Pátek 18. června 1948

(Začátek schůze v 9 hod. 15 min.)

Přítomni:

Předseda dr John.

Místopředsedové Hodinová-Spurná, dr Polanský, dr Procházka, Richter, Valo, V. David.

Zapisovatelé Pexa, Török.

Členové vlády: předseda vlády Zápotocký; náměstkové předsedy vlády Fierlinger a dr Ševčík; ministři dr Clementis, dr Čepička, dr Dolanský, Ďuriš, dr Gregor, inž. Jankovcová, Kliment, Kopecký, Krajčír, dr Nejedlý, dr Neuman, Nosek, Petr, Plojhar, inž. dr Šlechta, dr Šrobár.

Předseda nejvyššího účetního kontrolního úřadu dr Friedmann.

271 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře NS: náměstek gen. tajemníka NS dr Ramajzl.

Pořad

7. schůze Národního shromáždění republiky Československé,

svolané na pátek dne 18. června 1948 na 9. hod.;

Rozprava o prohlášení vlády, předneseném předsedou vlády ve schůzi dne 17. června 1948.

Předseda (zvoní): Zahajuji 7. schůzi Národního shromáždění.

Dovolenou podle § 1, odst. 4 jedn. řádu dal jsem na dnešní schůzi posl. Komzalovi, Pšeničkovi, Ant. Pospíšilovi, dr Bartuškovi, Kaďůrkovi, Tejchmanovi, Inž. Šmokovi, Slánskému, Barešovi, L. Blahovi, do konce týdne p. posl. Podborskému, na týden posl. Haškovi.

Posl. Klícha žádá o zdravotní dovolenou na 14 dní. Lékařské vysvědčení předložil.

Navrhuji udělení této dovolené.

Kdo s mým návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Navržená dovolená se uděluje.

Přistoupíme k projednávání pořadu, na němž je

Rozprava o prohlášení vlády, předneseném předsedou vlády ve schůzi dne 17. června 1948.

Ke slovu jsou přihlášeni tito řečníci: pp. posl. Kopřiva, Bašťovanský, Tymeš, dr Klinger, Polák, Pokojný, dr Berák.

Uděluji slovo panu posl. Kopřivovi.

Posl. Kopřiva: Vážená sněmovno!

Z demokratických voleb 30. května vyšel nový parlament. Byly to skutečně svobodné volby; jejich výsledek o tom nepřipouští žádných pochyb. 90% voličů vyslovilo svůj souhlas s jednotnou kandidátkou Národní fronty. Veliká většina občanů vědomě projevila své odhodlání kráčet, pracovat a budovat v lidově demokratickém systému k svému blahu, ku prospěchu pracujícího lidu. Lid nastoupil cestu k socialistickému řádu v republice a chce po ní jít odhodlaně a rázně.

Důsledkem tohoto rozhodnutí je jednomyslná volba předsedy vlády a předsedy komunistické strany Československa Klementa Gottwalda presidentem republiky jako kandidáta Národní fronty. (Potlesk.) Nemohlo být šťastnější volby. Byla-li jeho moudrá a prozíravá práce ve vedení předešlé vlády bojem proti překážkám a přípravou lepšího zítřku pracujících, je volba Klementa Gottwalda presidentem republiky počátkem nového údobí, nové etapy ve vývoji republiky. Dobrý a energický hospodář se stal hlavou státu, v němž nyní všichni pracující lidé od presidenta až do posledního pracujícího občana tvoří jednu rodinu a tato rodina ve společné práci svorně pracuje a usiluje o rozvoj a štěstí národa. A to je nová skutečnost, nová éra v dějinách republiky, éra, jež začala únorem tohoto roku.

Komunistická strana Československa vždy zdůrazňovala nezbytnost solidarity a jednotného postupu všech pracujících vrstev, má-li se ve státě uchopit vlády lid místo hrstky velkých finančníků a průmyslníků. V únoru letošního roku a za událostí posledních měsíců se konečně zcela splnilo to, oč komunisté tak houževnatě zápasili.

Ale ani dnes nesmí pracující lid složit ruce v klín, ani dnes nebude odpočívat na vavřínech dosažených úspěchů. Čeká nás mnoho práce na budování socialistického společenství. Tu není oddychu ani otálení. Jsou položeny základy nové budovy a na nich třeba stavět nový a šťastný domov, socialistický stát. To je náš úkol, naše tužba. Je to radostné budování. Svobodný lid se zbavuje zbytků kapitalistických kořistníků a vstupuje do nového života blahobytu a štěstí. Společnou prací si zajistí rychlý a klidný pochod k socialismu.

Obrozená Národní fronta je představitelkou jednotící vůle a tvůrčích sil národa, je svazkem dělníků, rolníků, živnostníků a inteligence. Ten je zárukou, že veliký úkol výstavby socialistického společenství v národě bude splněn. Proto Národní fronta existuje dále; ona sdružuje, spojuje všecky vrstvy národa k práci a budování. Strany tvořící Národní frontu jsou dnes svým složením podstatně jiné než dříve. Obrodily se a očistily od reakčních živlů, které je vedly na scestí. Místo dřívější rozháranosti, úskoků a neupřímnosti vládne dnes v obrozených politických stranách jiný duch, jiné ovzduší. Kladný postoj k republice a jejímu lidu se dnes odráží v jednotlivých stranách a umožňuje, aby všechna činnost obrozené Národní fronty směřovala k jednomu cíli: ku prospěchu všech pracujících vrstev celého národa. Proto my komunisté chceme a podporujeme co nejužší spolupráci se všemi stranami a se všemi všenárodními organisacemi, sdruženými v Národní frontě. Nevylučujeme z národa nikoho, kdo poctivě pracuje a kdo se z něho nevylučuje sám. Víme a denně se přesvědčujeme, jaká síla je v jednotě národa. Roztříštěnosti pracujících potřebovali velkostatkáři, velkoprůmyslníci a finanční velmoži, aby ovládali masy pracujících a kořistili z nich. Komunisté se jistě poctivě zasloužili, aby nadvláda a moc těchto peněžních dravců byla zlomena a aby lid se stal hospodářem ve svém domě. Proto byla nesprávná a nepravdivá výtka, že květnové volby nebyly demokratické, protože byla jen jedna kandidátka. Demokracie nespočívá v tom, že je mnoho stran, které se navzájem osočují a špiní. V dřívější spleti kandidátek se nemohl volič ani orientovat pro množství slibů a předstíraných snah o jeho zájmy, tím méně správně volit. Demokracie netkví také v tom, aby zrádcové směli jednat proti vůli národa.

President Klement Gottwald jasně řekl o naší demokracii: "Máme dnes demokracii, v níž závody patří lidu a pracují pro blaho všeho občanstva. Máme demokracii, v níž půda patří rolníkům, kteří na ní pracují a v níž živnostníci se nemusí bát ani útisku se strany kartelů a monopolů, ani exekutora. Máme demokracii, v níž je vzdělání dostupné všem."

To je naše demokracie. Neslouží úzké vrstvě kapitalistů, ale slouží širokým vrstvám národa. Není panská, ale je lidová. Její největší vymožeností je jednota národa, jednota lidu, jak se dobrovolně, spontánně a jasně projevila v únoru, v květnových volbách i při volbě presidenta republiky. My komunisté se vynasnažíme, abychom tyto kladné síly svobodného národa ještě více soustředili k práci pro republiku.

Nová vláda Antonína Zápotockého vzešla z nejdemokratičtějších voleb, vzešla z lidu, spojeného v Národní frontě. Předkládá sněmovně svůj budovatelský program. Je to program opírající se o základy vytvořené předchozími vládami za ochotné a obětavé součinnosti všeho lidu. Na těchto reálných základech staví vláda své budovatelské záměry, které způsobí nový a další rozkvět republiky, jejího hospodářství a správy. Jejich provedení bude spjato s velkým rozmachem národního života a bude mít za následek podstatné zvýšení životní úrovně a životních poměrů všech pracujících. Bude to nová epocha práce a radostné součinnosti jednotného lidu. Bude to plánovité, odhodlané a rychlé uskutečňování socialismu.

V minulých třech letech byly realisovány programy o obnově republiky. V této době jsme v průmyslové výrobě dosáhli předválečné úrovně. Provedli jsme poválečnou obnovu v době třikrát kratší než po první světové válce, třebaže míra zpustošení a ochuzení v našich zemích byla po této válce daleko větší. Ve velkém úsilí pracujících vrstev byly zjednány hlavní předpoklady pro další budování: pro skončení dvouletého plánu a pro pětiletku.

Jaké úkoly jsou dnes před námi?

President Klement Gottwald je charakterisuje hesly: účelně skloubit znárodnění, soustavně zvyšovat výrobu, zajistit výživu národa. V pevné, prozíravé organisaci, v harmonickém učlenění překoná znárodněný průmysl své těžkosti a stane se ještě mocnější pákou našeho hospodářského rozvoje. Nejen lopotnou dřinou a prací přes čas, ale především lepší organisací práce, zdokonalením, zhospodárněním výroby a zvýšenou jakostí produktů se rozmnoží bohatství našich statků.

Velmi důležité je zajistit uskutečnění, plnění nadplánu. Tu nestačí jen se usnášet; je třeba všude kontrolovat, jak se plní nadplán co do množství a co do jakosti. Hledáním náhradních surovin se často odpomůže přechodnému nedostatku surovin a zabrání se tak přerušení výroby. Nedostatku pracovních sil se často předejde využitím vnitřních reserv pracovních sil, t. j. přesunem do některého jiného úseku výroby. Některé závody odstranily důsledným vyšetřováním a zkoumáním důvodů častou změnu pracoviště a nepřítomnost zaměstnanců v práci.

Úplný soulad a nejužší spolupráce mezi dělníky na jedné a mezi odborníky a techniky na druhé straně je důležitým předpokladem splnění výrobních úkolů. Komunisté budou usilovat o to, aby všechny pracující přesvědčili o nutnosti a užitečnosti tohoto souladu v práci. Při plnění vývozního plánu a nadplánu jde především o to, aby závody byly podrobně obeznámeny s dílčími vývozními úkoly a aby byla zřízena kontrola plnění vývozního plánu. Tak bude zajištěna včasnost a dochvilnost dodávek. Stejnou pozornost věnují závody tomu, aby vývozní zboží mělo vysokou jakost.

My komunisté spoléháme na uvědomělost dělníků, že povedou neúprosný boj proti těm, kteří nechodí do práce, připravují výrobu o drahocenné pracovní hodiny a škodí tím nejen pracovnímu kolektivu podniku, nýbrž všem pracujícím. Spoléháme, že nedovolí zneužívat dobrodiní zákona, podle něhož je poskytována podpora již od prvního dne nemoci. Věříme, že dělníci a zaměstnanci nestrpí, aby se vyskytovaly podobné zjevy; neboť ten, kdo šidí práci, šidí závod, šidí celek.

Nebezpečím pro náš průmysl a ostatní znárodněné hospodářství je zbyrokratisování, proti němuž se vede celkem úspěšný boj. Čím větší je moc lidu, tím větší je také jeho odpovědnost. Přiznávat chyby, nedostatky a slabiny a upozornit na ně je právě měřítkem této odpovědnosti. Musíme se naučit kritisovat svou vlastní práci a nedostatky našeho politického i hospodářského života. Kritika, která sleduje jen a jen nápravu, odstranění nedostatků, jejímž jediným cílem je zvýšení množství i jakosti výroby, odstranění chyb a slabin, musí být zcela otevřená a mužná. Nesmíme se bát kritisovat. Nesmíme se bát kritisovat, ať jde o kterýkoliv obor našeho hospodářského života.

Komunistická strana Československa věnuje velkou pozornost řádné organisaci distribuce. Je však nutno lidu říci, kde je příčina toho, že je zboží málo, třebaže se plány plní. Je nutno říci, že mnoho musíme vyvážet, abychom nahradili nedostatek potravin způsobený loni neúrodou. Proto se obracíme zejména na zemědělce o zvýšení dodávek. Venkovskému obyvatelstvu se ve výživě vede poměrně lépe než městskému dělnictvu a drobným zaměstnancům, odkázaným jen na příděly. Přejeme mu to a dovedeme zvláště ocenit ono úsilí našich venkovanů, kteří se připojují k chlumecko-nitranskému hnutí zemědělců a obětavě zajišťují zásobování měst svými dodávkami chlebovin, masa, vajec a mléka nad předepsanou dodávkovou povinnost. Bude potřebí toto hnutí co nejvíce rozšířit a dokázat tak solidaritu zemědělce s dělníkem a dokázat, že všichni pracující, ať měst či venkova, jen ve shodě, ve spolupráci, ve vzájemné pomoci odstraní zbývající nedostatky a zdolají nynější obtíže, doléhající na rolníka jako na dělníka a zvláště na obyvatele velkých měst.

Vláda v plném porozumění pro zemědělce pomohla jim urychleným uzákoněním jejich požadavků o půdě, o dani i o cenách zemědělských produktů. Rolníci si to uvědomují a je nyní na nich, aby plnili své povinnosti a usilovali o zajištění výživy obyvatel. Na stížnosti městských lidí na nedostatek zeleniny sami zemědělci v mnoha případech obracejí svou pozornost k této věci, aby zjistili, kde jsou škůdcové plynulého zásobování zeleninou.

Vzájemnou sousedskou pomocí, dobrou polní prací a lepší její organisací hledí, aby se výnos půdy zvyšoval, aby republika co nejvíce kryla potřebu potravin z vlastních zdrojů, aby dovoz potravin příliš neumenšoval naši zásobu devis a aby nedostatek pracovních sil byl zmírněn a postupně odstraněn.

My komunisté považujeme za svoji povinnost stejně jako v minulých letech i letos organisovat pracovní brigády a pomoc rolníkům. Zemědělské nadplánování má svůj dobrý počátek a náběh v chlumecko-nitranském hnutí. Postarejme se všichni, aby to byl zárodek příštího velkorysého závodění rolníků s dělníky, venkova s městy, závodění o co největší přínos v budování blahobytu všeho občanstva.

Vláda Klementa Gottwalda splnila požadavky pracujících zemědělců. Vláda nová jim bude pomáhat i dále. Naši rolníci to vědí, a proto věříme, že zajistí zvýšenými dodávkami zemědělských produktů výživu našeho lidu a splní tak svou vlasteneckou povinnost k národu a republice.

Velkým úkolem nové vlády bude reforma veřejné správy, jež se provede vybudováním krajských národních výborů, soustředěním správních úřadů kolem národních výborů a reorganisací správy po politické i odborné stránce, jak o to již dlouho usilovala komunistická strana a vypracovala zevrubné návrhy v tom směru. Krajské zřízení znamená přiblížení veřejné správy všemu lidu, její zpružnění a zlidovění. Oba důležité úkoly dokončení dvouletého plánu a pětiletky vyžadují, aby agenda veřejné správy byla pohotová, rychlá a lidová.

Proto je v zájmu plnění a příprav plánů, aby krajské zřízení a reforma veřejné správy byly provedeny pokud možno co nejdříve. To znamená odstranit všechny překážky, které by provedení zpomalily. Místní patriotismus je třeba uvést v soulad s vyššími hledisky: hledisky celokrajskými a celostátními.

Národní výbory provedou přísné zhospodárnění ve všech svých instancích především zvýšením pracovního výkonu v administrativě. Zvládnou své budovatelské úkoly, zvláště v oboru výživy. Ve své více než tříleté činnosti se osvědčily a vykonaly práce, které by nezdolal žádný úřad. Národní výbory prokáží svou životaschopnost a nenahraditelnost i při velké přestavbě veřejné správy. Při jejich obnově bude třeba přísného výběru funkcionářů, aby do nich byli posláni a zvoleni jen nejlepší hospodáři, nejschopnější a nejosvědčenější lidé. Jen dobří funkcionáři budou zárukou dobrého, pružného chodu národních výborů.

My komunisté budeme zvláště dbát toho, aby byla uplatněna zásada: do národních výborů jen ti nejlepší. Četné úkoly budovatelské jsou svěřeny národním výborům a národní výbory je provádějí. Naproti tomu akční výbory Národní fronty mají jiné úkoly. Akční výbory Národní fronty mají soustřeďovat ve své oblasti všechny kladné síly, přesvědčovat lid o nutnosti spolupráce, získávat jej pro budování a působit na veřejné mínění. Akční výbory Národní fronty mají dbáti, aby do politických stran a všenárodních organisací nepronikaly reakční živly, které by tam brzdily a znemožňovaly spolupráci a působily proti lidově demokratickému zřízení. Akční výbory Národní fronty mají pečovati v souladu s veřejným míněním o očistu veřejného života, mají spojovat všecky poctivé pracovníky a vlastence, tlumočiti jejich názory a návrhy národním výborům a pomáhat při jejich uskutečňování.

Proti všem zjevným nepřátelům lidově demokratického řádu vystupuje Sbor národní bezpečnosti a chrání pokojné budování republiky. Stíhá v souhlase s veřejným míněním všechny, kdož rozvracejí jednotu lidu, kdož sabotují budování a zrazují svobodu a nezávislost státu. Sbor národní bezpečnosti jsou obránci a ochránci tohoto pořádku, který si zavedl pracující lid. Sbor národní bezpečnosti se liší od policie první republiky, která byla postrachem.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP