Čtvrtek 22. ledna 1948

(Začátek schůze v 11 hod. 25 min.)

Přítomni:

Předseda Jos. David.

Místopředsedové Hodinová-Spurná, Petr, dr Ševčík, Hladký, Komzala.

Zapisovatelé dr Bartuška, Bolen.

Člen vlády min. Ďuriš.

191 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře NS: gen. tajemník NS dr Madar; jeho zástupci dr Záděra, dr Ramajzl.

Pořad

91. schůze ústavodárného Národního shromáždění republiky Československé,

svolané na čtvrtek dne 22. ledna 1948 na 11. hod.

1. Ústní odpovědi členů vlády na dotazy podle § 65 j. ř.

2. Zpráva výborov živn.-obchodného a zahraničného o vládnom návrhu (tlač 824), ktorým sa predkladá ústavodarnému Národnému shromaždeniu republiky Československej k prejavu súhlasu obchodná a finančná dohoda medzi republikou Československou a republikou Argentínskou, podpísaná v Buenos Aires dňa 2. júla 1947 (tlač 889).

3. Zpráva výborů zemědělského, bezpečnostního a právního k vládnímu návrhu zákona (tisk 869) o zevním označení přísežné stráže, určené k ochraně lesů, polního majetku, myslivosti a rybářství (tisk 921).

4. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu v Přešticích za souhlas k trest. stíhání posl. Paška (tisk 940).

5. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu trestního v Praze za souhlas k trest. stíhání posl. Horna (tisk 941).

6. Zpráva výboru imunitného o žiadosti kraj. súdu trestného v Prahe XIV za súhlas k trest. stíhaniu posl. Ing. dr Štěpána Ješe (tlač 942).

7. Zpráva výboru imunitného o žiadosti kraj. súdu v Hradci Královom za súhlas k trest. stíhaniu posl. Jána Novotného (tlač 943).

8. Zpráva výboru imunitního o žádosti okr. soudu trestního v Praze za souhlas k trest. stíhání posl. Václava Kopeckého (tisk 944).

9. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Bratislavě za souhlas k trest. stíhání posl. dr Lettricha (tisk 945).

10. Zpráva výboru imunitného o žiadosti okr. súdu v Bečove nad Teplou za súhlas k trest. stíhaniu posl. Podzimka (tlač 946).

11. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Hradci Králové za souhlas k trest. stíhání posl. Jana Novotného (tisk 947).

12. Zpráva výborů průmyslového, rozpočtového a živn.-obchodního o vládním návrhu zákona (tisk 961), kterým se mění zákony o podpoře zahraničního obchodu (tisk 975).

13. Zpráva výboru právního k vládnímu návrhu zákona (tisk 900) o výkonu trestů postihujících majetek, uložených trestními soudy (tisk 976).

14. Společná zpráva výborů právního a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 892), kterým se mění a doplňují některé předpisy o poplatcích soudních a za ověření podpisů (tisk 978).

Předseda (zvoní): Zahajuji 91. schůzi ústavodárného Národního shromáždění.

Do dnešní schůze dostavil se pan posl. inž. Adolf Bouchal.

Poněvadž před tím podle § 5 jedn. řádu v kanceláři sněmovní podepsal slibovací formuli, přistoupíme ke slibu podle § 22 ústavní listiny a § 5 jedn. řádu tím způsobem, že přečtena bude ústavou předepsaná formule slibovací, pan posl. inž. Bouchal ke mně přistoupí a vykoná slib podáním ruky a slovem "slibuji".

Žádám o přečtení slibovací formule a pana posl. inž. Bouchala žádám, aby přistoupil ke mně vykonat slib. (Poslanci povstávají.)

Gen. tajemník NS dr Madar (čte): "Slibuji, že budu věren republice Československé a že budu zachovávat zákony a mandát svůj zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

Posl. inž. Bouchal (podávaje předsedovi ruku): Slibuji. (Poslanci usedají.)

Předseda: Dovolenou podle § 1, odst. 4 jedn. řádu dal jsem na dnešní schůzi posl. K. Klimentovi, Aug. Klimentovi, Zuzaňákovi, Sládkovi, Janoušovi, Stopkovi, Podzimkovi, dr Langrovi; dodatečně pro včerejší schůzi posl. Mjartanovi, Stopkovi, dr Holému, Součkovi, dr Langrovi, Süsmilichovi, dr Vl. Procházkovi, Olbrachtovi, Janoušovi, dr Steinerovi, Zmrhalovi; na tento týden posl. dr Šípovi.

Posl. Evžen Erban žádá o zdravotní dovolenou na 4 týdny. Lékařské vysvědčení předložil.

Poslanec Čulen žádá o zdravotní dovolenou na 1 měsíc. Lékařské vysvědčení předloží dodatečně.

Navrhuji udělení těchto dovolených.

Kdo s mým návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku. (Děje se.)

To je většina. Navržené dovolené se udělují.

Přistoupíme k projednávání prvého odst. pořadu, jímž jsou

1. Ústní odpovědi členů vlády na dotazy podle § 65 j. ř.

Žádám p. poslance Hatinu, aby přečetl svůj dotaz na ministra zemědělství ve věci vysídlení podbrdských obcí v době okupace a provedení nového zaknihování po jejich zpětném návratu na své usedlosti.

Posl. Hatina: Pane předsedo, pane ministře, slavná sněmovno!

Podle § 65 jedn. řádu ústavodárného Národního shromáždění činím na p. ministra zemědělství tento dotaz:

V době okupace došlo k vysídlení celé řady obcí podbrdské části tohoto kraje. Rodiny, které měly v těchto obcích svůj majetek, byly tímto německým opatřením na svém majetku velmi poškozeny. Přes všechnu jejich snahu a přes velký počet žádostí, jimiž se tito postižení občané domáhali obnovení původního stavu, a přes četné komise, které v postižených obcích současný stav zjišťovaly, nebylo dosud po obnovení naší státní samostatnosti v této záležitosti nic učiněno. Postižené rodiny žádají především, aby byl obnoven knihovní pořádek, aby mohly s klidem zase na svých hospodářstvích hospodařit.

Prosím pana ministra, aby se této věci ujal a těmto postiženým občanům pomohl ze své moci zlikvidovat křivdu, která byla v době okupace na nich spáchána.

Táži se pana ministra, zda je možno již nyní tyto věci uvést do pořádku.

Předseda: Dávám slovo k odpovědi na tento dotaz p. ministrovi zemědělství.

Minister Ďuriš: Slávna snemovňa!

Ihneď po revolúcii vytvorilo Ministerstvo pôdohospodárstva pracovnú skupinu, ktorá bez ohľadu na nevyriešené dosiaľ právne predpoklady sústavne sa starala o likvidáciu nemeckých zásahov, pokiaľ to patrilo do kompetencie Ministerstva pôdohospodárstva. Ministerstvo pripravilo takto pre okamžité prevedenie knihovne-právnej reštitúcie asi 5.500 prípadov. V nemeckej osidlovacej akcii bola umožnená plná knihovná právna dispozícia pôvodným vlastníkom v 4.599 prípadoch a pre knihovňu právnu reštitúciu je pripravených ďalších asi 1.200 prípadov.

Ďalšia pomoc postihnutým, pokiaľ ide i kompetenciu Ministerstva pôdohospodárstva, pozostávala jednak v poskytovaní priamych podpôr Ministerstvom pôdohospodárstva na nákupy osiva, doplnenie živého a mŕtveho inventára, na vybavenie strojových staníc (vyplatené celkom vyše 14 mil.), jednak v súčinnosti pri poskytovaní pôžičiek so štátnou zárukou (výška vyplatených pôžičiek robí dosiaľ 236 mil. a zálohy na vojnové škody vyplatené celkom 55 mil. Kčs).

Vláda uvoľnila na hospodársku obnovu územia bývalých nemeckých vojenských cvičíšť 300 mil. Kčs a schválila už smernice na rozdelenie tohto obnosu, a Ministerstvo pôdohospodárstva svolalo už na 30. januára 1948 poradu okresných sdružení Jednotného sväzu českých zemedelcov a okresných národných výborov na prejednanie týchto smerníc.

Zákon č. 115/1947 o novelizácii zákona o stavebnej obnove poskytuje nemeckými zásahmi poškodeným občanom ďalekosiahle výhody. Zákon č. 128/46, reštitučný zákon, sveril správu reštitučného majetku a tým aj likvidáciu nemeckých zásahov Fondu národnej obnovy, a Ministerstvo pôdohospodárstva mu preto odovzdalo príslušnú agendu i so zapracovaným administratívnym aparátom. Podľa platného právneho stavu prevádza teraz obnovu knihovného stavu a finančno-právne vyporiadanie nárokov poškodených Fond národnej obnovy. Ministerstvo pôdohospodárstva vedie však naďalej evidenciu potreby týchto poškodených roľníkov a na návrh Ministerstva pôdohospodárstva uložila vláda Fondu národnej obnovy prevedenie celého radu administratívnych opatrení, ktorými sa urýchli reštitúcia na územiach bývalých nemeckých cvičíšť. V podbrdských obciach dôjde podľa oznámenia Fondu národnej obnovy k prevedeniu reštitúcie v najbližšej dobe.

To je odpoveď na dotaz pána posl. Hatinu.

Předseda (zvoní): Žádám p. posl. Sedláka, aby přečetl svůj dotaz na ministra zemědělství ve věci přídělu lesů osídlencům.

Posl. Sedlák: Slavná sněmovno, pane ministře!

Dekret č. 12 z r. 1945 neřeší možnost přídělu konfiskovaných selských lesů přímo osídlencům. Ministerstvo zemědělství tuto okolnost ještě svým nařízením č. 75.063 z r. 1945 zvláště podtrhuje a jen v ojedinělých případech jej povolilo. Je mi známa odpověď p. ministra zemědělství, tisk 431, ve které pan ministr zdůrazňuje, že jednotlivci se nehodí za vlastníky lesů vůbec, neboť produkční doba lesního hospodářství přesahuje lidský věk. Poněvadž však tímto stanoviskem trpí naše osidlovací dílo, činíc existenci nového českého osídlence horší než jeho německého předchůdce, prosím pana ministra, zda by nemohl příděl lesů osídlencům dáti na pořad jednání Národní fronty.

Předseda: Dávám slovo k odpovědi na tento dotaz panu ministrovi zemědělství.

Minister Ďuriš: Na dotaz p. posl. Sedláka odpovedám takto:

Ministerstvo pôdohospodárstva je viazané presným znením dekrétu č. 12/45, ktorý obsahuje jasné a jednoznačné ustanovenie o spôsobe prevádzania lesnej reformy a ktorý by nemohol zmeniť ani Národný front, a preto nepovažujem za účelné vec predložiť Národnému frontu.

Předseda: Žádám pana posl. inž. Synka, aby přečetl svůj dotaz na ministra zemědělství ve věci přehmatů ve schvalování přídělového plánu v obci Chudoslavice.

Posl. inž. Synek: Slavná sněmovno, pane ministře!

Od počátku osidlování obce Chudoslavice byla tam zřízena řádným způsobem rolnická komise, která připravila také návrhy pro přídělový plán. Tato rolnická komise byla však nezákonným způsobem odstraněna a na její místo nastolena jakási komise nová, jejíž ustavení neodpovídá předpisům. Tato skupina lidí pak bez jakéhokoliv jednání se zájemci sestavila jakýsi plán přídělový, který je v rozporu s hospodářskými potřebami obce i s právy skutečných a oprávněných zájemců. Intrikami bylo dosaženo schválení tohoto přídělového plánu. Část osídlenců obdělává své příděly nové, část opět staré příděly a je z toho zmatek, který přinese jen škodu v hospodářství a ohrožuje klid v obci. Skuteční zemědělci v obci velmi těžce nesou tento stav a dožadují se urychleného zjednání nápravy a proto se táži pana ministra zemědělství:

1. zda je mu znám tento neutěšený stav v obci Chudoslavice,

2. zda jest ochoten zjednati nápravu a naříditi revisi přídělového plánu, aby odpovídal skutečným potřebám a zájmům jak zemědělství, tak i skutečných zemědělců, jakož i zákonitému stavu.

Předseda: Dávám slovo k odpovědi na tento dotaz panu ministru zemědělství.

Minister Ďuriš: Na dotaz pána posl. Synka odpovedám takto:

Komisia složená zo zástupcov Ministerstva pôdohospodárstva a ZNV za účasti zástupcov JSČZ, okresnej a miestnej roľníckej komisie v dňoch 21. a 22. októbra 1947 veľmi starostlive preskúmala prídelový plán ako v kancelárii osídlovacej komisie Ministerstva pôdohospodárstva v Litoměřiciach, tak aj v Chudoslaviciach po vyšetrení všetkých podaných námietok.

Komisia rozhodla súhlasne so stanoviskom zúčastnených orgánov tak, že 10 námietok bolo pre bezpredmetnosť zamietnutých a v 3 prípadoch bolo sťažovateľom čiastočne vyhovené. Na to bol plán Ministerstvom pôdohospodárstva 8. decembra 1947 schválený.

V obci sa však vytvorila skupina, ktorá žiada zvýšenie prídelov na úkor susedov a nové vypracovanie prídelového plánu novou miestnou roľníckou komisiou.

Za týchto okolností nie je odôvodnená požiadavka, aby Ministerstvo pôdohospodárstva previedlo opatrenie za účelom zmeny prídelového plánu, lebo tento bol vypracovaný svedomite a objektívne. Na väčšinu uchádzačov už prešlo právo vlastnícke, zvýraznené i zápisom v pozemkovej knihe.

Předseda: Žádám pana posl. Torna, aby přečetl svůj dotaz na ministra zemědělství ve věci úpravy pozemkové držby a pozemkové reformy.

Posl. Torn: Táži se pana ministra zemědělství:

1. Jest ochoten předložiti parlamentu návrh zákona o parcelaci státních statků, ať získaných statků korunních anebo přidělených v první pozemkové reformě?

2. Jest ochoten sděliti, jaká výměra půdy byla zkonfiskována Němcům, Maďarům, zrádcům a kolaborantům a převzata do správy Národního pozemkového fondu a národních správ?

3. Jest ochoten sděliti, kolik bylo přídělcům předepsáno za půdu zaplatiti a kolik bylo jimi skutečně za půdu zaplaceno?

4. Jest ochoten předložiti ÚNS návrh zákona o revisi druhé pozemkové reformy, t. j. osídlení?

5. Jest ochoten směniti statky a ekonomie, které má Národní pozemkový fond ve své režii, za statky držitelů z míst, kde půdy je nedostatek?

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP