Čtvrtek 3. října 1946

Posl. Kobylka: Paní a pánové!

Klub poslanců čs. strany národně socialistické vítá předloženou osnovu a považuje za nutné při této příležitosti sděliti stanovisko také účastníků druhého našeho odboje. Projednáváme dnes návrh zákona, kterým má býti přiznán charakter legionářů některým osobám, kterým dříve na základě diskriminace vůči Rudé armádě přiznán nebyl. A při této příležitosti projednávání zákona, týkajícího se zahraničních vojáků našeho prvního odboje, chtěl bych se zmíniti o problému, který dosud přes všechna zákonná opatření nepřestává na dotčené tíživě doléhati; mám totiž na mysli problém zahraničních vojáků našeho druhého odboje.

Všichni se jistě dobře pamatujeme, jak hrdi a šťastni jsme byli za okupace, když jsme z londýnského a moskevského rozhlasu slyšeli o statečných činech našich zahraničních vojáků. Byli jsme jim vděčni za to, že za nás splácejí Němcům za všechny pohany a pronásledování, kterým jsme tehdy byli vystaveni. Sledovali jsme se zatajeným dechem jejich postup přes Sokolovo a Dukelský průsmyk, jejich hrdinnou obranu u Tobruku, jejich boje ve Francii v roce 1940. Slibovali jsme tehdy v duchu, že jim nikdy nezapomeneme jejich obětavost, se kterou jako první se postavili se zbraní v ruce proti nacistické hydře. Slibovali jsme si, že odměna, které se jim dostane, bude úměrná jejich hrdinských výkonům. Když se v květnu minulého roku představili v Praze, byli přivítáni s jásotem, květinami a se slzami v očích. Ale brzy po tomto slavném přivítání přišlo drsné probuzení.

Nemám na mysli jenom to, že valná část zahraničních vojáků se již neshledala se svým rodinami, které byly právě v důsledku jejich zahraniční činnosti nejkrutěji pronásledovány. Nemám na mysli jenom to, že jejich existence byly v mnohých případech zničeny a že museli začínati znovu od samých základů. To je celkem nepřekvapilo, s tím konečně jistě počítali, když už odcházeli do zahraničí. Počítali s tím a byli odhodláni pustiti se do nového života a přispěti všemi svými silami a zkušenostmi, získanými v zahraničí, k výstavbě naší nové republiky. Chtěli jenom, aby jim byla dána možnost účastniti se na této výstavbě. Ale tu právě na ně čekalo, bohužel, největší zklamání. Přesvědčili se, že v naší nové republice, ve státě, pro který bojovali, pro který prolévali krev a pro který tak značný počet jejich druhů umíral, že v tomto státě, o kterém věřili, že to bude republika ideální, se netěší největší vážnosti skutečné zásluhy o stát, ani jejich odborné znalosti. Jsou až příliš známy případy, kdy zahraniční vojáci a letci, často se svými manželkami, které si přivezli z ciziny a kterým vylíčili Československo jako zemi demokratickou, civilisovanou a spravedlivou, musili blouditi po úřadech, mnohdy odstrkováni hrubými úředníky, než se jim dostalo aspoň místa, kde by mohli složiti hlavu. Sám jsem se dověděl o jednom našem zahraničním vojáku, který nemohl dostati nazpět svůj vlastní Němci zabavený byt, ačkoliv osoba, která se ho za revoluce zmocnila, neměla naň sebe menších nároků.

Ještě křiklavější - a zde jde o to, abychom posoudili, zda je to vůbec možné - byly poměry, za jakých se zahraničním vojákům udělovaly národní správy, za jakých se přijímali na vedoucí místa, která jim jistě podle jejich zkušeností, schopností i zásluh náležela. Mluvím-li někdy s některým známým ze zahraniční armády, ať již ze Západu nebo z Východu, který mi vypráví o svých vlastních zkušenostech i o zkušenostech svých druhů, je mi až stydno a hanbím se hluboce za to, že podobné poměry mohly se u nás objeviti, a tím více, že dosud existují. Před nedávnem rozvířila mysl naší široké veřejnosti aféra mikulovská. Postižených se ujal dokonce sám pan ministr národní obrany, armádní generál Ludvík Svoboda, a slíbil, že bude zjednána náprava. Musím bohužel s politováním konstatovati, že se tak do dneška nestalo. Do dnešního dne je v Mikulově stále činný onen předseda okresního národního výboru, který má hlavní vinu na zmíněných výtržnostech proti našim zahraničním vojákům. Zdá se, že zahraniční vojáci nemají dosti hrubé síly a nemají dosti špičatých loktů a hlasitých hrdel, aby se sami postavili před veřejnost a vymohli si splnění všech slibů, které jim byly dány. Zdá se, že partajnická legitimace bohužel více znamená než spravedlnost, která je přece samozřejmá pro naše zahraniční bojovníky.

Chápu plně, že leckde jsou úřady v nepříjemné situaci. Na jedné straně musily v první porevoluční době zabezpečiti nepřetržitý chod zajištěných podniků a doplniti uprázdněná místa po Němcích a zrádcích. Na druhé straně pak přišli zahraniční vojáci - právě ti nejschopnější a nejzasloužilejší - teprve v době, kdy většina míst již byla přidělena. Proto v mnohých případech nebylo ihned možno splniti všechny oprávněné požadavky. Nemůžeme však v žádném případě omluvit, nebyl-li a není-li ještě ani dosud brán zřetel na zahraniční vojáky při novém obsazování oněch míst, jejichž držitelé se ukázali nepoctivými, národně nespolehlivými anebo neschopnými. Bohužel však musím konstatovati, že i při tomto druhém obsazování se často postupovalo a postupuje podle hledisek úzce stranických, nesprávným a často osobních.

Paní a pánové! Prozatímní Národní shromáždění přijalo zákon o sociálním zabezpečení zahraničních vojáků a osob na roveň jim postavených. Bude naším úkolem a musí to býti naší snahou, abychom nyní mrtvou literu literu tohoto zákona převedli v čin, protože je to naše morální povinnost. Jsme jím zavázáni, abychom prodchli duchem věčnosti všechny ty povinnosti a závazky, které jsme povinni splniti vůči našim zahraničním bojovníkům.

Chtěl bych poprositi - a považuji to za morální povinnost nás všech a celého národa, ale především naší sněmovny jako sboru zástupců lidu - abychom se přičinili, aby morální dluh vůči všem těmto našim statečným bojovníkům byl alespoň částečně splacen, aby o umístění a postupu každého jednotlivce nerozhodovala jenom osobní "průbojnost" a legitimace strany, která je právě tou dobou u moci u toho kterého úřadu a která si může všechno při tom dovoliti, nýbrž aby existovaly a byly respektovány jenom zásluhy a spravedlivé uznáníhodné okolnosti.

Zahraniční vojáci jistě nechtějí žádné milodary a almužny, chtějí pouze právo a spravedlnost. Toho se jim dostane tehdy, ustoupí-li do pozadí hlediska úzce stranická a bude-li se jednat podle směrnic, o kterých jsem se zmínil. (Potlesk.)

Podpredseda dr. Ševčík. Ku slovu nie je už nikto prihlásený, rozprava je skončená.

Dávam slovo k doslovu p. zpravodajcovi posl. Vodičkovi.

Zpravodaj posl. Vodička: Vzdávam sa slova.

Podpredseda dr. Ševčík: Vzdáva sa slova.

Budeme hlasovať.

Osnova má 2 články, nadpis a úvodnú formulu.

Pretože nie je pozmeňovacích návrhov, dám o celej osnove hlasovať naraz podľa zprávy výborovej.

Má niekto námietky? (Námietok nebolo.)

Námietok niet.

Kto tedy súhlasí s celou osnovou zákona, to je s jej 2 článkami, nadpisom a úvodnou formulou podľa zprávy výborovej, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

To je väčšina. Tým ústavodarné Národné shromaždenie prijalo túto osnovu zákona podľa zprávy výborovej v čítaní prvom.

Z usnesenia predsedníctva podľa § 54, odst. 1 rokov. poriadku vykonáme ihneď druhé čítanie.

Ad 5. Druhé čítanie osnovy zákona, ktorým sa doplňujú niektoré ustanovenia zákona zo dňa 24. júla 1919, č. 462 Sb., o prepožičiavaní miest legionárom (tlač 127).

Sú nejaké návrhy opráv lebo zmien textových?

Zpravodaj posl. Vodička: Není jich.

Podpredseda dr. Ševčík: Nie sú.

Kto v druhom čítaní súhlasí s osnovou zákona tak, ako ju ústavodarné Národné shromaždenie prijalo v čítaní prvom, nech zdvihne ruku. (Deje sa.)

To je väčšina. Tým ústavodarné Národné shromaždenie prijalo túto osnovu zákona tiež v čítaní druhom.

Tým je vyriadený 5. odstavec poriadku.

Pristúpime k prejednávaniu šiesteho odstavca poriadku, ktorým je

6. Zpráva výboru imunitného o žiadosti štátneho zastupiteľstva v Novom Jičíne za súhlas s trest. stíhaním posl. Hořínka (tlač 122). (Priestupok pomluvy podľa §§ 2, 14, odst. 5 zák. č. 108/33 Sb. a podľa §§ 2 a 5, odst. 1, č. 2, § 14, odst. 2, č. 4 cit. zák.).

Zpravodajcom je pán posl. dr. Gregor, dávam mu slovo.

Zpravodaj posl. dr. Gregor: Slavná sněmovno, vážené paní a pánové!

Jako zpravodaj imunitního výboru podávám tuto zprávu a návrh ve věci žádosti státního zastupitelství v Novém Jičíně za souhlas s trestním stíháním posl. Hořínka. (Předsednictví převzal místopředseda Komzala.)

Prokurátor státního zastupitelství v Novém Jičíně požádal podáním ze dne 15. července 1946 o souhlas k trestnímu stíhání poslance ústavodárného Národního shromáždění Hořínka pro přestupek pomluvy podle §§ 2, 14 odst. 5 zákona č. 108/33 Sb. a přestupek pomluvy Sboru národní bezpečnosti jako celku podle §§ 2, 5, odst. 1 č. 2, § 14, odst. 2 č. 4 zákona č. 108/33 Sb.

Imunitní výbor pojednav o této věci, přes hrubost urážek navrhuje ústavodárnému Národnímu shromáždění, aby posl. Hořínek k trestnímu stíhání nebyl vydán, poněvadž výroků se dopustil při výkonu poslaneckého mandátu a záležitost tato - t. j. zájem na stíhání - nepřevyšuje zájmy nerušeného vykonávání mandátu poslance Aloise Hořínka.

Podpredseda Komzala: Ku slovu nie je niekto prihlásený, rozprava odpadá.

Pristúpime k hlasovaniu.

Pán zpravodajca navrhuje menom výboru imunitného, aby ústavodarné Národné shromaždenie nedalo súhlas k trest. stíhaniu posl. Hořínka.

Kto s týmto návrhom pána zpravodajcu súhlasí, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

To je väčšina. Tým ústavodarné Národné shromaždenie sa usnieslo nedať súhlas k trest. stíhaniu posl. Hořínka.

Tým je vyriadený 6. odstavec poriadku.

Budeme prejednávať siedmy odstavec poriadku, ktorým je

7. Zpráva výboru imunitného o žiadosti krajského súdu v Českých Budějoviciach odd. VII. za súhlas s trest. stíhaním posl. Sedláka (tlač 123). (Priestupok proti bezpečnosti cti podľa § 2 zákona čís. 108/33 Sb.).

Zpravodajcom je pán posl. dr. Šíp, dávam mu slovo.

Zpravodaj posl. dr. Šíp: Slavná sněmovno!

Krajský soud v Čes. Budějovicích požádal podáním ze dne 17. července letošního roku o souhlas k trestnímu stíhání pana poslance ústavodárného Národního shromáždění Sedláka pro domnělý přestupek, resp. přečin podle § 2 zákona na ochranu cti.

Imunitní výbor projednal za použití trestních spisů podrobně tuto žádost a dospěl jednomyslně k závěru, že tato záležitost nikterak nepřevyšuje veřejného zájmu na nerušeném vykonávání mandátu pana poslance Sedláka a doporučuje proto jednomyslně ústavodárnému Národnímu shromáždění, aby p. posl. Sedlák k trestnímu stíhání vydán nebyl.

Podpredseda Komzala: Ku slovu nie je niekto prihlásený, pristúpime preto k hlasovaniu.

Pán zpravodajca navrhuje menom výboru imunitného, aby ústavodarné Národné shromaždenie nedalo súhlas k trestnému stíhaniu posl. Sedláka.

Kto s týmto návrhom pána zpravodajcu súhlasí, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

To je väčšina. Tým ústavodarné Národné shromaždenie usnieslo sa nedať súhlas k trestnému stíhaniu posl. Sedláka.

Tým je vybavený 7. odstavec poriadku.

Teraz budeme prejednávať ôsmy odstavec poriadku, ktorým je

8. Zpráva výboru imunitného o žiadosti vojenského prokurátora v Bratislave za súhlas s trest. stíhaním posl. dr. Stašku (tlač 124). (Zločiny podľa §§ 286/f, b, 288/I, 457, 466/e a 502 vojenského trest. zákona).

Zpravodajcom je namiesto p. posl. dr. Bartušku pán posl. dr. Gregor. Dávam mu slovo.

Zpravodaj posl. dr. Gregor: Slavná sněmovno, vážené paní a pánové!

Podávám zprávu výboru imunitního o žádosti vojenského prokurátora v Bratislavě za souhlas s trestním stíháním posl. dr. Staško.

Vojenský prokurátor hodlá rozšířiti vyhledávání proti podpor. pěchoty v záloze dr. Jozefu Staškovi pro podezření, že při svém zběhnutí vzal s sebou celou vojenskou výstroj a výzbroj, které pak zašantročil, že dále při této příležitosti přivlastnil si vojenský motocykl, který mu byl svěřen jeho velitelem, majorem Emilem Dolejškem, že pak v červenci 1940 odcizil osobní věci podpor. Jana Michalca, jakož i předložil MNO žádost o přiznání důstojnické hodnosti a přeřadění do zálohy, při čemž uvedl nepravdivé údaje o své předchozí vojenské činnosti.

Tyto skutkové okolnosti zakládají zločiny dle §§ 286/f, 288/I, 286/b, 457, 466/e a 502 voj. trest. zák.

Imunitní výbor dal souhlas pro stíhání podpor. dr. Jozefa Staško již dne 18. července 1946 pro zločiny dle §§ 183, 194/1 voj. trest. zák. a § 6/1, 2 a § 5/1 zák. č. 50/23 Sb. Poněvadž tyto nové trestné činy vyplývají z trestné činnosti, pro niž byl již vydán, imunitní výbor navrhuje, aby ústavodárné Národní shromáždění ve smyslu § 24 úst. zák. dalo souhlas i pro rozšířené stíhání dr. Jozefa Staško pro další vojenské zločiny dle žádosti vojenského prokurátora v Bratislavě ze dne 15. srpna 1946.

Podpredseda Komzala: Ku slovu nie je niekto prihlásený, rozprava odpadá.

Pristúpime preto k hlasovaniu.

Pán zpravodajca navrhuje menom výboru imunitného, aby ústavodarné Národné shromaždenie dalo súhlas k trestnému stíhaniu posl. dr. Stašku.

Kto s týmto návrhom pána zpravodajcu súhlasí, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

To je väčšina. Tým ústavodarné Národné shromaždenie usnieslo sa dať súhlas k trestnému stíhaniu posl. dr. Stašku.

Tým je vybavený 8. odstavec poriadku. (Zvoní.)

Pred ukončením schôdze oznamujem, že dal som dovolenú podľa § 2, odst. 4 rokov. poriadku na dnešnú schôdzu posl. Vojtěchu Erbanovi.

Posl. dr. Josef Veverka žiada o udelenie dovolenej na 14 dní na cestu do cudziny. Navrhujem udelenie tejto dovolenej.

Kto s týmto návrhom súhlasí, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

To je väčšina. Dovolená je udelená.

Oznamujem, že sa predsedníctvo usnieslo, aby sa budúca schôdza konala vo stredu dňa 16. októbra 1946 o 15. hodine

s poriadkom:

1. Zpráva výboru ústavno-právneho o vládnom návrhu zákona (tlač 60) o úprave niektorých pomerov sirotčích pokladníc (tlač 126).

2. Zpráva výboru ústavno-právneho o vládnom návrhu zákona (tlač 65) o úprave niektorých otázok týkajúcich sa advokácie (tlač 128).

3. Zpráva výborov branného, sociálno-politického a rozpočtového o návrhu poslancov Vodičku, dr. Hřebíka, Vičánka, dr. Zibrína, dr. Erbana a Holdoša (tlač 78) na vydanie zákona o zvláštnych služobných prídavkoch justičných dôstojníkov z povolania a ostatných zamestnancov vojenských justičných úradov (tlač 132).

Končím schôdzu.

(Koniec schôdze v 14 hod. 23 min.)




Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP