Čtvrtek 21. listopadu 1946

Jeden z nejhlavnějších bodů protokolu je článek čtrnáctý, který stanoví, že na rumunském území v Oradea Mare se zřizuje česko-slovenský úřad, který má pořídit podklady ku provedení vlastního transferu. Současně půjde o to, aby byl dokonale zajištěn majetek, zejména nemovitý, před ztrátou při odchodu majitelů.

K usnadnění transferu a k rozřešení všech sporných otázek, které se případně vyskytnou při provádění tohoto protokolu, bude ustavena smíšená komise se sídlem v Bukurešti, složená ze stejného počtu zástupců obou vlád

Vlastní přestěhování bude provedeno místními smíšenými komisemi československo-rumunskými, které budou pracovati podle směrnic vypracovaných ústřední smíšenou komisí.

Podle přibližných odhadů s rumunské strany dosahuje československý majetek Čechů a Slováků v Rumunsku dosti značné sumy a je proto v zájmu Československa, aby majetek našich přestěhovalců byl ve své celistvosti převeden do Československé republiky a aby těm, kteří se vracejí do staré vlasti, byly dány ihned na počátku všechny předpoklady úspěšného zachycení se v novém domově.

Úmluva stanovená protokolem bude provedena oběma státy v duchu přátelském. Český a slovenský národ s radostí uvítá naše bratry, kteří se vrátí do své vlasti, a úmluva bude jistě zárukou, že všichni budou v novém domově spokojeni a šťastni.

Návrat našich krajanů bude také značným přínosem pracovních sil do průmyslu i zemědělství a jejich práce přispěje ke zvýšení blahobytu naší republiky.

Doporučuji, aby slavná sněmovna schválila tento vládní návrh beze změny. (Potlesk.)

Místopředseda Tymeš: Ke slovu není nikdo přihlášen. Přistoupíme k hlasování.

Schvalovací usnesení má 1 odstavec a dám o něm hlasovati podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celým schvalovacím usnesením podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím ústavodárné Národní shromáždění přijalo toto schvalovací usnesení podle zprávy výborové ve čtení prvém.

Předsednictvo usneslo se podle § 54, odst. 1 jedn. řádu, aby o tomto schvalovacím usnesení bylo čtení druhé provedeno v téže schůzi.

Vykonáme proto ihned druhé čtení.

Ad 1. Druhé čtení schvalovacího usnesení, jimž se schvaluje protokol, uzavřený mezi Československou republikou a královstvím Rumunským o transferu osob české a slovenské národnosti, podepsaný v Bukurešti dne 10. července 1946 (tisk 215).

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodajka posl. dr Horáková: Nejsou.

Zpravodaj posl. Sova: Není změn.

Místopředseda Tymeš: Kdo ve druhém čtení souhlasí se schvalovacím usnesením tak, jak je ústavodárné Národní shromáždění přijalo ve čtení prvém, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím ústavodárné Národní shromáždění přijalo toto schvalovací usnesení také ve čtení druhém.

Tím je vyřízen 1. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání druhého odstavce pořadu, jímž je

2. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu v Přerově, odd. V, za souhlas s trest. stíháním posl. Kaďůrka. (Přestupek ublížení na cti podle § 2 zákona č. 108/33 Sb.) (tisk 189).

Zpravodajem je pan posl. Tichý.

Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Tichý: Slavná sněmovno, paní a pánové !

Podávám zprávu a návrh v imunitní záležitosti p. posl. Kaďůrka. Okresní soud v Přerově, odd. V, podáním ze dne 2. srpna letošního roku žádá o souhlas s trestním stíháním poslance ústavodárného Národního shromáždění Kaďůrka pro přestupek utrhání na cti podle § 2 zákona č. 108/33 Sb. Tohoto domnělého přestupku nebo přečinu se prý posl. Kaďůrek dopustil tím, že na veřejné schůzi v Čelákovicích 5. ledna letošního roku kritisoval znárodněné podniky a mezi jiným zmínil se také o deficitech znárodněného podniku fy Baťa ve Zlíně.

Imunitní výbor za použití trestních spisu projednal tuto záležitost velmi podrobně a jednomyslně dospěl k závěru, že veřejný zájem zde nepřevyšuje zájem na nerušeném vykonávání poslaneckého mandátu poslance Kaďůrka. Doporučuje proto slavnému ústavodárnému Národnímu shromáždění, aby posl. Kaďůrek vydán nebyl. (Souhlas.)

Místopředseda Tymeš: Ke slovu není nikdo přihlášen.

Přistoupíme k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby ústavodárné Národní shromáždění nedalo souhlas k trest. stíhání posl. Kaďůrka.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím ústavodárné Národní shromáždění usneslo se nedati souhlas k trest. stíhání posl. Kaďůrka.

Tím je vyřízen 2. odstavec pořadu.

Nyní přistoupíme k projednávání třetího odstavce pořadu, jímž je

3. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu v Kroměříži, odd. V, za souhlas s trest. stíháním posl. dr Čepičky. (Přestupky zákona o ochraně cti podle §§ 1 až 3 zákona č. 108/33 Sb.) (tisk 190).

Zpravodajem je p. posl. dr Klimek. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Klimek: Slavná sněmovno, paní a pánové!

Okresní soud v Kroměříži, odd. V, požádal podáním ze dne 3. srpna 1946 o souhlas k trest. stíhání poslance ústavodárného Národního shromáždění dr Čepičky pro přestupky zákona o ochraně cti podle §§ 1 až 3 zákona čís. 108/33 Sb.

Imunitní výbor projednal velmi zevrubně celou tuto záležitost a usnesl se jednomyslně doporučiti ústavodárnému Národnímu shromáždění, aby posl. dr Čepička k trest. stíhání vydán nebyl, poněvadž nelze v jeho projevech shledávat více než normální výkon poslaneckého mandátu.

Doporučuji, aby toto usnesení imunitního výboru bylo přijato. (Souhlas.)

Místopředseda Tymeš: Ke slovu není nikdo přihlášen, přistoupíme k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby shromáždění nedalo souhlas k trest. stíhání posl. dr Čepičky.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Tím ústavodárné Národní shromáždění usneslo se nedáti souhlas k trest. stíhání posl. dr Čepičky.

Tím je vyřízen 3. odstavec pořadu.

Dovolenou na dnešní schůzi udělil jsem p. posl. Matulovi a pí posl. Švermové.

Sděluji, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze konala zítra ve čtvrtek dne 21. listopadu 1946

s pořadem:

1. Zpráva výboru právního o vládním návrhu zákona (tisk 239) o zimním čase (tisk 243).

2. Zpráva výborů soc.-politického a právního o vládním návrhu zákona (tisk 57) o rozhodčích soudech pro úpravu některých závazků národních podniků (tisk 236).

3. Zpráva výboru právního o vládním návrhu zákona (tisk 199) o některých opatřeních v občanských věcech právních (tisk 240).

Končím schůzi.

(Konec schůze v 15 hod. 59 min.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP