Čtvrtek 8. května 1947

Když se díváme na všechny tyto věci a mluvíme o těchto eminentně zemědělských věcech, chtěli bychom, aby tu byl také pan ministr zemědělství, aby přišel na tuto tribunu a přednesl svoje exposé. (Hlas: Ať promluví ministr spravedlnosti!) Chci věřit, že to i pan ministr spravedlnosti jistě udělá, až k tomu bude vhodný okamžik a až bude mít soupis všech výsledků působení národních soudů o retribuci. Jistě si nedá ujít příležitost, aby složil tomuto slavnému sboru svůj účet. (Výkřiky.) My jsme už tolikrát požádali pana ministra zemědělství, aby také on složil svůj účet této poslanecké sněmovně, a zabývali jsme se všemi těmito otázkami i v zemědělském výboru. (Výkřiky.) Výsledkem tohoto projednávání bylo velmi vážné usnesení, které bylo vyjádřeno slovy, že zemědělský výbor nesouhlasí s politikou pana ministra zemědělství. . . (Výkřiky. - Místopředseda dr Ševčík zvoní.). . . v podobě těchto agitací a v podobě těchto letáků, a pan ministr přesto, že mu zemědělský výbor vyslovil nesouhlas s jeho zemědělskou politikou (Výkřiky.), nepřišel, aby přednesl svoje exposé sněmovně a zaujal tak jasné stanovisko. Ale posloucháme-li ty anonymní a do různých stran řízené útoky, vidíme, že je to jen záměrně se strany vašich řečníků, kteří by chtěli vzbudit dojem, že jsou jedinými obhájci chudého pracujícího lidu. (Výkřiky.) Ale já chci věřit, že moudrost, rozvaha a klid, které jsou nejvyššími hodnotami v každém společenství, i v tomto případě zvítězí. Já mám jen jeden pocit, pocit opravdové povinnosti. (Hluk. Hlas: Obhajujete zbytkaře!) Já bych velmi rád na tyto otázky odpověděl milým tazatelům, když by mně dokázali, ve kterých případech jsem obhajoval zbytkaře či jakýkoliv jiný podobný zájem.

Já bych vám dále dokázal, chcete-li, kam jde až nenávist jednotlivých skupin a jednotlivého tisku, kde píší o poslanci Národní fronty způsobem nezaslouženým. . . (Posl. Homola: Svobodné slovo!) - to je náhodou Rudé právo - kde píší o určité schůzi a o tom, jakých výroků se prý na ní dopustil, když ve skutečnosti musím konstatovat, že ten poslanec na schůzi, o níž psalo Rudé právo, ani nebyl a dokonce ve svém životě ještě ani v onom městě, kde prý mluvil, nebyl. Ale to nebylo na závadu Rudému právu, aby o něm psalo, jakým způsobem tam mluvil, jak tam štval a jak řešil, prosím pěkně, problémy zemědělské politiky.

Tedy já mám jen jeden pocit, a to pocit povinnosti, abych s tohoto místa na anonymní útoky pana kol. Václavů konstatoval jednu skutečnost, že totiž tento zákon není zákonem páně Ďurišovým, nýbrž že je zákonem ministerstva spravedlnosti (Výkřiky.), zákonem pana ministra Drtiny, jemuž velmi uctivě jménem těch, jimž tento zákon prospěje a bude sloužit na věčné časy pro zajištění vlastnictví, skládám svůj dík. (Potlesk.)

Podpředseda dr Ševčík: Ku slovu nie je už nikto prihlásený, rozprava je skončená.

Dávam slovo k doslovu spravodajcovi za výbor zemedeľský p. posl. dr Novotnému.

Zpravodaj posl. dr Novotný: Vzdávám se slova.

Podpredseda dr Ševčík: Dávam slovo k doslovu spravodajcovi za výbor osídlovací p. posl. Doleželovi.

Zpravodaj posl. Doležel: Vzdávám se slova.

Podpredseda dr Ševčík: Dávam slovo k doslovu zpravodajcovi za výbor právny posl. dr Bartuškovi.

Zpravodaj posl. dr Bartuška: Vzdávám se slova.

Podpredseda dr Ševčík: Pristúpime k hlasovaniu.

Osnova má 6 častí, 38 paragrafov, nadpisy častí, nadpisy paragrafov, nadpis zákona a úvodnú formulu. Pretože niet pozmeňovacich návrhov, dám o celej osnove hlasovať naraz podľa správy výborovej. Sú nejaké námietky? (Neboli.)

Námietok niet.

Kto teda súhlasí s celou osnovou zákona, to je s jej 6 časťami, 38 paragrafmi, nadpismi častí, nadpismi paragrafov, nadpisom zákona a úvodnou formulou podľa správy výborovej, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

To je väčšina. Tým ústavodarné Národné zhromaždenie prijalo túto osnovu zákona podľa správy výborovej v čítaní prvom.

Z uznesenia predsedníctva podľa § 54, odst. 1 rokov. poriadku vykonáme ihneď druhé čítanie.

Ad 2. Druhé čítanie osnovy zákona o prevedení knihovného poriadku ohľadom konfiškovaného nepriateľského majetku a o úprave niektorých právnych pomerov, vzťahujúcich sa na pridelený majetok (tlač 563).

Sú nejaké návrhy opráv alebo zmien textových?

Zpravodaj posl. dr Novotný: V § 23, odst. 2, bod 1, v druhé řádce navrhuji škrtnutí čárky za slovem "manžely", a to z důvodů stylistických a z důvodu shodné úpravy s ostatními obdobnými případy.

Podpredseda dr Ševčík: Kto v druhom čítaní súhlasí s osnovou zákona tak, ako ju ústavodarné Národné zhromaždenie prijalo v čítaní prvom, s opravou práve uvedenou, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

To je väčšina. Tým ústavodarné Národné zhromaždenie prijalo túto osnovu zákona tiež v čítaní druhom.

Zostáva ešte hlasovať o rezolúcii otlačenej vo správe výborovej. Kto s touto rezolúciou súhlasí, nech zdvihne ruku! (Deje sa.)

To je väčšina. Rezolúcia sa prijíma.

Tým je vybavený poriadok schôdze.

Pred ukončením schôdze oznamujem, že som dal dovolenú podľa § 2, ods. 4 rokov. poriadku na dnešnú schôdzu posl. Šlingovi a Mrázovi. Oznamujem, že sa predsedníctvo uznieslo, aby za budúca schôdza konala v piatok dňa 9. mája 1947 o 12.30 hod.

s poriadkom:

1. Spoločná správa výborov soc. - politického a rozpočtového o návrhu poslancov Hodinovej - Spurnej, Synkovej, Machačovej - Dostálovej, Trojanovej - Genykovej, Zimákovej, Šimonkovej, Švermovej, Ullrichovej, Škrlantovej, Syrovátkovej a Weberovej (tlač 463) na vydanie zákona o dare Československej republiky deťom k sviatku matiek 1947 (tlač 572).

2. Spoločná správa výborov soc. - politického, právneho, zemedeľského a priemyslového o vládnom návrhu zákona (tlač 425) o niektorých opatreniach k prevedeniu národnej mobilizácie pracovných síl (tlač 564).

Končím schôdzu.

(Koniec schôdze o 18 hod. 5 min.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP