Pátek 9. května 1947

Podpredseda Komzala (zvoní): K vecnej poznámke sa prihlásil p. posl. Janouš.

Posl. Janouš: Paní a pánové!

Proces, jímž se naše republika konsoliduje, prochází u nás stále rychlejším tempem. Celá cizina uznává práci našich dělníků a rolníků a naše republika je právem stavěna za vzor všem státům, které procházejí dílem obnovy. Kdo se přičinil o to, že u nás tato obnova jde tak rychle kupředu? Pracující člověk. Je proto třeba vzdát všem pracujícím, ať dělníkům, rolníkům nebo úředníkům, s tohoto místa největší díky za to, že se přičinili, aby naše republika stála tam, kde stojí dnes. (Potlesk komunistických poslanců.)

Chci konstatovat jen tolik, že s tohoto místa mluvili o svobodě lidé, kteří v r. 1939 zavírali komunisty, kteří asistovali, když byli komunisté vybíráni z bytů. Tito lidé mluvili o tom, že bude třeba dobrovolně překonávat špičkové napětí v pracovním procesu, a zapomínají, že ani jeden šmelinář, ani jeden flink se nepřihlásil loni k tomu, aby pomohl skliditi úrodu. Mluví tady mnoho o tom, že je potřeba pomoci našemu venkovu tím, že se zařadí do práce lidé, kteří venkov znají. A já bych chtěl říci, že jenom proto, že se našli dobrovolníci, kteří pomáhali při opravě strojů, kteří šli pomáhat v době žní a při dobývání brambor, máme dnes co jíst. Dobrovolně se nepřihlásil nikdo, kdo měl plná ústa svobody, a nikdo, kdo dnes má plná ústa lásky k venkovu. (Potlesk.)

Když se podíváme na složení dobrovolných pracovních brigád, které chodily na venkov, vidíme, že 90% příslušníků těchto brigád jsou příslušníci komunistické strany a že jenom 10% je příslušníků ostatních politických stran. (Potlesk.)

Není třeba mluvit o tom, že tento návrh zákona je sympatický, protože měřítkem sympatie se neměří jeho účinnost, ale je třeba mluvit o tom, je-li tento zákon potřebný. A já tvrdím, že potřebný je, a proto to byl zločin ode všech těch, kteří se přičiňovali o to, aby tento návrh zákona přišel tak pozdě k projednávání v této sněmovně. V červenci loňského roku jsme schvalovali vládní prohlášení a v říjnu dvouletý hospodářský plán - a teprve dnes, několik měsíců po podání tohoto návrhu zákona, schvalujeme tento zákon, který má pomoci zabezpečit to, co jsme dříve odhlasovali.

Ke konci mluvím jako člověk, který stál před nacistickým soudem a který měl návrh na trest smrti, jako člověk, který je členem Svazu osvobozených politických vězňů, a chci reagovat na slova kol. Skaunice o reakci. Kol. Šimonková mluvila o tom, že se reakci podařilo oddálit projednávání tohoto návrhu, a já to potvrzuji. Nevidí-li dnes nikdo reakci nebo nechce-li ji vidět, pak já jako člen Svazu osvobozených politických vězňů tuto reakci vidím a připomínám zde slova národně socialistického redaktora Wünsche, bývalého člena Národního shromáždění, který před několika týdny napsal něco o tom, že se reakci podařilo vloudit se do stran Národní fronty. R. 1938 nechtěl nikdo vidět reakci, volání komunistů bylo voláním na poušti - a dočkali jsme se toho, že za půl roku na to jsme pochovali republiku a že jsme teď soudili a končíme soud právě s těmito hrobaři republiky. Pro nás tak jako pro všechny ostatní pokrokové lidi platí slova umučeného, popraveného redaktora Julia Fučíka: Lidé bděte! My bdíme, budeme bdít a reakci budeme bít a uvidíme ji všude, kde je. (Potlesk komunistických poslanců.)

Podpredseda Komzala: Ku slovu nie je už nikto prihlásený, rozprava je skončená. Dávam slovo k doslovu p. zpravodajcovi za výbor soc.-politický posl. Kapounovi.

Zpravodaj posl. Kapoun: Vzdávám se slova.

Podpredseda Komzala: Dávam slovo k doslovu p. zpravodajcovi za výbor právny posl. dr Šípovi.

Zpravodaj posl. dr Šíp: Vzdávám se slova.

Podpredseda Komzala: Dávam slovo k doslovu p. zpravodajcovi za výbor zemedelský posl. Borůvkovi.

Zpravodaj posl. Borůvka: Vzdávám se slova.

Podpredseda Komzala: Dávam slovo k doslovu p. zpravodajcovi za výbor priemyslový posl. Cíglerovi.

Zpravodaj posl. Cígler: Vzdávám se slova.

Podpredseda Komzala: Pristúpime k hlasovaniu.

Osnova má 11 častí, 55 paragrafov, nadpisy častí, nadpisy paragrafov, nadpis zákona a úvodnú formulu.

Pretože niet pozmeňovacích návrhov, dám o celej osnove hlasovať naraz podľa zprávy výborovej. (Námietok nebolo.)

Námietok niet.

Kto teda súhlasí s celou osnovou zákona, to je s jej 11 časťami, 55 paragrafmi, nadpismi častí, nadpismi paragrafov, nadpisom zákona a úvodnou formulou podľa zprávy výborovej, nech zdvihne ruku. (Deje sa.)

To je väčšina. Tým ústavodarné Národné shromaždenie prijalo túto osnovu zákona podľa zprávy výborovej v čítaní prvom.

Z usnesenia predsedníctva podľa § 54, ods. 1 rokov. poriadku vykonáme ihneď druhé čítanie.

Ad 2. Druhé čítanie osnovy zákona o niektorých opatreniach k prevedeniu národnej mobilizácie pracovných síl (tlač 564).

Sú nejaké návrhy opráv alebo zmien textových?

Zpravodaj posl. Kapoun: Nejsou.

Zpravodaj posl. dr Šíp: Není změn.

Zpravodaj posl. Borůvka: Nikoli.

Zpravodaj posl. Cígler: Nejsou.

Podpredseda Komzala: Kto v druhom čítaní súhlasí s osnovou zákona tak, ako ju ústavodarné Národné shromaždenie prijalo v čítaní prvom, nech zdvihne ruku. (Deje sa.)

To je väčšina. Tým ústavodarné Národné shromaždenie prijalo túto osnovu zákona tiež v čítaní druhom.

Zostáva ešte hlasovať o rezolúcii výborov priemyslového a zemedelského, otlačenej v zpráve výborovej.

Kto s touto rezolúciou súhlasí, nech zdvihne ruku. (Deje sa.)

To je väčšina. Rezolúcia sa prijíma.

Tým je vybavený poriadok schôdze.

Oznamujem, že sa predsedníctvo usnieslo, aby sa budúca schôdza konala v stredu dňa 14. mája 1947 o 14. hodine

s poriadkom:

Zpráva výborov branného a zahraničného o vládnom návrhu (tlač 515), ktorým sa predkladá ústavodarnému Národnému shromaždeniu republiky Československej smluva o priateľstve a vzájomnej pomoci medzi Československou republikou a republikou Poľskou, podpísaná vo Varšave dňa 10. marca 1947 (tlač 552).

Končím schôdzu.

(Schôdza skončená o 16. hod. 37 min.)



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP