Středa 15. května 1946

Místopředseda Petr: Přistoupíme k hlasování.

Osnova má 16 paragrafů. Nadpis a úvodní formuli. Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnové hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není. Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 16 paragrafy, nadpisem a úvodní formulí podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím Prozatímní Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové ve čtení prvém.

Z usnesení předsednictva podle § 54, odst. 1 jedn. řádu vykonáme ihned druhé čtení.

Ad 3. Druhé čtení osnovy zákona o umisťování a jiném zaopatření účastníků národního boje za osvobození (tisk 429).

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Skaunic: Vyhrazuji si některé pravopisné a tiskové opravy.

Místopředseda Petr: Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji Prozatímní Národní shromáždění přijalo ve čtení prvém, s pravopisnými a tiskovými úpravami, jak je navrhuje pan zpravodaj, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím Prozatímní Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Tím je vyřízen 3. odstavec pořadu.

*

Sdělení předsednictva.

Vzdání se mandátu.

Posl. dr Kácl oznámil přípisem ze dne 13. května 1946, že sevzdává poslaneckého mandátu (č. P 3714).

Dovolené

podle § 2, odst. 4 jedn. řádu obdrželi na dnešní schůzi posl. dr John, Caňkář, Míčka, dr Hodža, na dnešní a zítřejši schůzi posl. Mráz, dr Kvetko a Svoboda, na zítřejší schůzi posl.

Rozdané tisky

za schůze:

Zprávy:

výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 333) o zmocnění ke sjednávání zahraničních úvěrů (tisk 441),

výborů soc.-politického a rozpočtového o návrhu poslanců. Jury, Štětky, Hodinové-Spurné a Součka (tisk 273.) na vydání zákona o výměře výslužného státních zaměstnanců (tisk 442).

Stanoveny lhůty výborům.

Na návrh místopředsedy Petra stanovilo PNS hlasováním lhůtu do dne 16. května 1946 do 9. hod. k podání zpráv o vládních a iniciativních návrzích zákonů těmto výborům:

výboru ústavně-právnímu pro:

vládní návrh zákona o uplatnění nároků z neplatnosti majetkových převodů a majetkově právních jednání z doby nesvobody (tisk 126),

vládní návrh zákona o úpravě některých otázek týkajících se notářství (tisk 179), vládní návrh zákona, kterým se doplňují ustanovení dekretu presidenta republiky ze dne 27. října 1945, č. 138 Sb., o trestání některých provinění proti národní cti (tisk 438);

výborům soc.-politickému a zemědělskému pro vládní návrh zákona o zajištění pracovních sil pro zemědělskou výrobu v rámci národní výstavby státu (tisk 362);

výboru průmyslu pro vládní návrh zákona o jednotné organisaci podnikového početnictví (tisk 437);

výborům soc.-politickému, ústavně-právnímu a rozpočtovému pro návrh poslanců Zápotockého, E. Erbana, Vandrovce, Vojance, Dvorina a Weisse na vydání zákona o jednotné odborové organisaci (tisk 249);

výborům zahraničnímu, průmyslu a rozpočtovému pro vládní návrh, kterým se předkládá Prozatímnímu Národnímu shromáždění ke schválení podle § 64, odst. 1 ústavní listiny republiky Československé dohoda o Evropské uhelné organisaci (tisk 345);

výboru zemědělskému pro vládní návrh zákona o úpravě zemědělských pachtovních poměrů (tisk 429).

Dodatečně přikázáno výborům.

Podle přání členů Prozatímního Národního shromáždění přikázalo dodatečně PNS na návrh místopředsedy Petra hlasováním výborům ústavně-právnímu a zdravotnickému vládní návrh zákona o organisaci péče o mládež (tisk 390).

Změny ve výborech.

Klub poslanců čs. strany nár.-socialistické vyslal do výboru ústavně-právního posl. Křepelu za posl. dr Pátkovou;

klub poslanců komunistické strany Československa vyslal do výboru kulturního posl. Machačovou-Dostálovou za posl. Halase;

klub poslanců komunistickej strany Slovenska vyslal do výboru ústavně-právního posl. Kubače za posl. dr Friše;

klub poslanců komunistické strany Československa vyslal do výboru ústavně-právního posl. Ledla za posl. dr Dolanského, posl. Holušu za posl. dr Bureše, posl. Čiháka za posl. Jungmana;

klub poslanců čs. Soc.-demokracie vyslal do výboru ústavně-právního posl. Kubáta za posl. Görnera, posl. Skaunice za posl. Hladkého, posl. Cipro za posl. dr Hájka, posl. Černo za posl. dr Johna;

klub poslanců čs. strany nár.-socialistické vyslal do výboru ústavně-právního posl. Bartoše za posl. Křepelu, posl. Břicháčka za posl. dr Hobzu, posl. Tichého za posl. dr Šípa, posl. Weilanda za posl. dr Horákovou.

*

Místopředseda Petr sdělil, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze konala ve čtvrtek dne 16. května 1946 o 9. hodině

s pořadem:

1. Zpráva výboru ústavně-právního (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 438), kterým se doplňují ustanovení dekretu presidenta republiky ze dne 27. řijna 1945, č. 138 Sb., o trestání některých provinění proti národní cti.

2. Zpráva výborů sociálně-politického a ústavně-právního (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 228) o úpravě pracovních poměrů dotčených důsledky národní revoluce.

3. Zpráva výboru kulturního (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 344) o Národních kulturních komisích pro správu státního kulturního majetku.

4. Zpráva výboru rozpočtového (podle 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 333) o zmocnění ke sjednávání zahraničních úvěrů.

5. Zpráva výboru ústavně-právního (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 291) o procesních opatřeních v soudních řízeních pro některé nároky z doby nesvobody.

6. Zpráva výborů branného a ústavně-právního (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 347) o doplnění a změně dekretu presidenta republiky ze dne 4. řijna 1945, č. 105 Sb., o očistných komisích pro přezkoumání činnosti veřejných zaměstnanců.

7. Zpráva výboru kulturního (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 403) o studiu statisticko-pojistném.

8. Zpráva výborů sociálně-politického, branného, ústavně-právního a rozpočtového (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 404), jímž se zatímně upravují platové a některé služební poměry vojenských a četnických gážistů.

9. Zpráva výboru rozpočtového (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 399) o úpravě celního sazebníku v době přechodné.

10. Zpráva výboru ústavně-právního (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 126) o uplatnění nároků z neplatnosti majetkových převodů a majetkově právních jednání z doby nesvobody.

11. Zpráva výborů sociálně-politického a zemědělského (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 362) o zajištění pracovních sil pro zemědělskou výrobu v rámci národní výstavby státu.

12. Zpráva výborů zahraničního, průmyslu a rozpočtového (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu (tisk 345), kterým se předkládá Prozatímnímu Národnímu shromáždění ke schválení podle § 64, odst. 1 ústavní listiny republiky Československé dohoda o Evropské uhelné organisaci.

13. Zpráva výboru průmyslu (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 437) o jednotné organisaci podnikového početnictví.

14. Zpráva výborů sociálně-politického a rozpočtového (podle § 35 jedn. řádu) o návrhu posl. Jury, Pavláska, Hodinové-Spurné a Součka (tisk 255) na vydání zákona, jímž se mění některá ustanovení zákona ze dne 19. prosince 1934, č. 279 Sb., o započítání vojenské služby v některých služebních poměrech.

15. Zpráva výborů sociálně-politického a rozpočtového o návrhu posl. Jury, Štětky, Hodinové-Spurné a Součka (podle § 35 jedn. řádu) na vydání zákona (tisk 273) o výměře výslužného státních zaměstnanců.

16. Zpráva výborů sociálně-politického, ústavně-právního a rozpočtového (podle § 35 jedn. řádu) o návrhu posl. Zápotockého, Erbana, Vandrovce, vojance, Dvorina, Weisse a druhů (tisk 249) na vydání zákona o jednotné odborové organisaci.

17. Zpráva výboru ústavně-právního (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 179) o úpravě některých otázek týkajících se notářství.

18. Zpráva výboru zemědělského (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 420) o úpravě zemědělských pachtovních poměrů.

(Konec schůze v 18 hod. 39 min.)



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP