Vzdávám se slova.

Předseda: Přistoupíme k hlasování.

Osnova má 8 paragrafů, nadpisy paragrafů, nadpis zákona a úvodní formuli.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to je s jejími 8 paragrafy, nadpisy paragrafů, nadpisem zákona a úvodní formulí, podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím Prozatímní Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové ve čtení prvém.

Z usnesení předsednictva podle § 54, odst. 1 jedn. řádu vykonáme ihned druhé čtení.

Ad 3. Druhé čtení osnovy zákona o přídělu stavebních hmot (tisk 367).

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Mráz: Nejsou.

Předseda: Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji Prozatímní Národní shromáždění přijalo ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím Prozatímní Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Tím je vyřízen 3. odstavec pořadu.

Sděluji, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze konala ve středu dne 8. května 1946 o 13. hodině

s pořadem:

1. Zpráva výborů obchodu a ústavně-právního o vládnom návrhu zákona (tlač 218) o mimoriadnych opatreniach v obore ochranných známok.

2. Zpráva výborů obchodu a ústavně-právního o vládnom návrhu zákona (tlač 219) o zvýšení táx, stanovených zákonom o ochrane známok.

3. Zpráva výborů obchodu a ústavně-právního o vládním návrhu zákona (tlač 220) o mimoriadnych opatreniach v obore ochranných vzorov.

4. Zpráva výboru ústavně-právního (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 158) o beztrestnosti jednání souvisících s bojem o znovunabytí svobody Čechů a Slováků.

5. Zpráva výborů ústavně-právního, soc.-politického a branného (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 272) o umisťování a jiném zaopatření účastníků národního odboje.

Končím schůzi.

(Konec schůze v 17 hod. 38 min.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP