Úterý 30. září 1947

Předseda: K poznámce se přihlásil pan posl. Horváth. Uděluji mu slovo.

Posl. Horváth: Pán predseda, slávne ústavodarné Národné shromaždenie!

Pán poslanec komunistickej strany Slovenska Zupka uviedol o mne v debate 19. t. m., že som obvinil armádu Sovietského sväzu z toho, že má tiež hlavnú príčinu na odčerpaní slovenských zásob a obilia do zahraničia. Pán kolega Zupka chcel svoje tvrdenie podoprieť citovaním článku v časopise "Budovateľ" zo 4. júla 1947. Keď konštatujem, že v tomto článku niet zmienky o armáde Sovietskeho sväzu, chcem poznamenať (Rôzne výkriky.), že pán kol. Zupka dopustil sa vo svojom prejave zásadných chýb a to: V zmienenom článku niet zmienky o armáde Sovietskeho sväzu, a nehovoril som ani v zásobovacom výbore o armáde Sovietskeho sväzu. Keď ale pán kol. Zupka hovorí o tom, že som osočoval armádu Sovietskeho sväzu, tu už nemožno hovoriť o omyle, lebo pri inteligencii, ktorú predpokladám u tohto kolegu, stáva sa takéto tvrdenie tendenčným, ale i zlomyseľným. - A konečne: pán posl. Zupka je práve tak zvoleným poslancom tohto ústavodarného Národného shromaždenia ako každý z nás a keďže ani ako poslanec, ani podľa svojho súkromného zamestnania nie je profesorom, nemá oprávnenie dávať mi známky z loyality a poučenia. A keby napriek tomu chcel robiť, musí dávať pozor, aby sa takéto poučenia nestaly politickou denunciáciou, ako je v tomto prípade. Pán kol. Zupka azda pozná slovenské porekadlo o tom, čo sa stane s kosou, keď trefí na kameň. (Potlesk.)

Předseda: K prohlášení se přihlásil pan posl. Torn. Uděluji mu slovo.

Posl. Torn: Pane předsedo, slavná sněmovno!

Jménem klubu poslanců čs. strany národně socialistické prohlašuji toto: Pan ministr zemědělství přednesl zde exposé, v němž podal zprávu o situaci našeho zemědělství, jak se jeví v důsledku katastrofálního sucha, a o opatřeních, která vláda a jeho resort učinily. Dotkl se též otázky úhrady výpomoci našemu zemědělství, která je, jak známo, dosud sporná, a doporučoval řešení, které nenalezlo souhlasu většiny ve vládě. V dnešním dodatku, který právě přednesl, oznámil, že je si vědom toho, že otázka úhrady bude předmětem dalšího jednání a dohody v Národní frontě. Čs. strana národně socialistická nesouhlasila a nesouhlasí v četných směrech se zemědělskou politikou pana ministra, a to nejen s jejími zásadami, ale zejména také s jejím prováděním. Upozorňujeme proto znovu na tyto skutečnosti. Za prvé: není prováděn zákon o Jednotném svazu českých zemědělců. Za druhé: stranické zaměření rozhlasových projevů ministra zemědělství. Za třetí: politické rozdělování subvencí a strojů bez součinnosti odborové organisace zemědělské. Za čtvrté: stálé odklady se zaknihováním přídělů v pohraničí a postup ministerstva zemědělství ve věci pastvinářských družstev. To způsobuje, že vázne příděl lesů obcím, lesním družstvům a jednotlivým zemědělcům. Za páté: stranickost v personální politice ministra zemědělství. Za šesté: stálé zneklidňování zemědělské výroby a zemědělského družstevnictví. Za sedmé: částečná vina zemědělské politiky na snížené produkci zemědělské a tím na dnešních zásobovacích obtížích. O nápravu těchto a mnoha jiných zjevů pokoušeli se jak naši zástupcové ve vládě, tak ve výboru zemědělském. I ve sněmovní debatě, která navázala na prohlášení pana ministra, opakovali řečníci našeho klubu mnohé, v čem se zemědělskou politikou pana ministra Ďuriše nesouhlasíme. Ostatně rozpaky před hlasováním o prohlášení pana ministra Ďuriše jasně ukázaly, že zemědělská politika dosavadní vyžaduje znovu podrobného zkoumání, a nemohou tudíž její základní směrnice býti předmětem dnešního hlasování. Na naši žádost stanou se předmětem podrobných jednání v Národní frontě.

Dosavadní postup ministerstva zemědělství by nás opravňoval, ba přímo by nám ukládal hlasovat proti prohlášení pana ministra zemědělství a dáti tak najevo náš nesouhlas s jeho dosavadní politikou. (Různé výkřiky. - Hluk. - Potlesk poslanců nár. socialistických.) Budeme-li nyní hlasovati pro prohlášení nejen ministra výživy (Hluk. - Předseda zvoní.), nýbrž i pro prohlášení ministra zemědělství, nemůže se naše hlasování pro ministra zemědělství v žádném případě vykládat jako souhlas s jeho dosavadní zemědělskou politikou. (Výkřiky posl. V. Davida.) Naopak. Právě při této příležitosti znovu kategoricky prohlašujeme, že s jeho politikou nesouhlasíme, že ji odmítáme, že na tomto svém stanovisku nic nezměníme, pokud se po slíbených poradách všech stran Národní fronty tato politika radikálně nezmění. Svým postupem chceme prostě jen přispět k tomu, aby se pokračovalo v politice Národní fronty. (Potlesk.) Budeme proto pokračovati v zemědělském výboru v kritice a potírání všech nezdravých a našemu zemědělství škodlivých zjevů. Svým dnešním hlasováním vyslovujeme svoji důvěru vládě a myšlence Národní fronty, do jejíchž služeb se naše strana od samého počátku dala. (Různé výkřiky.) Ostatně právě právě v poslední době jsme se znovu tak oddaně a otevřeně k Národní frontě přihlásili a stali se tak jejím výrazným a pevným zastáncem. Jsme si dobře vědomi toho, že Národní fronta má před sebou splnění výsostných úkolů politických a hospodářských, jako jsou na př. ústava, rozpočet a ukončení dvouletého plánu, platová úprava veřejných zaměstnanců a pensistů. Tane nám také na mysli zájem zemědělského lidu, kterému můžeme nejlépe sloužit pokračováním v politice Národní fronty. (Potlesk poslanců nár. socialistických.) Tomu všemu přinášíme další službu tím, že hlasujeme pro prohlášení ministra zemědělství, ačkoli znovu zdůrazňujeme, že s jeho dosavadním postupem nesouhlasíme a souhlasit nemůžeme. (Výkřiky komunistických poslanců. - Potlesk poslanců nár. socialistických.)

Předseda (zvoní): K prohlášení se přihlásil pan posl. Soukup. Uděluji mu slovo.

Posl. Soukup: Slavná sněmovno, paní a pánové!

Jménem klubu poslanců čs. strany lidové prohlašuji toto: Jednání stran Národní fronty Čechů a Slováků vyznělo tak, že při hlasování, které se váže na prohlášení ministrů výživy a zemědělství, bude vyslovena důvěra vládě, poněvadž jedině společným úsilím celé Národní fronty mohou být odvráceny škodlivé následky sucha a zajištěna náležitá výživa lidu až do příštích žní.

Projevujíce proto vládě důvěru, nevyslovujeme tím nikterak souhlas se stranicky zahrocenou zemědělskou politikou ministra zemědělství. (Výkřiky komunistických poslanců. - Potlesk poslanců čs. strany lidové.) Žádáme proto, aby v Národní frontě byla tato politika podrobena příslušnému zkoumání a hodnocení a aby byla objektivně sladěna se skutečnými potřebami našeho zemědělství. (Výkřiky komunistických poslanců. - Potlesk poslanců čs. strany lidové.)

Předseda: K prohlášení se přihlásil dále pan posl. Mjartan. Uděluji mu slovo.

Posl. Mjartan: Slávna snemovňa!

Dovoľte mi, aby som v mene Klubu poslancov Demokratickej strany k expozé pána ministra zemedelstva ako i k jeho záverečnému vyhláseniu prehlásil toto:

Od začiatku nášho oslobodenia sme svedkami stáleho a ostrého boja o zásady a prax roľníckej politiky. Tento boj nesvádza sa len v našom najvyššom zastupiteľskom sbore a v jeho zemedelskom výbore, ale preniesol sa i na iné miesta a slávna snemovňa videla niekoľkokrát skutočnosť deputácií privádzaných na pôdu nášho parlamentu, ktorý spôsob neshodoval sa s princípom a metódami demokratickej roľníckej politiky.

Expozé pána ministra zemedelstva dalo prvýkrát príležitosť, aby sme sa v plenárnej rozprave zaoberali roľníckou politikou. Ľutujeme, že k tomuto došlo až teraz a len tak neskoro následkom mimoriadnych okolností vyvolaných prírodou. Konštatujeme pritom, že v tomto expozé sa odrazil len malý úsek roľníckej politiky a že pán minister zemedelstva zmienil sa len o niektorých opatreniach, ktoré z dnešnej situácie v roľníckej výrobe vyplývajú. Ale i v tejto rozprave ukázali sme a ukázali i zástupcovia iných politických strán, že sú v roľníckej politike, sledovanej p. ministrom zemedelstva, rozpory a že tu je rozpor medzi väčšinou parlamentu a p. ministrom zemedelstva. Takýto stav nepokladáme ani s hľadiska národohospodárskeho, ani s hľadiska pravých roľníckych záujmov, ani s hľadiska nášho politického programu a tak ani s hľadiska skutočnej demokracie za želateľný.

Roľníctvo je pilierom nášho štátu. Preto treba, aby sa slávna snemovňa o jeho potrebách a bolestiach vážne zamyslela a aby vyslovila tie zásady roľníckej politiky, ktoré zodpovedajú demokraticky vyjadrenej väčšine roľníctva, ako i tohto parlamentu.

Preto Klub poslancov Demokratickej strany víta rozhodnutie Národného frontu Čechov a Slovákov, že sa bude zaoberať a že bude formulovať zásady roľníckej politiky, jej zameranie, jej ciele práve tak ako i prax. Práve preto vítame i to, že sa tak má stať v jednej z najbližších schôdzí Národného frontu, a predpokladáme, že výsledky rokovania Národného frontu budú predmetom konečného rozhodnutia tohto parlamentu a jeho príslušných výborov. (Rôzne výkriky.) Vítame to preto, lebo z roľníckej politiky treba bezpodmienečne vymýtiť všetko to, čo by bolo zamerané strannícko-politicky, čo by malo slúžiť len záujmom jednej politickej strany, a toto naše stanovisko neplatí len o politike rezortu, ktorého predstaviteľom je toho času pán minister zemedelstva.

Sme presvedčení, že odpolitizovaním rezortov predídeme ustavičným krízam, ktoré sa dostavujú pri spolupráci strán Národného frontu. Ale nejde tu len o harmóniu složiek Národného frontu; ide tu predovšetkým o to, aby konečne na českej a slovenskej dedine zavládol pokoj a kľud, aby roľník mal pocit istoty a aby mohol splniť úlohy, ktoré mu náš hospodársky život ukladá. Toto by sme nedocielili vtedy, keby sme dedinu a tým i roľnícku výrobu stále rozvírovali a znechucovali.

Demokratická strana prihlasuje sa k tejto spolupráci a k vyjasneniu názorov.

Sme presvedčení ale, že je treba rýchlej dohody, a podtrhujem: dohody poctive vykonávanej, nielen o všeobecných zásadách roľníckej politiky, ale i o spôsoboch, akými sa tieto zásady vteľujú v skutok, t. j. ako sa vykonávajú. Tento materiál predložíme Národnému frontu a predložíme ho rovnako i tam, kam nepochybne patrí, nášmu parlamentu.

Najväčším darom pre politika je to, keď vie priznať svoj omyl a svoje chyby. Toto je predpokladom pre to, aby medzi stranami Národného frontu bola nielen spolupráca, ale aby táto bola i svornou a trvalou. Len takto vytvoríme ovzdušie, ktoré potrebujeme. Len takto zabránime tomu, aby z nášho verejného života viditeľne nemizla dôvera. Chápeme preto včerajšie rozhodnutie Národného frontu i ako výstrahu všetkým tým, ktorí by strannícke záujmy chceli klásť pred záujmy štátu. Z našej strany budeme takúto politiku v Národnom fronte vždy podporovať.

Keď preto Klub poslancov Demokratickej strany rozhodol sa po dlhých úvahách a s neskrývanými obavami, ako i s narušenou dôverou - chcem to úplne chlapsky konštatovať - vysloviť podľa rokovacieho poriadku súhlas s expozé pána ministra zemedelstva, vzal súčasne na seba povinnosť pokračovať v konštruktívnej kritike do toho času, kým nebude môcť zistiť, že sa roľnícka politika našej vlády vedie skutočne v duchu Národného frontu a ozajstnej demokracie. Keby sme nešli po tejto ceste, nevychádzali by sme z krízy spolupráce strán.

Pretože ale Demokratická strana si želá spoluprácu strán a tým trvanlivosť našej vládnej sústavy, chce práve pri tejto príležitosti jasne konštatovať, že hlasujúc za vyslovenie súhlasu hlasuje predovšetkým za dôveru vláde, lebo je presvedčená, že vláda bude garantom toho, aby na tomto úseku našej politiky vládol trvale duch Národného frontu. (Potlesk.)

Předseda: K prohlášení se přihlásil pan posl. Smejkal. Uděluji mu slovo.

Posl. Smejkal: Vážený pane předsedo, vážená sněmovno!

Jménem klubu poslanců čs. sociální demokracie činím následující prohlášení:

Podnět čs. sociální demokracie k obnovení spolupráce uvnitř Národní fronty byl dán také proto, aby vedle jiných sporných a ožehavých vnitropolitických otázek byly vyřízeny hlavní problémy našeho zemědělství.

V rozpravě o prohlášení pana ministra zemědělství jsme měli příležitost obsáhle a kriticky osvětlit naše stanovisko a jen litujeme, že mezi stranami Národní fronty nedošlo dosud k plné dohodě o zemědělských otázkách. Klub poslanců čs. sociální demokracie zvláště připomíná, že je nutno ihned ujasnit si konečné cíle zemědělského dlouhodobého plánování, umožnit a provádět účinnou a stálou kontrolu státní zemědělské politiky příslušnými orgány parlamentu jakožto nejvyššího zastupitelství lidu v spořádaném a skutečně demokratickém státě a demokratisovat provádění zákonů, upravujících nyní i v budoucnu vlastnické poměry na půdě a znemožnit tím každý stranicko-politický vliv.

V zájmu klidu mezi zemědělci a tím také v zájmu celého národního hospodářství jest, aby všechny pozemkové přeměny a úpravy měly ráz trvalý. Je nutno vyvést z pracovní i osobní krise odborovou organisaci zemědělců, a to provedením zákona o Jednotném svazu českých zemědělců a Jednotnom sväze slovenských roľníkov. Rozuměli jsme prohlášení pana ministra zemědělství i projevům zástupců jednotlivých poslaneckých klubů tak, že je tu přece jen dost dobré vůle k dosažení dohody, a proto i přes výhrady námi uplatňované, jakož i ve víře, že podle výsledků jednání poslední schůze Národní fronty budou nyní všechny sporné otázky urychleně vyřízeny, připojujeme se k prohlášení ostatních stran, že budou pro schválení výkladu pana ministra zemědělství hlasovati. (Potlesk.)

Předseda: K prohlášení se přihlásil pan posl. dr Šabo. Uděluji mu slovo.

Posl. dr Šabo: Slávne ústavodarné Národné shromaždenie!

I keď veľká čiastka slávneho nášho parlamentu nesúhlasí so všetkými bodmi našej roľníckej politiky a najmä s bodmi jej prevádzania, predsa za svoju stranu vyhlasujem, že nepovažujeme za vhodný čas vzhľadom na napnutú vnútropolitickú situáciu, aby neschválením expozé pána ministra zemedelstva bola narušená stabilita našich politických pomerov, súdržnosť politických strán Národného frontu a spolupráca Národného frontu. Rovnako by sme nemohli doporučiť, aby oddialením, odročením hlasovania o tomto expozé boly zverejnené, akosi parlamentárne publikované rozpaky nad týmto hlasovaním.

A preto za svoju stranu vyjadrujem len potešenie, že politické strany v úzkej spolupráci našly spôsob, ako schváliť toto expozé so svojimi výhradami a hlavne v predpoklade, že všetky sporné otázky našej roľníckej politiky budú dohodou všetkých politických strán v Národnom fronte vyriešené na najbližšom zasadaní Národného frontu a že budú vyriešené tak, ako si to praje vôľa nášho roľníckeho pracujúceho ľudu. (Potlesk.)

Předseda: Vykonáme nyní oddělené hlasování o každém z obou prohlášení.

Podle § 62 jedn. řádu jest rozpravu o vládním prohlášení ukončiti hlasováním, zda sněmovna prohlášení schvaluje.

Budeme tudíž hlasovati nejprve o prohlášení pana ministra výživy Václava Majera, učiněném v 68. schůzi dne 11. září 1947.

Národní shromáždění je způsobilé se usnášeti.

Kdo souhlasí s tím, aby Národní shromáždění schválilo prohlášení pana ministra výživy Václava Majera, učiněné v 68. schůzi dne 11. září 1947, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. (Potlesk.) Prohlášení pana ministra výživy je schváleno jednomyslně.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP