Čtvrtek 6. května 1948

(Začátek schůze v 10 hod. 15 min.)

Přítomni:

Předseda Jos. David.

Místopředsedové Hodinová-Spurná, Polák.

Zapisovatelé dr Falťan, dr Kokeš.

Člen vlády: min. V. Kopecký.

153 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře NS: gen. tajemník NS dr Madar; jeho zástupci dr Záděra, dr Ramajzl.

Pořad

111. schůze Ústavodárného Národního shromáždění republiky Československé, svolané na čtvrtek dne 6. května 1948 na 10. hod.

1. Zpráva výboru kulturního a informačního a výborů právního a rozpočtového k vládnímu návrhu zákona (tisk 1216) o národních umělcích (tisk 1226)

2. Společná zpráva výborů zemědělského, zásobovacího a osidlovacího, právního a rozpočtového k vládnímu návrhu zákona (tisk 1209) o znárodnění některých šlechtitelských podniků (tisk 1225).

3. Společná zpráva výborů soc.-zdravotnického, právního a rozpočtového k vládnímu návrhu zákona (tisk 1212) o znárodnění přírodních léčivých zdrojů a lázní a o začlenění a správě konfiskovaného lázeňského majetku (tisk 1222).

4. Zpráva výborů zemědělského, zásobovacího a osidlovacího, právního a rozpočtového o vládním návrhu zákona (tisk 1210), kterým se mění a doplňuje zákon ze dne 1. dubna 1947, č. 55 Sb., o pomoci rolníkům při uskutečňování zemědělského výrobního plánu (tisk 1224).

5. Společná zpráva výborů soc.-zdravotnického, právního a rozpočtového k vládnímu návrhu zákona (tisk 1211) o splacení zápůjček zaručených státem podle některých zákonů o stavebním ruchu a o změně zákona o náhradě podle zákonů o stavebním ruchu (tisk 1223).

6. Zpráva výboru kulturního a informačního a výboru právního k vládnímu návrhu zákona (tisk 1204) o likvidaci právních poměrů německé evangelické církve v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (tisk 1215).

7. Zpráva výboru právního k návrhu poslanců dr Bartušky, dr Beráka, Štětky, Kobylky, dr Jelínka, Valo, dr Štefánika (tisk 1201) na vydání zákona, jímž se upravují některé otázky trestního řízení správního v oboru vyživovacím, zásobovacím a cenovém (tisk 1214).

8. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu odd. VIII v Písku za souhlas s trest. stíháním posl. inž. Synka (tisk 1228).

9. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu odd. X v Uherském Hradišti za souhlas s trest. stíháním posl. Hořínka a posl. dr Rozehnala (tisk 1229).

10. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu odd. XIII v Litoměřicích za souhlas k trest. stíhání posl. Bolena (tisk 1230).

11. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu trestního odd. VIII v Brně za souhlas s trest. stíháním posl. dr Chudoby (tisk 1231).

12. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu trestního odd. XXIX v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. dr Krajiny (tisk 1232).

13. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu trestního odd. XXIX v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. Hory (tisk 1233).

14. Zpráva výboru imunitního o žádosti kraj. soudu trestního odd. XXIX v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. Čížka (tisk 1234).

15. Zpráva výboru imunitního o žádosti mimořádného lidového soudu v Praze za souhlas s trest. stíháním posl. dr Krajiny (tisk 1235).

Podpredseda Polák (zvoní): Zahajujem 111. schôdzu Ústavodarného Národného shromaždenia.

Dovolenú podľa § 1. ods. 4 rok. poriadku dal som na dnešnú schôdzu posl. Slívovi, Vandrovcovi, Weilandovi, dr Němcovi, dodatočne na včerajšiu schôdzu posl. Al. Jarošovi, na tento týždeň Jul. Klimkovi.

Ministerstvo vnútra oznámilo prípisom zo dňa 4. mája 1948, č. B 2303/1-3/5-48-II/4, že povoláva na uprázdnený mandát poslanecký za rezignovavšieho posl. dr Adolfa Klimku posl. Jaroslava Kratochvíla (Ú 9262).

Ďalej oznámilo ministerstvo vnútra prípisom zo dňa 4. mája 1948, č. B-2303/1-3/5-48-II/4, že povoláva na uprázdnený mandát poslanecký za rezignovavšieho posl. dr Huberta Ripku posl. Josefa Papáčka (Ú 9263).

Ďalej oznámilo ministerstvo vnútra prípisom zo dňa 4. mája 1948, č. B-2303/1-3/5-48-II/4, že povoláva na uprázdnený mandát poslanecký za rezignovavšieho posl. dr Jaroslava Stránskeho poslankyňu Růženu Skřivanovú (Ú 9264).

Do dnešnej schôdze dostavili se páni posl. Jaroslav Kratochvíl, Josef Papáček, a Růžena Skřivanová.

Pretože predtým podľa § 5 rok. poriadku v kancelárii snemovne podpísali sľubovaciu formulu, pristúpime ku sľubu podľa § 22 úst. listiny a § 5 rok. poriadku tým spôsobom, že predčítaná bude ústavou predpísaná formula sľubu, páni poslanci Kratochvíl, Papáček a Skřivanová ku mne pristúpia a vykonajú sľub podaním ruky a slovom "slibuji".

Žiadam o prečítanie sľubovacej formuly a pánov poslancov Kratochvíla, Papáčka a Skřivanovú prosím, aby pristúpili ku mne vykonať sľub. (Poslanci povstávají.)

Zástupce gen. tajemníka NS dr Záděra (čte): "Slibuji, že budu věren republice Československé a že budu zachovávati zákony a mandát svůj zastávati podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

Posl. Kratochvíl (podávaje místopředsedovi Polákovi ruku): Slibuji.

Posl. Papáček (podávaje místopředsedovi Polákovi ruku): Slibuji.

Posl. Skřivanová (podávajíc místopředsedovi Polákovi ruku): Slibuji. (Poslanci usedají.)

Klub čs. strany lidovej oznámil spolu s posl. Kratochvílom prípisom zo dňa 6. mája 1948, čj. 1101-F/č, že posl. Kratochvíl vstúpil do klubu poslancov čs. strany lidovej. (Ú 9275).

Predsedníctvo Ústavodarného Národného shromaždenia navrhuje, aby snemovňa vo smysle § 25 ústavnej listiny prejavila súhlas s ďalšou väzbou bezpečnostnými orgány zadržaného posl. Lesáka.

Kto s týmto návrhom súhlasí, nechť zdvihne ruku! (Deje sa.)

To je väčšina. Tým Ústavodarné Národné shromaždenie prejavilo súhlas s ďalšou väzbou bezpečnostnými orgánmi zadržaného posl. Lesáka.

Podpredseda Polák (zvoní): Pristúpime k prejednávaniu prvého odseku poriadku, ktorým je

1. Zpráva výboru kultúrneho a informačného a výborov právneho a rozpočtového k vládnemu návrhu zákona (tlač 1216), o národných umelcoch (tlač 1226).

Zpravodajcom za výbor kultúrny a informačný je posl. dr Vašek. Dávam mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Vašek: Dámy a pánové!

Vláda předložila Ústavodárnému Národnímu shromáždění zákon o národních umělcích. Tato instituce byla zavedena v r. 1945 ihned po osvobození naší vlasti po vzoru Sovětského svazu, kde zasloužilí umělci již dávno jsou odměňováni. Až do dnešního dne bylo u nás jmenováno 33 národních umělců, z nichž už 10 zemřelo. Toto jmenování bylo dosud jen čestné a neposkytovalo žádné hmotné zabezpečení pro umělce nebo pro jeho rodinu. Vláda se proto usnesla ve schůzi dne 9. listopadu 1945, že bude vypracován zákon, podle něhož bude titul udělován a který vymezí práva národních umělců. K odhlasování zákona přistupujeme teprve dnes.

Zákon má 7 paragrafů. Prohlášení národním umělcem se vyhrazuje presidentu republiky. Národním umělcem se může státi pouze občan české nebo slovenské národnosti, jehož umělecké působení svou zvlášť vynikající úrovní a svým mimořádným významem trvale obohatilo národní kulturu. President republiky jmenuje národní umělce na návrh vlády. Jmenování může býti také in memoriam po umělcově smrti. Vláda se usnáší na návrh ministra školství a osvěty nebo na návrh ministra informací. Přesnou kompetenci vymezuje zákon. Je ovšem samozřejmé, že podnět k návrhu na jmenování může přijíti od kterékoli z kulturních institucí, které také mají být slyšeny při všech podobných návrzích. Pokud jde o umělce slovenské národnosti, musí se k němu vždy vyjádřiti příslušné ústavní a kulturní orgány slovenské.

Národní umělec má právo nositi čestný odznak. To proto, aby bylo již na první pohled patrno, že jde o osobu zasloužilou a aby byl národní umělec popularisován mezi národem, aby jej lidé mohli i osobně poznati. Paragraf 3 je nejdůležitější, neboť zabezpečuje národnímu umělci důchod ve výši platu vysokoškolského profesora. Vdově po národním umělci nebo jeho nezaopatřeným dětem přísluší zaopatřovací plat ve výši poloviny jeho důchodu. Tento důchod a zaopatřovací platy jsou osvobozeny od daní. President republiky může národnímu umělci odníti čestný název se všemi důsledky, usnese-li se vláda, že se stal tohoto názvu nehodným. Rovněž vdově a dětem se může odníti zaopatřovací plat, usnese-li se vláda, že se ho staly nehodnými.

Státu přísluší péče o vydávání děl národních umělců, aby takovým způsobem byla co nejvíce rozšířena mezi lid. O osobách, kterým vláda dosud propůjčila čestný název národního umělce, se má za to, že jim byl udělen podle tohoto zákona. Důchod jim přísluší nejdříve od 1. ledna 1948. Tím jsou zrovnoprávněni umělci jmenovaní před účinností tohoto zákona s umělci, kteří budou jmenováni v budoucnu.

Vážení přítomní! Nemusím snad ani připomínat, že zákon, který dnes máme schválit, je zákon významný. Jen si vzpomeňme, jaký byl dříve osud našich kulturních pracovníků, v jaké bídě žili oni a jejich rodiny! Jak nás dojímají zoufalé dopisy Boženy Němcové, když prosí své známé, aby jí půjčili peníze, aby si mohla koupit chleba! Trnitá byla také cesta Josefa Kajetána Tyla, který jezdil od města k městu a od vesnice k vesnici, aby roznášel českou kulturu. Poměrně nejhůře byli na tom naši herci, tito nadšení šiřitelé naší kultury do končin nejzapadlejších; jejich život byl při tom plný strádání a bídy. Máme řadu případů, že také děti našich velikánů žily v nedůstojné bídě. Vzpomeňme jen dcery Havlíčkovy nebo Smetanovy, které byly odkázány jen na ponižující dobročinnost.

To vše nyní přestane. Tímto zákonem se dostává našim umělcům a jejich rodinám plného hmotného zabezpečení. Je to dalším důkazem toho, jak vysoce si cení náš lidově demokratický režim kulturních pracovníků. V jak směšném světle se nám dnes jeví pokřik záchranců kultury na Západě, kteří tvrdí, že u nás nastal po únorových událostech soumrak kultury! Zatím co na Západě jsou zavíráni a pronásledováni nejlepší kulturní představitelé, zatím co umělci jsou v kapitalistickém světě odkázáni na vkus, lépe řečeno nevkus snobů a parasitů na těle národa, scházejí se dnes v Československé republice zástupci lidu, aby vzdali hold našim nejlepším pracovníkům, aby jim poděkovali přijetím tohoto zákona za jejich práci na poli kulturním. My zabezpečujeme ty, kteří dali obsah našemu češství a kteří učinili náš život krásnějším a náš národ slavnějším. Který jiný národ kromě Sovětského svazu prokazuje umělcům tolik úcty jako náš národ? - Vidíme tedy, že po únorových událostech jsme se nejen po stránce sociálního zákonodárství, ale i po stránce kulturní zařadili mezi první národy světa.

Kulturní a informační výbor projednal tuto osnovu ve schůzi dne 3. května t. r. a doporučuje Ústavodárnému Národnímu shromáždění, aby ji přijalo v navrženém znění. (Potlesk.)

Podpredseda Polák: Zpravodajcom za výbor právny je posl. dr Němec. Udeľujem mu slovo.

Zpravodaj posl. dr Němec: Pane místopředsedo, paní a pánové!

Zákon o národních umělcích je jedním z kamenů, kterými stavíme nový společenský řád v lidově demokratické Československé republice. Zatím co dříve, v době předmnichovské, nezbývalo našim umělcům, než aby po smrti byla zhodnocena jejich činnost a jejich význam pro národ postavením pomníku, lidově demokratický režim zabezpečuje pro ně, pokud jejich význam dostoupil národního významu, existenci, zabezpečuje udělení titulu národního umělce, možnost rozvíjet všechny snahy, které až dosud věnovali ve prospěch národa, pracovat pro československý lid a nemít obavy o své existenční zabezpečení.

Právní výbor projednal ve své schůzi dne 3. května tuto osnovu, zejména také po stránce nutnosti publikovat ji zákonem, poněvadž jde o odměny, které nebudou podléhat dosavadním platným daňovým předpisům. Doporučuji ji v navrženém znění ke schválení. (Potlesk.)

Podpredseda Polák: Zpravodajcom za výbor rozpočtový je posl. Vítek. Dávam mu slovo.



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP