Středa 12. února 1947

Slavnou sněmovnu jistě bude také zajímati, co ze Sovětského svazu dovážíme a co naproti tomu zase vyvážíme. Podle dosud uzavřených kontraktů jde ve vývozu především o dodávky našeho strojního průmyslu, které pro první období platnosti dohody dosahují hodnoty cca 700,000.000 Kčs, za které dodáme hlavně turbokompresory, elektromotory, lokomobily, bagry atd. Dále jsou to dodávky našich hutí, které tuto sumu ještě převyšují. Na částku kolem 400,000.000 Kčs byly učiněny uzávěrky na technická zařízení pro cukrovary a jiné průmyslové podniky. Za více než 200 milionů Kčs byly sjednány dodávky obráběcích strojů. Kromě toho dodáme větší položky skla, obuvi, tkanin, chmele, cukru, semen atd. Naše nákupy v Sovětském svazu v období prvního roku trvání dohody týkají se hlavně surovin pro československé hutě, chemické závody, podniky kožařské a gumárenské v hodnotě cca 1200 milionů Kčs. Textilních surovin obdržíme přibližně za 500 milionů Kčs, naftových produktů za 300 milionů Kčs. Dále byly učiněny značné uzávěrky na dodávky soli, zejména průmyslové, sádry pro keramický průmysl a j., žíní, štětin, střev, kožek a kožešin, tabáku atd.

Jednou z našich největších těžkostí po stránce obchodních styků se Sovětským svazem je především doprava. Doprava, poštovní styk, telegrafní styk, osobní styk, listovní styk, to všechno je potřebí, aby bylo co nejpružnější. Doposud, vážená sněmovno, dopravujeme zboží ze Sovětského svazu přes Zakarpatskou Ukrajinu, širokorozchodná železnice šla doposud až do Mukačeva. V této době se prodlužuje širokorozchodná železnice z Mukačeva až do stanice Čierna u Čopu, čili až na naše území československé, a zřizujeme v této době veliká překladiště pro dovoz a vývoz pro zahraniční obchodní styk se Sovětským svazem.

Uzavřeli jsme se Sovětským svazem úmluvu, podle které bude se díti doprava nákladů i osob přes zakarpatskou oblast. Chtěl bych však upozorniti na to, že doprava rudy a jiných surovin děje se také přes Polsko, neboť širokorozchodná železnice jde až do Osvěčimi v Polsku, které je poblíže našich hranic, a přáli bychom si, aby byla tato širokorozchodná železnice prodloužena z Osvěčimi až k nám do Ostravy, abychom nemuseli překládati tyto suroviny velmi nákladně v Osvěčimi na naše úzkokolejné železnice.

Nutno si také všimnouti toho, že při prodeji našeho zboží nastala určitá stagnace, protože naše vývozní firmy byly plně zaměstnány přípravou dvouletky a nevěděly dobře, jakým množstvím zboží budou moci disponovat pro vývoz do Sovětského svazu. Ale i to se nyní změní.

A tak vidíme, že obchodní styky se Sovětským svazem se vyvíjejí velmi slibně, čímž je prokázáno, že nejen spočívají na potřebě obou států vzájemně se doplňovat, nýbrž také, že předkládaná dohoda o vzájemných dodávkách zboží, o kterou se vzájemné obchodní styky obou států opírají, je dobrým a zdravým instrumentem.

Mimo těžký průmysl, který je velmi silně zaměstnán dodávkami do Sovětského svazu, měli bychom vřelé přání, abychom i výrobky našeho lehčího průmyslu a zboží denní potřeby vyváželi ve větším měřítku do Sovětského svazu, a je na našich vývozcích a na našich jednatelích, aby všichni projevili co největší účast a co největší snahu, abychom zvýšili obrat se Sovětským svazem na maximum.

Za živnostensko-obchodní výbor sněmovny prosím slavnou sněmovnu, aby přijala tuto dohodu tak, jak byla vládou předložena. (Souhlas.)

Podpredseda Komzala: Ku slovu nie je nikto prihlásený, rozprava odpadá.

Pristúpime k hlasovaniu.

Schvaľovacie usnesenie má 1 odstavec a dám o ňom hlasovať podľa zprávy výborovej. (Námietok nebolo.)

Námietok niet.

Kto teda súhlasí s celým schvaľovacím usnesením podľa zprávy výborovej, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

To je väčšina. Tým ústavodarné Národné shromaždenie prijalo toto schvaľovacie usnesenie podľa zprávy výborovej v čítaní prvom.

Predsedníctvo usnieslo sa podľa § 54, odst. 1 rokov. poriadku, aby o tomto schvaľovacom usnesení bolo čítanie druhé vykonané v tej istej schôdzi.

Vykonáme preto ihneď druhé čítanie.

Ad 3. Druhé čítanie schvaľovacieho usnesenia, ktorým sa schvaľuje dohoda medzi vládou republiky Československej a vládou Sväzu sovietskych socialistických republík o vzájomných dodávkach tovaru, podpísaná v Moskve dna 12. apríla 1946 a uvedená v dočasnú platnosť vládnou vyhláškou zo dňa 28. mája 1946, č. 157 Sb., (tlač 380).

Sú nejaké návrhy opráv alebo zmien textových?

Zpravodaj posl. Nový: Ne.

Zpravodaj posl. Křepela: Nikoli.

Podpredseda Komzala: Kto v druhom čítaní súhlasí so schvaľovacím usnesením tak, ako ho ústavodarné Národné shromaždenie prijalo v čítaní prvom, nech zdvihne ruku. (Deje sa.)

To je väčšina. Tým ústavodarné Národné shromaždenie prijalo toto schvaľovacie usnesenie tiež v čítaní druhom.

Tým je vybavený 3. odstavec poriadku.

Pristúpime k rokovaniu o štvrtom odstavci poriadku, ktorým je

4. Zpráva výborov zahraničného a živnostensko-obchodného o vládnom návrhu (tlač 314), ktorým sa predkladá ústavodarnému Národnému shromaždeniu k prejavu súhlasu dohoda o vyclievaní juhoslovanských vín, sjednaná výmenou nót zo dna 13. novembra 1946 (tlač 831).

Zpravodajcom za výbor zahraničný je p. posl. Ing. Herl. Dávam mu slovo.

Zpravodaj posl. inž. Herl: Slavné ústavodárné Národní shromáždění!

Důvodová zpráva k vládnímu návrhu, kterým se předkládá ústavodárnému Národnímu shromáždění k projevu souhlasu dohoda o vyclívání jihoslovanských vín, sjednaná výměnou not ze dne 15. listopadu 1946, podrobně vysvětluje, jak a proč k tomuto vládnímu návrhu došlo. Když podle vyhlášky ministra zahraničních věcí ze dne 11. dubna 1946, č. 8 Sb., se stala se souhlasem obou stran právně neúčinnými celně - sazební ustanovení dodatkových dohod k obchodní a plavební smlouvě mezi Československou republikou a Jihoslavií ze dne 14. listopadu 1928, ztratili Jihoslované výhodu smluvních cel pro dovoz svých vín do Československé republiky. Vzhledem k bezcelnosti dovozu vín do Československé republiky po osvobození neměla tato okolnost podstatného významu, poněvadž dovoz jihoslovanského vína nebyl celně - tarifními opatřeními bržděn. Když pak v druhé polovině roku 1946 byla zavedena cla na dovoz vín z ciziny, objevila se nutnost umožniti Jihoslovanům dovoz vína za dřívější zlevněné sazby. Na takovéto úpravě má zájem nejen Jugoslavie, nýbrž také Československo, poněvadž dovoz jihoslovanských vín slouží částečně k zaplacení zboží, které od nás Jugoslavie kupuje. Proto vyšla československá vláda s ochotou vstříc žádosti, kterou jihoslovanské velvyslanectví v Praze předložilo jménem své vlády, aby jihoslovanským vínům při jejich dovozu do Československa byl opět poskytnut výhodný celní režim.

Poněvadž tato celní úprava je v zájmu rozšíření hospodářských styků mezi dvěma přátelskými státy, doporučuji, aby plenum ústavodárného Národního shromáždění vyslovilo souhlas s dohodou o vyclívání jihoslovanských vín. (Souhlas.)

Podpredseda Komzala: Zpravodajcom za výbor živnostensko-obchodný je p. posl. Vido. Udeľujem mu slovo.

Zpravodajca posl. Vido: Slávne ústavodarné Národné shromaždenie!

Živnostensko-obchodný výbor prerokoval dňa 24. januára 1947 vládny návrh tlač č. 314 o dohode pri vyclievaní juhoslovanských vín.

Výmenou nót medzi štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí a splnomocneným ministrom Federatívnej republiky Juhoslávie v Prahe zo dňa 14. januára 1946 staly sa neplatnými všetky ustanovenia, ktoré zvýhodňujú dovoz juhoslovanského vína, pokiaľ ide o vyclievanie. Novou výmenou nót zo dňa 15. novembra 1946 vyhovuje Ministerstvo zahraničných vecí prianiu juhoslovanskej vlády, podľa ktorého vína pri dovoze z Juhoslávie majú byť vyclievané podľa starej smluvnej sadzby, a to:

Víno v sudoch 210. Kčs, víno vo fľašiach 420. Kčs za 100 kg.

Zásielky juhoslovanských vín musia byť pri dovoze do Československa sprevádzané nielen osvedčeniami o pôvode, ale i nálezmi o rozbore. Keď prezrieme štatistiku dovozu vína z Juhoslávie do Československej republiky v rokoch 1930-1938, zistíme, že najväčší dovoz bol uskutočnený v r. 1931, teda v roku vrcholnej hospodárskej depresie. Potom sa dovoz vína snižoval, až sa v r. 1936-1937 ustálil okolo 10.000 hl do roka, čiže 100 vagónov. Juhoslovanské vína boly dovážané väčšinou na rezanie.

Živnostensko-obchodný výbor uvážil naše priateľské politické i obchodné vzťahy k Federatívnej ľudovej republike Juhoslávii, ako i to, že sa jedná o priznanie výhody, ktorá už pre juhoslavské vína platila na základe obchodnej a plavebnej smluvy zo dňa 14. novembra 1928 a ktorú Československo priznáva aj v iných zahranično-politických reláciách, a usniesol sa plénu slávnej snemovne odporúčať predbežný vládny návrh k prejavu súhlasu. (Souhlas.)

Podpredseda Komzala: Ku slovu nie je nikto prihlásený, rozprava odpadá. Pristúpime k hlasovaniu.

Schvaľovacie usnesenie má 1 odstavec a dám o ňom hlasovať podľa zprávy výborovej. (Námietok nebolo.)

Námietok niet.

Kto teda súhlasí s celým schvaľovacím usnesením podľa zprávy výborovej, nech zdvihne ruku. (Deje sa.)

To je väčšina. Tým ústavodarné Národné shromaždenie prijalo toto schvaľovacie usnesenie podľa zprávy výborovej v čítaní prvom.

Predsedníctvo usnieslo sa podľa § 54, odst. 1 rokov. poriadku, aby o tomto schvaľovacom usnesení bolo čítanie druhé prevedené v tej istej schôdzi.

Vykonáme preto ihneď druhé čítanie.

Ad 4. druhé čítanie schvaľovacieho usesenia, ktorým sa schvaľuje obchodná dohoda o vyclievaní juhoslovanských vín, sjednaná výmenou nót zo dňa 15. novembra 1946 (tlač 381).

Sú nejaké návrhy opráv alebo zmien textových?

Zpravodaj posl. inž. Herl: Nejsou.

Zpravodajca posl. Vido: Nie je zmien.

Podpredseda Komzala: Kto v druhom čítaní súhlasí so schvaľovacím usnesením tak, ako ho ústavodarné Národné shromaždenie prijalo v čítaní prvom, nech zdvihne ruku. (Deje sa.)

To je väčšina. Tým ústavodarné Národné shromaždenie prijalo toto schvaľovacie usnesenie tiež v čítaní druhom.

Tým je vybavený 4. odstavec poriadku.

Pristúpime k rokovaniu o piatom odstavci poriadku, ktorým je

5. Zpráva výborov zahraničného a živnostensko-obchodného o vládnom návrhu (tlač 332), ktorým sa predkladá ústavodarnému Národnému shromaždeniu k prejavu súhlasu obchodná dohoda medzi republikou Československou a republikou Libériou, podpísaná dňa 21. marca 1938 v Paríži a uvedená v dočasnú platnosť vládnou vyhláškou zo dňa 8. apríla 1938, čís. 80 Sb. z. a n. z r. 1938 (tlač 382).

Zpravodajcom za výbor zahraničný je za omluveného p. posl. dr. Uhlířa pani posl. dr. Horáková. Dávam jej slovo.

Zpravodajka posl. dr. Horáková: Pane místopředsedo, slavná sněmovno, paní a pánové!

Předložený vládní návrh obchodní dohody mezi Československou republikou a republikou Liberií je právní kontinuitou smlouvy, která byla již uzavřena v roce 1938. Nyní na popud zástupce Liberie v Londýně z ledna 1946 byla naše vláda znovu požádána, aby obnovila tuto dohodu, která udržovala obchodní styky mezi republikou Československou a Liberií. Podle zjištění neodporují poměry dohodě ani formou, ani obsahem a proto doporučuje zahraniční výbor, aby byla dohoda tak, jak je ve vládním návrhu předložena, ústavodárným Národním shromážděním schválena.

Je nutno připojiti naději, že obnovení smlouvy o obchodních vztazích mezi republikou Československou a Liberií bude mít jistě také blahodárný účinek, neboť odpadla konkurence Německa a Japonska a Československá republika bude mít opravdu možnost rozvinout a upevnit v Liberii své trhy a rozšířit export svého zboží. Již r. 1937 byl výsledek vztahů mezi republikou Československou a Liberii dosti uspokojivý. Celkový obchodní obrat činil 4 mil. dolarů ročně.

Na základě těchto skutečností doporučuji znovu jménem zahraničního výboru předložený vládní návrh ke schválení. (Souhlas.)

Podpredseda Komzala: Zpravodajcom za výbor živnostensko-obchodný je p. posl. Horn. Dávam mu slovo.

Zpravodaj posl. Horn: Slavná sněmovno, paní a pánové!

Živnostensko-obchodní výbor projednal vládní návrh obchodní dohody mezi Československou republikou a republikou Liberií a jednomyslně se usnesl - že stejných důvodů jako výbor zahraniční - doporučiti ústavodárnému Národnímu shromáždění navrhované schvalovací usnesení k přijetí.

Podpredseda Komzala: Ku slovu nie je nikto prihlásený, rozprava odpadá.

Pristúpime k hlasovaniu.

Schvaľovacie usnesenie má 1 odstavec a dám o ňom hlasovať podľa zprávy výborovej. (Námietok nebolo.)

Námietok niet.

Kto teda súhlasí s celým schvaľovacím usnesením podľa zprávy výborovej, nech zdvihne ruku. (Deje sa.)

To je väčšina. Tým ústavodarné Národné shromaždenie prijalo toto schvaľovacie usnesenie podľa zprávy výborovej v čítaní prvom.

Predsedníctvo usnieslo sa podľa § 54, odst. 1 rokov. poriadku, aby o tomto schvaľovacom usnesení bolo čítanie druhé prevedené v tej istej schôdzi.

Vykonáme preto ihneď druhé čítanie.

Ad 5. Druhé čítanie schvaľovacieho usnesenia, ktorým sa schvaľuje obchodná dohoda medzi republikou Československou a republikou Libériou, podpísaná dňa 21. marca 1938 v Paríži a uvedená v dočasnú platnosť vládnou vyhláškou zo dňa 8. apríla 1938, č. 80 Sb. z. a n. z r. 1938 (tlač 382).

Sú nejaké návrhy opráv alebo zmien textových?

Zpravodajka posl. dr. Horáková: Nejsou.

Zpravodaj posl. Horn: Není změn.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP