Středa 1. prosince 1948

(Začátek schůze ve 14 hod. 9 min.)

Přítomni:

Předseda dr. John.

Místopředsedové Komzala, dr. Polanký, Richter, Valo, V. David, Žiak.

Zapisovatelé Kleštinský, Kolář.

Členové vlády: ministři Petr, inž. dr. Šlechta.

229 poslanců podle presenční listiny.

Z kanceláře NS: gen. tajemník NS Kováčik; jeho náměstek dr. Ramajzl.

Pořad

18. schůze Národního shromáždění republiky Československé,

svolané na středu dne 1. prosince 1948 na 14. hodinu.

1. Zpráva výboru ústavno-právneho o vládnom návrhu zákona (tlač 130), ktorým sa mení a doplňuje zákon o úprave stálych soznamov voličských (tlač 138).

2. Zpráva výboru ústavně-právního k vládnímu návrhu zákona (tisk 127) o přísaze soudců (tisk 139).

3. Zpráva výborů zásobovacího a ústavně právního o vládním návrhu zákona (tisk 123), jímž se mění dekret presidenta republiky o opatřeních v řízení vyživovacího hospodářství a rozšiřuje platnost některých jeho ustanovení na území Slovenska (tisk 140).

4. Zpráva výborů hospodářského a ústavně-právního o vládním návrhu zákona (tisk 124), kterým se mění a doplňují předpisy o rozhodčích soudech pro úpravu některých závazků národních podniků (tisk 141).

5. Zpráva výborů hospodářského, ústavně-právního a rozpočtového k vládnímu návrhu zákona (tisk 126) o úlevách v plnění některých závazků, které zněly na říšské marky (tisk 142).

6. Zpráva výborů hospodářského a ústavně-právního k vládnímu návrhu zákona (tisk 125) o úpravě uspokojení a o určení splatnosti některých závazků dotčených znárodňovacími a jinými předpisy (tisk 144).

Předseda (zvoní): Zahajuji 18. schůzi Národního shromáždění.

Dovolenou podle § 1, odst. 4 jedn. řádu dal jsem na dnešní schůzi posl. Frankovi a Plechatému, na dnešní a zítřejší schůzi posl. Holdošovi, dr. Mouralové, Mrskošové, Zimákové, Kleňhové, Holečkové, Švermové, Hodinové-Spurné, Prokopové, Synkové, Šimonkové, Janečkové, Netušilové, Škrlantové, Gaďurkové, dr. Burešovi, Innemannovi, Lupačovi, dodatečně na schůzi dne 27. října 1948 posl. Burdovi, Pospíšilovi Josefovi, Jungwirthové a Šlingovi.

Posl. Jirásek žádá o udělení zdravotní dovolené na dobu 6 neděl. Lékařské vysvědčení předložil.

Posl. Plesl žádá o udělení zdravotní dovolené na dobu jednoho měsíce. Lékařské vysvědčení předložil.

Posl. Karel Kliment žádá o udělení zdravotní dovolené na dobu 28 dnů. Lékařské vysvědčení předložil.

Posl. Pramuka žádá o udělení zdravotní dovolené na měsíc listopad. Lékařské vysvědčení předložil.

Posl. Gottier žádá o udělení zdravotní dovolené do konce roku 1948. Lékařské vysvědčení předložil.

Posl. Bubník žádá o udělení zdravotní dovolené na jeden měsíc. Lékařské vysvědčení předložil.

Posl. Durná žádá o udělení zdravotní dovolené na dobu 6 týdnů. Lékařské vysvědčení předložila.

Navrhuji udělení těchto dovolených.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Dovolené se udělují.

Sděluji, že na blahopřání, které jsem tlumočil s členy předsednictva NS jménem Národního shromáždění panu presidentu republiky k jeho 52. narozeninám, odpověděl pan president listem tohoto znění:

Pane předsedo,

děkuji Vám za pozdravy a blahopřání k mým narozeninám. Prosím Vás, abyste tlumočil všem členům Národního shromáždění přání úspěchů a zdaru v jejich činnosti pro blaho naší lidově demokratické republiky.

Ministerstvo vnitra sdělilo přípisem ze dne 3. listopadu 1948, č. B-2313/23-2/11-1948-II/4, že povolává na uprázdněný poslanecký mandát za resignovavšího poslance Václava Lavičku posl. Jiřího Hendrycha.

Do dnešní schůze dostavil se posl. Jiří Hendrych.

Protože před tím podle § 5 jedn. řádu v kanceláři sněmovní podepsal slibovací formuli, přistoupíme ke slibu podle § 42 ústavy a § 5 jedn. řádu tím způsobem, že přečtena bude ústavou předepsaná formule slibovací, pan posl. Hendrych ke mně přistoupí a vykoná slib podáním ruky a slovem "slibuji".

Žádám o přečtení slibovací formule a pana posl. Hendrycha žádám, aby přistoupil ke mně vykonat slib. (Poslanci povstávají.)

Gen. tajemník NS Kováčik (čte): "Slibuji, že budu věren republice Československé a jejímu lidově demokratickému zřízení. Budu zachovávat její zákony a svůj mandát vykonávat podle nejlepšího vědomí a svědomí k prospěchu lidu a státu."

Posl. Hendrych (podávaje předsedovi ruku): Slibuji. (Poslanci usedají.)

Předseda: Přistoupíme k projednávání prvého odstavce pořadu schůze, jímž je

1. Zpráva výboru ústavno-právneho o vládnom návrhu zákona (tlač 130), ktorým sa mení a doplňuje zákon o úprave stálych soznamov voličských (tlač 138).

Zpravodajca posl. dr. Štefánik: Slávne Národné shromaždenie, panie a páni!

Vláda republiky v Košickom vládnom programe vyhlásila, že obnovená republika je štátom dvoch rovnoprávnych národov Čechov a Slovákov. Tejto zásade Košického vládneho programu dal výraz i zákon čís. 28/1946 Sb., o úprave stálych voličských soznamov, keď stanovil, že k zápisu do voličských soznamov ako podmienky výkonu jedného z najdôležitejších práv občana, výkonu práva voliť do zákonodarného sboru a do národných výborov, sa vyžaduje - mimo ďalších podmienok v tomto zákone stanovených, - aby zapísať sa majúci občan bol českej, slovenskej alebo inej slovanskej národnosti. Ústava z 9. mája, ústavný zákon č. 150/1945 Sb. v II. svojom základnom článku stanoví tiež, že Československá republika je jednotný štát dvoch rovnoprávnych slovanských národov, Čechov a Slovákov. V § 1 ods. 1 však vyslovuje, že všetci občania sú si pred zákonom rovní. Prislúchajú teda všetkým občanom, podľa platných predpisov, rovnaké práva a rovnaké povinnosti. Doniesť do súladu uvedené ustanovenie cit. zákona č. 28/46 Sb. s ustanovením § 1, ods. 1 Ústavy je hlavnou úlohou predloženého vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a doplňuje zákon o úprave stálych soznamov voličských. Ďalšou úlohou tohto vládneho návrhu zákona je upraviť znenie niektorých paragrafov zákona č. 28/1946 Sb. podľa skúseností získaných pri vykonávaní tohto zákona, upraviť složenie miestnej volebnej komisie shodne s úpravou obsaženou v § 56 zák. č. 75/1948 Sb. o voľbách do Národného shromaždenia. Ďalej vládny návrh zákona reorganizuje reklamačné a odvolacie komisie, keď ich složenie upravuje obdobne podľa složenia miestnych volebných komisií. Konečne rozširuje pôsobnosť miestnej volebnej komisie, pokiaľ sa týka prečiarknutia osoby z právoplatne upravených voličských soznamov, a to za okolností v zákone presne stanovených.

V podrobnostiach, panie a páni, uviedol by som toto:

Ako som sa už zmienil, vládny návrh zákona všade tam, kde zákon č. 28/1946 Sb. uvádza ako podmienku českú, slovenskú alebo inú slovanskú národnosť pre zápis do voličských soznamov, upúšťa od tejto podmienky. (§ 2, ods. 1, § 8, ods. 1, posledná veta). Z § 2, ods. 1, vypúšťajú sa ako zbytočné slová "bez rozdílu pohlaví"; dikcia "překročili 18. rok věku" nahradzuje sa úpravou "dosáhli věku 18 let", keďže osoba, ktorá dosahuje 18 rokov veku, tento vek tiež prekročuje.

Zákon v § 3 medzi inými vylučuje zo zápisu do voličských soznamov i tých, ktorí sú v donucovanej pracovni. Toto ustanovenie sa doplňuje o osoby, ktoré sú v tábore nútenej práce. Mení sa tiež složenie miestnej volebnej komisie - § 7, ods. 2 - a to jednak v tom smere, že táto komisia je stálou složkou miestneho národného výboru a jednak, že má pevne stanovený počet členov - 5 - a tiež toľko náhradníkov, ktorých na návrh miestneho, po prípade okresného akčného výboru Národného frontu menuje miestny národný výbor. Toto ustanovenie je prevzaté z § 56 zák. č. 75/1948 Sb. o voľbách do Národného shromaždenia. Doteraz počet členov stanovený nebol a miestnu volebnú komisiu tvorili zástupcovia politických strán, vyvíjajúcich činnosť v príslušnej zemi. Na žiadosť takejto politickej strany, podanej najmenej 8 dní pred vyložením voličských soznamov u miestneho národného výboru, uložil zákon v § 8, ods. 4, povinnosť rozmnožiť volebné soznamy. Táto lehota ukázala sa byť krátkou, preto ju osnova predlžuje na 15 dní a zároveň vypúšťa podmienku, aby politická strana o rozmnoženie soznamov voličských žiadajúca musela vyvíjať činnosť v príslušnej zemi.

Ustanovenie zákona, obsiahnuté v § 10 a upravujúce rozhodovanie o námietkach, novelizuje osnova v tom smere, že složenie reklamačnej komisie (ods. 1) a odvolacej komisie (ods. 4) upravuje obdobne podľa složenia miestnej volebnej komisie, že v ods. 2, vete tretej, vypúšťa slová "s konečnou platností" ako zbytočné, keďže toto obmedzenie inštančného postupu vyslovené je už vo vete prvej tohto odseku a že znenie ods. 3 upravuje jednak formálne a jednak ho doplňuje tým, že ak za národný výbor rozhoduje o námietkach nadriadený orgán (úrad), je jeho rozhodnutie konečné.

Doterajší § 11 zákona upravoval pokračovanie pri oprave chýb v písaní. Toto ustanovenie je v podstate shodné s predpisom odseku 2 navrhovaného § 11 vládneho návrhu zákona. V ods. 1 tohto paragrafu zakladá sa nová pôsobnosť miestnej volebnej komisie. Pri prevádzaní zákona č. 28/1946 Sb. sa totiž zistilo, že v dobe, kedy už nie je možné meniť soznamy voličské, nastaly u osôb zapísaných do týchto soznamov také zmeny, respektíve prekážky, ktoré vylučujú ich zapísanie do voličských soznamov. Tým sa stalo, že voličské soznamy neboly verným obrazom skutočnosti. Odstrániť tento nedostatok je úlohou navrhovaného ods. 1, § 11 osnovy. Miestnemu národnému výboru sa totiž ukladá povinnosť, aby svojou miestnou volebnou komisiou z moci úradnej previedol vo voličských soznamoch v prípadoch v zákone vypočítaných škrty, a to i v dobe, kedy podľa § 16 by inak tieto zmeny už prevedené byť nemohly. Proti rozhodnutiu národného výboru je právo odvolania obdobne podľa ustanovenia § 10, odseku 2, vety prvej. O odvolaní rozhoduje odvolacia komisia, zriadená obdobne podľa § 10, ods. 4 zákona.

Vládny návrh zákona doplňuje tiež § 12, ods. 1 zákona, keď splnomocňuje miestny národný výbor, aby i pri doplňovaní voličských soznamov použil ustanovenie § 7, ods. 3, o súčinnosti obyvateľstva pri sostavovaní voličských soznamov.

Podľa doterajšieho ustanovenia § 13, ods. 2 zákona, môže minister vnútra pri mimoriadnej úprave voličských soznamov skrátiť lehoty určené pre rozhodnutie o námietkach a pre predloženie spisov odvolacej stolici, a to na 3 dni. Navrhované znenie zmocňuje ministra vnútra skrátiť primerane všetky lehoty. Lehotu na podanie námietok a odvolaciu lehotu možno skrátiť najviac na 3 dni. Mimoriadne sostavené voličské soznamy podľa navrhovanej poslednej vety platia len do konca všeobecného trojročného obdobia. Prvé všeobecné trojročné obdobie končí dňom 15. marca 1949. Druhé všeobecné sostavenie voličských soznamov bude preto ku dňu 16. januára 1949.

Vládny návrh zákona mení, doplňuje a upravuje znenie tiež § 15 zákona, obsahujúceho ustanovenie o voličskom preukaze. Robí tak v ods. 1 tým, že doterajšie skupiny osôb, ktorým sa vydáva voličský preukaz, rozširuje v podstate shodne s úpravou § 14, ods. 4 zák. č. 75/1948 Sb., o osoby, ošetrované v deň voľby v nemocniciach, iných liečebných ústavoch alebo umiestené v sociálnych ústavoch, ak by tieto osoby nemohly vykonať voľbu mimo tohto ústavu. Vzhľadom na toto ustanovenie doplňuje a upravuje tiež znenie ods. 2 a 5 tohto paragrafu, a to v tom smere, že stanoví náležitosti prihlášky o voličský preukaz, že rozširuje okruh osôb, ktoré nie sú povinné udať v prihláške o voličský preukaz meno obce, v ktorej hodlajú voliť, a že zmocňuje Ministerstvo vnútra určiť vyhláškou v Úradnom liste republiky Československej i iné skupiny osôb, činných vo verejnej správe, ktoré túto povinnosť nemajú: V § 17, ods. 1 zákona sa Ministerstvo vnútra zmocňuje uložiť miestnym národným výborom, aby opatrily potrebný počet hodnovernených soznamov voličských, ak na ten istý deň boly vypísané voľby aspoň do 2 sborov. Osnova toto obmedzenie zmocnenia Ministerstva vnútra ruší.

Podľa ustanovenia § 18, ods. 2 zákona, sú správcovia matrík povinní každého roku do 3. januára oznámiť miestnemu národnému výboru osoby staršie 18 rokov, ktoré zomrely v obci v uplynulom kalendárnom roku. Vzhľadom na ustanovenie § 11, ods. 1, vládny návrh zákona ukladá správcom matrík, aby tieto osoby oznámili do 5. dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca.

V článku II. sa zmocňuje minister vnútra, aby upravil a v Sbierke zákonov vyhlásil úplné znenie zákona č. 28/1946 Sb., ako ono vyplýva z týchto zmien a doplnkov uvedených v čl. I.

V čl. III. stanoví sa účinnosť zákona dňom vyhlásenia a prevedie ho minister vnútra so zúčastnenými členmi vlády.

Ústavno-právny výbor prerokoval tento vládny návrh zákona, ktorým sa mení a doplňuje zákon o úprave stálych soznamov voličských (tlač č. 130) vo svojom zasadnutí dňa 19. novembra 1948. Podľa usnesenia tohto výboru doporučujem slávnemu Národnému shromaždeniu jeho prijatie. (Potlesk.)

Předseda (zvoní): Ke slovu není nikdo přihlášen, rozprava odpadá.

Jsou nějaké návrhy oprav nebo změn textových?

Zpravodajca posl. dr. Štefánik: Nie sú.

Předseda: Přistoupíme k hlasování.

Osnova má 3 články, nadpis a úvodní formuli.

Poněvadž není pozměňovacích návrhů, dám o celé osnově hlasovati najednou podle zprávy výborové. (Námitky nebyly.)

Námitek není.

Kdo tedy souhlasí s celou osnovou, to jest s jejími 3 články, nadpisem a úvodní formulí podle zprávy výborové, nechť zvedne ruku! (Děje se.)

To je většina. Tím Národní shromáždění přijalo tuto osnovu zákona podle zprávy výborové.

Tím je vyřízen 1. odstavec pořadu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP