Čtvrtek 10. července 1947

(Začátek schůze v 18 hod. 13 min.)

Přítomni:

Místopředsedové: Hodinová-Spurná, Petr, dr Ševčík, Komzala.

Zapisovatelé dr Bartuška, Bolen.

Členové vlády: náměstkové předsedy vlády Fierlinger, dr Zenkl; ministr V. Kopecký.

243 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře NS: tajemník NS dr Madar; zástupci tajemníka NS dr Záděra, dr Ramajzl.

Pořad

66. schůze ústavodárného Národního shromáždění republiky

Československé, svolané na čtvrtek dne 10. července 1947 na 18. hod.

1. Společná zpráva výborů zemědělského, právního a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 184) o organisaci zemědělců republiky Československé (tisk 743).

2. Zpráva výborů zemědělského, právního a rozpočtového (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 691) o revisi první pozemkové reformy.

3. Zpráva výborů zásobovacího, zemědělského, právního a rozpočtového (podle § 35 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 728) o úpravě některých poměrů v průmyslu cukrovarském.

Místopředseda Petr (zvoní): Zahajuji 66. schůzi ústavodárného Národního shromáždění.

Navrhuji, aby byla stanovena lhůta do pátku dne 11. července 1947 do 10 hodin k podání zpráv o vládních osnovách zákonů těmto výborům:

bezpečnostnímu, brannému, rozpočtovému a právnímu pro vládní návrh zákona o národní bezpečnosti (tisk 377);

osidlovacímu, rozpočtovému a právnímu pro vládní návrh zákona o opatřeních k provedení československo-maďarské dohody o výměně obyvatelstva (tisk 713).

Kdo s navrženou lhůtou jmenovaným výborům pro uvedené osnovy zákonů souhlasí, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Lhůty jsou přijaty.

Přistoupíme k projednávání prvého odstavce pořadu, jímž je

1. Společná zpráva výborů zemědělského, právního a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 184) o organisaci zemědělců republiky Československé (tisk 743).

Zpravodajem za výbor zemědělský je pan posl. Mikuláš. Dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Mikuláš: Slavná sněmovno, paní a pánové!

Zákon o organisaci zemědělců republiky Československé, který si pokládám za čest doporučiti jako zpravodaj výboru zemědělského, považuji za velmi důležitý. Vždyť se jím zajišťuje českým a slovenským zemědělcům jako důležité skupině společenské možnost pomocí a prostřednictvím vlastní organisace nejen zlepšovati zemědělskou výrobu, sociální a kulturní život v našich vesnicích, ale v neposlední řadě také účastniti se účinně sociální přestavby společnosti v duchu naší národní revoluce.

Nová organisace zemědělců republiky Československé, jak bude na podkladě tohoto zákona konečně namísto dosavadních provisorií právem utvořena, není žádným objevem. Je to jen poslední stupeň vývoje odborové organisace zemědělské v našich zemích. Budiž mi dovoleno uvésti k dotvrzení této skutečnosti stručný přehled tohoto vývoje, což považuji za účelné také proto, že v českých zemích byla kolébka odborové organisace zemědělské vůbec.

Vývoj v českých zemích od roku 1848: V Čechách možno znamenati počátek odborových organisací zemědělských, které se ovšem vyvíjely s dobou. V době, kdy zemědělství v našich zemích představoval šlechtický velkostatek, byla odborová organisace zemědělská ovšem organisací velkostatků. Na Moravě byla přibližně v téže době utvořena Moravskoslezská společnost pro podporování polního hospodářství a přírodních věd. Je třeba upozorniti na směr činnosti těchto prvních odborových organisací v zemědělství, nikoli zemědělců, poněvadž všechny následující odborové organisace zemědělců tento směr činnosti zachovávají a s větším či menším zdarem plní. Také při budování nové odborové organisace zemědělců se naráželo na stanovení oboru působnosti, při čemž nechyběly snahy omeziti co nejvíce právě onu tradiční činnost zemědělských odborových organisací. Hlavním a možno říci jediným oborem činnosti oněch prvních odborových organisací zemědělských bylo šíření odborných vědomostí a poznatků za účelem zvelebení zemědělského hospodaření. Pochopitelně se to v této době vztahovalo na hospodaření na velkostatku. K tomu cíli vydávaly uvedené společnosti periodické publikace, sborníky, později odborné časopisy, jimiž šířeny vědecké poznatky do praxe.

Bylo již naznačeno, že selské obyvatelstvo té doby, poddaní, nebylo přímo účastno a výsledky činnosti těchto odborových organisací zemědělských se k němu v celku nedostávaly. Již však od roku 1777 Moravskoslezská společnost a od roku 1791 vlastenecko-hospodářská společnost v Čechách přikročují k šíření zemědělského pokroku také mezi rolníky, tehdy poddané, vydáváním hospodářských kalendářů. Tyto kalendáře byly prvními populárními edicemi lidových výkladů ze všech oborů zemědělské výroby. O jejich významu, důležitosti a oblibě svědčí okolnost, že byly vydávány, třeba pak již jinými vydavateli, dlouho do XIX. století.

Avšak nejenom pomocí a prostřednictvím hospodářských kalendářů snaží se první odborové organisace zemědělské působiti na rolníky poddané. Vlastenecko-hospodářská společnost v Čechách se již v roce 1797 pokouší o zakládání krajských spolků hospodářských, avšak bez úspěchu. Příčiny tohoto neúspěchu krásně vyslovuje sedlák Kojan v Holečkově díle "Naši" asi takto: "Není to naše, selské, je to panské." Myšlenka však nezanikla. V r. 1830 bylo založeno 13 filiálních krajských spolků z nichž se později zrodily okresní spolky hospodářské z podnětu hospodářských společností, jeden v Čechách a jeden na Moravě, jako všeobecné odborové organisace zemědělské; byly zakládány speciální spolky pro jednotlivá zemědělská odvětví. Jest zajímavé, že první takovou speciální organisací byl u nás Ovocnický spolek, založený v roce 1815. Následovala pak Ovčácká jednota 1825 a Zahradnická společnost 1843.

Od roku 1848 do roku 1918: Rok 1848 je mezníkem ve vývoji českého zemědělství a také ve vývoj i odborových organisací zemědělských. Toho roku dochází ke zrušení posledních zbytků feudalismu, ke zrušení roboty, čímž nastává nová doba pro české rolnictvo, které instinktivně pociťuje potřebu zlepšiti hospodaření na svých gruntech a vyrovnati se v tomto směru pokročilejším velkostatkům. Roku 1848 dochází také ke zřízení prvního ministerstva orby v Rakousku, v němž tyto snahy nacházej i pochopení. A je jistě zajímavé, že toto ministerstvo usiluje o rozšíření okresních hospodářských spolků a o prohloubení jejich činnosti odborné. V úvahách tohoto ministerstva se dokonce vyskytuje již námět závazné zemědělské organisace. Pro odpor velkostatků se nic z toho neuskutečnilo a teprve v roce 1860 dochází k vzpomenuté již přeměně filiálních krajských spolků, do té doby odboček oněch velkostatkářských hospodářských společností, na okresní spolky hospodářské, v nichž se již sdružují rolníci. Okresní hospodářské spolky - jichž po vydání spolkového zákona v roce 1867 přibývalo tak, že takový spolek byl v každém okrese - zaujímají přední místo v šíření zemědělského pokroku: opuštění úhoru, zavádění průmyslových rostlin, strojů a nářadí, lepšího osiva, ušlechtilého dobytka atd. Okresní hospodářské spolky byly také ohniskem a oporou pro zakládání družstev, především úvěrních, nynějších Kampeliček, skladištních, rolnických průmyslových závodů, rolnických cukrovarů, také pro zřizování četných hospodářských škol, pořádání výstav, vydávání a šíření odborné literatury atd. Tehdejší význační zemědělští průkopníci, z nichž sluší vzpomenouti alespoň Horského, Komerse, Kodyma, Skopalíka, Demela, Krouského a Prokůpka, nacházeli v okresních hospodářských spolcích vydatnou oporu i pro své blahodárné působení. Někteří z nich pracovali také národně i politicky, takže okresní hospodářské spolky i v těchto směrech měly svůj význam a vykonaly záslužné dílo. Třeba připomenouti, že na Moravě bylo působení okresních hospodářských spolků jako odborové organisace rolnické význačnější než v Čechách. Tato skutečnost byla patrně důvodem k tomu, že pozdější Zemědělská rada na Moravě byla vybudována právě jen na těchto spolcích, kdežto Zemědělská rada v Čechách byla budována na všech spolcích, které podle svých stanov zahrnují do své činnosti také péči o zemědělství nebo některá jeho odvětví.

Vraťme se však ještě zmínkou k ústředním odborovým organisacím, jimiž zůstávají stále ony zmíněné hospodářské společnosti. Také na ty měla doba pochopitelně vliv; třebaže okresní hospodářské spolky nebyly na hospodářské společnosti zapojeny organisačně, byly s nimi ve stálém a živém pracovním styku. Vedle toho byla však v řadách rolnických pociťována také potřeba míti jaksi svůj ústřední spolek autonomní. Působilo tu zřejmě také to, že ony hospodářské společnosti byly nejen organisacemi oficiálními, poloúředními a utrakvistickými, ale také stále ovládány velkostatkáři a jejich zájmy. V roce 1867 byl uvedeným snahám dán průchod v Čechách tím, že vedle vlastenecko-hospodářské společnosti byl založen nový spolek, Hospodářský klub pro Čechy se sídlem v Praze. V r. 1879 byl tento spolek přeměněn v Ústřední hospodářskou společnost pro království České, která byla v činnosti až do prvé světové války; vydávala české listy hospodářské. Po převratu pak byla přeměněna na Zemědělskou jednotu Československé republiky. Vedle okresních hospodářských spolků vznikaly také další spolky, besedy, speciálně pro některá odvětví zemědělské výroby a i spolky na vesnicích, jež byly rovněž odborovými organisacemi zemědělskými.

Jako se, slavná sněmovno, každé zřízení časem vyžije, vyžily se také ony oficielní hospodářské společnosti a na jejich místo nastoupilo nové zřízení, které fungovalo dále jako odborová či odborná organisace zemědělská. Tyto nové organisace byly zřízeny zemskými zákony, v Čechách zákonem z roku 1891, na Moravě zákonem z roku 1897. Byly to již známé zemědělské rady. Podle zákonů byly tyto ústavy zařízením zemským pro péči, zvelebení a hájení zájmů zemědělství. Vydržovány byly nákladem zemí. Jak již jsem uvedl, základ zemědělských rad tvořily okresní hospodářské spolky, na Moravě samy, v Čechách vedle nich také ostatní spolky, mající ve stanovách péči o zemědělství. Jen v Čechách bylo takových odborových organisací zemědělců - spolků - v prvé republice zapsáno v katastru českého odboru Zemědělské rady přes 500, tedy roztříštěnost povážlivá. Organisační spojení těchto spolků se zemědělskými radami nebylo však žádné, právě tak jako před tím nebylo s hospodářskými společnostmi. Tyto spolky, resp. jejich zástupci v okresích volili pouze okresní delegáty zemědělských rad, kteří pak na valném shromáždění delegátů volili výbory zemědělských rad. Ve Slezsku zůstala Hospodářská společnost stále, až do převratu. Teprve v první republice byla zvláštním zákonem zřízena Zemědělská rada.

Zemědělské rady vykonaly zajisté záslužné dílo, jak o tom nejlépe svědčí jejich výroční zprávy. Nebyly však odborovou organisací zemědělskou ani organisací zemědělců v pravém slova smyslu. To se pociťovalo jako nedostatek hned od počátku. Vždyť také již v roce 1893 byla v rakouském parlamentu předložena osnova o závažných rolnických společenstvech, která byla v roce 1902 přijata a v roce 1903 vyhlášena jako rámcový zákon č. 91 ř. z., na jehož podkladě měly země vydati podrobné zemské zákony. Jak v Čechách, tak na Moravě byly sice o to činěny pokusy; k vydání zákonů zemských však nikdy nedošlo. Pouze ve Slezsku byl takový zákon usnesen a i vydán v roce 1910, nebyl však vůbec proveden. Předtím tam nebyl vydán zákon o zemědělské radě, proto tam zůstala Hospodářská společnost.

Vývoj od roku 1918: Po 28. říjnu 1918 trval stále předešlý stav. Bylo sice mnoho úsilí o novou odborovou organisaci zemědělskou, lépe řečeno odborovou organisaci zemědělců, zemědělská společenstva s povinným členstvím zemědělců a zemědělské komory, několik stran podalo iniciativní návrhy, také ministerstvo zemědělství předložilo návrh, žádný z nich však nebyl projednán. Těm, kterým se jednání o uzákonění nové organisace zemědělců právem zdá příliš dlouhé, možno připomenouti předcházející jednání od roku 1893, takže možno mluviti skoro o tradici. S malou změnou, provedenou v roce 1938 - že namísto německých odborů zemědělských rad v Čechách a na Moravě utvořena německá zemědělská rada v Brně a zrušena slezská zemědělská rada a české odbory nazvány: Česká zemědělská rada v Praze a Česká zemědělská rada v Brně - fungovaly zemědělské rady až do 1. prosince 1942, kterýmžto dnem byly včleněny do Svazu zemědělství a lesnictví. Svaz zemědělství a lesnictví, nikoli však Svaz zemědělců, byl zřízen okupantským vládním nařízením o organisaci zemědělství a lesnictví v Čechách a na Moravě, č. 294/1942. Bylo by zbytečné zabývati se blíže touto tak zv. organisací, jejíž struktura jest ostatně známa. Třeba jen připomenouti, že nařízení čís. 294 z roku 1942 a vyhláška ministra zemědělství Hrubého, čís. 375 z roku 1942, jsou stále v platnosti a jsou tedy součástí nynějšího právního řádu. V důsledku toho trvá ovšem po právu také Svaz zemědělství a lesnictví, na čemž nic nemění okolnost, že ministr zemědělství vyhlásil v květnu 1945 jeho rozpuštění a vstup do likvidace.

Vývoj na Slovensku: O existenci odborové organisace slovenských zemědělců nelze bohužel mluviti až do zřízení Československé republiky. Je však zajímavé, že kdežto v českých zemích byly tvořeny nejdříve spolky, odborové organisace zemědělců a pak teprve pomocí nich zemědělská družstva, nejdříve úvěrní a postupně další, na Slovensku byla tvořena ihned družstva, t. j. svépomocné spolky, gazdovské spolky, někde také malé hospodářské spolky. První takový gazdovský spolek - družstvo - byl založen Samuelem Jurkovičem v Sobotišti v roce 1845. Je tedy Slovensko zase kolébkou především našeho zemědělského družstevnictví, jak toho právem bylo letos vzpomínáno u příležitosti oslavy storočí slovenského družstevnictví.

Činnost, směřující k povznesení a zvelebení zemědělské výroby, kterou v českých zemích prováděly hospodářské společnosti a později okresní hospodářské spolky, prováděli na Slovensku jednotliví zemědělští buditelé. Z nich na prvém místě sluší vzpomenouti Daniela Licharda. Od roku 1847 vydává kalendáře "Domov a pokladnica", od r. 1848 "Noviny pre hospodárstvo", později "Slovenský Pozornik" a v letech 1863-1871 té doby význačný časopis "Obzor", noviny pre hospodárstvo, remeslo a domáci život". Vedle Jurkoviče a Licharda působili podobně na Slovensku další, jako na příkl. Daniel Sloboda, Michal Šoltys, Jozef Strakovič a j. Zemědělské spolky na Slovensku byly jen maďarské, slovenské se nedovolovaly. Roku 1912 se podařilo utvořit ústřední družstvo pro slovenská družstva, nepodařilo se však dosíci povolení k ustavení spolku hospodářské jednoty. Teprve r. 1919 utvořena Slovenská rolnícka jednota, ústřední odborová organisace slovenských zemědělců, sdružující tehdy asi 100 rolnických besed, spolků, jejichž počet rychle vzrůstal. Roku 1920 byla také na Slovensku vládním nařízením čís. 305 Sb. z. a n. zřízena a organisována Zemědělská rada pro Slovensko. R. 1942 byla na místě zemědělské rady zřízena na Slovensku Rolnícka komora, která až dosud je činná a vedle ní, obdobně jako v českých zemích, je bez právního podkladu Jednotný sväz slovenských rolníkov.

Také slovenská Zemědělská rada byla obdobně jako v českých zemích veřejnoprávní odborovou zemědělskou organisací, založenou na spolcích, nebyla však odborovou organisací slovenských zemědělců. Rolnícka komora se rovná asi Svazu zemědělství a lesnictví v českých zemích. Jak je patrno, byl po roce 1918 srovnán vývoj odborových organisací zemědělských na Slovensku s českými zeměmi, takže r. 1945 byly vcelku shodné poměry na celém území našeho státu.

Slavná sněmovno! Navazuje na tento stručný přehled historického vývoje odborové organisace zemědělské, shrnuji: Odborové či zájmové organisace zemědělské byly od počátku budovány podle zemí, byly korporacemi víceméně veřejnoprávními, nebyly však odborovými organisacemi zemědělců s přímým členstvím. Vlastní odborové organisace zemědělců byly tvořeny jako spolky, které nebyly však organisačně spojeny s oněmi veřejnoprávními korporacemi zemědělskými, pouze s nimi spolupracovaly, a ty zase s jejich pomocí a jich prostřednictvím působily mezi zemědělci. Potřeba změny se dávno pociťovala a desetiletí se marně usilovalo o její provedení. R. 1945 byla vhodná příležitost k provedení této tak žádoucí změny. Po rozmetání téměř všech odborových organisací, spolků zemědělců okupanty a v důsledku živelné touhy nahradit Svaz zemědělství a lesnictví organisací demokratickou, byla tu jedinečná příležitost k vybudování odborové organisace zemědělské i zemědělců, t. j. veřejnoprávní korporace, která by byla zároveň odborovou organisací zemědělců s přímým jejich členstvím.

Vycházejíce z tohoto poznání, shodli se zemědělští pracovníci stran Národní fronty v českých zemích na utvoření společné zájmové organisace zemědělců. V dohodě stran s panem ministrem zemědělství byl jmenován přípravný výbor, jehož ustavující schůzi svolal pan ministr zemědělství do ministerstva zemědělství na 28. května 1945. Dne 30. května 1945 byl přípravný výbor uveden ve svou funkci panem ministrem zemědělství před shromážděním zaměstnanců Svazu zemědělství a lesnictví, jehož vstup do likvidace byl, jak jsem již uvedl, před 28. květnem 1945 vyhlášen ministrem zemědělství.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP