Čtvrtek 22. ledna 1948

Předseda: Dávám slovo k odpovědi na tento dotaz panu ministru zemědělství.

Minister Ďuriš: Na dotaz pána posl. Torna odpovedám takto:

1. Návrh zákona o parcelácii štátnych statkov nemôžem predložiť parlamentu, lebo by to odporovalo vládnemu programu.

2. Nemcom, Maďarom, zradcom, kolaborantom bolo skonfiškované: pôdy poľnohospodárskej: vo vnútrozemí 97.000 ha, v pohraničí 1,380.000 ha, celkom 1,477.000 ha. Pôdy lesnej: vo vnútrozemí 297.000 ha, v pohraničí 654.000 ha, celkom 951.000 ha, dovedna skonfiškovaných 2,428.000 ha.

Pôdu, ktorá nemá budov a osídlenci ju nechcú, je nútený prebrať do vlastnej správy Národný pozemkový fond. Na týchto nehospodárnych plochách je nútený hospodáriť NPF vo vlastnej réžii, alebo prostredníctvom podniku Štátne lesy a majetky.

3. NPF obdržal 528,364.176,10 Kčs z predpísaných 650 mil.

4. Návrh zákona o revízii druhej pozemkovej reformy t. j. osídlenia nepredložím, lebo pri prevádzaní osídlenia postupovalo sa presne podľa dekrétu a prídelové pokračovanie bolo rýchlo a úspešne prevedené. Je preto revízia osídlenia zbytočná a slúžila by iba tým, ktorí odmietali revíziu zbytkových statkov z prvej pozemkovej reformy.

5. O prídel v osídlení sa môže uchádzať aj vlastník poľnohospodárskej pôdy vo vnútrozemí, ak nepresahuje výmera tejto pôdy 13 ha a ponúkne túto pôdu NPF ako výmenu. O takúto výmenu pôdy nie je záujem, lebo pôda, ktorú dosiaľ má NPF vo svojej réžii, je bez budov a horšia. To potvrdzuje aj tá skutočnosť, že ani so strany niekoľko rodín dosiaľ neosídlených volyňských Čechov nie je o túto pôdu záujem.

Předseda: Žádám pana posl. Weilanda, aby přečetl svůj dotaz na ministra zemědělství ve věci přídělu konfiskovaných pil svazkům územní samosprávy.

Posl. Weiland: Stručný dotaz podle § 65 j. ř.

Otázka přidělení konfiskovaných pil do vlastnictví svazků územní samosprávy není stále ještě uspokojivě vyřešena. Je dokonce nebezpečí, že požadované pily nebudou těmto svazkům přiděleny, ježto požadavek svazků územní samosprávy se dostal v mnoha případech do kolise s požadavky Státních statků a lesů.

Při jednání, které se o této věci již vedlo, prohlásil zástupce ministerstva zemědělství, že doporučuje vyhověti žádostem těch obcí, které jsou vlastníky dostatečné výměry lesní půdy.

Táži se proto pana ministra zemědělství:

1. Jakou výměru je možno rozuměti pojmem "dostatečné výměry lesní půdy"?

2. Zda je ochoten odstraniti vznikající kolisi v tom smyslu, že budou konfiskované pily přiděleny svazkům územní samosprávy?

Předseda: Dávám slovo k odpovědi na tento dotaz panu ministru zemědělství.

Minister Ďuriš: Na dotaz pána posl. Weilanda odpovedám takto:

Kompetencii Ministerstva pôdohospodárstva podliehajú iba piliarske podniky, konfiškované podľa dekrétu č. 12/45 Sb.

Tieto píly treba považovať za príslušenstvá konfiškovaných lesov, s ktorými tvoria organický celok a musí byť s nimi pri prevádzaní dekrétu naložené rovnako ako s týmito lesmi.

Pokiaľ sa pridelily lesy obciam, len v jedinom prípade k tomuto lesu patrila píla a táto bola pridelená obci. Vo všetkých iných prípadoch píly musia zostať spojené so svojou lesnou základňou.

Předseda: Žádám p. posl. Stan. Nováka, aby přečetl svůj dotaz na ministra zemědělství a ministra výživy ve věci neobdělaných ploch v hospodářském roce 1947.

Posl. St. Novák: V hospodářském roce 1946/1947 zůstaly ležet ladem rozsáhlé plochy zemědělské půdy, čímž je ohroženo zásobování lidu a výživa lidu do příští sklizně. Vzhledem k nepřesnosti a rozporům v údajích o velikosti těchto ploch a snížení sklizně v roce 1947 táži se pana ministra zemědělství a pana ministra výživy:

1. Kolik hektarů zemědělské půdy zůstalo neobděláno a kolik hektarů přibližně bylo nedostatečně obděláno ve sklizňovém roce 1947, včetně půdy určené k zalesnění a dosud nezalesněné?

2. Jaký tím vznikl celkem úbytek na sklizni obilnin, okopanin a olejnin, za předpokladu, že by tyto pozemky byly bývaly normálně obdělány a dodržen obvyklý osevní postup?

3. Jaké z toho vyplynuly následky pro vyživování obyvatelstva?

4. Jaké množství zemědělské půdy má v péči Národní pozemkový fond, kolik této půdy zůstalo ve sklizňovém roce 1947 neobděláno a jaká byla sklizeň obilnin, okopanin a olejnin na pozemcích spravovaných Národním pozemkovým fondem v průměru na 1 ha a celkem?

5. Kdo jest odpověden za škody, které vznikly podle bodů 1-3, a jakým způsobem bude volán k odpovědnosti?

Předseda: Dávám slovo k odpovědi na tento dotaz panu ministrovi zemědělství.

Minister Ďuriš: Na dotaz pána posl. Nováka odpovedám takto:

Ad 1. Nie je pravda, že v hospodárskom roku 1946/47 zostaly neobrobené rozsiahle plochy. Z celkovej výmery 3,640.000 ha ornej pôdy zostalo v roku 1946/47 v historických zemiach neobrobených asi 35.000 ha. Je to predbežne neosídlená pôda Národného pozemkového fondu, lebo nie sú na nej budovy, ďalej je to pôda v extrémnych polohách, určená na zalesnenie, zatrávnenie alebo údolné priehrady atď. Pôda pridelená pre vojenské účely - asi 25.000 ha - je omylom vedená ako orná pôda. Teda záverom: Neobrobenej pôdy v roku 1946/47 bolo len okolo 35.000 ha, to znamená asi 1 % celej ornej pôdy v historických zemiach. Je to dokladom veľkej zodpovednosti Ministerstva pôdohospodárstva, že robí všetky opatrenia, aby bola obrobená aj táto neobývaná pôda. A tak sa aj stane, hoci ešte nikto neobýva túto pôdu.

Koľko je "nedostatočne" obrobenej pôdy v republike, to predbežne nemôže zistiť žiadna štatistika, lebo aj pojem "nedostatočne" obrobenej pôdy nie je jasný.

Ad 2. Skoro žiadny úbytok na úrode obilnín, okopanín a olejnín nevznikol, nakoľko je všeobecne známe, že výnos tejto pôdy i v minulých rokoch s normálnou úrodou bol veľmi slabý.

Ad 3. Z toho vyplýva, že pre výživu obyvateľstva nedostavily sa nijaké následky.

Ad 4. Národný pozemkový fond má dnes vo správe asi 90.000 ha, ktoré sú určené na zalesnenie alebo nemôžu byť ešte pridelené, lebo nemajú vhodných budov. Z tejto výmery nebolo obrobených okolo 35.000 ha, ako som už uviedol, lebo táto pôda je neobývaná a niet, kto by ju obrobil. Z pôdy, ktorú za ťažkých okolností obrába sám Národný pozemkový fond, t. j. vo výmere asi 25.000 ha, sú: role 5.041 ha, lúky 14.849 ha, pastviny 1.086 ha.

Zasiate bolo: Obilnín 2.853 ha s priemernou úrodou 8 q a s celkovou úrodou 22.824 q; okopanín 610 ha s priemernou úrodou 50 q, s celkovou úrodou 30.500 q, repky 135 ha s priemernou úrodou 3 q, s celkovou úrodou 405 g, horčice 680 ha s priemernou úrodou 3 q, s celkovou úrodou 2.040 q; ľanu 187 ha.

Sucho zapríčinilo, že na tejto už dlho zanedbávanej pôde úroda bola nízka, tak ako aj inde.

Ad 5. Zodpovední za pôdu vyľudnenú a bez budov, a preto neobrobenú, sú tí, ktorí prispeli k tomuto dedičstvu a ešte aj teraz sa tešia rozvratu výroby a výživy. Tí sami predbežne zťažujú aj sankcie za tieto činy.

Předseda: Pan ministr výživy odpověděl na tento dotaz už ve včerejší schůzi.

Tím je vyřízen první odstavec pořadu.

Oznamuji, že se přihlásila ke slovu pí posl. Hodinová-Spurná, aby přednesla prohlášení klubu poslanců komunistické strany Československa. Dávám jí slovo.

Posl. Hodinová-Spurná: Paní a pánové!

Klub poslanců komunistické strany Československa mne pověřil, abych v dnešní schůzi ÚNS přednesla toto prohlášení:

Protestujeme co nejrozhodněji proti způsobu, kterým ve včerejší schůzi sněmovny pan ministr spravedlnosti dr Drtina zneužil parlamentní tribuny k stranicko-politickým předvolebním účelům. Pan ministr spravedlnosti dr Drtina byl dotazován, jak dalece pokročilo zjišťování pachatelů atentátu na tři čs. ministry. K této otázce pan ministr spravedlnosti v podstatě neuvedl nic nového. Zato se však široce rozhovořil o věci, která s pokusem o atentát nesouvisí a na kterou nebyl dotazován, totiž o nálezu zbraní v Olomouci.

Jak už konstatuje sdělení předsednictva naší strany, uveřejněné v dnešním tisku, jde o nepatrné množství zbraní, které v době revoluce odňali partyzáni německým vojákům, a osoby, které je proti příkazu neodevzdaly úřadům, nesou samy za to odpovědnost. Komunistům byly vždy cizí methody, které se nyní snaží dr Drtina jim podstrčit. Podobných prostředků, sloužících k vyvolávání neklidu, používá reakce, která již ztratila naději legálními cestami prosadit své cíle. Naše cesta naopak vede přes poctivou budovatelskou práci k zajištění vnitřního klidu, bezpečnosti republiky a blahobytu jejího lidu.

Včerejší projev p. ministra spravedlnosti dr Drtiny sledoval zřejmě účel zamlžit věc, o kterou šlo, t. j. pokus atentátu na tři ministry a zdůrazněním jiné, s atentátem nesouvisící věci, dáti domácí i zahraniční reakci do rukou zbraň proti lidově-demokratické republice. Tento záměr pana ministra dr Drtiny nás ovšem nepřekvapuje, neboť pan ministr dr Drtina už svým dosavadním postupem dostatečně dokázal, že mu daleko více leží na srdci úzké stranické cíle národně-socialistické strany nežli boj proti nepřátelům lidovědemokratické republiky a důsledné plnění vládního budovatelského programu.

Pan ministr spravedlnosti dr Drtina je plně odpovědný za zdlouhavé a nedostatečné provádění retribuce, která ani dosud ještě není skončena. Duch, v němž byla retribuce prováděna, je charakterisován též agitaci, kterou pan ministr dr Drtina dělá pro amnestování zrádců a kolaborantů. Nemístná blahovůle, kterou některé justiční orgány pod patronancí ministerstva spravedlnosti projevují vůči kolaborantům, je patrná z předčasného propuštění pověstného zrádce Bienerta, z poměrů v kartouzské věznici a z mnohých podobných případů.

Že panu ministru dr Drtinovi nejde o důsledné uplatňování zákonů republiky, nýbrž o podporu reakčních politických směrů, vysvítá také z persekuční akce, kterou ministerstvo jím řízené zahájilo proti partyzánům a jiným účastníkům domácího odboje a od níž upustilo teprve, když narazilo na rozhodný odpor veřejnosti.

Naproti tomu pan ministr spravedlnosti dr Drtina neprojevil ani nejmenší iniciativy při stíhání luďáckých spiklenců a la Kempný a Bugár. Jen díky bdělosti a energii bezpečnostních orgánů byly zločinné záměry luďáckých velezrádců zmařeny. Pan ministr spravedlnosti se ani včas nepostaral, aby platnost zákona na ochranu republiky byla znovu rozšířena na území Slovenska a jeho straníci se pak v parlamentě snažili odvrátit vydání Kempného a Bugára k trestnímu stíhání právě pod záminkou, že není na Slovensku platného republikánského zákona, podle kterého by tito velezrádci mohli byt stíháni.

Stejně zarážející nečinnost projevovaly a projevují nadále orgány, podléhající panu ministrovi spravedlnosti, při stíhání šmelinářů a ostatních rozvratníků. (Výkřiky.)

Z toho všeho je patrno, že justičních orgánů není důsledně používáno k potírání nepřátel republiky, nýbrž mnohem více k politickým záměrům strany pana ministra. A na této linii se pohybuje také včerejší pokus p. ministra dr Drtiny o osočení komunistické strany v souvislosti s atentátem na československé ministry. (Výkřiky.)

Naše veřejnost už si zvykla na to, jak je justičních orgánů zneužíváno k stranicko-politickým účelům národně socialistické strany. Zvykla si už i na to, že ministr spravedlnosti ani při prohlášeních na půdě parlamentu, která činí jako člen vlády, se nedovede oprostiti od své stranické zaujatosti. Přesto však včerejší vystoupení pana ministra spravedlnosti, vyznačující se lacinou, ale škodlivou sensačností, je vyvrcholením těchto nedůstojných method. Je to první projev tohoto druhu v lidově demokratickém parlamentě. Po prvé bylo členem čs. vlády zneužito tak nedůstojným a hrubým způsobem parlamentní půdy k pustému a bezdůvodnému osočování jiné strany Národní fronty a přitom nejsilnější vládní strany, čistě z důvodů předvolební kampaně. Jak zcela jinak se chovali národně socialističtí ministři k agrární straně, jejíž velezrádné vedení přivedlo republiku k mnichovské katastrofě!

Vystoupením dr Drtiny bylo zneužito i nově zavedené parlamentní instituce - dotazového dne. Je hrubým proviněním proti slušným mravům našeho lidově demokratického parlamentu (Výkřiky), jestliže ministr spravedlnosti zneužije této instituce k stranicko-politickým cílům... (Výkřiky. - Hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid!

Posl. Hodinová-Spurná (pokračuje): ... když mluví, jsa si vědom, že špiní, o věcech, na něž nebyl vůbec tázán a když sám musí doznat, že tyto věci nesouvisí s atentátem ani s učiněným dotazem. Slušní lidé i v tomto parlamentě sami odsoudí podobné methody. (Výkřiky. - Stálý hluk.)

Předseda (zvoní): Prosím o klid!

Posl. Hodinová-Spurná (pokračuje): Soudní lidé lehce poznají, že tyto methody ministra spravedlnosti se nesou v celkové linii politiky národně socialistické strany a jejího zhoubného vlivu na naše poměry, už dosti rozjitřené předvolebním obdobím. Je v linii této politiky štvát na schůzích proti všemu lidově demokratickému, potisknout celé stránky časopisů špiněním druhých a přitom týmž dechem volat po slušnosti, klidu a bratrství v národě. Přitom nijak si nezjedná pan ministr dr Drtina alibi tím, když nejdříve v záměrně dlouhém projevu osočuje komunistickou stranu a pak ke konci prohlašuje, že samozřejmě tím nemíní komunistickou stranu činit odpovědnou za činy jednotlivců. Takovou politiku co nejrozhodněji odmítáme.

Komunistická strana Československa podala v těchto dnech nový důkaz opravdového státotvorného vlastenectví tím, že vyzvala své členy a přívržence, aby v tomto jubilejním roce věnovali republice 30 milionů dobrovolných pracovních hodin. Zároveň vyzvala ostatní politické strany k soutěži v positivní práci na výstavbě republiky, aby tak bylo čeleno nevěcnému a hrubému předvolebnímu boji. Komunistická strana Československa se žádnými provokacemi nedá odvrátit od své plodné budovatelské práce. (Potlesk.)

Předseda: K poznámce se přihlásil pan posl. dr Krajina. Dávám mu slovo.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP