Středa 5. května 1948

Zpravodajka posl. Syrovátková: Nejsou.

Zpravodaj posl. Vlach: Není změn.

Zpravodaj posl. dr Jelínek: Ne.

Zpravodajca posl. Žiak: Nie sú.

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Přistoupíme k hlasování.

Osnova má 5 oddílů, 18 paragrafů, nadpisy oddílů, nadpis zákona a úvodní formuli.

Poněvadž byl podán pozměňovací návrh posl. Syrovátkové, Vlacha, dr Jelínka, Žiaka a druhů, míním dát hlasovati nejprve o osnově zákona v úpravě tohoto návrhu; nebude-li přijata, podle zprávy výborové.

Jsou námitky? (Nebyly.)

Nejsou. Budeme tedy hlasovat, jak bylo uvedeno.

Kdo souhlasí s celou osnovou zákona. t. j. s jejími 5 oddíly, 18 paragrafy, nadpisy oddílů, nadpisem zákona a úvodní formulí v úpravě návrhu posl. Syrovátkové, Vlacha, dr Jelínka, Žiaka a druhů, který doporučil pan zpravodaj, nechť pozvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím Ústavodárné Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona v úpravě výše zmíněného návrhu.

Zbývá ještě hlasovati o resolučním návrhu poslanců Syrovátkové, Vlacha, dr Jelínka, Žiaka a druhů, který doporučila pí zpravodajka.

Kdo s tímto resolučním návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Resoluce se přijímá.

Tím je vyřízen 1. odstavec pořadu.

Budeme hlasovati o druhém odstavci pořadu.

Ad 2. Hlasování o osnově zákona o znárodnění některých hostinských a výčepnických podniků a ubytovacích zařízení (tisk 1218).

Zpravodajem za výbor průmyslový a živn.-obchodní je posl. dr Steiner, za výbor právní posl. dr Hobza, za výbor rozpočtový posl. Verosta.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. dr Steiner: Není tomu tak.

Zpravodaj posl. dr Hobza: Nejsou.

Zpravodaj posl. Verosta: Nejsou.

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Přistoupíme k hlasování.

Osnova má 6 oddílů, 23 paragrafy, nadpisy oddílů, nadpis zákona a úvodní formuli.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 6 oddíly, 23 paragrafy, nadpisy oddílů, nadpisem zákona a úvodní formulí podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím Ústavodárné Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové.

Tím je vyřízen 2. odstavec pořadu.

Budeme hlasovati o třetím odstavci pořadu.

Ad 3. Hlasování o osnově zákona o organisaci a znárodnění cestovních kanceláří (tisk 1219).

Zpravodajem za výbor průmyslový a živn.-obchodní je posl. Sajal, za výbor právní posl. Navračič, za výbor rozpočtový posl. Štětka.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodaj posl. Sajal: Ne.

Zpravodajca posl. Navračič: Nie sú.

Zpravodaj posl. Štětka: Nejsou.

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Přistoupíme k hlasování.

Osnova má 6 oddílů, 22 paragrafů, nadpisy oddílů, nadpis zákona a úvodní formuli.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to je s jejími 6 oddíly, 22 paragrafy, nadpisy oddílů, nadpisem zákona a úvodní formulí, podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím Ústavodárné Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové. Tím je vyřízen 3. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání čtvrtého odstavce pořadu, jímž je

4. Zpráva výborů právního a rozpočtového k vládnímu návrhu zákona (tisk 1199) o berních úlevách při uspořádání poměrů v peněžnictví a při některých převodech majetku na národní podniky (tisk 1220).

Zpravodajem za výbor právní je posl. dr Štefánik, dávám mu slovo.

Zpravodajca posl. dr Štefánik: Slávne Ústavodarné Národné shromaždenie, panie a páni!

Vládny návrh zákona tlač č. 1199 o daňových úľavách pri usporiadaní pomerov v peňažníctve a pri niektorých prevodoch na národné podniky - ako je to už zrejmé z jeho nadpisu - poskytuje daňové úľavy pre dve skupiny prevodu majetku, a to: v oddiele prvom pre prevody majetku pri usporiadaní pomerov v peňažníctve a v oddiele druhom pre dodatočné prevody majetku na národné podniky.

Pokiaľ sa týka prevodu majetku pri usporiadaní pomerov v peňažníctve, poskytujú sa daňové úľavy pri prevode majetku, ktoré sa uskutočňujú jednak pri slúčení peňažných ústavov s ústavom iným, a jednak pri ich likvidácii. Podmienkou tejto úľavy je, aby slučovala alebo likvidácia ústavu diala sa na príkaz Ministerstva financií alebo s jeho súhlasom, udeleným v záujme verejnom. Oslobodenie sa vzťahuje na právne jednanie o prevodoch nehnuteľností na iný peňažný ústav, na právne listiny o prevode nehnuteľnosti, alebo o postúpenie pohľadávok a ich zaistenie, prevod alebo postúpenie cenných papierov, a knihovné zápisy o prevodoch zástavných práv.

Listiny o uznaní dlhov vzniklých v rámci úveru povoleného ústavom zanikajúcim, podrobené sú pevnému kolku 12 Kčs.

Od poplatku je oslobodený tiež prevod práv a záväzkov penzijných a podporných fondov a podobných zariadení, ktoré boly samostatnými právnickými osobami a slúžily účelom sociálneho zaopatrenia zamestnancov slučovaného alebo likvidujúceho peňažného ústavu.

Ďalej sa poskytujú úľavy pre prevody majetku bývalých českých ústavov, ktoré zanikly v dobe okupácie a ich majetok sa prenáša na ústavy už jestvujúce alebo novo zriaďované. Tieto úľavy možno priznať tiež prevodom majetku na peňažný ústav, ak bol tento majetok v dobe okupácie prevedený na iný ústav, alebo inú osobu síce bez formálneho úradného príkazu, ale pod nátlakom. Podmienkou priznania týchto úľav však je, aby Ministerstvo financií prehlásilo neplatnosť dotyčného prevodu v dobe okupácie.

Napokon sa Ministerstvo financií zmocňuje, aby na žiadosť poskytlo oslobodenie od poplatkov alebo povolilo ich sníženie i keď nie sú splnené podmienky stanovené v §§ 1-4 navrhovaného zákona, pokiaľ, pravda, tieto prevody súvisia s úpravou pomerov v peňažníctve, prevedenom vo verejnom záujme.

Pri prevode majetku na národné podniky poskytuje návrh zákona úľavy v týchto prípadoch:

1. Od poplatkov sú oslobodené právne listiny a pozemnoknižné zápisy, ak štát prevádza ďalší majetok na národný podnik.

2. Pri slúčení národných podnikov každého druhu a pri začlenení ich majetkových podstát do iných národných podnikov, likvidačné rezervy nepodliehajú zvláštnej dani zárobkovej. Podmienkou poskytnutia tejto daňovej úľavy však je, že sa prevody majetkových podstát uskutočňujú v posledných bilančných hodnotách zanikajúceho podniku.

3. Za podmienok v zákone uvedených sú bezplatné prevody majetkových práv z jedného národného podniku na iný národný podnik.

4. Od poplatkov sú oslobodené právne jednania, listiny a pozemnoknižné zápisy o prevodoch na národný podnik takého majetku, patriaceho právnickým osobám, ktorého kapitálovými účastníkmi sa staly národné podniky.

Spoločné a záverečné ustanovenia obsahujú predpisy o platení poplatkového ekvivalentu nadobúdateľom, o oslobodení poplatku vkladného pri opätovnom zápise toho istého práva v pozemkovej knihe pre osobu už skôr oprávnenú, o vyberaní dávky z prírastku hodnoty nehnuteľnosti, o oslobodení dodávok od dane z obratu, a konečne vládny návrh zákona stanoví, že oslobodenie od poplatkov sa vzťahuje tiež na právne jednania, písomnosti a úradné úkony, u ktorých vznikla poplatková povinnosť pred účinnosťou tohto zákona v zemiach Českej a Moravskosliezskej po 15. marci 1946 a na Slovensku po 31. decembri 1944. Pri oslobodení od dane z obratu, ak daňová povinnosť vznikla v zemiach Českej a Moravskosliezskej po 28. februári 1946 a na Slovensku po 31. decembri 1944. V odôvodnených prípadoch môže však minister financií alebo ním zmocnený orgán na žiadosť poskytnúť tieto daňové úľavy i vtedy, ak daňová povinnosť vznikla pred uvedenými dňami.

Platnosť zákona je termínovaná, platí odo dňa účinnosti do 31. decembra 1953.

Slávna snemovňa! Právny výbor prerokoval tento vládny návrh zákona na svojom zasadnutí dňa 29. apríla 1948, v §1, ods. 2 zamenil slovo "přejímací" slovom "přejímající", v § 6, ods. 1 za slová "Převede-li stát" vsunul slová "úředním opatřením". Takto pozmenený návrh prijal jednohlasne a usniesol sa doporučiť slávnemu Ústavodarnému Národnému shromaždeniu, aby tento predložený vládny návrh zákona odhlasovalo. (Potlesk.)

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Zpravodajem za výbor rozpočtový je pan posl. Souček. Prosím, aby se ujal slova.

Zpravodaj posl. Souček: Slavná sněmovno, dámy a pánové!

Naše sněmovna odhlasovala do této doby řadu nových zákonů, které ve své podstatě budou znamenat veliké majetkové přesuny. Vládní návrh zákona o berních úlevách při uspořádání poměrů v peněžnictví a při některých převodech na národní podniky umožňuje zde vlastní provedení těchto majetkových přesunů. Zjednodušuje také celé řízení, které souvisí s majetkovými přesuny. V podstatě jde o dvojí druh, o dvě skupiny majetkových přesunu. V prvé řadě jsou to některá opatření, která byla provedena v peněžnictví, dále pak jsou to opatření, která souvisí s organisačními opatřeními v našich znárodněných podnicích.

Základní myšlenkou, ze které vychází tento zákon, je, že vzhledem k tomu, že tyto převody jsou provedeny v zájmu veřejném, je na místě, aby pro takovéto převody byly poskytnuty úlevy; vládní návrh zákona vymezuje tyto úlevy co do rozsahu a obsahu.

Pan kolega zpravodaj výboru právního se podrobně zabýval touto materií a já doporučuji za výbor rozpočtový, který projednal tento vládní návrh, aby slavná sněmovna přijala vládní návrh ve znění, jak bylo přijato ve výboru právním a ve výnoru rozpočtovém. (Potlesk.)

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Přistoupíme proto k hlasování.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodajca posl. dr Štefánik: Nie sú.

Zpravodaj posl. Souček: Ne.

Místopředsedkyně Hodinová-Spurná: Osnova má 3 oddíly, 14 paragrafů, nadpisy oddílů, nadpis zákona a úvodní formuli.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou zákona, to jest s jejími 3 oddíly, 14 paragrafy, nadpisy oddílů, nadpisem zákona a úvodní formulí, podle zprávy výborové, nechť pozvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím Ústavodárné Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové. Tím je vyřízen 4. odstavec pořadu.

Přistoupíme k projednávání pátého odstavce pořadu, jímž je

5. Zpráva výboru branného a bezpečnostného a výboru právneho o vládnom návrhu zákona (tlač 1179) o nicotnosti niektorých rozsudkov vojenských súdov t. zv. Slovenského štátu (tlač. 1213).

Zpravodajem za výbor branný a bezpečnostní je posl. Gottier. Dávám mu slovo. (Předsednictví se ujal předseda David.)



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP