Pátek 13. prosince 1946

Ožehavá je na Slovensku aj otázka zaistenia reálnej hodnoty miezd a platov. V úsilí vytvoriť v jednotnom štáte jednotné hospodárstvo v rámci menovej reformy bola prevedená celoštátna úprava miezd a platov. Robotníctvo túto úpravu prijalo v predpoklade, že bude sjednotené aj zásobovanie, že ceny budú jednotne upravené a že úradné ceny budú dodržiavané. Tieto predpoklady sa nesplnily. Poldruha roka po oslobodení pri jednotnom mzdovom systéme v jednotnom štáte máme dvojaký zásobovací systém. Pokiaľ v Čechách sú pracujuce vrstvy existečne odkázané na poctivo zarobený pravidelný príjem, kryjú svoje potreby regulovaným zásobovaním za úradné ceny, na Slovensku absolútne nedostatočná kontrola uvoľnila pole najväčším povojnovým nepriateľom ľudstva - čiernym obchodníkom. Čierny obchod na Slovensku vyhnal ceny do takej výšky, že niektoré životné a spotrebné články sú pre pracujúce vrstvy neprístupné. (Predsedníctvo prevzal podpredseda Petr.)

Na Slovensku mohli špekulanti nielen hromadiť a schovávať zásoby, ale ich odsunúť až do Čiech a pašovať do zahraničia. Domáci šmelinári sa spojili so svojimi zločineckými kamarátmi z Moravy a Čiech, ktorí prichádzajú aj s nákladnými autami a skupujú pomocou svojich agentov zásoby, aby ich doma predali za vysoké ceny a zadovážili si nesmierne bezpracné zisky. Tento nekresťanský obchod nie je včerajšieho dáta a nerobí sa bez toho, aby za zásobovanie zodpovedné úrady o tom nevedely. Svedčí o tom aj úredné oznámenie Poverenictva výživy a zásobovania, v ktorom sa vyvracia nepravdivá zpráva českého denníka "Národní osvobození" o husacej masti, ktorá sa vylieva do Dunaja. Menované povereníctvo medziiným uvádza: "V posľednom čase dochádza na Slovensko spústa českých obchodníkov a iných jednotlivcov, ktorí skupujú vo veľkom i jednotlive najmä hydinu a iné články. Vo veľmi početných prípadoch príchodia títo záujemci s vlastnými autami, ktoré sú pri odchode preplnené týmito nákupmi."

Takto potvrdzuje Povereníctvo pre výživu a zásobovanie, že o rozsiahlom šmelinárení do Čiech sa vedelo a vie. Tento prípad sa stal ešte približne v minulej zime a nič nebolo učinené, aby zločiny páchané na škodu slovenských a českých konzumentov, ktoré poškodzujú verejný záujem a zapríčiňujú nasmu hospodárstvu veľké škody, boly obmedzené a úplne odstránené. Poškodení pracujúci uz strácajú trpezlivosť a volajú po náprave. Spytujú sa, ako je to možné, že prosíme Prahu, aby nám vypomohla s múkou, keď sa u nás múka a iné potravné články, cukor, soľ, ba aj dovezené pomaranče dostávajú po vagónoch na čierny trh? Ako je to možné, že ryža, ktorá sa úradne dováža, je nečistá a potuchlá, a čo sa úradne distribuje, nestačí ani pre chorých, ale na čierno môže sa nakúpiť dobrá ryža v neobmedzenom množstve? Ako je to možné? (Výkriky.) Aj v Bratislave! (Výkriky.) Máte hospodársku kontrolnú službu. Ako je to možné, že z čokolády, ktorá nám bola na Slovensko dodaná, bolo údajne 35 tisíc kg v nepoužiteľnom stave, čím bola verejná distribúcia stratená? Bez prídelu, na čierno možno dostať ľubovoľné množstvo čokolády.

Je úplne správne, keď naši robotníci, úradníci a ostatné konzumentské vrstvy vyhlasujú, že to ďalej trpieť nie sú ochotní, ľuďom dochádza trpezlivosť a naliehave žiadajú nápravu. Plnú zodpovednosť za tento trestuhodný stav nesú naše zásobovacie kontrolné orgány, zvlášť Hospodárska kontrolná služba, ktorá úplne zlyhala. Ostatné zprávy o nedostatočnom výkupe obilia svedčia o tom, že ani orgány Povereníctva výživy a zásobovania nie sú na výške. Na Slovensku sa urodilo dosť chlebovín, podľa úradného odhadu približne 50 tisíc vagónov. Nedostatočný výkup obilia nedá sa ničím odôvodniť, iba hriešnou nedbalosťou tých, ktorých povinnosťou bolo starať sa o úspešné prevedenie výkupu v tomto roku.

Kľúčovou otázkou v zásobovaní je teda kontrola. Dlho to trvalo, než sme sa domohli vážnejších kontrolných opatrení za aktívnej účasti odborových organizácií. Trváme na tom, aby v začatej kontrole, ktorá bola vynútená energickým zákrokom Revolučného odborového hnutia, bolo urýchlene pokračované. Ceny musia ísť dolu a úradné ceny musia byť dodržiavané. Obmedzením zbytočne rozsiahleho medziobchodu treba skrátiť cestu od výrobcu k spotrebiteľovi. Nechceme nič viac, než zaistiť, aby robotníctvo a úradníctvo, ktoré pracuje za úradné mzdy a platy, mohlo nakúpiť svoje denné potreby za úradné ceny.

Vítame každé, aj sebaostrejšie opatrenia, ktoré môžu prispieť k odstráneniu pliagy čierneho obchodu. Aby sa aj ostatné zostrené opatrenia úradu Predsedníctva Sboru povereníkov neminuly očakávaného účinku, treba zaručiť ich dôsledné prevedenie. Žiada sa, aby forma verejnej kontroly zásobovania bola pribraním zástupcov odborových, odbojových a iných organizácií spotrebiteľov dôsledne uplatnená. Je stará pravda, že na zlodeja dáva najlepší pozor ten, kto nechce byť okradnutý, a v tomto prípade sú to pracujúce vrstvy.

Je nesporné, že najcennejší poklad a opora štátu sú spokojní a lojálni občania. Najhodnotnejším a prosperujúcim kapitálom nášho priemyslu je spokojný robotník a zamestnanec. Túto spokojnosť je možno dosiahnuť buď ukojením všetkých potrieb pracujúcich, alebo v dobe nedostatku presvedčením, že v rámci daných možností bolo jeho potrebám spravedlivo vyhovené. Ľud vie sa uskromniť a vie prinášať obete, keď je presvedčený, že nie je podvádzaný. Každému čestnému a objektívne súdiacemu občanovi je jasné, že bude ešte určitú dobu trvať, pokiaľ sa nám spoločnou a usilovnou prácou podarí odstrániť vojnou zapríčinené škody. Preto treba bez reptania priložiť ruku k dielu a zúčastniť sa budovateľskej práce.

Pre toto svorné úsilie všetkých složiek pracujúceho ľudu treba vytvoriť aj vhodné psychologické a politické podmienky. Viem dobre, že máme nepriateľov našich nových ľudovodemokratických poriadkov a že sa títo zahniezdili aj v niektorých vládnych stranách. Usilujú sa svoju podkopnú robotu prevádzať nezodpovedným štvaním robotníkov a živnostníkov proti robotníkom, ba štvú aj úradníkov proti robotníctvu. Na jednej strane nariekajú, že rozpočtové výdavky sú príliš vysoké, ale na druhej strane vymáhajú rôzne výhody a kladú také požiadavky, ktoré sú tohoto času nesplniteľné. Nepriatelia nášho ľudovo-demokratického režimu radi využívajú každú otázku pre rozdúvanie slovensko-českého antagonizmu a zvlášť často operujú s otázkou presťahovania slovenských pracovných síl do Čiech. Je pravda, že silnejší český priemysel svojou vysokou výrobnou kapacitou pomáha a bude pomáhať na znovuvýstavbe a spriemyselnení Slovenska. Na druhej strane nebola by táto pomoc možná, keby Slovensko nepomáhalo českému priemyslu svojimi surovinami a potrebnou pracovnou silou. Je to zapojenie slovenských pracovných síl do národnej výroby práve tam, kde je potrebné účastniť sa na vytvorení národnej produkcie, bez ktorej by spriemyselnenie Slovenska nebolo možné. Je to sjednotenie českých a slovenských výrobných síl, ktoré sledujú spoločný cieľ, zaistiť pre obidva národy nášho spoločného štátu lepší zajtrajšok.

V čase, keď sa na budovateľskom diele stretávajú obidva národy v usilovnej práci, hovoriť o otázkach, ktoré nás predtým delily, ale ktoré dnes už neexistujú, je nielen zlomyseľnosť, ale priam zrada proti zásade česko-slovenskej štátnej jednoty. Túto zradu pácha nesa aby rozleptávala bratský sväzok Čechov a Slovákov a dobrý pomer týchto národov, ktorý nikdy nebol tak potrebný, ako práve dnes.

Teraz po vojne sme svedkami toho, že aj národy, ktoré vo vojne stály proti sebe ako smrtelní nepriatelia, hľadajú dnes spoločnú platformu sbliženia a spolupráce, a všade, kde je dobrá vôľa, toto šľachetné úsilie je korunované úspechom. Je samozrejmé, že iniciatíva vychádza predovšetkým z pokojamilovných pracujúcich vrstiev. V tomto úsili o zaistenie podmienok pokojnej práce a blahobytu v medzinárodnom merítku, ako aj na domácej pôde, hrajú vynikajúcu úlohu jednotné odborové organizácie. Najväčším výdobytkom povojnového obdobia je, že sa podarilo vytvoriť a udržať jednotu odborového hnutia. Naše jednotné odborové hnutie je aj základným pilierom jednoty bratstva Čechov a Slovákov v našej republike. Naše jednotné odborové hnutie má neoceniteľné zásluhy na dosiahnutej hospodárskej a politickej konsolidácii, ako aj neoceniteľné zásluhy, že vývin v republike ide vpred, že nové ľudovo-demokratické poriadky sa u nás neustále upevňujú a prehlbujú. Naše odborové hnutie stojí aj na Slovensku za zvlášť ťažkých podmienok na stráži výdobytkov pracujúceho ľudu a nedovoli, aby reakčné protiľudové sily ho priviedly zpät do pomerov, aké u nás panovaly v predmníchovskej republike. Preto je revolučné odborové hnutie terčom útokov všetkých možných reakcionárskych klík. Proti odborovému hnutiu na Slovensku boly podniknuté ničím nepodložené tendenčné a vymyslené útoky aj na pôde tohoto parlamentu.

Považujem za zbytočné ich citovať a prejdem priamo na jadro vecí. Vytýka sa odborom, že stoja v službách jednej politickej strany, a žiada sa nepolitičnosť odborov - neskoršie to nazvali nadstranníckosťou. My vidíme týmto našim kritikom veľmi do duše. Ich nebolí, že naše odborové hnutie je politické, ich bolí to, že vôbec máme silné odborové hnutie a že toto jednotné odborové hnutie hrá tak významnú úlohu vo vedení štátu na rozdiel od minlosti, keď o všetkých dôležitých hospodárskych a politických otázkach republiky rozhodovali finanční magnáti. Títo samí prívrženci nepolitičnosti odborov jedným dychom žiadajú rozparcelovanie orgánov odborového hnutia medzi politickými stranami.

Jednotné odbory už v priebehu národného povstania staly sa dôležitým faktorom. Po oslobodení plne sa zapojily do rekonštrukčných prác a vypätím všetkých síl pracujú na hospodárskej obnove našej krajiny. Usilujú sa o to, aby pomery v našom spoločnom štáte boly čo najrýchlejšie konsolidované. Odbory pracujú na tom, aby v závodoch a na všetkých pracovných miestach bola upevnená pracovná disciplína, zlepšená pracovná morálka a zvýšený pracovný výkon. Odbory podporujú premiestnenie a preškolenie neproduktívnych síl na produktívne. Organizujú uhoľné brigády, národné smeny, národné súťaženie. Odbory bojujú, aby do distribúcie bol zavedený poriadok, aby dôsledne bol potieraný čierny obchod a aby ceny životných potrieb boly snížené. Skrátka úsilie odborov je, zvýšiť produktivitu práce a zaviesť nový hospodársky a sociálny poriadok. Sú to úlohy obsiahnuté tak v Košickom vládnom programe, ako aj v dvojročnom budovateľskom pláne, ktorý sa plne kryje s programom odborového hnutia. Teda je pravdou, že odborové hnutie stojí v službách vládneho programu a má značný podiel na jeho prevedení do života. Pri praktickom plnení týchto úloh môžu sa dostať odborové organizácie do rozporu len s tými politickými stranami, ktorých praktická činnosť je v ostrom rozpore s politikou Národného frontu a vlády, ktoré strany politicky chcú ťažiť z povojnových ťažkostí a namiesto čestnej a užitočnej spolupráce z úzkoprsých stranníckych dôvodov dávajú prednosť nezodpovednej a ľahkej politickej demagogii.

Toto politické farizejstvo čo najrozhodnejšie odmietame a budeme ho potierať tak v Čechách, ako na Slovensku. (Potlesk.) Robia to ľudia, ktorí svoje osobné záujmy a osobné obohatenie stavajú nad záujmy národa a štátu, ktorí trpia šmelinárenie do Čiech len preto, aby mohli štvať proti českému národu ako celku (Potlesk.), pri tom s Čechmi toho istého zamerania, akého sú sami, veľmi dobre vychádzajú. Nadávajú na nedostatok uhlia, no robia všemožné prekážky pri organizovaní dobrovoľných uhoľných brigád a snažia sa pracovné nadšenie, pracovnú morálku brigádníkov vymyslenými nepravdami a štvanicami podlomiť. Mohol by som uviesť mnohé prípady vyvolané reakčnými živlami na českej ako aj na slovenskej strane tým cieľom, aby znemožnily upevnene československej vzájomnosti, aby vyvovalaly neistotu, nervozitu a dezorientovaly masu, podlomily pracovnú morálku a nadšenie.

Slovenskí robotníci v českých závodoch svojou čestnou prácou, pracovnou morálkou a výkonom zíkavajú si dôveru a úctu českej verejnosti. Prácou budujú a utužujú bratský sväzok Čechov a Slovákov. Slovenskí robotníci rozširujú dobrú povesť slovenského ľudu. (Potlesk.)

Myslím, že je záujmom každého Slováka, nech je organizovaný k ktorejkoľvek politickej strane, aby sme na Slovensku mali silné jednotné odbory, ktoré sú hotové účinne hájiť záujmy zamestnancov a ktoré sú schopné ich aj mobilizovať k splneniu veľkých budovateľských úloh, ktoré nás na Slovensku očakávajú. V tomto duchu odbory na Slovensku budú ďalej pokračovať vo svojej činnosti a odrazia útoky všetkých zakuklených a zjavných nepriateľov nášho jednotného odborového hnutia a nášho ľudovo-demokratického režimu. (Potlesk.)

Nový rozpočet otvára veľké možnosti pre slovenský pracujúci ľud, lebo dáva prostriedky, ktorými bude možno dosiahnuť podstatné výsledky pre zlepšenie jeho položenia. Nový rozpočet predpokladá zároveň ešte lepšie pracovné úsilie, lepšie a účelnejšie organizované ako doteraz. O tom nás presvedčuje investičný program, ktorý niekoľkonásobne prevyšuje prevedené investície na Slovensku v ktoromkoľvek roku pred týmto. Slovenské odborové hnutie považuje v budúcnosti za svoju hlavnú povinnosť stať sa organizátorom tohoto zvýšeného pracovného úsilia, aby dobrou prácou slovenských pracujúcich rúk dokázalo, že prostriedky venované rozvoju Slovenska prinesú svoje bohaté ovocie pre celú republiku. (Potlesk.)

Místopředseda Petr: Dávám slovo dalšímu řečníku, kterým je p. posl. Smrkovský.

Posl. Smrkovský: Slavná sněmovno, paní a pánové!

Naše zemědělství je jedním z nejvýznamnějších úseků našeho národního života a národního hospodářství. To samo o sobě by stačilo, aby k sobě poutalo stále - nejen v otázce rozpočtu - pozornost všech, kterým osud státu a našeho zemědělství leží na mysli, nebo i těch, kteří to předstírají. Tím spíše však se stává středem pozornosti, když prožívá velký přerod po všech stránkách a když operace s půdou, kterých jsme svědky, jsou činy dosahu historického.

Připadl nám úkol vytvořit na staré české půdě, vzaté z rukou Němců, Maďarů a zrádců, na 150 tisíc nových soběstačných českých a slovenských usedlostí a dalším tisícům zemědělců ve vnitrozemí zvýšit výměru jejich půdy. Tento dalekosáhlý úkol je v podstatě splněn a zvládnut a dnes není až na výjimky znatelných rozdílů mezi stavem našeho zemědělství ve vnitrozemí a pohraničí. Poměry tam jsou v podstatě stabilisovány. Je to vítězství nové zemědělské politiky. Dnes v celém pohraničí provádí Národní pozemkový fond spolu s rolnickými komisemi oceňování, kolem něhož je mnoho řečí. Někdo říká, že ceny jsou vysoké, a druhý zase, že jsou nízké. Noví naši rolníci v pohraničí dají svému státu tolik, kolik mohou, ale stát od nich nežádá a nemůže žádat, aby přídělové ceny byly tak vysoké, aby celý život se svými rodinami museli pracovat na dluhy. Nejde nám jenom o osídlení, jde nám i o to, aby 150.000 nových zemědělských rodin mohlo brzy žíti, když ne v blahobytu, tedy alespoň slušně. Svou poctivou prací odvrátili naši přídělci od sebe všechny pomluvy o zlatokopech. Kéž bychom se zbavili lumpů všude tak rychle, jako se jich zbavili a zbavují naši přídělci v pohraničí! (Potlesk.)

Naše pohraničí stává se již spolehlivou oporou státu. Stát a my všichni v praksi oceníme jejich poctivou práci pro republiku a pomůžeme jim. Našim rolníkům připadl úkol vydobýt ze zemědělské půdy, vymrskané válečným a okupačním režimem, výživu národa. Připadl nám úkol vyvést naše zemědělství do mírového stavu. Ale nejenom to. Nám připadl i úkol napravit chyby nebo důsledky špatné zemědělské politiky z dob předválečných a těch není málo. Jak si máme vysvětlit všeobecně známý fakt útěku s půdy, útěku do měst, vylidňování venkova, který je zaznamenáván po celá desetiletí, když na druhé straně je nám známa láska našich lidí k půdě, která se projevila přívalem osídlenců na pohraniční půdu, ba i takových osídlenců, kteří již neměli zemědělskou kvalifikaci a museli být proto z velké míry odmítáni a odkazováni na práci v průmyslu a jinde? Příčiny tohoto stavu spočívaly v malých výměrách půdy, v nespravedlivé cenové a výrobní politice, která byla výhodná pro statkáře a velkostatkáře a nevýhodná pro rolníky a domkáře. Spočívaly v zaostalém, nemoderním technickém vybavení zemědělců, v úžasné robotě rolnických žen a podobně. To jsou hříchy minulosti, to je smutné dědictví z dob dřívějších, a nám připadl úkol tento stav změnit.

Na adresu těch, kteří tenkrát určovali osudy našeho zemědělství, patří kritika, která je nyní v míře přebohaté záměrně a neodpovědně vedena proti dnešnímu režimu ministerstva zemědělství. Velmi mnohému kritiku dnešní zemědělské politiky by mělo být předloženo zrcadlo jeho politiky v době prvé republiky, kdy schvaloval politiku, která vedla naše zemědělce do zadlužení, bídy, otroctví žen a k útěku z venkova. (Potlesk.)

My známe tísnivé poměry našich rolníků, jejich potřeby a potíže. Jejich překonání je možné jen prací, splněním dvouletého budovatelského plánu vlády Národní fronty, splněním všech postulátů a programových zásad i konkrétních úkolů. Pak nastane velká změna k lepším časům našich rolníků. Rádi bychom stanovili plán větší, více učinili k povznesení životní úrovně našich rolníků, ale my víme a ví to také každý rolník že plán musí odpovídat možnostem. Plán, pro jehož splnění by chyběly podmínky, byl by nejen neproveditelný, ale i nezodpovědný. To je třeba otevřeně říci. Jde o věci hospodářské, které je nutno plánovat seriosně; i zde, na úseku hospodářském, zemědělském platí zásada ražená panem předsedou vlády, že s poctivostí nejdál dojdeš. (Potlesk.)

V roce 1947 bude dokončeno zemědělské osídlení našeho pohraničí, kde ministerstvo zemědělství drží v reservě 100.000 ha půdy pro Čechy, kteří se mají vrátit z ciziny. Této dosud neosídlené půdy je málo a bude lehce osídlena. Stejně tak musí být dokončen proces konfiskace půdy zrádců a kolaborantů, jak to ukládá dekret presidenta republiky číslo 12. Toto dílo očisty české a slovenské půdy od těch, kteří se zpronevěřili národu, mohlo být dávno skončeno, kdyby tito národu se zpronevěřivší lidé nenacházeli tolik placených i neplacených advokátů. (Potlesk.) Dokončení této očisty je ve vládním programu a je schváleno politickými stranami Národní fronty, a proto doufáme, že se podaří i na tomto úseku prokázat, že začíná u nás nová tradice, tradice dodržování slibů a plnění zákonů. Týká se to přirozeně i Slovenska. Rozpočet ministerstva zemědělství pamatuje na tyto operace částkou 150 mil. Kčs, která zabezpečuje jejich krytí.

Postuláty naší národní a demokratické revoluce, pokud jde o půdu, nebyly by splněny a velké dílo poslovanštění a demokratisace pozemkového vlastnictví nebylo by dokončeno bez revise první pozemkové reformy. (Potlesk.) Vládní program vlády Národní fronty ukládá nám provedení této revise, neboť praxi, jaká se projevila při provádění prvé pozemkové reformy, byl těžce porušen zákon. Národní shromáždění republiky Československé v roce 1919 dospělo k názoru, že je neudržitelné, aby na jedné straně byly statisíce bezzemků a malých zemědělských usedlostí - nestačících k výživě na nich hospodařících rolníků - a na druhé straně aby byly 2000 statkářů a velkostatkářů, kterým patřily 4 mil. ha půdy a lesů. A protože tento velký a demokratický zákon z roku 1919 byl porušen, předpokládáme, že Národní shromáždění a všichni političtí činitelé v roce 1946 a 1947 nebudou méně demokratičtí a méně pokrokoví, než byli političtí činitelé v roce 1919. (Potlesk.) Učiníme vše, aby půda neprávem držená velkostatkáři a statkáři byla přidělena podle zákona českým a slovenským zemědělcům. Věříme ve zdar tohoto našeho úsilí tím spíše, že všechny strany Národní fronty odhlasováním vládního programu vyslovily se pro provedení revise první pozemkové reformy. Avšak mnozí lidé povstali do boje proti provedení revise a mluví o porušování právního řádu, o zneklidnění vesnice, o tom, že chceme sahat na soukromé vlastnictví a pod. Ti lidé zřejmě zapomněli, že byl rok 1945, kdy bylo české i slovenské národní povstání a národní a demokratická revoluce, demokratická proto, že jejím cílem bylo zdemokratisování výrobních prostředků. Národ povstal a cíle měl velké. Mohl však mít i větší, a někdo mu dnes chce rok a půl po revoluci jeho plody ukrást. Ti lidé jsou hluší a slepí, nevidí a neslyší, že je nebezpečno ohrožovat práva vydobytá prolitou krví. (Potlesk.) Je to podivné - zpolitisované vedení státního pozemkového úřadu v prvé republice porušilo zákon. My chceme dát zákonu průchod a vyplnit jej. Kritikové hájí porušení zákona, které se stalo, a nás obviňují, že chceme porušit právní řád. Není to nesmyslné? Každý normální člověk rozumí pod pojmem právního řádu dodržování zákonů. Tento právní řád porušuje ten, kdo obhajuje ty, kteří zákon a jeho provádění falšovali. (Potlesk.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP