Pátek 11. července 1947

Pan posl. Novák zde včera poznamenal, že k zemědělskému výboru se upírá pozornost československé veřejnosti. Praxe zemědělského výboru za právě minulé období vyvolává dojem, že většina jeho členů je toho názoru, že bude zajímavější, bude-li tento výbor co možno nejvíce v rozporu s přáním pracujících zemědělců. Na takovouto originalitu může naše zemědělství jenom doplácet.

Je známa minulost některých členů zemědělského výboru. Vyšli z agrární kolébky, rozlezli se a nastěhovali do některých stran Národní fronty. Do parlamentu se dostali proto, že dotyčné strany nedodržely příslušné kapitoly košického programu. Myslí-li to tyto strany s politikou Národní fronty dobře, tak jak říkají, bylo by nejvýš na čase, aby tyto generály bez vojska odvolaly a nahradily je skutečnými zástupci rolníků, aby to odpovídalo politice Národní fronty. (Potlesk.)

Pan posl. inž. dr Benda horoval zde pro parcelaci státních statků a slavnostně ohlásil, že oni přijdou s iniciativním návrhem. Máme se tedy na co těšit. Konstatuji jen, že pokud šlo o projednávání urychlené a správné revise, parcelace půdy zbytkařů ve prospěch rolníků, tedy zde vám ta iniciativa chyběla. No, abych nekřivdil, přišla přece jenom strana posl. dr Bendy, do právního výboru s iniciativním návrhem, a tento návrh se týkal vyjmutí církevní půdy z revise.

Pan posl. Novák mluvil zde nedávno o špatném hospodaření státních statků. Škoda, že neuvedl a nedoložil, v jakém stavu byly tyto statky přejímány, s jakými břemeny, a kdo je tam mezi těmi všelijakými pány řediteli a správci. Svítíme a posvítíme si na to jejich hospodaření, dost možná, že se pak leckterý bude musit poroučet a půjde si k vám do sekretariátu vaší strany postěžovat a hledat ochranu proti komunistickému teroru. Jen tedy strpení, udělá se pořádek i ve státních statcích, pokud je potřebí, ale vaše sekretariáty z toho budou mít asi malou radost.

Vážení pánové, možno si pohovořit o některé půdě státních statků. Ministr zemědělství řekl zde už jasné slovo. Chtěl bych jenom poznamenat, že se vám nepodaří útokem na státní statky odvést pozornost od revise půdy zbytkařů a vytáhnout je ze spravedlivé akce. (Potlesk.)

Pan posl. Novák se také včera ohrazoval proti tomu, že by zastával zájmy zbytkařů a statkářů. Škoda, že nebyl přítomen v právním výboru, když jsme jednali o doplňku k § 1, lit. d) osnovy, a žádali, aby do výměry 50 ha se započítával pozemkový majetek, který byl získán z jiné půdy než původně zabrané nebo ze záboru propuštěné. Viděl by ostře a rozčileně protestovat svého kol. dr Novotného, až jsme se obávali o jeho zdraví. Viděl by svého kol. Torna, který se obává, že se tím dostane do pohybu velká část výroby, ačkoliv v zápětí přiznal, že jde o nekonečně málo případů. Viděl by ho, jak prosebně apeloval na jemný cit právního výboru, varoval ho před následky a stavěl se za parcelaci půdy náležející obcím a státu.

A dále, proč vám tolik záleží, páni, na tom, aby zbytkaři mohli si vybrat půdu, proč jste o tom tak dlouho mluvili a nemluvili a nepřimlouvali se, aby stejné právo bylo zajištěno výkonným pracujícím rolníkům? Byl by pan posl. Novák viděl i pana pověřence dr Kvetko rozčileně argumentujícího, že návrh je strašně nespravedlivý, že je třeba usnesení revokovat a návrh zamítnout. Byla to, pane poslanče, vzácná příležitost, kdy tito i jiní vaši kolegové byli nuceni přiznat barvu a také ji přiznali.

Máme demokratický parlament a říká se, že všechny vrstvy národa jsou v něm spravedlivě zastoupeny. Pozoruje-li však někdo neobeznámený s poměry průběh parlamentního jednání, zvláště jde-li o zemědělské osnovy, je mu jistě nápadné, jaké početné zastoupení, soudě podle jednání pánů poslanců, mají zde v obou stranách páni zbytkaři a velkostatkáři. Zdá se, že museli mít nějaké zvlášť nízké volební číslo, že jich a jejich všelijakých advokátů se sem tolik dostalo. Nebude tedy na škodu, když na tuto politováníhodnou zajímavost upozorníme voliče, aby příště byli opatrnější a volili skutečně své zástupce, kteří se jim nezpronevěří, a těm, kteří se s pány zbytkaři nemohou rozejit, aby doporučili, aby nepočítali s mandátem a aby místo toho, pomáhat zbytkařům v parlamentě, šli jim pomoci na pole na žně. (Potlesk.)

Pane posl. Nováku, mluvil jste o mechanické akci.

Předseda (zvoní): Upozorňuji pana řečníka, že 5 minut uplynulo.

Posl. David (pokračuje): Hned jsem hotov, pane předsedo, ať mne nezdržují. Mluvil jste zde, pane posl. Nováku, o silném Svazu českých zemědělců. Myslím, že ministr zemědělství se takového silného svazu bát nemusí a on za 2 roky už se postaral dost, aby takový svaz byl brzy uskutečněn. Budeme potřebovat silný jednotný svaz, aby ho, když promluví, slyšely také především sekretariáty a kluby vašich stran. Pak vám již tak nepůjde znemožňovat uskutečňování osnov podle přání výkonných zemědělců.

Boj o revisi byl velmi poučným úsekem v naší zemědělské politice. Ukázalo se, kdo hájí zájmy zbytkařů, a kdo to myslí dobře s rolníky a zemědělskou politikou. Vyjasnilo se na vesnici a mnoho lidí se poučilo.

Pan inž. dr Benda zde řekl, že je nutno zamítnout každou cizí formu hospodářství. My jsme se starali při provádění revise pozemkové reformy, aby především v našem novém režimu byla zamítnuta taková stará forma, jakou jsou zbytkaři a zbytkové statky a aby se půda dostala správně do rukou pracujících zemědělců.

Pan kol. Kameníček přijímá tuto osnovu jako konečnou fázi. Zde je přání otcem myšlenky. Přece asi sám nevěříte, že by se rolníci úplně spokojili s osnovou tak, jak byla zde předložena. To má pan kol. Zibrín trochu jemnější čich. Rolníci povedou svůj zápas za spravedlivě vyřešení otázek dále a věří, že v tomto zápase nakonec zvítězí. Nová zemědělská politika, která sleduje zájmy především drobných a středních zemědělců, znervosňuje pány zástupce zbytkařů, leze vám to prostě za nehty, vážení poslední ochránci tohoto světa, který je na odchodu a nechce se mu do díry. Bolí vás tento ústup ze slávy, já vím, proto tak křičíte. Na věci však sotva něco změníte, vy vážené řečné dámy s mohutnými stavidly výmluvností, i vy, pane kol. Nermuti, který byste nám mohl říci, kdo řekl v Čáslavi na schůzi (Hluk. - Předseda zvoní.), že revise pozemkové reformy je zlodějnou. I vy, pane poslanče Nováku, se svými antisemitskými narážkami, i vy, vážený pane dr Rozehnale, který děláte z nouze ctnost, snažil jste se tu na účet poctivých zástupců lidu s námahou vtipkovat, aby nebylo vidět, jak máte vztek, že vývoj jde jinak, než jste si přáli.

Předseda (zvoní): Upozorňuji znova pana řečníka, že lhůta minula.

Posl. V. David (pokračuje): Už končím. - Vy jste se několikrát svými projevy a interpelacemi neslavně vyznamenal, naposled voláním po potrestání poctivých rolníků, mezi nimiž byli i příslušníci vaší strany. Pane advokáte, tohoto potrestání rolníků se nedočkáte! Trochu jste zaspal dobu. Máme tu nový, lidově demokratický režim, se kterým, pravda, nepočítaly vaše svazky francjosefských a tereziánských zákoníků, v nichž se s takovou oblibou hrabete, abyste tam našel nějaký ten paragraf, jímž by se dala učesat osnova nového zákona. Zasluhuje-li něco potrestání, pak je to zpupné a drzé, protilidové, protizemědělské prohlášení, jež jste tu přednesl, i jeho původci.

Vážení pánové, marné vaše vzteky, vám k vůli nepoteče voda do kopce a svět nepůjde nazpět, nýbrž stále kupředu, a kdo se tomuto lepšímu světu postaví do cesty, octne se ve škarpě. (Potlesk.) Vy, páni zástupci zbytkařů, můžete být ujištěni, že s vaším zdejším jednáním vesnici dokonale seznámíme, a už dnes je vám z toho horko, pomalu se nebudete moci u poctivých rolníků ani objevit. Vesnice bez rozdílu politické příslušnosti nejen že s novou zemědělskou politikou souhlasí, ale také ji brání a ubrání.

Předseda (zvoní): Upozorňuji pana řečníka, že jeho řečnická doba již uplynula.

Posl. V. David (pokračuje): Už jen několik slov. - A vy, kteří jste zde mluvili o volbách: poctivá naše práce byla odměněna v minulých volbách (Potlesk.) tak, že skuteční, upřímní zástupci lidu zaplnili mocně střed této sněmovny. Věříme, až český a slovenský rolník půjde k volbám po druhé, dobře si vzpomene na skutečnost a postará se, aby ti, kteří předtím důvěry lidu zneužili pro zájmy statkářů, zbytkařů (Předseda zvoní.), velkostatkářů a fabrikantů a tetelí se nyní po obou stranách dveří, po příštích volbách byli definitivně za dveřmi. (Potlesk. - Výkřiky.)

Předseda (zvoní): Uděluji slovo panu posl. Smrkovskému.

Posl. Smrkovský: Pane předsedo, paní a pánové!

Nejdříve malou poznámku k těm Němcům, kde chci říci, že komunisté nikdy s Němci v jedné vládě neseděli. (Potlesk. - Výkřiky.) Chci mluvit k otázce revise pozemkové reformy. Za malou chvíli odhlasujeme zákon o revisi prvé pozemkové reformy. Navrhl jej a k projednávání předložil ministr zemědělství Ďuriš v září r. 1946. Byl jsem spolupracovníkem na osnově tohoto zákona a proto cítím uspokojení nad tím, že se daří naše úsilí o nápravu starých křivd, napáchaných na našich zemědělcích v dřívějších dobách. Ač revise prvé pozemkové reformy byla obsažena v košickém vládním programu, nevyvolala zpočátku proti sobě odpor. Ten se však zvedl v té chvíli, kdy se ukázalo, že psaný program nezůstane na papíře, ale stane se skutkem. Bylo i zde prokázáno, že se vládní programy - na rozdíl od minulosti - ve státě, kde se komunisté rozsáhlou měrou podílejí na moci, plní a plnit budou a že od plánu k jeho uskutečnění je jen krůček.

Pro komunistickou stranu bylo uskutečnění revise prvé pozemkové reformy věcí cti a za její probojování vyvinula strana značné úsilí. Je všeobecně známo, kolik zásahů učinil ministr zemědělství Ďuriš a představitelé komunistické strany, aby byla osnova zákona projednána ještě před prázdninami. S tohoto místa děkujeme všem těm tisícům rolnických delegátů všech stran Národní fronty, kteří přišli do Prahy vyjádřit své znepokojení nad zdlouhavým postupem v projednávání zákona vlivem různých státních i zákonodárných činitelů. Děkujeme těm 5000 obcím, které se svými resolucemi postavily za známých 6 Ďurišových zákonných osnov, z nichž revise byla jednou z hlavních.

Mnozí z poslanců Národního shromáždění, kteří za chvíli budou hlasovat pro zákon o revisi, ještě před nedávnem prohlašovali, že revise nebude. Dokonce i v tisku jedné strany bylo před měsícem napsáno, že revisi a ostatní Ďurišovy osnovy potká stejný osud, jaký potkal návrh na vydání plných mocí pro ministra zemědělství. To znamenalo, že revisi zamítnou. Jsem rád, že tito poslanci změnili své stanovisko a že pro revisi hlasovat budou. Věříme, že stejně se zachovají, až budeme projednávat ostatní zákony, obsažené ve známém hradeckém programu. To je ústavní zajištění soukromého vlastnictví půdy do 50 ha, vykoupení půdy nad 50 ha a půdy těch, kdož na ní nepracují, a její rozdělení mezi zemědělce, zákon o scelování půdy, o jednotné zemědělské dani, o zemědělském úvěru, o národním pojištění, o demokratizaci myslivosti a řada jiných.

Prohlašujeme-li dnes, že zákon o revisi prvé pozemkové reformy je krokem vpřed, nemůžeme pomlčet o tom, že je značně zhoršen proti tomu, jak jsme jej navrhli. Při jeho projednávání v parlamentě jsme usilovali o jeho zlepšení, žel, že jsme nenašli u ostatních stran pochopení, a byli jsme vždy přehlasováni. Žádali jsme, aby veškerá půda, protiprávně upřená rolníkům a začachrovaná statkářům, byla nyní rolníkům vrácena a přidělena. Nepodařilo se nám to prosadit. Nechť všichni rolníci v obcích, kde nedostanou půdu, kde však dále zůstanou zbytkové statky o výměře 50 ha, se ptají strany lidové, národně socialistické a slovenské strany demokratické, proč odmítly přidělit jim všechnu půdu, která jim patřila, proč mnoho té půdy ponechaly dále majitelům takových statků.

V této souvislosti konstatuji fakt, že při projednávání zákona o revisi byl učiněn pokus ještě více zhoršit osnovu zákona. Posl. lidové strany dr Rozehnal podal celkem 30 návrhů na zhoršení zákona, 30 návrhů, kterými měly být chráněny zájmy zbytkových statkářů. Konstatuji dále, že pro všechny tyto zhoršující návrhy hlasovali kromě poslanců strany lidové, slovenští demokraté a národní socialisté až na výjimku posl. Mikuláše. Rád konstatuji, že spolu s námi poslanci strany sociálně demokratické tyto zhoršující návrhy ve velké míře odmítli. Fakta o tom všem jsou v protokolu a my je uveřejníme, aby bylo úředně prokázáno, co chtěly některé strany učinit z revise prvé pozemkové reformy.

V té souvislosti podotýkám, že bude úředně prokázáno, jak poslanci strany lidové, národně socialistické a slovenské strany demokratické v zemědělském výboru odhlasovali, aby zbytkovým statkářům bylo ponecháno nejen 50 ha orné půdy, ale i všechny lesy, rybníky a pastviny. Proti tomuto neslýchanému pokusu, kterým mělo být zbytkařům ponecháno na 1 milion ha lesů, rybníků a pastvin, jsme se vzepřeli a odešli ze zemědělského výboru s prohlášením, že se nezúčastníme takového jednání, kde se činí pokus podvést nejhrubším způsobem náš zemědělský lid, a že se k tomuto lidu odvoláme.

Tento náš důrazný protest vedl k tomu, že poslanci uvedených stran museli změnit své stanovisko, hlasovat znovu a své prvé usnesené změnit. Taková je pravda, tak se zachovali zástupcové některých stran. To připomínám s tohoto místa i poslanci strany národně socialistické, dr Kameníčkovi, který včera zde chtěl tento fakt popřít a který o vážných a pro naše zemědělce životních otázkách mluvil způsobem parlamentní tribuny nedůstojným.

Žádali jsme dále, aby za půdu z revise přidělenou rolníkům zaplatili oni tolik, kolik za ni zaplatili zbytkoví statkáři, nebo tolik, kolik bylo stanoveno v zákoně o první pozemkové reformě. Tento spravedlivý požadavek jsme neuhájili, byli jsme přehlasováni.

Stejně jsme usilovali o to, aby přídělové řízení prováděly rolnické komise, volené z uchazečů o půdu. Proti naší vůli i proti vůli všech uchazečů o půdu bylo stanoveno, že do rolnických komisí budou delegovat své zástupce politické strany, čímž se vytváří nebezpečí stranického zasahování do přídělu půdy se všemi neblahými důsledky. To se týká i tak zv. revisní komise, která bude sestavena ze zástupců politických stran při ministerstvu zemědělství a která bude rozhodovat o celých statcích. Soudím, že zvláště zde bude třeba velké bdělosti, aby dobrá věc revise prvé pozemkové reformy nestala se předmětem politických obchodů a aby provedení revise nebylo oddáleno.

Při provádění tohoto zákona, který za chvíli přijmeme, odhalí se a ukáži všechny jeho nedostatky i zklamání desetitisíců rolníků, kterým bude příděl půdy upřen ve prospěch zbytkových statkářů. Prohlašujeme, že jsme neměli dost moci jejich požadavky prosadit, stejně však prohlašujeme, že budeme usilovat o to, aby bylo dodatečně napraveno, co bylo proti vůli a přání rolníků pokaženo.

Revise sama, ač nedokonalá, je novým důkazem, že v nové, lidově demokratické republice se opravdu řeší a budou řešit zájmy pracujících a jejich vůle bude plněna. Naplní se zásada, že lid a jeho vůle, vyjádřená zákony, bude zákonem nejvyšším. (Potlesk.)

Naši čeští a slovenští zemědělci opět poznali, že jsme poctivě hájili jejich zájmy. Přesvědčí se i na nových a nových důkazech, že komunistická strana je jejich rodná strana, přesvědčí se, že nová zemědělská politika je cestou k lepším zítřkům české i slovenské vesnice. (Hlučný potlesk.)

Předseda (zvoní): Uděluji slovo k poznámce panu posl. dr Falťanovi.

Posl. dr Falťan: Slávna snemovňa!

Menom Klubu poslancov Komunistickej strany Slovenska dovoľte mi urobiť toto krátke vyhlásenie.

Je veľkým zadosťučinením pre našu koncepciu dôslednej ľudovej politiky, že v poľnohospodárstve dochádza napriek všetkým prekážkam k uskutočňovaniu zásad novej maloroľníckej politiky, ktorá sa dnes vyjadruje v prijatí ďalších dvoch Ďurišových zákonov, zákona o revízii pozemkovej reformy a zákona o organizácii roľníkov republiky Československej.

Sme hrdí na to, že to bola naša strana a príslušník našej strany, minister Ďuriš, ktorý tieto zákony pripravil. Na tomto mieste zdôrazňujem, že bez podpory roľníkov, bez deputácii a telegramov, neboli by dali obhajcovia veľkostatkárov nikdy súhlas k týmto zákonom.

Veľmi ľutujem, že pre odpor niektorých politických strán, najmä Demokratickej strany, nebol prijatý náš návrh, aby revízii podliehali zbytkové majetky aj pod 50 ha vtedy, keď boli nadobudnuté protiprávne, podvodne a jednaním trestným. Bol to návrh nielen v záujme roľníckom, ale aj v záujme obnovy dôvery v právny poriadok a právnu istotu, tak hrubo porušenú pri vykonávaní prvej pozemkovej reformy. Čakali sme to najmä od tých, ktorí sa tak často odvolávajú na právnu istotu a právny poriadok. Ukázalo sa však v tomto prípade, že túto právnu istotu a právny poriadok chápu ako ochranu neprávom nadobudnutých zbytkových majetkov.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP