Čtvrtek 29. dubna 1948

Zpravodaj posl. Vodička: Vzdávám se slova.

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Vodička: Nejsou.

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná (zvoní): Přistoupíme k hlasování.

Schvalovací usnesení má 1 odstavec a dám o něm hlasovati podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celým schvalovacím usnesením podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku! (Děje se.)

Děkuji. Je někdo proti? (Nikdo se nehlásí.)

Není.

Konstatuji, že Ústavodárné Národní shromáždění jednomyslně přijalo toto schvalovací usnesení, jímž Národní shromáždění republiky Československé souhlasí se smlouvou o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci mezi republikou Československou a Lidovou republikou Bulharskou, podepsanou v Praze dne 23. dubna 1948, podle zprávy výborové. (Poslanci povstávají a obráceni k bulharské, jugoslávské a polské delegaci v diplomatické lóži, nadšeným potleskem doprovázejí schválení smlouvy.)

Tím je vyřízen pořad schůze. (Poslanci usedají.)

Imunitní výbor Ústavodárného Národního shromáždění navrhuje, aby sněmovna ve smyslu § 25 ústavní listiny projevila souhlas s další vazbou bezpečnostními orgány zadrženého posl. Vyškovského.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím Ústavodárné Národní shromáždění projevilo souhlas s další vazbou posl. Vyškovského.

Před ukončením schůze sděluji, že dovolenou podle § 1, odst. 4 jednacího řádu obdrželi na dnešní schůzi posl. dr Bartuška, Hložek, Šnobl, Borůvka, Olbracht, Ullrichová, dr Sluka, Smrkovský a Horn, na týden do 6. května t. r. posl. Ant. Gottwald.

Sděluji, že se předsednictvo usneslo, aby se příští schůze konala ve středu dne 5. května 1948 a 10. hodině

s pořadem:

1. Zpráva výborů kulturního a informačního, průmyslového a živn.-obchodního, právního, rozpočtového k vládnímu návrhu zákona (tisk 1198) o znárodnění polygrafických podniků.

2. Zpráva výborů průmyslového a živn.-obchodního, právního, rozpočtového k vládnímu návrhu zákona (tisk 1194) o znárodnění některých hostinských a výčepnických podniků a ubytovacích zařízení.

3. Zpráva výborů průmyslového a živn.-obchodního, právního, rozpočtového k vládnímu návrhu zákona (tisk 1195) o organisaci a znárodnění cestovních kanceláří.

4. Zpráva výborů právního a rozpočtového k vládnímu návrhu zákona (tisk 1199) o berních úlevách při uspořádání poměrů v peněžnictví a při některých převodech majetku na národní podniky.

5. Zpráva výborů branného a bezpečnostního, právního k vládnímu návrhu zákona (tlač 1179) o ničotnosti niektorých rozsudkov vojenských súdov t. zv. Slovenského štátu.

6. Zpráva výborů právního a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 1196), kterým československý stát nabývá pro Svaz sovětských socialistických republik a Spojené státy americké vlastnického práva k některým nemovitostem a movitostem.

7. Zpráva výboru zahraničního k vládnímu návrhu (tisk 1200), kterým se předkládá Ústavodárnému Národnímu shromáždění republiky Československé k projevu souhlasu dodatkový protokol k pařížské reparační dohodě ze dne 21. prosince 1945, podepsaný dne 14. dubna 1948 (tisk 1203).

8. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu trestního v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. dr Ducháčka (tisk 1205).

9. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu trestního v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. Hory (tisk 1206).

10. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Litoměřicích za souhlas s trest. stíháním posl. inž. Synka (tisk 1207).

11. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu v Novém Jičíně za souhlas s trest. stíháním posl. dr Rozehnala (tisk 1208).

Končím schůzi.

(Konec schůze ve 12 hod.).



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP