Čtvrtek 17. června 1948

(Začátek schůze v 10 hod. 24 min.)

Přítomni:

Předseda dr. John.

Místopředsedové Hodinová-Spurná, Komzala, dr. Polanský, dr. Procházka, Richter, Valo, V. David.

Zapisovatelé Pelikán, Synková.

členové vlády: předseda vlády Zápotocký; náměstkové předsedy vlády Široký, Fierlinger, dr. Ševčík; ministři dr. Clementis, dr. Čepička, dr. Dolanský, Ďuriš, dr. Gregor, inž. Jankovcová, Kliment, Kopecký, Krajčír, dr. Nejedlý, dr. Neuman, Nosek, Petr, Plojhar, arm. gen. Svoboda, dr. inž. Šlechta, dr. Šrobár.

Předseda nejvyššího účetního kontrolního úřadu dr. Friedmann.

290 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře NS: náměstek gen. tajemníka NS dr. Ramajzl.

Pořad

6. schůze Národního shromáždění republiky Československé,

svolané na čtvrtek dne 17. června 1948 na 10. hod.

1. Prohlášení vlády.

2. Rozprava o prohlášení vlády.

Předseda (zvoní): Zahajuji 6. schůzi Národního shromáždění.

Dovolenou podle § 1, odst. 4 jedn. řádu dal jsem na dnešní a zítřejší schůzi posl. Vlachovi, dr. Holému, Mrázovi a Buchvaldkovi.

Ministerstvo vnitra sdělilo přípisem ze dne 15. června 1948, č. B/2313/23-14/6-48-II/4, že povolává posl. dr. Miloslava Valoucha na poslanecký mandát, uprázdněný dne 14. června 1948 podle § 71, odst. 2 ústavy zvolením p. posl. Klementa Gottwalda presidentem Československé republiky.

Do dnešní schůze dostavili se poslanci dr. Miroslav Valouch, Ján Haško a dr. Jiří Hájek.

Protože předtím podle § 5 jedn. řádu v kanceláři sněmovní podepsali slibovací formuli, přistoupíme ke slibu podle § 42 ústavy a § 5 jedn. řádu tím způsobem, že přečtena bude ústavou předepsaná formule slibovací, páni poslanci dr. Valouch, Haško a dr. Hájek ke mně přistoupí a vykonají slib podáním ruky a slovem "slibuji".

Žádám o přečtení slibovací formule a pány poslance dr. Valoucha, Haško a dr. Hájka žádám, aby přistoupili ke mně vykonat slib. (Poslanci povstávají.)

Náměstek gen. tajemníka NS dr. Ramajzl (čte):

"Slibuji, že budu věren republice Československé a jejímu lidově demokratickému zřízení. Budu zachovávat její zákony a svůj mandát vykonávat podle nejlepšího vědomí a svědomí ku prospěchu lidu a státu".

"Sľubujem, že budem verný republike Československej a jej ľudovodemokratickému zriadeniu. Budem zachovávať zákony a svoj mandát vykonávať podľa najlepšieho vedomia a svedomia na prospech ľudu a štátu".

Posl. dr. Valouch (podávaje předsedovi ruku):"Slibuji".

Posl. Haško (podávajúc predsedovi ruku):"Sľubujem".

Posl. dr. Hájek (podávaje předsedovi ruku):"Slibuji".(Poslanci usedají.)

Předseda:"Sděluji, že došel dopis p. úřadujícího náměstka předsedy vlády ze dne 15. června 1948, jímž oznamuje, že president republiky přijal demisi vlády a listem ze dne 14. června 1948 odvolal členy vlády z úřadů. Vláda, která demisi podala, vede podle § 85 ústavy vládní věci zatímně dále až do té doby, kdy Národní shromáždění vysloví důvěru vládě nově jmenované.

Dále došel dopis pana předsedy vlády ze dne 16. června 1948, č. 658148 dův., kterým oznamuje Národnímu shromáždění, že pan president republiky jmenoval dne 15. června 1948 novou vládu republiky, kterou si dovolím představit:

předsedou vlády je pan posl. Antonín Zápotocký (Poslanci povstávají. - Dlouho trvající potlesk. - Poslanci usedají.);

jeho náměstky posl. Viliam Široký (Poslanci povstávají.- Hlučný potlesk. - Poslanci usedají.), posl. Zdeněk Fierlinger (Poslanci povstávají. - Hlučný potlesk. - Poslanci usedají.), posl. dr. Ján Ševčík. (Potlesk.)

Dále byli jmenováni tito členové vlády: ministrem zahraničních věcí posl. dr. Vlado Clementis (Potlesk.), ministrem národní obrany posl. arm. gen. Ludvík Svoboda (Potlesk.), ministrem zahraničního obchodu posl. dr. Antonín Gregor (Potlesk.), ministrem vnitra posl. Václav Nosek (Potlesk.), ministrem financí posl. dr. Jaromír Dolanský (Potlesk.), ministrem školství a osvěty posl. prof. dr. Zdeněk Nejedlý (Poslanci povstávají. - Potlesk. - Poslanci usedají.), ministrem spravedlnosti posl. dr. Alexej Čepička (Potlesk.), ministrem informací posl. Václav Kopecký (Potlesk.), ministrem průmyslu posl. Augustin Kliment (Potlesk.), ministrem zemědělství posl. Julius Ďuriš (Poslanci povstávají - Potlesk. - Poslanci usedají.), ministrem vnitřního obchodu posl. František Krajčír (Potlesk.), ministrem dopravy posl. Alois Petr (Potlesk.), ministrem techniky posl. inž. dr. Emanuel Šlechta (Potlesk.), ministrem pošt posl. dr. Alois Neuman (Potlesk.), ministrem sociální péče posl. Evžen Erban (Potlesk.), ministrem zdravotnictví posl. Josef Plojhar (Potlesk.), ministrem výživy posl. inž. Ludmila Jankovcová (Potlesk.), ministrem pro sjednocení zákonů posl. dr. Vavro Šrobár. (Potlesk.)

Přistoupíme k projednávání prvého odstavce pořadu, jímž je

Prohlášení vlády.

Podle § 82 ústavy je vláda povinna po svém jmenování předstoupit před Národní shromáždění, předložit mu svůj program a požádat je o vyslovení důvěry. Ke slovu se přihlásil a jménem vlády promluví její předseda, posl. Antonín Zápotocký. (Poslanci zdraví předsedu vlády povstáním a potleskem.)

Prosím pana předsedu vlády, aby se ujal slova k programovému prohlášení.

Předseda vlády Ant. Zápotocký: Slavné Národní shromáždění!

V neděli dne 30. května rozhodl český a slovenský lid svým hlasováním definitivně a rozhodně o budoucím vývoji Československé republiky.

Lid ve své ohromné většině manifestoval jednotně pro uskutečnění těch programových cílů a zásad, které nám vytyčila vítězná národní revoluce. Odmítnul všechny rozvratníky, sabotážníky a liknavce, kteří se tomuto odkazu květnové národní revoluce zpronevěřovali a chtěli dějinný vývoj obracet nazad.

Dal nepokrytě najevo, že si přeje, aby košický program, podle něhož má být naše republika přebudována cestou lidové demokracie v republiku socialistickou, byl důsledně dodržován a plněn.

Československý lid se ve volbách 30. května postavil manifestačně za vládu obrozené Národní fronty. Vyslovil souhlas s politikou a těmi programovými cíli, které formuloval a snažil se v praxi důsledně a nekompromisně uskutečňovat můj předchůdce, dnešní náš první a nejlepší hospodář, nově zvolený president Klement Gottwald. (Hlučný potlesk.)

Proto pátá vláda Československé republiky, předstupujíc před nově zvolené Národní shromáždění s programovým prohlášením, má jediný úkol: pokračovat důsledně ve splňování všech těch cílů, programů a úkolů, které nám Klement Gottwald tak jasně a nedvojsmyslně narýsoval.

Minulá vláda nejen že nám vytyčila jasné politické cíle a úkoly, ona nám pod obezřetným vedením svého předsedy Klementa Gottwalda vybojovala spolu s československým lidem všechny možnosti a předpoklady, programové cíle v praxi uskutečňovat.

Volbou nového Národního shromáždění počíná zcela odlišné období našeho národního a státního života. Toto období liší se od všech předcházejících etap politického a hospodářského budování Československé republiky. Rok 1945 byl význačným mezníkem v životě českého a slovenského lidu tím, že přinesl osvobození republiky z nacistického jařma. Rok 1948 možno právem označit důležitým rozmezím pro další vývoj k socialismu. Je podstatný rozdíl mezi prvními vládami Národní fronty Čechů a Slováků,poúnorovou a dnešní vládou.

Lidu Československé republiky bylo po květnu 1945 jasno, že po vyhnání německých okupantů a vybavení moci jejich českých a slovenských pomocníků musí být sáhnuto také na kořen reakční moci, na velkokapitalistické zisky a majetky. Bylo jasno, že v osvobozené republice musí mít rozhodující slovo lid. Pracující lid musí se stát opravdovým hospodářem. Musí mít možnost pracovat ve svých podnicích a na své půdě. Právo pro sebe pracovat a o sobě rozhodovat musí mít lid nejen na papíře, musí je mít ve skutečnosti.

Proto jsme po osvobození Čechů a Slováků sovětskou armádou začali uskutečňovat velké převratové reformy. Odsunuli jsme Němce a očistili pohraničí. Zkonfiskovali jsme majetek nepřátel státu stejně jako majetek zrádců a kolaborantů. Osídlili jsme pohraničí naším českým i slovenským pracujícím lidem. Přidělovali jsme půdu do rukou těch, kteří na ní pracují. Snažili jsme se odstranit starý byrokratický systém a zlidovět státní správu národními výbory. Provedli jsme měnovou reformu, kterou jsme ozdravili naše finanční hospodářství, okupanty rozvrácené. Znárodnili klíčový průmysl, banky a pojišťovny. Vytvořili jsme i vládu Národní fronty, která měla být představitelem svazku dělníků, rolníků, řemeslníků a pracující inteligence. Proto byl vypracován pro naše znárodněné a zdemokratisované hospodářství dvouletý plán.

To všechno neznamenalo nic jiného, než důsledné plnění odkazu vítězné národní revoluce: "Jít cestou lidové demokracie v práci, v klidu a míru, k socialismu." Pohříchu toto snažení naráželo postupem doby na stále větší překážky. Probíhalo čím dále tím více v ovzduší politického zápasu. Tento zápas se neodehrával uvnitř svazku pracujících měst a venkova, v lidových masách Národní fronty. Těm bylo jasno, co chtějí a jak má nová republika vypadat. Nositeli zápasu, rušiteli míru, rozvratníky a sabotéry byli představitelé některých politických stran, kteří, zradivše košický program, čím dále tím více odhalovali svoje reakční cíle. Chtěli z vlády Národní fronty místo výkonného orgánu svazku dělníků, rolníků, živnostníků a inteligence udělat starou předmnichovskou koalici.

Není proto divu, že za těchto poměrů nemohly být ani zásady košického programu, ani budovatelský program, ačkoli byli vypracovány a schváleny všemi složkami Národní fronty, do všech důsledků rozvíjeny a plněny. Bylo nebezpečí, že nakonec i ty programy potká osud programů předmnichovských vlád, které všechno slibovaly a nic neplnily.

Na tomto pozadí se odehrála únorová vládní krise. Krisi tuto s konečnou platností rozhodl lid. Zamezil jednou provždy návrat k poměrům před Mnichovem a umožnil, aby obrozená Národní fronta mohla společně se všemi pracujícími usilovat ne už o pouhé plnění, nýbrž o nejlepší splnění svého programu.

Únorové události a s nimi spojená rekonstrukce vlády sjednaly teprve možnost, aby budovatelský program Gottwaldovy vlády mohl být úspěšně uskutečňován. Odstranily neplodné parlamentní diskuse a umožnily, aby Ústavodárné Národní shromáždění mohlo splnit úkol, který mu byl uložen vůlí lidu, vyjádřenou v květnových volbách roku 1946. O tom svědčí fakt, že za necelé tří měsíce práce se vládě obrozené Národní fronty podařilo dohonit téměř všechno to, co předchozí vláda v důsledku činnosti reakce za celé dva roky splnit nemohla.

Nová Gottwaldova vláda dala republice novou ústavu. Jsou v ní zakotveny všechny revoluční vymoženosti lidu. Je to ústava, která umožňuje další cestu vpřed, cestu k socialismu. Přitom zaručuje soukromé vlastnictví půdy do 50 ha a soukromé vlastnictví podniků všech druhů do 50 zaměstnanců. Výjimkou jsou jen ty obory, kde znárodnění bylo provedeno v jiném měřítku. Nová ústava vyřešila s konečnou platností též poměr obou našich národů, Čechů a Slováků, a to na základě košického programu.

Národním pojištěním zabezpečila prvá vláda obrozené Národní fronty pracující lid, zemědělce, živnostníky, dělníky a pracující inteligenci i jejich rodiny pro případ invalidity a stáří a pro případ úmrtí živitele. Zákonem o národním pojištění se vyrovnaly i dosavadní rozdíly a zlepšilo se pojištění nemocenské svým rozšířením na rolníky, živnostníky a svobodná povolání.

Zemědělcům a naší vesnici se dostalo nové základny zákonem o trvalé úpravě vlastnictví půdy, úpravou zemědělské daně, novelisací zákona o revisi pozemkové reformy a zákonem o zemědělském úvěru. Pro naše živnostníky byla zavedena jednotná živnostenská daň, která jednak snižuje daňové břemeno, jednak zjednodušuje a tím i zlevňuje administrativu v živnostech.

Ve školství se uskutečnil dlouho očekávaný školský zákon, který je základnou pro vybudování jednotné školy a který zajišťuje všem stejnou příležitost ke vzdělání. K tomuto zákonu se na kulturním poli pojí zákon divadelní.

Prvá vláda obrozené Národní fronty a Ústavodárné Národní shromáždění projednaly, schválily a uskutečnily usnesení historických únorových sjezdů závodních rad a rolnických komisí. Usnesení sjezdu rolnických komisí se kryje s dřívějším programem vlády a tento sjezd pomohl uskutečnit to, co třetí vláda uskutečnit hodlala, ale co pro reakci ve vládě a v parlamentě uskutečnit nemohla. Podle požadavků sjezdu závodních rad se uzákonilo další znárodnění v průmyslu a ve výrobě, znárodnění domácího velkoobchodu a velkých obchodních podniků, dále organisace zahraničního obchodu a mezinárodního zasilatelství, znárodnění stavebnictví, cestovních kanceláří, některých hostinských a výčepnických podniků a ubytovacích zařízení a konečně znárodnění přírodních léčivých zdrojů a lázní.

Těmito opatřeními byly zachráněny pro národ a stát miliardové hodnoty. Jimi však byly též převedeny další hospodářské posice kapitalistů do rukou lidu. Jimi byla vzata naší reakcí hospodářská základna pro její záškodnickou politickou činnost.

Únorové událostí umožnily další očistu našeho veřejného života. Na zahraničně - politickém poli se Československo stává únorem letošního roku věrným a spolehlivým členem demokratického tábora. Stále rozšiřovaná síť našich spojeneckých smluv a stále rozšiřovaná soustava našich hospodářských a obchodních dohod doplňuje obraz činnosti vlády před letošními volbami.

V souhrnu můžeme říci, že minulé tři léta budování byla přes všechny obtíže a překážky se strany domácí i zahraniční reakce obdobím kladení základních kamenů lidově demokratického zřízení. Byla to 3 léta bojovného úsilí o vybudování základny, která by zajistila klidný a nerušený vývoj k socialismu.

Řekl jsem, že zvolením nového národního shromáždění počíná i nové období našeho národního a státního života. To se projevilo již jednotnou kandidátkou obrozené Národní fronty. Jednotná kandidátka je důsledkem krachu politiky těch stran staré Národní fronty, které se staly nástrojem reakce. Obrozená Národní fronta je svazek pracujícího lidu měst a venkova, sdružující nejen politické strany, ale i všechny lidové zájmové organisace. Jednotná kandidátka jako formální vyjádření hluboké změny v našem politickém životě dává nové vládě a novému Národnímu shromáždění zcela nový charakter. Národní fronta, jejíž hlavní oporou je komunistická strana, likviduje úzkou stranickou politiku a demagogické licitování, kterému reakční representanti této politiky dávali přednost, poškozujíce zájmy celku a národa. Věřím, že nebude už také starých rozporů mezi vládou a parlamentem, které byly reakčními činiteli oboustranně uměle vyvolávány. Vláda i parlament budou pracovat ruku v ruce, vedeny jedinou snahou, splnit všechny ty velké úkoly, které na ně lid svou důvěrou vložil a jejichž splnění očekává. (Potlesk.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP