Středa 15. října 1947

Bylo by jistě nutné vzpomenouti zde činnosti ministerstva soc. péče, odboru A 5, v jehož čele stojí přednosta dr Vomáčka, který skutečně svou agilností a svým výkonem v době nejkratší pomohl a skutečně závažné věci rozřešil pro naše reemigranty. Ale stejně úspěšně hájil práva a zájmy reemigrantů na platformě spolkové Československý ústav zahraniční, v jehož čele stojí osvědčení pracovníci zahraničních krajanů, p. ředitel Švihovský a gen. tajemník Němeček.

Je ovšem ještě řada závad, o kterých by bylo možno se zmíniti, a to především provádění zákonů v praxi. Ale i zde se poměry konsolidují, i zde se poměry lepší, a jak jsme slyšeli z přednesu odborníků ministerstva sociální péče i ministerstva zemědělství, většina našich zahraničních krajanů je v dnešní době uspokojena a kompetentní orgány usilují o to, aby uspokojily ještě krajany neosídlené, neusazené, kterých je nepoměrně malé procento.

Chybou těchto všech akcí se mi zdá vždycky to, že naši krajané reemigranti, kteří se vracejí z podmínek státoprávně i politicky celkem jiných, ze zemí, kde nebyla dlouhou dobu demokracie, kde vládl diktát, kde byl i fašismus, že tito krajané se stávají mnohdy obětí politické licitace a politických intrik. Některé strany mají zájem na tom, aby mezi těmito zahraničními krajany šířily paniku, aby šířily dokonce nedůvěru k našemu režimu, ale tyto všechny věci jsou krajanům více na škodu nežli ku prospěchu. Zájmem všech poctivých občanů, poslanců i politických stran by mělo být to, abychom naučili naše navrátilce, krajany-reemigranty, milovat novou jejich vlast, republiku Československou, abychom jim pomohli v nejkratší době k asimilaci, abychom jim pomohli ze všech obtíží, které mají, abychom je uměli zařadit do pracovního procesu a dát jim něco kladného v postoji k tomuto našemu státu.

Velmi často se setkáváme s krytím zahraničních krajanů, kteří se navracejí z Německa naprosto neoprávněně. Chtěl bych jenom poznámkou a namátkou upozornit na nedávný případ v karlovarském kraji, v Mariánských Lázních. Já se k němu ještě vrátím podrobněji, poněvadž p. kol. Klátil měl o něm dlouhý článek ve Svobodném zítřku, a budu s tohoto místa i na tento článek reagovat. Ale chtěl bych se jenom zmínit o tom, že není možno chrániti ty, kteří se vracejí z ciziny pod zástěrkou, že jsou krajané. Ministerstvo vnitra musí každého navrátilce přezkoušet po stránce národní i politické spolehlivosti a my dnes můžeme vidět a konstatovat, že mezi našimi krajany, poctivými Čechy, poctivými Slováky, mezi potomky slavných exulantů se k nám vloudila řada Němců, kteří do republiky nepatří, kteří musí být prověřováni a kteří musí z hranic odejít. (Potlesk.)

Stává se zde velmi často, že jedna politická strana se těchto Němců zastává pod pláštíkem exulantů, pod pláštíkem Čechů, přestože šlo o příslušníky SS, přestože šlo o příslušníky německého polního četnictva. (Slyšte!)

S tím není možno licitovat. S národní ctí a národní hrdostí není možno takto hazardovat, poněvadž jde o Němce, a my budeme prstem ukazovat na ty, kteří hájí Němce, kteří jdou tímto způsobem proti poctivým krajanům, poněvadž takovýto postup našim zahraničním krajanům a reemigrantům může jedině uškodit. (Potlesk.)

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Ke slovu není již nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

Dávám slovo k doslovu zpravodaji za výbor osidlovací, p. posl. Podzimkovi.

Zpravodaj posl. Podzimek: Vzdávám se slova.

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Dávám slovo k doslovu zpravodaji za výbor soc.-politický, p. posl. Matýskovi.

Zpravodaj posl. Matýsek: Vzdávám se slova.

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Dávám slovo k doslovu zpravodaji za výbor rozpočtový, p. posl. Tornovi.

Zpravodaj posl. Torn: Nemám připomínek.

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Podzimek: Nejsou.

Zpravodaj posl. Matýsek: Není změn.

Zpravodaj posl. Torn: Ne.

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Přistoupíme k hlasování.

Osnova má 5 paragrafů, nadpis a úvodní formuli.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 5 paragrafy, nadpisem a úvodní formulí podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím ústavodárné Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové.

Tím je vyřízen 2. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání třetího odstavce pořadu, jímž je

3. Zpráva výborů zahraničního a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 810), jímž se mění některá ustanovení zákona ze dne
15. října 1925, č. 225 Sb., o poplatcích za úřední úkony zastupitelských úřadů Československé republiky (tisk 833).

Zpravodajem za výbor zahraniční je za posl. Bašťovanského posl. Holdoš. Dávám mu slovo.

Zpravodajca posl. Holdoš: Panie a pánovia!

Zahraničný výbor prerokoval predložený vládny návrh zákona, ktorým sa menia niektoré ustanovenia zákona zo dňa 15. októbra 1925, č. 225 Sb., o poplatkoch za úradné výkony zastupiteľských úradov Československej republiky a bez zmien ho jednomyseľne schválil a doporučuje ho k schváleniu.

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Zpravodajem za výbor rozpočtový je p. posl. dr Chytil; dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Chytil: Slavná sněmovno!

Rozpočtový výbor projednal osnovu zákona, jímž se mění některá ustanovení zákona ze dne 15. října 1925, č. 225 Sb., o poplatcích za úřední úkony zastupitelských úřadů Československé republiky. Protože tato osnova nepřináší pro státní pokladnu žádných nákladů, naopak bude znamenat jistě zvýšení příjmů, rozpočtový výbor doporučuje sněmovně osnovu k přijetí.

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodajca posl. Holdoš: Nie sú.

Zpravodaj posl. dr Chytil: Nejsou.

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Přistoupíme k hlasování.

Osnova má 4 paragrafy, nadpis a úvodní formuli. Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 4 paragrafy, nadpisem a úvodní formulí podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím ústavodárné Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové.

Tím je vyřízen 3. odstavec pořadu.

Přerušuji projednávání pořadu schůze.

Sděluji, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze konala zítra ve čtvrtek dne 16. října 1947 o 11. hodině

s pořadem:

1. Zpráva výborů zdravotnického a zahraničního o vládním návrhu
(tisk 812), kterým se předkládá ústavodárnému Národnímu shromáždění republiky Československé k souhlasu ústava Světové zdravotnické organisace a protokol o Mezinárodním úřadu veřejného zdravotnictví, usnesené mezinárodní zdravotnickou konferencí dne 22. července 1946 (tisk 828).

2. Zpráva výboru imunitního (podle § 36 jedn. řádu) o žádosti kraj. soudu v Bratislavě za souhlas s trest. stíháním posl. dr Kempného a dr Bugára pro zločin přípravy k úkladům o republiku podle § 2, písm. a) zák. č. 320 z r. 1940 SNR (č. I 43).

3. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. lidového soudu v Bratislavě za souhlas s trest. stíháním posl. dr Staško (tisk 838).

Končím schůzi.

(Konec schůze ve 13 hod. 59 min.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP