Čtvrtek 18. července 1946

(Začátek schůze v 10 hod. 12 min.)

Přítomni:

Předsedové Zápotocký, David.

Místopředsedové Tymeš, Langr, Petr, dr Böhm, dr Šoltész,

Zapisovatelé dr Kokeš, dr Neuman.

Členové vlády: Předseda vlády Gottwald; náměstkové předsedy vlády Fierlinger, Ursíny, dr Zenkl; ministři dr Dolanský, dr Drtina, Kopecký, dr Nejedlý, dr Pietor, Zmrhal; státní tajemníci dr Clementis, Lichner.

256 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře NS: tajemník NS dr Madar; jeho zástupci dr Záděra, dr Ramajzl.

Pořad.

8. schůze ústavodárného Národního shromáždění republiky Československé, svolané na čtvrtek dne 18. července 1946 na 9.30 hod.

1. Definitivní volba předsednictva ústavodárného Národního shromáždění, zapisovatelů a pořadatelů.

2. Zpráva výborů soc.-politického a rozpočtového (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 9) o zálohách na náhradu za některé škody válečné a škody způsobené mimořádnými poměry (tisk 24).

3. Zpráva výborů soc.-politického a ústavně-právního (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 11) o mimořádných opatřeních bytové péče (tisk 29).

4. Zpráva výborů soc.-politického, branného a rozpočtového (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 13) o péči o vojenské a válečné poškozence a oběti války a fašistické persekuce (tisk 31).

5. Zpráva výboru ústavně-právního (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 25), jímž se mění a doplňuje trestní řád (tisk 27).

6. Zpráva výboru rozpočtového (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 26), kterým se mění zákon ze dne 19. února 1946, č. 30 Sb., o nové úpravě československého práva v oboru nepřímých daní a státních finančních monopolů (tisk 30).

7. Volba Stálého výboru podle § 54 ústavní listiny a volba výboru inkompatibilitního.

8. Zpráva výborov soc.-politického a rozpočtového (podľa § 35 rokov. por.) o vládnom návrhu zákona (tlač 5), ktorým sa rozširuje na územie Slovenska platnosť dekrétu prezidenta Republiky zo dňa 27. októbra 1945, č. 116 Sb., o zmene zákona zo dňa 25. júna 1926, č. 122 Sb. a vládneho nariadenia zo dňa 17. júla 1928, č. 124 Sb., o úprave platov duchovenstva, cirkví a náboženských spoločností štátom uznaných, prípadne recipovaných a o platovom prídavku k najnižšiemu ročnému príjmu duchovenstva (tlač 32).

9. Zpráva výboru ústavně-právního, průmyslového a osidlovacího (podle § 35 jedn. řádu) o návrhu poslanců Aug. Klimenta, Jury a druhů (tisk 4) na vydání zákona o trestní ochraně znárodněných podniků a podniků pod národní správou.

10. Zpráva výboru imunitního o žádosti vojenského prokurátora v Praze ze dne 10. července 1946, č. j. O-3672/4 C-II, za souhlas s trestním stíháním posl. dr Jozefa Staško pro zločiny podle §§ 183 a 194/1 v. tr. z., podle § 6/1 zákona na ochranu republiky a § 5/1 zákona na ochranu republiky (čís. J-1/1946).

Předseda (zvoní): Zahajuji 8. schůzi ústavodárného Národního shromáždění.

Dovolenou podle § 2, odst. 4 jedn. řádu dal jsem na dnešní schůzi posl. Matýskovi, Polomskému, Rud. Svobodovi, Sajalovi a dr Uhlířovi.

Přistoupíme k projednávání prvého odstavce pořadu, jímž je

1. Definitivní volba předsednictva ústavodárného Národního shromáždění, zapisovatelů a pořadatelů.

Nejprve dlužno voliti předsedu ústavodárného Národního shromáždění.

Podle § 61, odst. 2 jedn. řádu musí se volba předsedy vždycky konati hlasovacími lístky.

Pro volbu tuto byly podle § 61 jedn. řádu vydány zvláštní hlasovací lístky s příslušným nadpisem, vložené do zvláštní obálky.

Každý poslanec má obálku s hlasovacím lístkem na svém stolku. Prosím, aby se tedy nepoužívalo jiných než právě těchto hlasovacích lístků. Na hlasovací lístek lze napsati toliko jediné jméno. Jinak bude hlas neplatný.

Žádám paní a pány poslance, aby odevzdávajíce obálky s vyplněnými hlasovacími lístky do uren, setrvali na svých místech.

Do urny budiž vložena toliko jediná obálka s jediným hlasovacím lístkem.

Podle rozhodnutí učiněného již při dřívějších volbách, hlasovací právo mají členové sněmovny přítomní při počátku sbírání lístků.

Hlasovací lístky budou do uren sbírati sněmovní úředníci.

Poněvadž mi bylo oznámeno, že zasedá ještě imunitní výbor, přerušuji schůzi na 5 minut. Pak budeme ve schůzi pokračovat.

Prosím paní a pány poslance, a aby neopouštěli zasedací síň.

(Schůze přerušena v 10 hod. 15 min. - opět zahájena v 10 hod. 17 min.)

Předseda (zvoní): Poněvadž imunitní výbor své zasedání skončil, zahajuji přerušenou schůzi.

Prosím paní a pány poslance, aby zaujali svá místa. (Děje se.)

Dohledu na volbu a sčítání odevzdaných hlasů podle §§ 12 a 61 jednacího řádu, prosím, aby se ujali zapisovatelé, a to: p. posl. dr Falťan v 1. a 2. úseku, p. posl. Štětka v 3. a 4. úseku, p. posl. dr Neuman v 5. a 6. úseku, p. posl. Smejkal v 7. úseku a na presidiální tribuně v to počítajíc také předsedajícího.

Pana posl. Smejkala žádám, aby spolu s p. tajemníkem zjistil konečný výsledek hlasování.

Žádám o přečtení kandidátní listiny pro volbu předsedy a místopředsedů.

Zástupce tajemníka NS. dr Ramajzl (čte):

Návrh posl. Slánského, dr Krajiny, dr Klimka, dr Hodži, Hladkého, Bašťovanského a druhů:

Podepsaní navrhují, aby za předsedu ústavodárného Národního shromáždění zvolen byl posl. Josef David (Potlesk.) a za místopředsedy ústavodárného Národního shromáždění aby byli zvoleni posl. Anežka Hodinová-Spurná (Potlesk.), Alois Petr (Potlesk.), dr Emanuel Böhm (Potlesk.), František Tymeš (Potlesk.) a dr Josef Šoltész (Potlesk.).

Předseda: Konstatuji, že ústavodárné Národní shromáždění je způsobilé se usnášeti. Je totiž přítomna 1/3 poslanců, t. j. 100 poslanců.

Žádám, aby započalo sbírání hlasů pro volbu předsedy, ke které přistupujeme. (Děje se.)

(Po sečtení hlasů:)

Předseda (zvoní): Žádám pana tajemníka sněmovny, aby přečetl zjištěný výsledek hlasování.

Tajemník NS dr Madar (čte): Bylo odevzdáno 239 hlasů, z toho 234 na jméno Josef David. Na jiné jméno nebyl odevzdán žádný hlas. (Hlučný potlesk.)

Předseda: Ježto 234 hlasů zní na jméno Jos. David a poněvadž tento počet je prostá většina podle § 61 jedn. řádu, je předsedou ústavodárného Národního shromáždění zvolen posl. Josef David. (Hlučný potlesk.)

Táži se pana posl. Davida, zda přijímá volbu za předsedu.

Nově zvolený předseda Jos. David: Přijímám.

Předseda: Zvolený volbu přijal a stává se tudíž definitivním předsedou Národního shromáždění a moje provisorní funkce je tím ukončena.

Před složením slibu p. posl. Jos. Davidem a odevzdáním funkce předsedy v jeho ruce, dovolte mi, abych vyslovil svoji radost nad tím, že zvolení definitivního předsedy ústavodárného Národního shromáždění stalo se jednomyslně, což svědčí opět o tom, že se naše Národní fronta Čechů a Slováků i po provedených demokratických volbách upevňuje. (Hlučný potlesk.).

K splnění programových cílů, které si Gottwaldova vláda vytkla a které, nezapírám, jsou těžké a obtížné, bude této jednoty velmi zapotřebí. Děkuji Národnímu shromáždění i všem klubům a poslancům i všem zaměstnancům sněmovním za podporu, kterou mně, jako nováčkovi, při vykonávání mé funkce poskytovali. Jen této pomoci děkuji za to, že jsem povinnosti, které na mne byly vloženy, mohl splniti. Přeji z plna srdce nově zvolenému definitivnímu předsedovi i celému ústavodárnému Národnímu shromáždění mnoho zdaru pro další obtížnou, ale radostnou práci při výstavbě nám všem drahé, lidově demokratické republiky. (Potlesk.)

Posl. Jos. David vykoná nyní slib předsednický podle § 7 jedn. řádu. Žádám pana tajemníka Národního shromáždění, aby přečetl formuli předsednického slibu, a zvoleného p. předsedu žádám, aby k výkonu slibu ke mně přistoupil. (Poslanci povstávají.)

Tajemník NS dr Madar (čte):

Slibuji, že budu zachovávati zákony a svůj úřad předsednický nestranně zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Nově zvolený předseda Jos. David: Slibuji. (Poslanci usedají.)

Předseda: Odevzdávám nyní předsednické místo nově zvolenému panu předsedovi, prosím ho, aby převzal vedení ústavodárného Národního shromáždění, a přeji mu znovu k jeho těžké funkci mnoho zdaru. (Potlesk.)

Předseda Jos. David (ujímaje se předsednictví): Paní poslankyně, páni poslanci!

Děkuji vám srdečně za důvěru a poctu, kterou jste mně projevili volbou za předsedu ústavodárného Národního shromáždění. Tvoříme zákonodárný sbor, jemuž vedle běžné zákonodárné funkce dostalo se významným přívlastkem "ústavodárné" mimořádně čestného, ale zároveň těžkého a odpovědného poslání. Máme přebudovati naši státní budovu v duchu budovatelského programu předneseného v této slavné sněmovně panem ministerským předsedou Gottwaldem. Úkol svůj máme zdolati v pohnuté době jedinečného přelomu dosavadních společenských řádů, v době hlubokých změn, rozporů a problémů, v době revolučních proměn nejen u nás, nýbrž v celém světě.

Práce, která nás čeká a která byla započata za předchůdce, pana předsedy Zápotockého, jemuž co nejsrdečněji děkuji za práci, kterou vykonal, není malá ani snadná. A bude nutno vyvinouti všechnu možnou pracovní intensitu a projeviti velké sebezapření, umírněnost a vzájemné porozumění, máme-li toto naše historicky významné pensum dobře, čestně a včas zvládnouti. Lid to od nás očekává a jsem přesvědčen, že nebude zklamán, budeme-li pracovat s vědomím, že to, co konáme, je práce pro nás všechny, pro náš lid a pro naši drahou Československou republiku. (Potlesk.)

Mějme všichni na mysli slova našich národních buditelů, že každému se dostane odplaty za dobré či zlé podle toho, jakou si získal o vlast zásluhu, a jednejme všichni podle toho. Ať žije a vzkvétá naše drahá Československá republika! (Potlesk.)

Vykonáme nyní definitivně volbu 5 místopředsedů, 10 zapisovatelů a 8 pořadatelů.

Volbu tuto předpisuje poslední odstavec § 6 jedn. řádu.

Byl jsem požádán, aby volby tyto pro zjednodušení vykonaly se zdvižením ruky místo hlasovacími lístky.

§ 61, odst. 2 jedn. řádu připouští voliti zdvižením ruky, není-li námitek. (Námitky nebyly.)

Námitek není, vykonáme tedy tyto volby zdvižením ruky.

Žádám znovu o přečtení kandidátní listiny pro volbu místopředsedů.

Zástupce tajemníka NS dr Ramajzl (čte):

Návrh poslanců Slánského, dr Krajiny, dr Klimka, dr Hodži, Hladkého, Bašťovanského a druhů:

Podepsaní navrhují, aby při definitivní volbě předsednictva a sněmovních funkcionářů ústavodárného Národního shromáždění zvoleni byli funkcionáři, a to za místopředsedy: pp. poslanci Anežka Hodinová-Spurná, Alois Petr, dr Emanuel Böhm, František Tymeš, dr Jozef Šoltész.

Předseda: Při této volbě dám sečísti hlasy a žádám dosavadní pány skrutátory, aby se ujali sčítání v úsecích jim prve přikázaných.

Prosím, aby každý z paní a pánů poslanců ponechal ruku pozdviženu až do skončení sčítání hlasů ve svém úseku.

Kdo tedy souhlasí s prve přečtenou kandidátní listinou, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

(Po sečtení hlasů:)

Žádám pana tajemníka, aby oznámil poměr hlasů.

Tajemník NS dr Madar: Pro přečtenou kandidátní listinu bylo odevzdáno 227 hlasů, proti žádný hlas.

Předseda: Většina se vyslovila pro navržené kandidáty.

Jsou tudíž zvoleni definitivně za místopředsedy ústavodárného Národního shromáždění páni poslanci: Anežka Hodinová-Spurná, Alois Petr, dr Emanuel Böhm, František Tymeš, dr Jozef Šoltész.

Táži se zvolených pánů, zda volbu přijímají?

Paní posl. Hodinová-Spurná?

Posl. Hodinová-Spurná: Přijímám.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP