Čtvrtek 30. října 1947

Tentýž časopis z 11. října ukazuje národní průmysl asi v tomto vyobrazení: je zde úl, který představuje československé národní hospodářství. U úlu je včelojed - to je znárodněný průmysl - který vybírá med. Vážení přátelé, mám dojem, že to není zvlášť šetrné vůči národnímu podnikání ani vůči znárodněnému průmyslu. Můžeme mít námitky proti tomu, co se v národním průmyslu dělá, můžeme a máme povinnost poukázat na chyby zrovna tak v národním průmyslu, jako v řemesle a v obchodu, ale máme také svatou povinnost, abychom cestu, po které se náš národ jednomyslně dal, hájili, a ne aby takový plátek nebo jeho redaktor znevažoval myšlenku znárodnění, urážel ji a nakonec ukazoval, že je tady nějaká reakce, kterou musíme veřejně odhalit. (Potlesk.) Musíme také ukázat všem lidem, že toto není správná cesta pro živnostníky, jestliže chtějí v tomto státě také nalézt místo na slunci.

Takových případů bychom mohli ukázat víc a já se zmíním ještě o jednom. Kol. Přeučil tady velmi správně namítal, že v hospodářských svazech a ve Svazu řemesla není ještě provedena reorganisace a že tam není demokracie. Vážení přátelé, on má na sto procent pravdu. My jsme se tady dopustili něčeho proti duchu demokracie, a to proto, že v každém svazu mají podniky anebo podnikatelé právo, aby si provedli řádné volby. To nikdo nemůže upírat. Ale, vážení přátelé, my máme také právo říci, že strana národně socialistická - pokud se týče velikosti je druhou stranou - má tolik vlivu ve vládě, že by si volby mohla prosadit. S touto reorganisací a s těmito volbami provádí se však také trochu nepoctivé hry.

Jsou tomu asi 3 měsíce, co svolali někteří funkcionáři, jmenovaní funkcionáři odborných jednot řemeslných, veliký projev do sokolovny na Vinohradech. Vážení kolegové a kolegyně, tento projev se skutečně podařil. Tam na příklad nazval lidovecký funkcionář Maška poslance koňskými handlíři. V takovém smyslu se tam asi mluvilo. A mezi svolavateli schůze byl podepsán předseda jedné z velikých jednot - příslušník strany národně socialistické. Volalo se tam také, aby se provedly volby a aby se zjednala náprava. V této Jednotě, kde vládne jeden z bratrů, byla však provedena úřední revise a co byste řekli, že tato úřední revise tam zjistila? Bylo zjištěno, že tam funkcionáři za předsednictví tohoto slavného muže falšují bilance, že tam 330 tisíc projezdili na cestovném, že tam mají 550 Kčs diet na cesty, že se dává za pořádání konference v Ústí n. L. třeba 5.000 nebo 6.000 Kčs, že se tam obchoduje vázaným zbožím na černo, že se tam platí náhrady za ztracený čas v tisícových částkách a pod. Vážení kolegové a kolegyně, my jistě přiznáme, že ten, kdo se věnuje své funkci tak, že mu to zabere celý čas anebo hodně času, že má právo na náhradu. Ale musí tady být něco únosného a úměrného a nesmí se z toho kořistit, a hlavně se tam nesmí provozovat černý obchod.

A to není jen jeden případ, v novinách byl ještě další případ. Týkalo se to Jednoty cukrářů, kde je také jmenovaný funkcionář bratr Houška. Velmi se divím tlusté kůži bratra Houšky, když je to soudně vyšetřováno, když se zjistilo, že se tam prodávalo za statisíce, že se tam provozoval černý obchod s oříšky, mandlemi a nevím čím vším, že nenašli alespoň tolik statečnosti, aby podali resignaci. Ale stejně se divím revisnímu oddělení ministerstva průmyslu, že nenašlo ještě tolik času, aby za 6 neděl, od kdy se tam revise prováděla - nebo je to ještě déle - udělalo řádný revisní nález a vyvodilo z tohoto šlendriánu náležité důsledky.

Vážení přátelé, neříkám to proto, že bych chtěl poukázat na to, že to dělá náhodou příslušník jiné politické strany. Totéž se může přihodit zrovna tak mě straně, jako se může přihodit každé jiné straně, že se tam najdou lidé, kteří nejsou poctiví. Je pouze potřebí, aby se z toho vyvodily důsledky. Takovýmhle lidem se líbil starý systém, kdy vládli neomezeně v organisacích podle většinového systému a kdy se jim nikdo nedíval na prsty, ale je třeba, aby si dotčená strana byla vědoma, že tento systém socialisté asi trpět nebudou. My budeme trvat na tom, aby také socialisté podle poměrného zastoupení měli právo do toho mluvit a v žádném případě nenecháme rozhodovat pány docela neomezeně. (Potlesk.)

Chtěl bych zdůraznit, že budeme mít odvahu - a myslím, že ji budou mít všechny politické strany - abychom se snažili přeorientovat a převychovat ty příslušníky stavovských stran, kteří se museli nakonec někam uchýlit. Žádná politická strana nebude trpět fialové politiky a fialovou politiku, poněvadž víme, že nás to vedlo k Mnichovu. Nechceme tady vyvolávat problémy jako socialismus contra samostatné podnikání anebo socialismus contra družstevnictví, nýbrž trváme na tom, aby tady byla spolupráce. Nepřejeme si žádných konfliktů a také těm, kdož tyto konflikty chtějí vyvolat, nepřejeme, aby je vyvolali, a to proto, že by na to doplatiti sami, a také proto, že by celý tento stav na to doplatil. Je špatným rádcem každý, kdo si myslí, že je dobré, že se budou stahovat rolety, jako to bylo řečeno na veřejné schůzi, a že se půjde demonstrovat. To by byla špatná rada a špatná politika, která by nakonec skončila katastrofou tohoto stavu.

A nyní ke konci chtěl bych zvlášť vyzdvihnout odvahu ministra Laušmana, který po prvé tady poukázal, že socialisté nepotřebují žádného erárního optimismu. Politik i ministr musí mít odvahu, aby poukázal na věci, které jsou nepěkné. Ministr Laušman - to je otec znárodnění a národních podniků a jistě to své dítko má rád. A jestliže má odvahu - a myslím, že je to správné - ukázat na sobectví, na nekázeň, na lenost a lajdáctví, tedy to budí důvěru ve veřejnosti a je proto nutno to také upřímně kvitovat. Je nutno všimnout si toho, že ten, kdo zde mluví proti takové otevřené mluvě, je ten erární optimista, kterému se nikdy nevěří; ale poctiví a řádní lidé to vítají.

Po této cestě je nutno podle mého soudu pokračovat, neboť nahá pravda je nejlepším lékem. A Laušman - to je tvůrce nové éry, miluje své vlastní dílo, a jestliže tady nastupuje novou cestu, to znamená cestu zdravé kritiky, myslím, že mu máme za to poděkovat. Já sám za řemeslo mu srdečně děkuji a děkuji také úředníkům ministerstva průmyslu, kteří po celý rok skutečně vzorně a dobře spolupracovali se Svazem řemesla a s řemeslníky a prokázali jim velikou službu. Vidím, že právě cesta k prohloubení porozumění a spolupráce je cestou správnou a na této cestě chceme dále pokračovat. (Potlesk.).

Předseda: K slovu není již nikdo přihlášen, rozprava je skončena.

Podle § 62 jedn. řádu jest rozpravu o vládním prohlášení ukončiti hlasováním, zda sněmovna prohlášení schvaluje.

Budeme tudíž hlasovati.

Národní shromáždění je způsobilé se usnášeti.

Kdo souhlasí s tím, aby Národní shromáždění schválilo prohlášení pana ministra průmyslu Laušmana, učiněné v 78. schůzi dne 23. října 1947, nechť pozvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Prohlášení pana ministra průmyslu Laušmana jest schváleno. (Potlesk.)

Tím je vyřízen pořad schůze.

Sděluji, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze konala zítra v pátek dne 31. října 1947 o 9. hodině.

s pořadem:

1. Projev předsedy ÚNS k 30. výročí SSSR.

2. Zpráva výboru rozpočtového (podle § 36 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 844) o mimořádné jednorázové dávce z nadměrných zisků.

3. Zpráva výboru rozpočtového (podle § 36 jedn. řádu) o vládním návrhu zákona (tisk 845) o dani z předmětů zbytné potřeby (přepychová daň).

Končím schůzi.

(Konec schůze v 21 hod. 2 min.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP