Pátek 13. září 1946

(Začátek schůze v 10 hod. 25 min.)

Přítomni:

Předseda Josef David.

Místopředsedové dr Šoltész, Petr, dr Böhm, Tymeš, Hodinová-Spurná.

Zapisovatelé dr Špánik, Štětka.

Členové vlády: náměstkové předsedy vlády Široký, dr Šrámek; ministr dr Drtina.

221 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře NS: tajemník NS dr Madar; jeho zástupci dr Záděra, dr Ramajzl.

Pořad

10. schůze ústavodárného Národního shromáždění republiky Československé, svolané na pátek dne 13. září 1946 na 10. hod.

1. Zpráva výborů ústavně-právního a rozpočtového (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 51), kterým se zřizuje Společnost pro obnovu Lidic (tisk 71).

2. Zpráva výboru ústavně-právního (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu ústavního zákona (tisk 50) o udělení státního občanství krajanům z Maďarska (tisk 72).

3. Zpráva výborů soc.-politického a živnostensko-obchodního (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 32) o úpravě pracovní doby v pekárnách (tisk 75).

4. Zpráva výborů soc.-politického a zemědělského (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 54), jímž se doplňuje zákon ze dne 16. května 1946, č. 121 Sb., o zajištění pracovních sil pro zemědělskou výrobu v rámci národní výstavby státu (tisk 74).

5. Zpráva výborů živnostensko-obchodního, průmyslového, rozpočtového (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 48) o celních slevách pro dovoz strojů a přístrojů (tisk 73).

6. Zpráva výborů zahraničního a soc.-politického (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu (tisk 67), kterým se předkládá ústavodárnému Národnímu shromáždění republiky Československé Akt o změně ústavy mezinárodní organisace práce, přijatý 27. Mezinárodní konferencí dne 5. listopadu 1945 (tisk 76).

Předseda Jos. David (zvoní): Zahajuji 10. Schůzi ústavodárného Národního shromáždění.

Dovolenou podle § 2, odst. 4 jedn. řádu dal jsem na dnešní schůzi posl. dr Zibrínovi, Novému, Pleslovi, Rudolfu Svobodovi, dodatečně na včerejší schůzi posl. Sajalovi, Holubovi, Sedlákovi, Šabršulovi, Bartošovi.

Posl. Sosnar žádá za zdravotní dovolenou na 6 týdnů. Lékařské vysvědčení předložil.

Navrhuji udělení této dovolené.

Kdo s mým návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Dovolená jest udělena.

Do dnešní schůze dostavil se pan posl. František Zvěřina. Poněvadž předtím podle § 6 jednacího řádu v kanceláři sněmovní podepsal slibovací formuli, přistoupíme ke slibu podle § 22 ústavní listiny a § 6 jednacího řádu tím způsobem, že přečtena bude ústavou předepsaná formule slibovací, pan poslanec František Zvěřina ke mně přistoupí a vykoná slib podáním ruky a slovem slibuji. Žádám o přečtení slibovací formule a pana posl. Františka Zvěřinu žádám, aby přistoupil ke mně k vykonání slibu. (Poslanci povstávají.)

Tajemník N. S. dr Madar (čte): Slibuji, že budu věren republice Československé a že budu zachovávati zákony a mandát svůj zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Posl. Zvěřina (podávaje předsedovi ruku): Slibuji. (Poslanci usedají.)

Předseda: Přistoupíme k projednávání prvního odstavce pořadu, jímž je

1. Zpráva výborů ústavně-právního a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 51), kterým se zřizuje Společnost pro obnovu Lidic (tisk 71 a k č. t. 71).

Zpravodajem za výbor ústavně-právní je pan posl. Görner. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Görner: Slavná sněmovno, paní a pánové!

Osnova zákona, o které mám čest jménem ústavně-právního výboru referovat ústavodárnému Národnímu shromáždění, není rozsahem velká, ani neobsahuje složitou materii. Zato však se týká jedné z velkých tragedií našeho národního života. Jde o tisk číslo 51 a 71, ve kterém navrhuje vláda zříditi na podkladě zákona Společnost pro obnovu Lidic.

Co se stalo v Lidicích, je jistě dobře známo všem členům tohoto slavného shromáždění. Je to známo celému národu a celému světu. Dne 10. června 1942 byla obec Lidice surově zničena a se zemí srovnána. Ohlas této bezpříkladné bestiality vyvolal rozhořčení a protest na celém světě. Lidice se staly symbolem v boji proti nacismu a fašismu. Ve všech spojeneckých zemích byly konány velké manifestace a uspořádány sbírky. Není možno uváděti všechny hlasy vášnivého odporu, který tento bezpříkladný čin ve světě vyvolal.

Paní a pánové, dnes, kdy předkládáme tuto osnovu na obnovu Lidic a k uctění Ležák a jiných zničených míst, nebude snad nevhodné, abych alespoň dvěma citáty oživil naši paměť a ozvěnu, kterou tento bestiální čin vyvolal.

Tak jménem spojenců vyjádřil své opovržení známý americký státník Wendel Wilkie těmito slovy: "Protože vrah Heydrich byl zabit, Lidice žijí. Protože lidické svítilny zhasly, rozsvítil se plamen, který nikdy nezhasne. Všude, a zejména ve Spojených státech severoamerických, roste vlna tvrdého a neúprosného odhodlání. Dokud se dějí v jiné zemi věci, jako bylo zničení Lidic a zavraždění Lidických, nemůžeme se zastavit, dokud si nebudeme jisti, že Němci nebudou opakovati podobná zvěrstva také u nás."

Tisk celého světa se podrobně zabýval lidickým vražděním. Jméno Lidic stalo se pak heslem československých jednotek, bojujících po boku Rudé armády. Tak, jak krásně to vyjádřila "Pravda" ve svém kujbyševském vydání ze dne 21. července 1942. Ve strhující črtě volá: "Lidice neumřely; Lidice staly se symbolem, pod nímž jdou v útoku bojovníci za svobodu všech národů! Lidice budou znovu vybudovány. Zrodí se k novému životu na svobodné české zemi. Smrt a prokletí německým vrahům! Sláva hrdinných obyvatelů vesničky Lidic nevymře v srdcích svobodymilovného lidstva!"

Vážení pánové, za čtrnáct dní po lidickém vraždění dochází k další tragedii, která snad není tak známá, ale je stejně hrůzná jako lidická. Osada Ležáky u Louky v okrese chrudimském stává se obětí německé mstivosti. Ač zde byl vyvražděn menší počet obětí, je tento případ hrůznější tím, že dochází ke hromadné exekuci nejen nad muži, ale také nad ženami a dokonce i nad dětmi. Toto hromadné vraždění vyvolalo nejen hluboký odpor k nacismu na celém světě, ale také velké akce na znovuvybudování zničených míst. Nejvíce známa jest akce anglických horníků, pořádaná komitétem "Lidice musí žít". Tyto sbírky, slavná sněmovno, dosáhly již 30.000 (a dalších 30.000 (je ještě připraveno u organisací hornických! Výbor této akce počítal, že celkový výnos této sbírky dosáhne 100.000 . Z této částky má býti zřízen v Lidicích ústav pro zkoumání bezpečnosti v dolech a Lidice mají býti znovu vybudovány.

Je přirozené, slavná sněmovno, že tyto peníze mají býti odevzdány určité korporaci, která by je spravovala. Proto vláda předkládá osnovu zákona, kterým se zřizuje Společnost pro obnovu Lidic, jejímž úkolem je vybudovati nové Lidice. A v rámci této akce dáti nový domov ženám, vrátivším se z koncentračních táborů. Stejně tak i obyvatelům Ležáků, pokud se vrátili. Celkem se vrátilo 142 žen. V Lidicích se počítá s výstavbou asi stopadesáti obytných stavení. Z Ležáků se vrátil pouze jeden muž a dvě malé děti.

Ústavně-právní výbor sněmovny jednal v souvislosti s vybudováním Lidic také o uctění památky Ležáků. Bylo vzpomenuto příslibu pana ministra vnitra, který, odvolávaje se na usnesení vlády, prohlásil, že bude-li to přání pozůstalých obyvatel Ležáků, přispěje vláda všemi prostředky na znovuvybudování Ležáků nebo na vhodné uctění památky obyvatel této nešťastné osady. Bohužel, z obyvatel Ležáků, jak jsem již uvedl, vrátil se pouze jeden muž a dvě malé děti. Má býti proto vzpomenuto hrdinných obyvatel osady Ležáků zřízením vhodného památníku, případně ozdravovny, která by vhodnou formou uctívala památku nešťastných Ležáků.

Slavná sněmovno! Ústavně-právní výbor po rozpravě usnesl se ponechati název společnosti tak, jak je uveden ve vládní předloze. Provedl změny v § 1, odst. 2, ve kterém doporučuje přesunutí pasusu "v rámci této obce" za slova "a jejich dětem v rámci této obce". Dále v témže odstavci za slova "postarati se o uctění památky obětí nacistických zvěrstev" vsunouti slova "zejména v Ležákách". Tím zřízená společnost bere na sebe zvláštní úkol vzpomenouti zejména nešťastných obětí v osadě Ležáky.

§ 4 téže osnovy byl doplněn slovem "ustavení" a opraven slovosled, takže celý paragraf zní: "Složení, ustavení, činnost, organisaci a zánik Společnosti upraví statut, který vydá vláda nařízením."

Paní a pánové, po těchto změnách doporučuje ústavně-právní výbor osnovu tohoto zákona slavnému ústavodárnému Národnímu shromáždění ke schválení.(Potlesk.)

Předseda: Zpravodajem za výbor rozpočtový je pan posl. dr Neuman. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Neuman: Paní a pánové!

Dnešní jednání sněmovny je druhým aktem velké tragedie dne 10. a 24. června roku 1942. Tehdy stovky mrtvých těl volaly k nebi o pomstu, tehdy odvážené ženy a děti slzami skropily posvátnou půdu Lidic a Ležáků. Paní a pánové, bylo mnoho dalších desítek Lidic a Ležáků v Polsku, Jugoslavii, Rusku, ve Francii a v Belgii, ale byla to právě tato malá hornická obec Lidice, která uměla zapálit světové svědomí. A vy mně dovolíte, abych dnes poděkoval světové žurnalistice, žurnalistice evropské, americké, ruské, žurnalistice asijské, právě tak jako žurnalistice ostatního světa za to, že uměla probudit svědomí lidstva, že uměla probudit a ukázat, že jsou určité meze, přes které nelze jít. (Potlesk.)

Ta surovost správy německého vedení v Protektorátě zapůsobila a my máme dnes jenom jedno přání, aby se tato světová žurnalistika, půjde-li o věci lidstva, nejen dnes, ale také v budoucnosti týmž způsobem projevila.

Pan zpravodaj výboru ústavně-právního poukázal již na to, že je nutno starat se o vybudování nejenom Lidic, nýbrž že je také nutno náležitým způsobem pamatovat na památku Ležáků. Místní akce, které jsou zde v proudu - aby bylo vybudováno mausoleum v Ležácích, aby byla vybudována škola v sousedních Miřeticích, aby bylo také vhodným způsobem postaráno o vybudování ozdravoven na těchto místech - rozpočtový výbor plně přijal a také sněmovně doporučuje a prosí vládu, aby věnovala těmto otázkám náležitou pozornost.

Paní a pánové, jménem rozpočtového výboru ústavodárného Národního shromáždění doporučuji osnovu o zřízení Společnosti Lidic ve znění navrženém v ústavně-právním výboru ke schválení s prosbou, aby zprávy výborů ústavně-právního i rozpočtového vzala vláda v úvahu, a zejména aby se postarala - vedle vybudování Lidic - o náležité uctění památky obětí z Ležáků. (Potlesk.)

Předseda (zvoní): K této věci jsou přihlášeni řečníci. Zahájíme proto rozpravu. Řečníky jsou pp. posl.: Firt, Hladký, Nermuť, Škrlantová, dr Hobza a Jan Novotný.

Uděluji slovo panu posl. Firtovi.

Posl. Firt: Slavná sněmovno!

Zákon, který je nám předložen k odhlasování, je jakási slavnostní pečeť k jedné z nejdramatičtějších kapitol našeho národa a k jedné z nejkrásnějších kapitol naší zahraniční akce.

Dovolte mi, abych jako člen předsednictva londýnského komitétu "Lidice shall live" vzpomenul krátkými slovy toho, co se po lidické tragedii odehrálo na půdě Velké Britannie. Lidická pochodeň, kterou Němci zažehli, přispěla k našemu osvobození mírou nemalou.

Bylo panem zpravodajem rozpočtového výboru vzpomenuto, že bylo tisíc a snad deset tisíc jiných Lidic, a my Čechoslováci jsme vždy v zahraničí upozorňovali, že Lidice jsou pouze symbolem utrpení národů, nejen národa našeho, ale i všech ostatních národů. Lidice staly se slavnými proto - a hlavně proto - že zvěrstvo, kterého se na nich Němci dopustili, Němci sami veřejně oznámili světu prostřednictvím svého propagačního aparátu. To bylo to, co působilo, že Lidice rozpoutaly onen odpor, onen hnus, který zaujal všechny národy spojenecké i neutrální, neboť v žádném případě před tím ani potom se nestalo, aby Němci s takovou zpupností své zvěrstvo sami přiznali a sami vyhlásili. Odpor, který způsobil hnusný čin, spáchaný na chudé, malé české vesničce, byl podoben vichřici - bez naší, to je oficielní československé propagandy v zahraničí, bez nějakých našich podnětů. Lid Velké Britannie, Spojených států amerických a všech ostatních států se prostě vzbouřil; nečekal ani na tón, který udá tisk. Samozřejmě že zapálil jiskru odporu a jiskru sympatie a lásky především u dělníků, u širokých mas lidových v Anglii, především u horníků (Potlesk.), jakmile se tito dověděli, že obyvatelstvo vesnice Lidice byli horníci kraje kladenského. A tak se v Anglii ujali iniciativy angličtí horníci, vedeni svým osvědčeným vůdcem, dnes již v Československu známým Lawtherem, labouristickým poslancem Strossem z města Stock on Trent, a uspořádali jednu z největších a nejdůstojnějších manifestací na půdě Velké Britannie. V městě Stock on Trent se sešli zástupcové všech měst tohoto průmyslového kraje, zástupci horníků, dělníků i jiných vrstev - i vrstev podnikatelských - a pozvali na tuto schůzi presidenta republiky dr Edvarda Beneše a zástupce československé vlády. Byla to jedna, jak jsem řekl, z nejkrásnějších manifestací na půdě Velké Britannie. V přítomnosti našeho presidenta, v přítomnosti vyslanců sovětského a britského u naší vlády a jiných spojeneckých vyslanců vyhlašovali především sympatie k boji československého národa o samostatnost a současně prohlašovali, že křivda, spáchaná na této vesničce, musí být po osvobození Československa napravena, že Lidice nezemřely, ale žijí dále, a to nejen v duších lidí českých a slovenských, nýbrž i v duších a srdcích všech svobodumilujících národů světa. (Potlesk.)

Ale angličtí horníci jsou lidé praktičtí, a tu si řekli: Lidice budou žít v našich duších a srdcích, ale Lidice budou muset také žít fysicky a k fysickému životu je zapotřebí hmotných prostředků. A tak dali podnět ke sbírce, která byla nazvána sbírkou akce "Lidice shall live" "Lidice musí žít". V této věci obrátili se zástupci britských horníků se žádostí o spolupráci na British-Czechoslovak Friendship Club, Klub československo-britského přátelství, jehož předsedou byl dnešní předseda našeho ústavodárného Národního shromáždění, br. Jožka David. (Potlesk.) A tak vznikla spolupráce tohoto klubu s britskými horníky. A dovolte mi, abych zde vzpomenul s díkem dalších dvou Čechoslováků, kteří iniciativně působili ke zdárnému vývoji akce; jsou to dnešní ministr výživy Majer (Potlesk.), tehdejší člen státní rady, a dnešní sekční šéf ministerstva zahraničního obchodu Evžen Lébl. (Potlesk.)

Lidická akce, akce "Lidice shall live", našla ohlas u širokých mas britských horníků, kteří si dobrovolně dávali strhávat ze své mzdy každý týden příspěvek na tuto akci; byly konány i jiné sbírky, a tak vznikl fond, který, jak důvodová zpráva ohlašuje, činí částku 30.000 liber, a jak zpravodaj ústavně-právního výboru správně podotkl, dalších 30.000 liber je ještě ve správě britských horníků, a nepochybuji o tom, že mety, kterou si vytkli britští horníci, to jest 100.000 liber na vybudování Lidic a důstojného památníku lidického, bude dosaženo.

Při této příležitosti bych chtěl vzpomenout s vděčností na všechny ty britské občany z řad dělníků, úředníků a všech ostatních vrstev britského lidu, které všechny vyjmenovat nemohu. Vzpomínám jen všech starostů měst Midlandu, kteří působili v této akci a kteří nám pomohli československou věc tak účinně rozšířiti mezi lid Velké Britannie, mezi lid Britské říše a kteří svojí činností působili na veřejné mínění širokých vrstev lidových ve Spojených státech amerických, kde řada míst - nejznámější akce byla kolem Chicaga - změnila své jméno na jméno Lidice. Byla to jedna z nejkrásnějších kapitol našeho zahraničního odboje, kdy nám milionové masy britského a amerického lidu projevovaly sympatie nejen slovy, ale také činy. Vzpomínáme všech těchto činů a veškeré této pomoci s vděčností a s láskou. (Potlesk.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP