Pátek 25. října 1946

Začátek schůze v 9 hod. 53 min.

Přítomni:

Předseda Josef David.

Místopředsedové dr. Ševčík, Hodinová-Spurná, Petr, Tymeš, Komzala.

Zapisovatelé dr. Kokeš, dr. Neuman.

Členové vlády: předseda vlády Gottwald; náměstkové předsedy vlády Fierlinger, Široký, dr. Šrámek, Ursíny, dr. Zenkl; ministři dr. Dolanský, dr. Drtina, Ďuriš, dr. Franek, Hála, inž. Kopecký, V. Kopecký, Laušman, Majer, dr. Nejedlý, Nosek, dr. Pietor, dr. Procházka, dr. Ripka, dr. Stránský, arm. gen. Svoboda, Zmrhal; státní tajemníci dr. Clementis, Lichner.

Předseda nejvyššího účetního kontrolního úřadu dr. Friedmann.

262 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře NS: tajemník NS dr. Madar, jeho zástupci dr. Záděra, dr. Ramajzl.

Pořad

18. schůze ústavodárného Národního shromáždění republiky

Československé,

svolané na pátek dne 25. října 1946 na 9.30 hod.

1. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 113), jímž se mění některá ustanovení o dani důchodové ze služebních požitků (tisk 172).

2. Zpráva výborů živnostensko-obchodního a ústavně-právního (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 111), kterým se mění některé předpisy o obchodních knihách.

3. Zpráva výborů ústavně-právního, rozpočtového, průmyslového, technického, dopravního, živnostensko-obchodního, zemědělského a zásobovacího o vládním návrhu zákona (tisk 160) o dvouletém hospodářském plánu (tisk 185).

4. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 61) o vyměřování obecní dávky z nájemného a obecních poplatků, vybíraných na podkladě nájemného nebo nájemní hodnoty, na léta 1944 až 1946 (tisk 155).

Předseda (zvoní): Zahajuji 18. schůzi ústavodárného Národního shromáždění.

Podle § 2, odst. 4. jedn. řádu dal jsem dovolenou na dnešní schůzi posl. dr. Řehulkovi, dr. Böhmovi, Daxnerovi, pro včerejší a dnešní schůzi posl. A. Klimentovi, Novému.

Poslanec dr. Šíp žádá o zdravotní dovolenou na dobu 4 neděl vzhledem k utrpěnému úrazu. Navrhuji udělení této dovolené.

Kdo s tímto mým návrhem souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Dovolená se uděluje.

Přistoupíme k projednávání prvního odstavce pořadu, jímž je

1. Zpráva výboru rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 113), jímž se mění některá ustanovení o dani důchodové ze služebních požitků (tisk 172).

Zpravodajem ke pan posl. inž. Spáčil, dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. inž. Spáčil: Pane předsedo, paní a pánové!

Ve svém programovém prohlášení určila si vláda za úkol provésti co nejdříve takovou úpravu daně důchodové, kterou jsou postihovány platy a mzdy, aby odměna za zvýšený výkon a práci přes čas nebyla pohlcována daňovou progresí. Proto předložila vláda ústavodárnému Národnímu shromáždění osnovu zákona, jímž se mění některá ustanovení o dani důchodové.

Rozpočtový výbor prostudoval vládní návrh ve své schůzi ze dne 17. října t. r. I když návrh zákona není ještě zamýšlenou berní reformou, přece jen přináší pilnému pracujícímu člověku podstatné ulehčení v daňovém zatížení. Osvobozuje od daně práci přes čas a mimořádný výkon. K tomu přináší další úlevu ve zdanění v tom směru, že služební požitky poplatníka a příslušníků rodiny se nevčítají do důchodu domácnosti.

Je tedy tímto návrhem zákona po daňové stránce připraveno důležité opatření, jež má podporovati pracovní výkon, který je základním pilířem zdaru dvouletého plánu. Podporuje zařazení většího počtu pracovníků, hlavně žen, a poskytuje výhodu pilnému dělníkovi.

Rozpočtový výbor zhodnotil všechny klady navrhovaného zákona, maje možnost již porovnati podle statistik uhelných revírů, jak se osvědčila podobná opatření na dolech, a doporučuje proto ústavodárnému Národnímu shromáždění, aby tento návrh zákona schválilo s nepatrnou změnou v nadpisu zákona, aby totiž nadpis zněl: Zákon ze dne..... 1946, jímž se mění některá ustanovení o dani důchodové. (Potlesk.)

Předseda: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Přistoupíme k hlasování.

Osnova má 4 články, nadpis a úvodní formuli. Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 4 články, nadpisem a úvodní formulí podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím ústavodárné Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové ve čtení prvém.

Z usnesení předsednictva podle § 54, odst. 1 jednacího řádu vykonáme ihned druhé čtení.

Ad 1. Druhé čtení osnovy zákona, jímž se mění některá ustanovení o dani důchodové (tisk 172).

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. inž. Spáčil: Nejsou.

Předseda: Kdo ve druhém čtení souhlasí s osnovou zákona tak, jak ji ústavodárné Národní shromáždění přijalo ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím ústavodárné Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona také ve čtení druhém.

Tím je vyřízen 1. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání druhého odstavce pořadu, jímž je

2. Ústní zpráva výborů živnostensko-obchodního a ústavně-právního (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 111), kterým se mění některé předpisy o obchodních knihách.

Zpravodajem za výbor živnostensko-obchodní je pan posl. Fusek, dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Fusek: Slavná sněmovno!

V rámci dvouletého hospodářského plánu přikročeno bylo k podnětu Hospodářské rady a jejího generálního sekretariátu též k jednotné organisaci podnikového početnictví, k níž byl položen základ zákonem ze dne 16. května 1946, čís. 116 Sb. S touto organisací úzce souvisí i nové uspořádání obchodních knih, které se provádí v předloženém vládním návrhu.

Úprava v navrženém zákoně obsažená dělí se na dvě části: Na část první, jež se vztahuje na formu, v jaké mají býti obchodní knihy vedeny. Podle dosud platných předpisů obchodního práva musí býti obchodní knihy vázány a list po listu opatřeny běžnými čísly. Jiný způsob vedení obchodních knih tyto zákony nedovolují. V praxi, zejména ve větších podnicích, se však přece rozšířilo provádění obchodních a účetních zápisů na volných listech. Tento způsob vedení obchodních knih umožňuje totiž rychlejší a modernější zpracování záznamů, neboť jednak dovoluje, aby byly prováděny psacími stroji a nikoliv rukou, jednak usnadňuje, aby bylo při nich použito současně více osob, a připouští tak dělbu práce. Čl. I vládního návrhu zákona vychází této praxi vstříc a upouští od dosavadního požadavku, že obchodní knihy mají býti vázány, vysloveného ve shora citovaných právních předpisech obou obchodních zákonů. Činí tak tím způsobem, že z nich vypouští právě ona ustanovení, v nichž se předpisuje, aby obchodní knihy byly vázány a list po listu číslovány. Povinnost vésti obchodní knihy ve formě knih vázaných ponechává navržený zákon pouze obchodním dohodcům (sensálům), pokud jde o knihy, jež jim ukládá vésti ustanovení čl. 71 českého a § 536 slovenského obchodního zákona. Stalo se tak vzhledem k zvláštnímu významu a důležitosti těchto knih, že úprava provedená v čl. I navrženého zákona znamená možnost vésti obchodní knihy ve formě volných listů, bude výslovně uvedeno ve vládním nařízení, které se připravuje k provedení shora citovaného zákona č. 116. (Předsednictví převzal místopředseda dr. Ševčík.)

V druhé části se zabývá vládní návrh otázkou průvodní moci obchodních knih. A tu nutno předem zdůrazniti, že i předpisy dosud platné (čl. 34 českého a § 31 slovenského obchodního zákona) vykládá současná nauka i judikatura tak, že průvodnost obchodních knih posuzuje soudce podle volného uvážení, t. j. podle zásady vytčené v § 272 českého a § 270 slovenského civilního řádu soudního. Posuzuje se tedy i podle přítomného právního stavu důkaz vedený obchodními knihami jako každý jiný důkaz listinný; při oceňování důkazu obchodními knihami není soudce vázán žádným právním předpisem, který by jim přikládal určitou míru průvodnosti. Ustanovení odstavce 1 čl. 34 obchodního zákona - a stejně tak i ustanovení odstavce 1 § 31 slovenského obchodního zákona - sice zdánlivě obchodním knihám jistou zvýšenou průvodnost přiznává, ale z ustanovení odst. 2 téhož článku, na Slovensku odst. 3 téhož paragrafu, jde na jevo, že ani těmito předpisy neměla býti dotčena zásada volného oceňování důkazů, která ponechává soudci, aby po uvážení veškerých okolností podle svého uznání rozhodl, jaká průvodnost má býti obchodním knihám přiznána. Poněvadž však způsob, jakým je v těchto předpisech vyslovena zásada volného uvážení důkazu vedeného obchodními knihami, vzbuzuje určité pochybnosti, byl v čl. II navrženého zákona nově formulován § 295 českého a jemu odpovídající § 322 slovenského civilního soudního řádu, a to tak, že se v nich výslovně stanoví, že se důkaz obchodními knihami oceňuje podle § 272 civilního soudního řádu a na Slovensku podle § 270, tedy volným uvážením. Tato zásada byla vztažena i na obchodní knihy vedené v cizině a na obchodní knihy a závěrečné listy dohodců (sensálů), jakož i vůbec na všechny knihy vedené o provozu živností a hospodářství.

Přitom byly zrušeny všechny ty předpisy platného práva, které s touto zásadou nejsou v dokonalém souladu. Nutno ještě podotknouti, že takto byl upraven § 295 již v osnově vládního návrhu nového civilního řádu z r. 1937, který byl v letech 1937/1938 projednán v subkomitétu ústavně-právního výboru poslanecké sněmovny a senátu, živnostensko-obchodní výbor doporučuje proto, aby vládní návrh byl přijat plenem sněmovny s malými formálními změnami, uvedenými ve zprávě živnostensko-obchodního výboru. (Souhlas.)

Podpredseda dr. Ševčík: Zpravodajcom za výbor ústavno-právny je pán posl. dr. Chytil. Dávam mu slovo.

Zpravodaj posl. dr. Chytil: Slavná sněmovno!

Ústavně-právní výbor ve své schůzi ze dne 24. října t. r. projednal vládní návrh zákona, kterým se mění některé předpisy o obchodních knihách, a usnesl se doporučiti slavné sněmovně tento zákon ku přijetí, a to s následujícími změnami:

V čl. II, odst. (1) 1. ve větě "Pokud obchodní knihy kupců, závěrečné listy dohodců a jiné knihy vedené..." atd. vkládá se mezi slova "závěrečné listy" a slovo "dohodců" vsuvka "a deníky", takže věta bude zníti: "Pokud obchodní knihy kupců, závěrečné listy a deníky dohodců a jiné knihy..." atd.

V odstavci (1) 2. téhož článku je navržena obdobná změna, takže věta "Pokud obchodní knihy kupců, závěrečné listy dohodců a jiné knihy..." atd. bude zníti: "Pokud obchodní knihy kupců, závěrečné listy a deníky dohodců a jiné knihy" atd.

V čl. III je navržena změna tak, že na místo účinnosti "15. dnem po vyhlášení" navrhuje i se účinnost "dnem vyhlášení" vzhledem k pilné potřebě tohoto zákona. (Potlesk.)

Podpredseda dr. Ševčík: Ku slovu nie je nikto prihlásený, rozprava odpadá.

Pristúpime k hlasovaniu.

Osnova má 3 články, nadpisy článkov, nadpis zákona a úvodnú formulu.

Pretože nie je pozmeňovacích návrhov, dám o celej osnove hlasovať naraz podľa zprávy výborovej. (Námietky neboly.)

Námietok niet.

Kto teda súhlasí s celou osnovou zákona, to je s jej 3 článkami, nadpismi článkov, nadpisom zákona a úvodnou formulou podľa zprávy výborovej, nech pozdvihne ruku. (Deje sa.)

To je väčšina. Tým ústavodarné Národné shromaždenie prijalo túto osnovu zákona podľa zprávy výborovej v čítaní prvom.

Z usnesenia predsedníctva podľa § 54, ods t. 1 rokov. poriadku vykonáme ihneď druhé čítanie.

Ad 2. Druhé čítanie osnovy zákona, ktorým sa menia niektoré predpisy o obchodných knihách.

Sú nejaké návrhy oprav alebo zmien textových?

Zpravodaj posl. Fusek: Nejsou.

Zpravodaj posl. dr. Chytil: Není změn.

Podpredseda dr. Ševčík: Kto v druhom čítaní súhlasí s osnovou zákona tak, ako ju ustavodarné Národné shromaždenie prijalo v čítaní prvom, nech zdvihne ruku. (Deje sa.)

To je väčšina. Tým ústavodarné Národné shromaždenie prijalo túto osnovu zákona tiež v čítaní druhom.

Tým je vybavený 2. odstavec poriadku.

Teraz pristúpime k prejednávaniu tretieho odstavca poriadku, ktorým je

3. Zpráva výborov ústavno-právneho, rozpočtového, priemyslového, technického, dopravného, živnostensko-obchodného, zemedelského a zásobovacieho o vládnom návrhu zákona (tlač 160) o dvojročnom hospodárskom pláne (tlač 185) - pokračovanie.

Zpravodajcami sú: za výbor ústavno-právny posl. Zápotocký, za výbor rozpočtový posl. inž. dr. Ješ, za výbor priemyslový posl. dr. Púll, za výbor technický posl. inž. Janáček, za výbor dopravný posl. Rožnay, za výbor živnostensko-obchodný posl. Horn, za výbor zemedelský posl. Smejkal, za výbor zásobovací posl. Šmejcová.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP