Pátek 16. dubna 1948

Přistoupíme k projednávání sedmého odstavce pořadu, jímž je

7. Zpráva výboru imunitního o žádosti krajského soudu v Trenčíně za souhlas k trest. stíhání posl. dr Josko. (Zločin násilí proti úřednímu orgánu podle §§ 4/II a 6/II zák. čl. XL/1914) - (tisk 1157).

Zpravodajem je posl. dr Bláha; dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Bláha: Krajský soud v Trenčíně požádal podáním ze dne 9. března 1948, č. Nt VI 13/48, předloženým hlav. státním zastupitelstvím ze dne 24. března 1948, č. 1310/48, za souhlas k trestnímu stíhání posl. dr Matěje Josku pro zločin násilí proti úřednímu orgánu podle §§ 4/II a 6/II zák. čl. XL/1914.

Jde o otázku komplikovanou. Pan povereník a poslanec dr Josko intervenoval ve věci zadržených vyšetřovanců, kteří byli předvedeni pro podezření z velezrádné činnosti. I když nehledíme k této základní politické otázce, musíme se podívat na tuto věc po stránce formální. Pan povereník dr Josko podle všech svědeckých výpovědí, a to jak jeho vlastních svědků, kteří tam byli přítomni, tak i orgánů SNB, se tam choval tak, že ohrožoval členy národní bezpečnosti revolverem, že tam rozbil těžítko a kalamář a že tam tloukl orgány národní bezpečnosti sluchátkem od telefonu. Je to jistě jednání, které není ve shodě s normální intervenční činností člena Ústavodárného Národního shromáždění, i když si odmyslíme základní politickou stránku věci, t. j. intervenci pro osoby podezřelé z velezrádné činnosti.

Imunitní výbor projednal tuto věc ve schůzí dne 13. dubna 1948 a usnesl se, aby Ústavodárnému Národnímu shromáždění bylo doporučeno vydati posl. dr M. Josko pro zločin násilí proti úřednímu orgánu podle §§ 4/II a 6/II zák. čl. XL/1914, neboť veřejný zájem na projednání této věci převyšuje veřejný zájem na vykonávání mandátu posl. dr Josko.

Místopředseda dr Chytil: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Přistoupíme k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby Ústavodárné Národní shromáždění dalo souhlas k trestnímu stíhání posl. dr Josko.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím Ústavodárné Národní shromáždění usneslo se dáti souhlas k trestnímu stíhání posl. dr Josko.

Tím je vyřízen 7. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání osmého odstavce pořadu, jímž je

8. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu trestního odd. XIV v Brně za souhlas s trest. stíháním posl. Mráze. (Přečin podle §§ 1 a 2 zák. č. 108/1933 Sb. o ochraně cti) - (tisk 1158).

Zpravodajem je posl. Abrahám; dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. Abrahám: Slavná sněmovno, paní a pánové!

Krajský soud trestní v Brně, odd. XIV, požádal podáním ze dne 8. prosince 1947, č. Tk XIV 12.977/47-11, za souhlas k trestnímu stíhání posl. Františka Mráze pro přečin podle §§ 1 a 2 zák. č. 108/1933 Sb. o ochraně cti.

Imunitní výbor pojednal o této záležitosti a usnesl se doporučiti Ústavodárnému Národnímu shromáždění, aby posl. Mráz k trestnímu stíhání vydán nebyl, poněvadž veřejný zájem na projednání tohoto případu nepřevyšuje zájmu nerušeného výkonu poslaneckého mandátu posl. Mráze.

Místopředseda dr Chytil: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Přistoupíme k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby Ústavodárné Národní shromáždění nedalo souhlas k trestnímu stíhání posl. Mráze.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím Ústavodárné Národní shromáždění usneslo se nedati souhlas k trestnímu stíhání posl. Mráze.

Tím je vyřízen 8. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání devátého odstavce pořadu, jímž je

9. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu trestního odd. XXIX v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. dr Adolfa Procházky. (Zločin podle § 2, odst. 1, 2 zák. č. 50/1923 Sb.) - (tisk 1159).

Zpravodajem je posl. Václav David; dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. V. David: Paní a pánové!

Krajský soud trestní v Praze, odd. XXIX, požádal podáním ze dne 30. března 1948, čís. Nt XXIX 68/48, za souhlas s trestním stíháním posl. dr Adolfa Procházky pro zločin podle § 2, odst. 1, 2 zák. č. 50/1923 Sb.

Imunitní výbor projednal tuto věc ve schůzi dne 13. dubna 1948 a usnesl se, aby Ústavodárnému Národnímu shromáždění bylo doporučeno vydati posl. dr Ad. Procházku k trestnímu stíhání pro zločin podle § 2, odst. 1, 2 zák. č. 50/1923 Sb., neboť veřejný zájem na projednávání této trestní věci převyšuje veřejný zájem na vykonávání mandátu posl. dr Ad. Procházky.

Místopředseda dr Chytil: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Přistoupíme k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby Ústavodárné Národní shromáždění dalo souhlas k trestnímu stíhání posl. dr Ad. Procházky.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím Ústavodárné Národní shromáždění usneslo se dáti souhlas k trest. stíhání posl. dr Ad. Procházky.

Tím je vyřízen 9. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání desátého odstavce pořadu, jímž je

10. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Novém Jičíně za souhlas s trest. stíháním posl. Horáka. (Přečin podle § 18, č. 2, 3 zák. č. 50/1923 Sb.) - (tisk 1160).

Zpravodajem je posl. dr Bláha; dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Bláha: Pane místopředsedo, paní a pánové!

Krajský soud v Novém Jičíně požádal podáním ze dne 30. března 1948, č. j. Nt IX 31/48, za souhlas s trestním stíháním posl. Jana Horáka pro přečin podle § 18, č. 2, 3 zák. č. 50/1923 Sb.

V podstatě jde.o udání, že p. posl. Horák na veřejné schůzi ve Vsetíně mluvil takovým způsobem, že podrýval nejen autoritu vlády, nýbrž i naše styky se Sovětským svazem a slovanskými spojenci, důvěru v naší měnu, kde výslovně nabádal, aby každý kupoval, pokud může. vzbudilo to výkřiky, které jsou daleko instruktivnější než to, co říkají všechny jednotlivé svědecké výslechy, a ukazují, že skutečně dojem z vývodů pana poslance byl takový, že budil veřejné pohoršení, neklid a odpor proti vládě republiky.

Z tohoto důvodu imunitní výbor projednal tuto věc ve schůzi dne 13. dubna 1948 a usnesl se, aby Ústavodárnému Národnímu shromáždění bylo doporučeno vydati posl. Horáka k trest. stíhání pro přečin podle § 18, č. 2, 3 zák. č. 50/1923 Sb., neboť veřejný zájem na projednání této věci převyšuje veřejný zájem na vykonávání mandátu posl. Horáka.

Místopředseda dr Chytil: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Přistoupíme k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby Ústavodárné Národní shromáždění dalo souhlas k trestnímu stíhání posl. Horáka.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím Ústavodárné Národní shromáždění usneslo se dáti souhlas k trestnímu stíhání posl. Horáka.

Tím je vyřízen 10. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání jedenáctého odstavce pořadu, jímž je

11. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu odd. XIII v Litoměřicích za souhlas s trest. stíháním posl. inž. dr. Bendy. (Přečiny podle § 14, č. 1, § 18, č. 2 a 3 zák. č. 50/ 1923 Sb. a přestupek podle §§ 1, 14, odst. 2, č. 4 zák. č. 108/1933 Sb.) - (tisk 1161).

Zpravodajem je posl. V. David; dávám mu slovo.

Zpravodaj posl. V. David: Paní a pánové!

Krajský soud v Litoměřicích, odd. XIII, požádal podáním ze dne 1. dubna 1948, č. Nt XIII 84/48-1, za souhlas s trestním stíháním posl. inž. dr Štěpána Bendy pro přečin pod!e § 14, č. 1, § 18, č. 2 a 3 zák. č. 50/1923 Sb. a přestupek podle §§ 1, 14, odst. 2, č. 4 zákona číslo 108/1933 Sb.

Jde o výroky pana posl. Bendy na schůzích, výroky, které tvořily skutkové podstaty uvedených trestních činů.

Imunitní výbor projednal tuto věc ve schůzi dne 13. dubna 1948 a usnesl se, aby Ústavodárnému Národnímu shromáždění bylo doporučeno vydati posl. inž. dr Bendu k trestnímu stíhání pro přečin podle § 14, č. 1, § 18, č. 2 a 3 zák. č. 50/1923 Sb. a přestupek podle §§ 1, 14, odst. 2, č. 4 zák. č. 108/1933 Sb., neboť veřejný zájem na projednání této věci převyšuje veřejný zájem na vykonávání mandátu posl. inž. dr Bendy.

Místopředseda dr Chytil: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Přistoupíme k hlasování.

Pan zpravodaj navrhuje jménem výboru imunitního, aby Ústavodárné Národní shromáždění dalo souhlas k trestnímu stíhání posl. inž. dr Bendy.

Kdo s tímto návrhem pana zpravodaje souhlasí, nechť pozvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím Ústavodárné Národní shromáždění usneslo se dáti souhlas k trestnímu stíhání posl. inž. dr Bendy.

Tím je vyřízen 11. odstavec pořadu.

Před ukončením schůze sděluji, že dovolenou podle § 1, odst. 4 jedn. řádu dal jsem na dnešní schůzi posl. Ant. Gottvaldovi, Kaplanovi, Hatinovi, Mjartanovi a Pavlánovi.

Sděluji, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze konala ve středu dne 21. dubna 1948 o 14. hodině.

s pořadem:

Společná zpráva výborů kulturního a informačního, právního a rozpočtového k vládnímu návrhu zákona (tisk 1145) o základní úpravě jednotného školství (školský zákon) - (tisk 1167).

Končím schůzi.

(Konec schůze v 11 hodin 44 minut.)



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP